Мила ми вендето!

Разбира се, че президентът Първанов ще ходи в Москва! Как можах да се усъмня ( че дори и да заподозра някаква хладина в отношенията му с Путин поради грешното впечатление, че посещението му в Москва се бави).

Грешен съм аз. Но в топлата връзка на нашия държавен глава с Москва няма грешка. Явно всичко върви по план, много отдавна съгласуван, както ни увери в интервю за „Дарик” радио самият Първанов.

Извън сценария на тази отколешна подготовка беше само една „дреболия”: кризата с руския газ. Не че не можеше да бъде предвидена -можеше. Но само ако руските другари бяха така добри да не заблуждават българските с някакво си писмо от 18 декември за „възможни проблеми” и така да приспиват и без това дълбоко хъркащото чувство за национална сигурност на това управление по отношение на, както се оказа, най-голямата заплаха за държавата ни, поставена на колене с едно братско врътване на кранчето-нещо като братско врътване на звучен шамар зад врата на доверчив дребосък.

„Дреболията” с газовия шантаж, на който беше подложена страната ни, би могла да ни завари по-подготвени също така и ако държавата ни беше предвидила механизъм за предвиждане на такива „дреболии”. Нарича се разузнаване. В България гъмжи от хора, които няма нужда да бъдат допълнително обучавани на руски-това не е като да готвиш английско говорещи шопи, които да се превъплатят в американци. Но да е чувал някой такова нечувано нещо-руски раздел в българското разузнаване?

А разузнаването, да припомним, е на подчинение именно на президента Първанов. Същият, който обича да разсъждава на глас за ДАНС като за каруца, която била сложена пред коня ( раздразнен от факта, че юздите на тази каруца му се изплъзнаха и отидоха в ръцете на конкурентния кочияш Станишев). Но не казва и дума за това, че руският дипломат Чижов два пъти нарече България троянски кон на Русия в ЕС. Нито пък проявява някаква чувствителност към факта, че един през друг руски говорители съветват София как да си търси правата и от кого именно във връзка с това, че именно руската компания „Газпром” наруши договора си с България.

Давайки си сметка за това колко абсурдно е да продължава да мълчи ласкаво за руската роля в газовата криза Първанов промълви нещо като критика, заявявайки в радиоинтервюто, че тя е хвърлила сянка в отношенията ни. Можем да бъдем сигурни обаче, че когато посещението му се осъществи и от облаците при него слезе Путин, сянката ще бъде разпръсната тутакси.

И накрая-най-интересното от поредното откровение на нашия държавен глава. Нали ни е историк, реши да скочи в патетиката на 19-ти век ( където май си живее със своята представа за добро и лошо в политиката и обществените отношения), взимайки пример от …Христо Ботев. Запитан чисто човешки за най-голямата му любов, вместо да слезе от облаците ( където също така пребивава, но по доста по-трагикомичен начин от самодържеца Путин), нашият главнокомандващ се изпъчва и заявява, че също като Ботев, обича най-много отечеството, след което-жена си.

Ако обича Отечеството си точно толкова, колкото ( не) обича съпругата си (според обилни твърдения за негови любовни афери на вестник „Уйкенд”, останали без отговор от негова страна, но предизвикали взрив от нетипични преди това демонстрации на семейно единство на „първата двойка”), жално ни отечество…

Но дори и да вземем за чиста монета тази патетика, тя кънти на кухо. Защото през 21-ви век президентите в свободните страни са свободни да не лицемерничат за пред публиката и биха могли като нормални хора да посочат любовта към близките си като най-важното нещо в живота за тях. Никой не би ги осъдил-напротив, това би било най-естественото нещо в нашия свят-нарича се постмодерно общество ( там, където го има).

Първанов обаче се опитва да ни впечатли с патриотизъм и залага на лозунгите, без да се притеснява, че да се сравнява с Ботев и неговото „мила ми Венето” е фарс като за пред хора, които не са виждали друго театро, освен „Многострадална Геновева”.

