Терористичен ак

Точно, когато повярвахме, че идва краят на газовата криза, ставаме свидетели на началото на вайкане сред управляващите, което е обратно пропорционално на инфантилния им оптимизъм от преди броени дни. Докато в края на миналата година ни убеждаваха, че сме най-добре подготвената държава да посрещнем световното финансова криза, няколко седмици по-късно обезгазяването на българската икономика вече провокира точно обратното говорене.

Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров България била сега като страна, която е понесла терористична атака. Най-после да сме едно мнение. Чак е притеснително. Да си на едно мнение с П. Димитров означава, че можеш бъдеш заподозрян, че виниш китайците за надигаща се криза с храните ( понеже взели много да ядат), румънците за повишаващи се цени в България ( понеже много пазаруват у нас), а самото правителство – във водене на „сталинградска битка” ( успешна, при това) с Путин за 1 процент повече суверенитет на България върху проекта „Южен поток”. Все абсурди, чиито автор е министърът.

Но това не е всичко. Пак той ни съобщи, че бил „пуснал стрелата” и тя вече лети-в смисъл, че ще има отваряне на старите блокове на” АЕЦ Козлодуй” пък каквото ще да става. Часове по-късно угрижената физиономия на неговия работодател Станишев придаде пред телевизионните камери малко по-различна траектория на тази летяща мисъл с припомнянето, че всяко отваряне на блоковете ще ни струва скъпо. Защото ще си платим със загуба на пари и доверие по европейско линия, допълни го вицепремиерът Калфин, който направо отсече, че не може да има връщане към затихналите ядрени мощности.

Бъркотията е ясна, хаосът е добре структуриран. В тази суматоха от приказки и взаимно изключващи се сигнали би трябвало да сме обръгнали на височайшите глупости. И все пак, когато мегаоптимистът П. Димитров се преобразява мълниеносно в мегапесимист , може би властта се опитва да ни каже нещо, употребявайки за целта своя „шут”?

Възможно ли е да е толкова случайно, че в деня, когато цялото прогресивно човечество, най-вече българските му клонинги, ликуваха с умиление по повод края на газовата война между Москва и Киев, П.Димитров се изяви като хумористичен герой от „Шоуто на Слави”, който с крайното си черногледство вижда фатален изход във всяка една ситуация. „Кризата няма да свърши скоро”, заяви той с гробовно изражение именно в този тъй радостен празничен ден, когато беше обявен край на кризата.

Да припомним, че в началото, буквално на 7-ми януари, ден след като Путин нареди да „врътнат кранчето”, министърът се ангажира с прогноза за едноседмичен срок, в който руският газ ще потече, после се отметна, а сега вече клати глава тъжно и не вярва станалото да се е случило.

Честно казано, не ми се вярва др. Димитров да чете моя скромен блог. А и да го прави, едва ли ме плагиатства. И все пак: аз написах, че спирането на руския природен газ беше акт на държавен тероризъм, който в буквалния смисъл можеше да взриви десетки хиляди български граждани( в Димитровград, например). И П. Димитров изведнъж също заговори за терористична атака срещу България. Такъв бил ефектът за страната ни от газовата криза.

Не, не сме станали съмишленици. Поради малката подробност, че П.Димитров, както и всички останали угрижени от последиците на терористичната атаката покрусени наши управници, не назовава самия терорист. И това ги прави жалки страхливци. Защото терористът не се крие. Той пожела да застане в цял ръст пред света и да подчертае, че решението без предупреждение да бъдат нарушени вероломно договорите с 20 европейски държави насред най-люта зима, е негово. Казва се Владимир Путин.

Ако ли пък П.Димитров намеква, че терористът е украинският президент Юшченко, както внушават от Кремъл, беше редно да го каже. Хубава е да знаем не само какво говорят, но и какво мислят, когато говорят, нашите началници.

Освен ако, като продължават по същия начин, не ни съобщават всъщност, че говорят ,без да мислят.

