Обратна т(о)яга

„ НИЕ СМЕ ОСИГУРЕНИ С ГАЗ ЗА ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД И МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ. ТОВА ГО ПРИЗНАВАТ И СЪСЕДИТЕ НИ”. георги първанов пред „Нетинфо”, на 12.06.2008-ма

Така ни рекламираше газовата вечна дружба рекламният агент на Кремъл георги първанов. След което се наложи, докато се давим в океана от обещания, съседите ни, като Гърция, да ни направят изкуствено дишане с глътка газ само и само да не се задушим в блатото на пресъхналите напоителни приказки на руското лоби.

Особено горчива ирония ( неразбираема за хора като министъра на икономиката и енергетиката петър димитров), се съдържа в размахвания от стреснатите ни властници термин „обратна тяга”. От Гърция и от Турция чрез обратна тяга намираме спасение от невероятния ( в смисъл, че не е много вероятен) обрат на тягата ни към всичко руско-пък било то и задушаващо, като газова криза.

Само газ ли изпомпахме чрез обратна тяга от съседите? Или може би си върнахме обратно поне малко суверенитет ( за патриотарите остава свободата да заподозрат „обратната т(о)яга” като носталгия към османските, а защо не и византийските времена)?

Гръцката помощ не е достатъчна количествена алтернатива на руския газ, но ни помага да се замислим за нещо много важно: газ газим, обезгазени ходим! След като, противно на всички (до)сегашни заклинания, се оказа технически възможно да се снабдяваме от друго място (което и да е то), българските граждани би трябвало да поискат (д)оставка на виновните ( да бъдат доставени там, където им е мястото, на подсъдимата скамейка) за поредния антирекорд.

Защото не ни стига, че сме най-бедната, най-корумпираната, най-критикуваната в историята на ЕС страна, но и се оказахме най-уязвимата във време на енергийна криза, произтекла от най-сервилната политика на едностранна зависимост от руския суровинен монопол.

Бяхме се примирили, че газ няма откъде да потече. Но се оказа, че всичко тече, всичко се подменя. Подменя се, както истината за отговорността за лекотата, с която ни подритва господарят на газовото кранче Путин. Каквато и да е вината на Украйна в спора й с Русия, именно бащицата Путин нареди демонстративно ( и безцеремонно, без да жали някакви си братушки) да спрат без предупреждение доставките за крайните потребители.

Беше като изстрел в тила на арестант, изведен уж по малко нужда от „големия брат”. Ако тази метафора ви се струва пресилена, спомнете си, че българският Димитровград беше на косъм от унищожение през нощта на 6-ти януари, защото химическият комбинат край града беше разстрелян в гръб без предупреждение от внезапното спиране на руския газ и само по чудо не се взриви.

Българските власти, понеже са солидарно виновни със сервилното си поведение, така и не протестираха срещу този акт на държавен международен тероризъм.

Противошоково ни се прилага ядрена терапия. Шумотевицата около реактивирането на стари блокове на „АЕЦ Козлодуй” е типично „активно мероприятие” по дезактивиране на облъченото с вина и гузна съвест могъщо проруско ядрено лоби, чиито главен генератор от последно поколение е георги първанов. Чак в Турция разбраха тази „спецификация” на българската ядрена енергетика-турски демонстранти срещу намеренията за внедряване на руски ядрени технологии дадоха за „пример” нашата страна.

До какви мутации, резултат от съветско-руското облъчване, трябва да стигне още българското общество, за да осъзнае, че има спешна нужда от лечение на нацията от радиацията?!

15 мнения за “Обратна т(о)яга”

 1. Веднъж в Москва, по съветско време един шофьор на такси, който ме караше към хотел “Минск”, където бях отседнал, ме запита какъв съм по народност. “Българин” – отговорих аз.И тогава чух как изрече доста отекчено: “А, болгар. Безвредньний народ!”Тук свършвам разказа.Моля русофилите да коментират – защото тази реплика на шофьора има нещо общо със спирането на руския газ за българските “братушки”.Лично аз съм дълбоко убеден, че, когато Путин разговаря по разни поводи с кротките и притеснени български “държавници” в главата му се явява абсолютно същата квалификация.