Фалшът не прощава никому, неговата вендета ще застигне и нашия провинциален актьор, попаднал на върха на държавата.

23 мнения за “Мила ми вендето!”

 1. Този опредѣлено трѣбва да си ходи въ Русия и да не се връща, че за изборитѣ кой знае какви ще ги сътвори

 2. „Но да е чувал някой такова нечувано нещо-руски раздел в българското разузнаване?“
  Не, защото българското разузнаване е раздел на руското такова!

 3. Така е, г-н Инджев, но тази фалшива патетика, уви, работи доста добре по тия краища – да не забравяме, че културният еталон на мнозинството нашенци е именно а-ла “Многострадална Геновева”… А еталонът пък за история е именно разкрасеният до гротескност от т.нар. ни историческа наука портрет на Ботев, в който живият човек е изчезнал, за да останат кухите лозунги и патетиката на 19 век. Заради това, че историческата ни наука още от края на 19 век насам е най-идеологизираната научна дисциплина в БГ, може да се говори мнооого, но не му е тук мястото – само да припомним, че любовта на Ботев (и мнозина други от тогавашните интелигенти) към отечеството е твърде противоречива и съвсем не за подражание, особено пък 150 години по-късно. Ама кой ти гледа – Гоце не е дори от обичайните идеологизирани историци, а партиен функционер, редактирал томовете със съчинения на съветския гражданин, по съвместителство и БГ премиер, Г.Димитров. Ако резидентът (без п), по съвместителство и президент на БГ, беше чел внимателно историографската фактология, щеше освен това да знае, че любовта на възрожденските ни интелигенти към отечеството (и народа му) НЕ Е БИЛА СПОДЕЛЕНА.
  Надявам се скоро да дойде времето, когато Гоце ще разбере това и за себе си.
  А дотогава ще се скита немил-недраг по тая пуста чужбина, за да утвърждава ролята на България в ЕС (по думите на прес-службата му!!!) посещавайки следните страни: Азербейджан, Япония, Социалистическа Република Виетнам, Русия, Сърбия, Катар, и о, чудо, Италия, и даже има шанс да отиде на гости и на Хуан Карлос в Испания…
  Да живей!

  Бедни ми, бедни народе…

 4. Малеей, добре, че не съм ти на мушката! Ама много съм дребен, не мож мА видя 🙂

 5. Г-н Индйев,смятам,че провинциалните актьори са къде по-истински и за разлика от дървеняшките изяви, заслужават нашето уважение.

 6. Г-н Инджев,смятам,че провинциалните актьори са къде по-истински и за разлика от дървеняшките изяви, заслужават нашето уважение.

 7. Утре ще дойда да я прочета отново.
  Вай.
  И двамата са ми еднакво неприятни.
  И за двамата има толкова мълви, че не може да нямат сестра.
  Тези, коино го гледат в пушката не знаят какво е вендета.
  И песни не знаят че има.
  Толкова ги беше страх от Тодор Живков, че следващите са като рисувани в Бояна.

 8. ТРЕВОГА!!!
  Блогът на Иван Бедров не се отваря!
  Изписва ми следното:
  The page cannot be displayed
  Някой знае ли нещо???

 9. Я заметил, некоторые блоггеры любят провоцировать читателей, некоторые даже сами провокационные комменты оставляют сами у себя на блоге

 10. Подценявал съм Георги Първанов досега. Всъщност той бил много по-голям смешник от Жорж Ганчев! Жалко че толкова хора нямат необходимото чувство за хумор, за да не гласуват за него. Един от куриозите на най-новата ни история, по моя оценка на неспециалист е именно фактът, че Първанов въобще стана президент. Първият път това стана когато основният му конкурент се изложи като кифладжия, с размахването на онези листи хартия по време на дебатите. Вторият път Първанов (т.е. вече Статуквото) нямаше никаква реална конкуренция — един безлично представян от медиите престарял съдия. На добре изрежисирания балотаж, срещу Първанов беше явно невменяем човек, привлякъл в партията си точно такива като него — не вярвам вменяем човек, наричащ се “политик” да говори неща от рода “ще си пуснем всички реактори от 1 до 6, пък майната им на европейците, не могат да ни изключат!” И с такава конкуренция ето ви на Първанов на втори мандат.