28 мнения за “Терористичен ак”

 1. Определено са страхливци. Само дето за добро или за зло владеят майсторството на пропагандата, лъжата (извъртането) до голямо съвършенство. В повечето случаи ми се повдига, като ги слушам, защото не може да са толкова тъпи да не знаят, че това, което говорят е пълно с лъжи и неверни неща. Или пък са с толкова промити мозъци, че си го вярват?

  А сега гледам как се развива другият цирк – с АЕЦ-а, платени автобуси и знамена, лошият Брюксел и … компенсирането на икономиката (но не е ясно как ще се компенсира производство, което работи с газ и не работи на ток). Дали освен “страхливци” не е редно да се добави и “политически мошеници”?

 2. Инджев ти през живото си продал ли си и един морков. Аман от тъпи журналистчета на всичкото отгоре и екс комунистически лакеи. Да ти кажа и защо: да теросити бяха украинските управници защото крадяха като нашенски циганета. Кой нормален човек ще търпи крадливците – само, че Путин трябваше и да им резне крадливите ръчички. А виж за едно си прав Русия е виновната страна, че не обезпечи доставките тъй като по договор тя е отговорна за доставката на газта до българска граница и от нея трябва да се търсят щетите. Виж за украинската карикатура Тимошенко ако имат дупета (ама не педерастки както се оказва повечето властимащи)като си подадат кандидатурата за европейския съюз да им наложат вето и да не ги допускат докато не се научат да уважават търговските договори. Да се научат да не накърняват националните интереси просто защото възпитанието им било сталинско. Сори бродете си в степите и вън от Европа.

 3. Имам въпрос към следящите този блог и към самия г-н Инджев-да ни подскаже: какво можем да направим, че да се рестартира предаването “В десетката”? Трябва да има начин да го извикаме на екран! Хората няма как да го “чуят” как говори, не всички имат нашата привилегия.

 4. Нашите “началници” (кавичките да се разбират като конци) говорят онова, което им наредят техните началници.

 5. Киров, не съм продал нито един морков-аман от тъпи продавачи на мокрови, които си мислят, че разбират от всичко, щом са специалисти по морковите.
  Интересното е, че като правило такива като теб харесват Путин и дори им се струва, че не е достатъчно кървав, та трябва да “реже” ръчички.
  Направо ми направи комплимент с това, че не съм като теб…

 6. Браво на “D”(коментар №2) – лично аз нямам идея как това да стане, но съм ЗА “В десетката”!

 7. Иво,тъй,с неговия морков по неговата…тиква.Че и неграмотен,сигурно е от тези,износващи част от униформата си по митингите на управляващите,обикновено са и с одухотворени физиономии.

 8. Г-н Киров,сигурен съм че Г-н Инджев няма нищо против всяко различно мнение в блога си,но не и когато се предлага по просташки и арогантен начин.От друга страна ми е чудно каква работа имате в този блог след като Вашите русофилски идеи не са споделяни от мнозинството от читателите,както мисля и от самия Иво Инджев.

 9. Г-н Инджев,като убеден добрововолен дарител о щ е о т 2 0 0 7 г. в кампанията на сенатор Барак Обама обещах,да се свържа с Вас,след резултатите от изборите в САЩ и току що изпратих поздравление до него в това ми скромно качество.
  Забавих отговора си до Вас,за подобаващ начин на представяне,тъй като наши титани на мисълта в бързината,да не изостанат,са се отличили “с пожелания за стратегическо партньорство”.
  Посочената от мен година…не е показателна!
  Дано и те да са смирени и
  благодарни на колене,като него пред милиони,за да ни потръгне на партньори….в 21 в.
  Изпълнявам поетото зъджение пред Вас т.ч. и за нещо повече,ако Ви ощастливят с някое предаване…
  Това бе всичко!

