След големия бой, отбой?

В публичното пространство, което понякога бива обладавано от фриволни и доста самозадоволителни самопожелания, се появи твърдение, че е приключила Втората газова война между Русия и Украйна.

Когато говорим за война, трябва да правим разлика между „примирие”, „прекратяване на огъня” и „ мирен договор”. В случая става дума за средния вариант: „прекратяване на огъня”. А това, щом ще се придържаме към терминологията (употребявана от световните информационни средства по отношение на края на Втората газова война), означава само едно-че „воюващите страни” остават в окопите в бойна готовност и никой не знае коя от тях и кога ще предприеме на своя глава контраофанзива.

Параметрите на споразумението, постигнато между премиерите на Украйна и на Русия са вече обект на обилни интерпретации в публичното пространство. Който се интересува от тях, може да се гмурне сред тях. Но има нещо, което не подлежи на съмнение:

НЯМА ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА

Това означава, че дори и газът да ни споходи по благоволение на скараните ни доставчици, ние си оставаме между шамарите. Всяка държава, засегната от бойните действия, покрай които България отнесе голям бой, би трябвало да си направи изводите.

За нас те са нерадостни. Не толкова заради уязвимостта на България като жертва на съветското си колониално минало, колкото поради факта, че малцина българи са готови да признаят тази истина.

9 мнения за “След големия бой, отбой?”

 1. Изглежда са прави тези, които твърдят, че газът някъде е замръзнал (качил от студеното вискозитета). Ей го, тия дни се очаква затопляне, и газът май ще тръгне …

 2. Според П.Димитров:357 предприятия и 14 млн.лв. губим дневно,което са серизони и трайни затруднения за които носят отговорност Русия и Украйна,като виновници за кризата, а това ни давало право на защитни мерки по чл.36 ,тъй като “не може да се рискува сигурността на България заради т ъ р ж е с т в е н и обещания”
  Чия “ръка” прозира тук мислите…в думата е заложено много и няма,да се учудя,ако
  а/пътят до Токио се съчетае с техническо казане в Москва…
  б/на годината на България “й стане лошо”…
  в/последват още митинги за АЕЦ,не с 10,000 а с 20,000 участници,които да скандират:”Европа,ти си по-зависима от нас и чуй или се хвани за онуй…”
  Ние на Балканите-особено българите- сме го яли нейния “дебел европейски!!…”
  А и освен предупрежденията на последните:византийския император:”…гледейте да не се каете после…” и дядоото ни лидера на НДСВ,който се заканил, да я запали от четирите крайща…има и нещо друго и по него Ив.Инджев “е прав и за отнесения бой” и за “нерадостните изводи”….когато д о р и в н у ц и т е бързат да ни подскажат,че няма вечни съюзи…има си хас!!!
  Не сте на стълбите не “Линкълн мемориал”,за да ви кажат,каква може да бъде тази държава,но иначе,може и да почернеете докато сте живи….

 3. Ето как се опитват да наложат своето! Ето как ще подменят вота на народа! Ето така ще превърнат загубата си в триумф! Говоря за опита им да вкарат народа в дебат за т.н. ” МАЖОРИТАРЕН вот”. Ще ни го натресат този вот -дали със закон дали чрез референдум -и пак те ще дирижират нещата… Господин Инджев- не ми казвайте, че не го виждате това… че не го съзнавате…

  http://dnes.dir.bg/2009/01/19/news3874621.html#sepultura

 4. В знак на добра воля предлагам на вниманието на господин Инджев едно старо интервю на президентстващия. Датата е 12.06.2008г. копирах го от “нетинфо”.

  “- С реализацията на енергийните проекти върви и критика, че не се защитават националните интереси. Как ще реагирате?

  – Моето впечатление е, че енергийният дебат затихна. И аз ще се опитам да го про­вокирам отново, свиквайки Консултативен съвет по на­ционалната сигурност в края на месеца.

