Естествените страхове на властта и свръхизкуствената й “русофобия”

Започвам да се мразя ( а това е много саморазрушително). Заприличал съм на настоящия министър Петър Димитров, на бившия Румен Овчаров и дори, поне малко, на самия президент Георги Първанов. В рамките на някакви ден-два тримата най-видни представители на руското лоби в България започнаха да говорят като мен. Звучат ( по обичайните критерии на русофилството у нас) като русофоби! Ужас!

Макар да не стигна чак дотам, че да назове Путин и Русия с имената им, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров буквално преразказа моите статии, в които твърдя, че внезапното спиране на руския газ е терористичен акт (заболяването ми се изражда и в мания за величие по този повод).

Мислех, че е случайно, но се оказа, че е и колегата му Първанов ме чете и цитира: газовата криза хвърлила сянка върху отношенията ни с Русия, забеляза той. Но онова, което чух сега от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, окончателно ме уплаши, че съм станал „настолна книга” за тези другари: той пък дума по дума, с почти същите изразни средства, изплагиатства основната ми теза по този проблем: България и Украйна нямат за какво да преговарят, защото договорът за газа е с Русия и точно от нея трябва да търсим сметка.

Румен Овчаров направо се скара на правителството, с пълно основание при това, че не е посочило ясно Русия като виновник за кризата. И отиде още по-далеч (преписвайки друг постоянен акцент от моите скромни разсъждения) , че загубата на доверие би могла да засегне и друг руски проект в енергетиката-„АЕЦ Белене”.

Тъкмо щях да се обърна към лекар да ме прегледа и да установи какво ми има и що за болест ме е налегнала, за да изпадна в една траектория с хора, с които не бих искал да пребивавам в една държава дори, когато Овчаров ми помогна да се съвзема от кошмарния сън. Постави нещата на местата им: Костов бе посочен от него като виновен за неблагополучията с Русия, а самият той, като министър, не е подписвал нищо с Москва ( само е променил подписания преди това договор-една мистификация, която броди из България като онзи призрак из Европа…).

Очаквах да чуя, че Костов е подучил Путин да врътне кранчето и нямаше да се учудя и на това. Нещо от този калибър вече написа В.Дърева. Тя ясно посочи тази седмица във в. „24 часа”, че истинският виновник за газовата криза са САЩ. Няма да Ви преразказвам защо, а и няма значение-виновни са и това си е.

Приземявайки ме обратно на здравата почва на нашата несъвместимост Овчаров препоръча, досущ като Първанов, Станишев и други подобни, зависимостта от руската енергетика ( която е особено голяма, практически близо до 100-те процента именно от природния газ), да бъде лекувана с още по-голяма зависимост. Чрез „Южен поток”, разбира се.

Понеже не вярвам много в свръхестествените обяснения на подобни свръхизкуствени явления, като внезапна появя на русофобия сред руската пета колона у нас, се замислих за някакво рационално обяснение на феномена. И като се замислих, се заслушах в думите на Овчаров пред Би Ти Ви. И не бях разочарован. Оказва се, че другарите са проумели очевидното: че Путин е нанесъл удар върху тройната коалиция в България.

Идат избори. Любовта към Русия си е любов, но провалите трябва да бъдат обяснявани някак си на избирателите. А и собствената кожа, оцеляването е все пак приоритет. Дори и за русофилите.

17 мнения за “Естествените страхове на властта и свръхизкуствената й “русофобия””

 1. И аз ги слушах със интерес.. те тия
  комунисти от БСП са големи образи,
  чакат някой да им подскаже и след
  това се препъват един друг да
  обевят пред всички ,колко много
  знаят , колко много са начетени
  децата …пък може и да им се върже
  някой ..ако е на 5 или 6
  год.възраст или май е добре да
  добавя още една петица пред
  първата!

  ..съжалявам ги всичките, при това искренно…

 2. Че лицето Иван Костов не е цвете за мирисане не е,но откакто дойдоха НДСВ на власт,а после и БСП,той е удобна мишена за извинение със собствените недъзи на последвалите го управляващи.Обвини първо Костов и ще спечелиш точки пред избирателите.Ако обаче проблемът е по-сериозен,както сега с газта,то тогава,както сам се изразявате г-н Инджев,чувството за самосъхранение надделява над всякакви пристрастия,дори и към така лелеяната от БСП Русия.Няколко думи и за В.Дърева:при нея синдромът “червена бабичка”е нелечим и като виден червен шаман облъчва ли облъчва електората с антиамерикански и антиевропейски тези,в името на Родината разбира се(само дето коя родина точно не е ясно).

 3. Да, демагогстват си, водят си вътрешните войнички и за България хич не им пука. Това е бсп. Добре поне, че и от ПЕС ги разбраха. Чакаме да ги захапят за… врата!