 10. Май няма твърде общо с темата, но пък кой знае?.. , от един руски сайт – славяне были свободолюбивой нацией – их часто угоняли в рабство, но и там они не работали

 11. Г-н Инджев наистина съм за вашето присъствие и на екран или по радиостанция. Прав е г-на, че не всички имат нашата превилегия да четат в мрежата.
  Колкото за тъпия ход да се прехвърля проблема с газта върху АЕЦ Козлодуй. Днес чух един от експертите да казва , че печалбите от пускането на реакторите, ще са много по-малки от загубите от спирането на фондовете по програма САПАРД.
  Да не говорим, че ЕС ще си поиска средствата, които ни броиха като компенсация за спирането им.
  Тогава защо такива като Киров Каракачанов , Сидеров и т.п. вдигат шум за реакторите. Май на тези “патриоти” им е по скъп интереса на тези които ни туриха на студено.

 12. Ot dnes Barack Obama e prezident na USA. Toi otpravi poslanie i kym Bylgarskoto pravitelstvo, che e ot greshnata strana na istoriata.
  Svetyt se promeni i nie triabva da se promenim !

 13. Така е Киров.Блоговете са отворени форуми.Нещо,представи си, като дъ-ъ-ъ-лъг коридор с много врати и табели на тях.На една от тях ти виждаш името на Иво Инджев.И си казваш:А,ето къде се е скрил “тъпото журналистче и екскомунистически лакей”-цитат.И друг цитат-“пребоядисан доносник”.Та ти отваряш вратата и виждаш едни хора си споделят мненията културно(твоите постинги са единствени с груб и обиден тон)и теглиш една майна на всички.Не знам дали си русофил или русофоб,но е ясно,че си зле възпитан.Както казва Гацо Бацов-пълен пущиняк.Остава да се удариш няколко пъти в гърдите и да извикаш:Булгар,Булгар.Оди претакай зелето.

 14. Г-н Киров,не смятам че Г-н Инджев е пребоядисан доносник за какъвто го обявявате,но не мисля и че той се нуждае да му ставам адвокат,а и той сам е писал много пъти относно така нареченото му досие.Осъзнавам също че в последните 20години са ни лъгали много хора,да не говорим че според мен държавата ни се управлява от маса доносници,от които изглежда че отърване няма.Дали сте русофил наистина не знам,просто базирах оценката си за Вас на това,което прочетох.Да,прав сте че всякакви мнения винаги са полезни стига да не са базирани на лично отношение към автора,а да са просто изразяване на различна позиция.

 15. Gospodin Kirov,

  za kakyw moral goworite kato obivdate pochti kato karucar. Wie ste ot tezi hora deto mrazqt wsichko koeto e protiw Rusiq. Ukraincite shte sa kradci, estonicite nacisti, chechencite teroristi i tnt.

  Tonyt wi e meko kazano nagyl……

  Ako imate idei pishete gi nqkyde i shte ima hora koito da wi chetat. Wie ste doshli tuk da obivdate i nabrubqwate ?!?? Ne prechoteh neshto smisleno ot was….

 16. Г-н Киров,изразихте мнението си! Браво на Вас-“смело и отговорно”!:) Но бъдете така добър-не се появявайте повече тук!!!

 17. Обръщение към онези които са изразили становище по снощния ми коментар.
  Итересно къде се затри той -коментара?
  Към г-н Момчил: Като оставим настрана, че никому не съм “теглил една майна”, а провокирах Инджев да престане с манипулациите си посочете кои изрази обидиха Вас да речем лично или кой да е друг българин. Ако ти си претакаш зелето на терасата – претакай си го (дано това не те обиди)

  Към г-н Ангел Христов – благодаря Ви – приемам 100% мнението Ви. Прав сте за пореден път.