  Като казах невменяем, та се сетих — както предложих веднъж по-рано, бих посъветвал опозиционните партии да проверят възможностите за изискване на професионална експертиза за психическото състояние на самия Първанов. Вярвам, че може да бъде отстранен предсрочно, ако се докаже, че страда, да речем от шизофрения — ето го, вече си мисли, че е Ботев!

 11. ТЛ,на мен ми пише че се е прехвърлил на друг адрес,а именно ivanbedrov.com,но пък там не е обновен изцяло блога и последният му коментар е от началото на септември.Предполагам до понеделник (дано по-рано) ще се оправи и този проблем.

 12. Каждый дeнь провeряю написал ли ты что-нибудь новоe. Классный блог. Жду с нeтeрпeниeм возвращeния. Успeхов и новой волны.

 13. Висящите само два дискусионни въпроса помежду ни,олекнаха наполовина:
  – президентът на САЩ г-н Б.Обама взема отношение по базата в Гуантанамо-Куба,назначи Джордж Мичъл за Близкия изток и Ричард Холбрук за Афганистан и Пакистан и Дейтънското споразумение
  – НДСВ-то се развихри…а няма да се учудя,ако го стори и Х.Клинтън step by step…she might be is v e r y a b l e as snake-charmer of horses (змиеукротител и…… на коне№
  – още преди да се заговори за Москва…беше ясно кой е в състояние да подсказва упоителни идей за “стратегическо сътрудничество” в 21 в.,които са като елей за душата на примитимно отмъстителния човек…особено когато като ужилен тръгне,да се доказва…
  Май П.Бродилов го казва по-удачно…Тато поне слагаше свой си подправки на манджата за овкусяване…след “кухненска” обработка от наодчиви и умни трубадури….

 14. НОМЕНКЛАТУРАТА на БКП в услуга и по нареждане от север заграби националното богатство,част от което задържа,а по-голямата предостави на господарите си.Тя си въобрази, че това автоматично я превръща в политически и интелектуален елит.Напъните й в това отношение като резултат са като напъните на нейните покровители да направят лека кола. И виждаме начело на законодателната власт една “Волга” от Татово време, начело на изпълнителната-един “Запорожец”,а за Държавна глава /защо ли тъкмо сега се сетих, че глава е от женски род/- един “Москвич”.Но ако Москвичите стават за прекарване на цимент за виладжийски бетон,то на магистралите предизвикват снизходителна усмивка.Волгата и Москвича отдавна вече я получиха от Европа и Северна Америка,а на Запорожеца понякога дори се качват, но то е подобно на возенето на Вьорнер в Трабанта, по протокол и от учтивост,

 15. Като почетох статитята, не знам защо си спомних един виц за полският Иванчо (Яшю):
  Учителката го пита неродите на кои държави са приятели на поляците. Яшю изброява – на Унгарияq на Чехословакия, на Румъния, на България, не Монголия, на добрите немци от ГДР… Учителката го подсеща – Ами на Сънетския Съюз? Яшю отговаря – Пани, те не ни са приятели. Те са наши братя. А, както знаете, хората избират приятелите си, но роднините не могат.

 16. Забележете как всички, които се изкачат до някакъв политически пост започват да се вземат много на сериозно и започват да живеят с претенции за елитарност. Маниерите им стават като прекопирани – застават пред камерата със сериозни физиономии, със загрижени и някак дълбоки гласове многословно (но винаги клиширано) ни обясняват това или онова (като задължително се опитват да създават впечатление, че са специалисти върху това, за което говорят). Но са ми най-комични, когато цитират чужди мисли като свои. Мислят, че като се качат на рамото на велик човек, ще станат по-високи.