 4. Г-н Инджев,след последното Ви изречение,като удар “В Десетката”… е по-добре вместо,да подкрепя НДСВ и се противопостява на БСП и ДПС,
  държавният глава направо,да си “посипе главата с пепел” и да възстанови предаването,за да не ставаме повече за кашмер…!!!
  Тази журналистка-титан на мисълта-се е отличила с “епохалното си разкритие на “коварния американски империализъм на САЩ”
  Точно там,бащите на деца от “Бръшлянената лига”,родени със сребърна лъжичка в уста,овреме …озаптиха едно “партийно” високомерие,за да дадат път на други….стороници на “нова ера” и “космическа раса”…!!!!
  Изложено е и в Априлски тези -по навик!!!/2008 г. към днешния управляващ елит….
  Сега,само съвършено сбито с е в р ъ щ а м към тях от уважение към водещия и участниците в блога…
  Зараждащото се противопоставяне на онеправданото населеине от Третия свят срещу англосаксонския господарски начин на живот на партиините плутократи- т.е. “политбюровски” велможи и техните поколения е факт.
  Крайната и екстремистката десница трудно преглъщат управление от потомци на роби…особено когато дойде “орязването на “високите доходи” и личното самообслужване….
  САЩ ще сдават постепенно позиции в подопечните им територии,в т.ч. тези в Латинска Америка/”задния двор”/,Югоизточна Азия,Близкия изток,Африка и др.
  Щом З.Бжежински съветва Обама,и той като Х.Кисинжър,ще дооформи триъгълника със “събудения” Китай,защото затънали в тресавищата /и то след Виетнам!?/на Ирак и Афганистан /при осъзнато двустранно разбиране от невъзможността за планетарно противопосавяне,на САЩ ще им се наложи “да свикнат,че от свръхсила,просто са вече една велика сила….което “изкрастилизира” преди два дни и в 10-те основни точки на политиката на Обама.
  Този курс е…призван,да се осъществява от Х.Клинтън с “впряг от “най-блестящи републикански умове” но не-троянски коне…
  Така ще сме и в съзвучие с блестящата статия на Иво Инджев,докато дойде и неговото време за събеседници…
  за да си поговорим:
  Що е то неидеологическо “кооптиране” /при това и на членове на БКП!!?/на националната разкрепостена творческа мисъл за залагане и изпълнение на дългосрочни задачи до 2030-2053 г….както го ценеше цветнокожия сенатор-дори- “във времена,когато друг се готвеше и за “подбор на коне”, и за укрепване на собствената си “китка на ръката”,за да държи камшика…….
  Посоченото “русофилско” изобретателство няма да мине….и по този въпрос,ще поговорим,ако се възроди “В десетката!”…

 5. Те могат да си бъдат -каквито си искат-без значение -русофили или русофоби.Както една журналистка каза преди 7 год.,”Важното е марионетките да са на едната ръка на кукловода Путин!!–Т.Е.-Всички
  РЕПЛИКИ И РОЛИ в Цирка са ЗАЕТИ!!-
  Помните Стоян Ганев-зет на кагебейчик как искаше в репликата си да нападнем ССР!-Това е ВСИЧКИ РЕПЛИКИ И РОЛИ СА З А Е Т И !!-
  Според сценария и ролите на ‘”десидентите на бъдещето “”са
  ЗАЕТИ.-RUSSIAN PSYCHOTRONIC & radioactive isotope.

 6. Г-н Инджев, изброените от вас лица се ирелевантни в политическия смисъл на думата, те са без какъвто и да е обществен кредит.Привидната промена на позицията им по отношение на Русия ги разобличава като креатури, които се интересуват само от едно – властта.С приближаването на изборите те се отказват от лозунга “Нечамо Европа, сакаме Русия”, който след газовата криза става неактуален.Но ако, недай Боже, влезнат отново във властта – те ще се върнат към него защото руснаците са по-щедри към слугите си.Ако за българския народ русофилството е синдром на неизяснена болест, то за българските политиците е професия от която се печели добре.За съжаление любителските занимания на такива като мене с българския политически живот е нещо като вдигане капака на кофа за боклук – резултатът е само един – нетърпима воня.

 7. Г-н Инджев,
  Поздравления!Чета блогът Ви с интерес и редовно.Не се осмелявах досега да коментирам каквото и да било,защото нямам Вашия поглед и познания,но този път коментара Ви е точно това ,което и ние – провинциалните хора с позиции сме коментирали,възмущавали сме се от гьонсуратлъка на БСП и компания.
  Възмущава ни това ,че най-нахално ни вземат за глупаци,обърнаха ни на маймуни.Оскотели сме от безпаричие и страх да не загубим работата си ,защото сме над 55г.
  Не търсим оправдания,но безизходицата ни отчайва.Загубихме мечтите си.Не можем да се радваме на дребните неща,защото по-големи радости отдавна не ни спохождат.Разпечатваме подобни статии и ги даваме на наши близки и познати,които нямат достъп до интернет,но… какво от това?

 8. Gospodin Indzhev,

  I az bih se mrazil kato bulgarin, ako dori i sled tozi iaven gaf s gaza nashite tulovishta ot niakolko dini vse oshte se tutriat iz parlamenta bez kapka sram.