  Към господата Савов и Димитров – Четейки написаното от Вас се питам как да Ви отговоря: “Слушам и изпълнявам!” или.. просто няма да се съобразя с претенциите Ви. Прочетете още веднъж, че искам беззъбото ни правителство като принципал на “Булгаргаз” да заведе дело именно срещу Русия – ако и това е русофилство. Дразня се когато едни търговски и ясни отношения се омаскаряват с политически подправки.Виж ако блога се определи като клуб на ” СДС, БСП, ДПС, ГЕРБ, АТАКА ” или друго политическо свърталище – вЕрвайте ми – изчезвам на мига. Към Савов в частност – моля Ви пишете на кирилица. Според Вас сигурно е нормална практика да се ползва рекет в търговските взаимоотношения, както това се опита и направи Украйна?
  На Инджев поне едно му признавам, че когато не влага политическите си възгледи има страхотни анализи, заради което посетих за пръв път блога с цел да видя становището му по въпроса за газовата криза. Уви отново политическите му пристрастия в конкретната статия и очевидно пълното му дилетантство относно търговския характер на въпроса изкривиха истината за вината и ме извадиха от равновесие. Ако беше отделил както един добър анализатор, като Димитри Иванов да речем, търговския въпрос и да се впусне в отделен коментар на политическите последствия – да – тонът ми нямаше да е същия. За невярващите прочетете ми мнението по другата тема от същия ден “обратна т(о)яга”, в която подкрепям статията на Инджев.
  Ако блога остане отворен ще изразявам становището си без значение дали е позитивно или негативно спрямо изложената позиция на Инджев, като ще се старая да следвам точната критика на г-н Анг. Христов.

 18. Явно пак трябва да обяснявам очевидни неща: няма как да “манипулирам” доброволни читатели…Опитайте се да вникнете в този факт-или смятате, че само вие съзирате невидимия за всички останали ( глупаци?) мой коварен план да зарибя, да привлека, да накарам дори хиляди читатели да си направят труда да ме четат с цел да ги лъжа и манипулирам??! А те, горкичките малоумници ( според вас, изглежда…), лежат по кръб с крачката във въздуха и риткат като хлебарки, отровени от моите манипулации…
  Иначе мнението е като една част от тялото ( върху която седим)-всеки си го има…

 19. Инджев, последното което пиша и затварям коментара по темата – никого не съм нарекъл глупак, още по-малко глупаци и малоумници (не обичам да ми вкарват думи устата неизречени от мен). Не ти е план, нито коварен – просто когато се отдадеш на политическите си пристрастия загубваш нещото заради което следях предаванията ти – коментарите и анализите.
  Надявам се да мога и в бъдеще да чета безпристрастните ти коментари и задълбочени анализи без влагане на пристрастия породени от политическата ти ориентация. Ако решиш да ставаш политик направи го и ще си преброиш поддръжниците. Ако излезеш с ясни, конкретни стъпки и ако ги оценя като правдиви, а не популистки, въпреки многото мнения на част от читателите ти дори аз бих гласувал за теб, защото имаш качества заради които си струва да бъдеш подкрепен.

 20. Г-н Киров,

  то ако си прочетете собствените коментари ще разберете защо повече няма да ви пиша. Тези обиди и нападки показват, че целите да обидите и нараните. Може да не сте съгласен, но нямата право да обиждате така. Дори нямате доказателство за думите си. Цитат ot vas 🙁

  “Аман от тъпи журналистчета на всичкото отгоре и екс комунистически лакеи”

 21. Киров, не е нужно да наречеш някого глупак, достатъчно е да го изкараш такъв ( щом изкарваш автора “манипулатор”, трябва да има и обект на “манипулациите”-това са по презумция едни глупави хора, които нямат собствено мнение).
  Как мислиш, аз дали обичам да ми вкарват в устата не прото думи, а нещо много повече-злонамереност, защото “манипулатор” означава това…Че и “популист” ме наричаш…
  Между другото, в журналистиката има жанр “публицистика”. Тя предполага лична позиция, която ти наричаш с презрение”пристрастие”, “политическа ориентация”. Нали не бъркаш новинарството с публицистиката? Защото публицистика без позиция е абсурд-освен ако не става дума за онази “безполова” и доста разпространена бг публицистика под лозунга ” да съм си добре с всички”. В цял свят публицистите се обозначават и са известни с това кой какви позиции защитава.
  Е, у нас, от около 100 години и повече, е на мода принципът “всички са маскари”- адски удобничко, страхливо и популистко, което, изглежда, харесва и на твоя милост. Приписваш на други собствените си пристрастия…