 2. Няколко цитата от “Тери Прачет”:

  “Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани – 1000 точки, хора – 0 точки.”

  Ненамесата в събитията е като обещание да не плуваш. Абсолютно никога не го нарушаваш, освен ако не се озовеш във водата.

  „После обаче човек отхапваше от наденичката и научаваше за кой ли път, че Диблър Сам Си Прерязвам Гърлото успява да употреби и онези части на животното, които и самото животно не подозира, че притежава. Диблър бе стигнал до прозрението, че ако сложиш в изобилие пържен лук и горчица, ще накараш хората да ядат каквото и да било.“

  „Дай на човека огън и той ще се топли цял ден, подпали му чергата и ще те помни за цял живот.“

 3. georgi pyrvanov e PREDATEL na NACIONALNITE INTERESI !
  V sledvashtia parlament moje da vliazat bsp, kovachki, dogan, simeon i vkupom vsichki da ni izkarat zavinagi ot EU…

 4. Всичко е така, защото преди 20 години поеха вината с мезе!

 5. Страхотно. За пореден път се възхищавам на журналистическите ви умения. А особено това “(д)оставка на виновните”…

 6. По повод на протеста на 21 писах статия тази сутрин в блога си, ето нещичко от нея, което ми се чини че е най-важно:

  Аз залагам на едно: че гражданите на площада не са толкова мекушави и сервилни като водачите на протеста и ще продължат да настояват за най-радикални промени: оставка на правителството, нови реформаторски избирателни закони под дружния натиск на улицата и на парламентарната опозиция, нови избори, ново мнозинство от проевропейските десни партии, а пък руските мекерета най-после да отидат за дълго в опозиция. Толкова е просто да се разбере какво сега е нужно на всинца нас. Дано протестиращите от улицата го разберат по-скоро и дано имат мъжеството да го наложат първом на своите “водачи”, а пък после и на властта. В това ми е надеждата. На това залагам. В това вярвам. За това и съм готов да работя.

 7. Идеята около пускането на 3 и 4 блок е следната: ние да вдигнем голям шум колко са ни необходими, толкова голям, че да заглуши рева от спрения газ, ЕС обаче няма да разреши да пуснем блоковете, ние няма да казваме, че не ни разрешават щото навремето са ни платили да ги спрем и щото в момента изнасяме ел. енергия, но просто ще обявим, че не Русия, а всъщност ЕС е виновен за енергийната криза в България.

  Защото и Гоце, и Станишев мн. добре знаят, че 3 и 4 блок просто няма шанс да тръгнат. Дирижираната акция има за цел да подмени истинския виновен с невинния.

 8. Браво г-н Инджев. Отново размазващ коментар на събитията.

  Вашите коментари трябва да се печатат на позиви и да се разпространяват сред некомпютаризиранта част от населението.