  Vie pishete, no BSP-to e stanalo tvurdo partiata na rakiikata, sarmite i potnite tanciorki, a vie tam niama kak da se preborite, nai mnogo oshte eksistencialni problemi da vi doidat na glavata.

  S pochit,

  Valio

 9. Пак ще поспоря с Инджев! Първо за авторството на това от кого да се търси вината и отговорностите за проблема с доставките. Още с първия си коментар посочих виновната страна съгласно търговския договор – Русия! Украйна посочих като страна която не бива допускана да влезе в ЕС поради наглото й потъпкване на търговското право и защото от домогванията й си личи, че нещо пазарната икономика не й е присърце – да си купували газта на преференциални цени?!
  Сега за южен поток – Първо, ако го има ще имаме поне два пътя за доставка на газ, т.е. на рекетьорите украински модел няма да им се връзва сметката да го правят. Второ това ще даде възможност за доставки на каспийски, ирански и иракски газ. Тогава на следващия П.Димитров няма да му се налага пак да открива топлата вода. Няма да е лошо да се помисли и за терминал със съседна Гърция.
  А за вината на Костов – същата като на останалите. Бъки си спомням как се върна от матушка Русия с “уникалния и изгоден договор” вместо да помисли как да изгради нещо, че да ни отърве от зависимости. Май политическото му присъствие ще се зопомни само с чутовния му и много жалък опит около събарянето на мавзолея – беше смешно като борба на свиня с тиква.

 10. Г-н Инджев, ще си позволя тук да “подам” по няколко думи към казаното от някои от колегите вместо да коментирам написаното от Вас. Към него нямам какво да добавя освен, че четейки понякога Вашите мисли, съжалявам, че няма колонка с емотикони, чрез които (комбинирано с писаното слово) много лесно и точно може да се отрази отношението към предложения от Вас текст.
  Към Калин Лазаров – Ако прочетете написаното от Дима, предполагам сам ще се убедите, че “…май е добре да добавя още една (не) петица, а СЕДМИЦА пред първата!…” От 10.11.1989 г. минаха почти 20 години и тези, които сега са на 5 (петдесет) и…., тогава бяхме на 3 (тридесет) и …. и по-голямата част успяхме да се запазим “непромити”.
  Към Дима – Уважаеми Дима, на тази възраст и на “ти” с компютъра и Интернет! Шапка свалям! За България има надежда, докато такива хора живеят тук!
  А иначе – от доста години се учудвам, как БСП може да бъде единствената партия подлагаща съвсем съзнателно, според мен, основната си електорална маса на геноцид. За всяка друга партия е (много цинично ще прозвучи) обяснимо безразличието или липсата на адекватни грижи за пенсионерите (и бедните), но за БСП…. Сякаш са загубили инстинкта си за самосъхранение.

 11. Киров, не споря с вас-отстъпвам ви правото на въпросното авторство без ревност ( понеже явно не разбирате, че се шегувам със себе си като “автор” на нещо, което е очевидно, колкото изгрева или залеза-България просто няма юридически разговор с Украйна, а с онзи, с когото има договор).
  Приятни сънища

 12. И моето за “авторското право” си беше чиста проба закачка. Събирайте сили за нови теми.

 13. Иво, само се докосна до истината.Тъй като Костов иска да свали коалицията,той наистина се е договорил с Путин да се спре газта,за да се предизвика криза.И по този начин правителството да падне. Тъй като Путин и Костов са големи приятели,той веднага го послушал.

 14. А ето каква е ползата ни от чешкия художник:
  До сега казвахме – като видя наш политик и ми се дохожда до “едно място”.
  Това звучи твърде евфемистично и някой може да не се сети кое е мястото.
  А сега спокойно ще казваме – като видя наш политик и ми се дохожда до инсталацията.
  И всеки ще знае за какво става дума.

  А за онази – ядрената инсталация, която нашите политици искат да си включим отново никой не каза: Ще имаме голяма полза от включването – ще похарчим за гориво Х лв., ще продадем енергия за Y лв. и ще спечелим Z лв. с което ще преборим кризата и загубите от недоставения от нашите братушки газ. А щом не го казват най-вероятно Z е отрицателно число и се нарича ЗАГУБА!

  Айде чао, че имам позиви да ходя до инсталацията… ;-)))

 15. Крайно дразнещо е в “демократична” страна, нали май такава бяхме, поради липса на откритост, неумение и нежелание да се разговаря с обществото, да бъдем принудени да се взираме и анализираме приказките на министри, бивши и настоящи, и президент, сякаш не четем изявления на лица, управляващи европейска страна, а идващи от Кастро или Ким Чен Ир.

  Не могат нито да управляват в интерес на гражданите, нито да лъжат, че го правят, нито да лъжат, че биха искали да го правят.

  Напълнили гащите от страх, какнижат противоречащи си приказки и си мислят, че като по Сталиново време на другия ден всички ще се правят, че не помнят какво са чели вчера.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.