 17. Не мисля, че “провинциален” в нашите разговори има географско значение, че да се извиняваме.Сигурен съм, че го използваме, както и “селянин” или “селяндур” в смисъла на комплексирана и ниска култура и начин на мислене. Не е ли провинциална завеса парцалчето ентропа?

  По темата бих добавил, че Гоце е по-скоро комсомолска отрепка под прикритие, с претенции за цивилен изкуствовед, на ниво вечерен курс по политическа агитация и пропаганда. Той и да стреля се е учил на стрелбището на червения лунапарк, където като уцели чичо Сам са му давали дъвка за червени балони и кибритче с образа на Димитров.

 18. Уже заметил,что некаторые ждуть успехов новой волны….зато я и вам отвечяаю почтительно,
  посколько г-н Инджев не имеет ничего против,наобороть….другим словом показываеть всем следущее:
  1.Россия у нас одно дело,а амбиции больгарского БКП быть с “монопльном правом” в диалоге с русским,когда наши люди в духовном и нынешнем холоде,
  “просять уже буры для покоя…”,
  совершенно другое…!!!
  И эсли наш президент не сможеть показать убедительно,г-ну Путину,что уже не времена Е.В. Алексьндра ІІІ,ого и премьерь мог бы… хотя брать пример у своего бывшего американского коллега…Буш-отец,который показал сыну,кому…. и почему открыть дорогу…не смотря на Републиканской “Имперьской”
  чувство превозьходства….
  Был в классе в Университете и помню,когда убили Кенеди,но даже он уже готовил диалог с Кубой Фидлья Кьстро через поссьредникя..
  И сколько это стоило и стоить обам народом,когда еще русский военный флот ждал императорский приказ чтобый помочь Линкольну….эсли Франция Наполеона …./ ..изд. ЦК ВЛКСМ,Моссква,1961 г./

 19. Г-н Инджев,предлагам Ви когато пишете за този евроанонимник президента на България,да изписвате името му с малка буква или въобще да не го споменавате!

 20. Никак няма да е лошо да го освидетелстват дали е наред.Че току-виж вдигнал пушката и към някой български козел следващия път.

 21. Уважаеми г-н Инджев,
  позволявам си да цитирам част от постинга на Alternativna под прекрасната статия на Любослава Русева в “Дневник”.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/01/18/616790_otvud_predizvikatelstvata_zad_meropriiatieto/
  “Двата мандата на президента Георги Първанов могат и трябва, задължително трябва да бъдат изучавани от психолози, народопсихолози, антрополого-психолози, патопсихолози и психопатолози.
  Ние имаме перфектен пример как уродливото, изостаналото, “робското” и деградиращото в нашата национална психология и в нашето обществено съзнание избива на повърхността, олицетворено от този човек! Отдавна вече Георги Първанов не бива да се оценява като държавен глава, като политик, като обществена фигура.
  Той е символ, той е живо, нагледно доказателство за патологичното у нас. Георги Първанов е – както и да се погледне от гледната точка на съвременната политическа, социална и личностна психология – уникален, като в лаборатория получен, чист, без примеси екземпляр – илюстрация на патологичната, тъмната страна на нашана народопсихология.
  “Опакован” от демагогия, маскирал се като личност, слял се с простодушния си и простоват външен вид като човек от народа, съчетал в недопустима доза безнравствеността на номенклатурата със социалната безотговорност, дори нагла лукавост на Андрешковщината, той излъга всички. Той изработи всички. Той прецака всички – чрез мимикрия, хитрост, пълзене и здраво, животинско дори умение да търпи, да чака, да понася обидите.”

  Прочее, мисля, че Гоце трябва да бъде отстранен

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.