 22. Браво! Успя да ме накараш все пак да ти отговоря. Казах, че от журналистика не разбирам – няма да проверявам ще ти се доверя за определението на публицистика. Хубаво е човек да се оглежда в хората – кажи ми кои са моите пристрастия, че сам явно не ги виждам.
  Мислиш ли, че г-н Димитри Иванов е “безполов” журналист? Харесва ми и журналистката от Нова – г-жа Цветелина Ризова и тя ли е от тези? Не просто (според мен) си изразяват позициите достатъчно ясно без да натрапват обаче мнението си.
  Савов благодаря за кирилицата.

 23. Г-н Киров-като не разбирате от журналистика-по ваши собствени признания- и сте толкова начетен си направете блог и си изразявайте мнението там.Ясно Ви беше казано,че не желаем да четем за Вашите пристрастия.Да ги четат читателите на Вашия блог.Аз искам да чета мнението на г-н Инджев,които за мен е идол заради своята безпристрастност и език а не Вас.

 24. Г-н Инджев ,какво мислите за смяната на системата и за референдума?

 25. Идеята за референдум изглежда ( и е ) много демократична, но както всичко останало може лесно да бъде изкористена от популисти с власт ( в медиите и бизнеса, стоящ зад тях) за “частни” интереси. Това е малко като смъртното наказание: най-силният аргумент срещу него е фактът, че всяка “съдебна грешка” е фатална и необратима при него.
  Представяте ли си един ловък шемекер с купена популярност ( а и с личен чар, защо не) да обсеби държавата на правата на пряко посочения лидер с големи пълномощия? Това би била една “узаконена” от избирателя диктатура.
  Същото се отнася и до опасностите, които крие пряката демокрация, чиито най-чист израз е референдума, по въпроси, за които се иска експертна подготовка. Повечето външнополитически теми, например, са такива. Ето защо има смисъл в системата, която делегира права на народни избраници да решават – друг е въпросът каква е представителната извадка на нашата нация, екстрапулирана в парламента…
  Малко тъжно, но нещо такова излиза…
  В никоя държава най-големите таланти не отиват в политиката – в нормалните страни от политика не се печелят нито големи парви, нито кой знае какъв престиж. Талантливият твори, смята бързо ( и ефективно в икономиката) и т.н., т.е. не му трябва “политическа кариера”, за да се изяви.
  Това не значи автоматично, че политиците са маскари по дефиниция – те би трябвало също да са професионалисти и да отговарят на все по-високи критерии в нащата спъната от миналото и неговите метастази демокрация.
  За илюстрация ще дам за пример президента Първанов – нищо лично, повярвайте, но се басирам, че няма друг държавен глава в демократичната част на Европа, който да не може да общува с останалите си “колеги” на поне един от водещите езици в ЕС. Това е все едно да си инжинер, но да си скаран с математиката.
  Чувал съм от западни дипломати що за картинка е бил на срещи, когато се кандидатира за президент още първия път – мълчал мрачно в някой ъгъл на опознавателни срещу с чужди представители..
  А може и да е понаучил нещо, междувременно? Ако е така, това е явно някаква държавна тайна…

 26. Не можах да разбера- за или против сте?Не е ли това начин да разберем кой влиза в парламента,професионалисти ли са, не са ли?

 27. Е, помислих си, че едва ли искате отговор с “да” или “не”…Съжалявам, ако съм Ви разочаровал…

 28. Не,всичко,което казвате е вярно,само с извадката не съм съгласна,тя е партийна,не народна.До колкото разбрах,вие сте против..?Уважавам мнението Ви и исках да знам какво мислите,аз смятам,че с малки стъпки се стига до промяна… и с мнението на хората се стига до демокрация,търси се решение,затова имате блог,защото искате повече хора да разберат какво мислите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.