 9. Според “Гардиън” има странни аналогии как се печелат “Оскари” за начина по който са управлявали Сталин и Буш като по-умни от своите критици.
  20-те хиляди тома от четене били прелиствани и захабени от Джо Грузинеца,а роденият със сребърна лъжица,”необразован” нехранимайко от Бръшляновата лига и Харвард!!!дъвчещ тютюн и правещ се на храст /”bush”/e спосолен да чете “Моята козичка” на 11 септември,да поздрави директора за извънредни ситуации с пораженията от урагана Катрина и прояви рефлекс при замеряне с обувка….и овреме да “подари” на баща си самолетоносач!!!!
  Вероятно и на нас като на американците ще ни е нужно време,да осъзнаем,че разюздаността и некомпетентнсотта в управлението е толкова злокобна,колкото и вредна…
  Още в 3.35 ч.,местно време изпълнителният директор на Комитета за президентската инаугурация Emmet S. Beliveau,ми е напомнила с е-мейл,че преди полагане на клетвата в 16.30 че….милиони ще се помолят за обединявщ дух и единство на цялата нация….” (аджеба,да не “закъснявам” и т.н.!!)
  Тъй като съм минал перипетии,в т.ч. и в лично качество,да изразя открито и ясно,недоволството си от президента,мога само да добавя,едно навярно по-точно психологическа оценка от друг колега/?!!/….но сразяващо точна: “Въпрос на примитивна отмъстителнност!”
  Като тексаски имидж-мейкър/в стил “Станиславски”/ и собственик на ранчо “Крофърд”, Тексас би казал на брилянтно образования внук на ратай-пред да си разменят местата-
  …има ги и такива,които само като те видят и чуят и ще се хванат за кобура….
  Но на онзи народ му писна от политбюровска “Бръшлянена лига” и вече много месеци,съм се въздържал,да ви занимавам с въпроси споделяни от тамошни “колеги” – с л е д з а д е л я н е н а д а р е н и я от по 1, 3 и 5 щ.д.- но от инвалидните си пенсии!!!! и с мисълта:”Вярваме в промяната която ни е нужна!”
  Затва иде реч в България!

 10. Не, казва Дмитриевич, умно, ние не сме най-корумпираната, но така сме известни…Пък и по времето на Костов, не е било по-добре.;)

 11. Иво, ти си велиполепен, ала кой ще обясни истината на хорицата, например тези от митинга в защита на архаичните руски ядрени блокове.
  Дори и да се намери кой да им каже, те ще си итпият от ракийката и ще кажат – “Я си глей работата, ти ли че ми кажеш..”
  А при наличието на кохортата платени медии на червената мафия ??

 12. Сега става ясно какво е правил Станишев в Москва-искал е разрешение да вземем малко газ от Гърция, което досега бе забранено!

 13. До ИГОР – абсолютно се прав, че всичко е с цел да отклони вниманието и яда на хората в обратната посока, но този филм вече сме го гледали, нали? Няма ли да ни писне веднъж завинаги и да направим нещо, за да им забраним повече да ни манипулират?! Иначе за статията – перфектна е – Първанов ВЪН и повече не се връщай!!

 14. Тези хора нямат чест, съвест и морал. И акъл нямат, много неща нямат. Имат обаче w изобилие наглост и безочие.
  “Министър Димитров подчерта, че България е в състояние на катастрофа.”(http://news.ibox.bg/news/id_1903810488) и при тази констатация и през ум не му минава да си подаде оставката. Ултрасите ли трябва да му го кажат за да разбере.
  Същото се отнася и за премиер и останалите от шайката.

 15. Като махна тази ти част от коменБяхме се примирили, че газ няма откъде да потече. Но се оказа, че всичко тече, всичко се подменя. Подменя се, както истината за отговорността за лекотата, с която ни подритва господарят на газовото кранче Путин. Каквато и да е вината на Украйна в спора й с Русия, именно бащицата Путин нареди демонстративно ( и безцеремонно, без да жали някакви си братушки) да спрат без предупреждение доставките за крайните потребители.

  Беше като изстрел в тила на арестант, изведен уж по малко нужда от „големия брат”. Ако тази метафора ви се струва пресилена, спомнете си, че българският Димитровград беше на косъм от унищожение през нощта на 6-ти януари, защото химическият комбинат край града беше разстрелян в гръб без предупреждение от внезапното спиране на руския газ и само по чудо не се взриви.
  атра ” ще споделя че този път си прав. Да трябва да ги изметем на следващите избори и сега управляващите и прежде управляващите. 100 (сто) процента подмяна на състава на народните представители! Съд и за Гоце и за Командира. Онзи с летящите чинни да смени сарая с килия! Ей такива действия ни трябват, Инджев! Другото е бащиците от 1989 до сега да си понесат вината, че не направиха нищо за алтернативни доставки, а посмешището Димитров – после защо ни изобразявали като тоалетна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.