  Време е за рав­носметка. Да видим основа­телни ли са били подозрения­та и за “Южен поток”, и за АЕЦ “Белене”, и за “Бургас -Александруполис”. Да, това са европейски проекти. До­каза го фактът, че “Южен поток” се разширява към страни членки на ЕС, доказва го го­товността на европейски партньори да се ангажират и с “Белене”, в т. ч. и с финанси­ране.

  Второ – категорично от­говарят на националните ин­тереси. Ние сме осигурени с газ за три десетилетия на­пред и можем да бъдем енергийният център в региона. То­ва го признават и съседите ни.

  И трето, имаше подозре­ние, че “Южен поток” се пра­ви заради Русия, че е алтер­натива на “Набуко”. От всич­ки страни участници в “Набу­ко” ние направихме най-много за този проект. Преди ня­колко месеца аз договорих с президента на Азербайджан, а онзи ден министрите на енергетиката подписаха про­токол, съгласно който Бълга­рия ще получава 1 млрд. куб. м газ. Ще направим същото и с Туркменистан, и с другите страни от Каспийския регион. Такава възможност има и от­към трансарабския газопорвод – за това си говорихме с президента на Египет г-н Мубарак.”

  А това е линк към цялото интервю:
  http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1208294

  Особенно ентусиастки и бодро звучат думите на президентстващия! И ми звучат злободневно актуални. 🙂
  С уважение.

 5. Не може да има дългосрочен диговор между врагове.
  На Запад има и добри договори защото хората загърбиха враждата .
  И ако за оранжевата украйна врага е Русия, то за нас врага е тук, на село.
  И това скоро няма да се оправи.

 6. Да споделя едно лично откритие (благодаря на друг форумец за него) – фразата “Москва не вярва на сълзи” има продължение “а само на надлежно платени агенти”

 7. Чел съм това интервю, но без Ваша помощ нямаше да го вмъкна в своя текст. Помогнахте ми страхотно!

 8. Ситуацията е още по-жалка, защото всъщност имаме предостатъчно инструменти да го върнем много тъпкано на Путин. Просто нямаме политици в момента, на които да им стиска да го направят.

  Като членове на ЕС можем да наложим вето на всяко едно споразумение между ЕС и Русия. И да държим ветото, докато от Газпром ни изплатят компенсациите и ни поднесат извинения най-официално.

  Това щеше да стане, ако за премиер и министър на външните работи имахме хора с поне някакъв гръбнак.

  България отново се възползва от членството си в ЕС по най-страхотния начин… След като направи възможното за да издъни, заедно със Словакия, преговорите на ЕС с Русия.

 9. Ако действително Москва и Киев искат да се представят като надеждни партньори, трябва първо на първо да направят едно много просто нещо: да си сключват всичките договори за доставка и транзит на газ така, че да изтичат НЕ на 31 декември, А НА 30 ЮНИ.

  Ако България иска да е колкото може по-защитена от ситуации като сегашната, трябва да възприеме това като правило в енергийната си политика. Включително и да преподпише вече съществуващите договори (или да подпише анекси към тях).

  А ако ЕС иска да сложи край на налагането на държавния енергиен рекет като норма в политиката, ЕК трябва да издаде препоръка: всички договори за доставка и транзит на енергоносители задължително да се сключват така, че ДА НЕ ИЗТИЧАТ В ПЕРИОДИ С УВЕЛИЧЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯ. Тази препоръка трябва да важи не само за подобни сделки вътре в ЕС, а и за такива между страни-членки на ЕС и страни или организации извън него.

  ОСВЕН ТОВА ЕС трябва да направи всичко възможно, за да се превърне това изискване в общоприет световен стандарт за енергийния пазар.

  Много просто и много близко до акъла. Разбира се, че нещо такова не снема потенциалните заплахи. Но показва начин на мислене.

  Айде да видим, след толкова приказки за морал в политиката, след толкова уверения за надеждност и предвидимост като политически и търговски партньори, след толкова обидени реакции на упреците в нагло политическо сметкаджийство на гърба на цели народи, КОЙ ще възприеме такова условие без да увърта и да се пазари?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.