Троянският кон не ще да е жаба

Въпросът „ а вие защо биете негрите”, като универсален „контрааргумент” на комунистическата пропаганда срещу западните критики, отдавна не е актуален. Гадните американци, които правя всичко възможно да ни усложняват живота, тези дни окончателно им го отнеха с новия стопанин на Белия дом.

Имаме си нова вълшебна формула. Щом ни настъпят по мазола, посягаме към…мирния атом.

„А вие защо ни затваряте блокове от” АЕЦ Козлодуй” ? Това отговори днес популисткото мнозинство в българския парламент на следните няколко въпросчета, поставяни от ЕС:

Защо сте най-корумпираната държава в ЕС?

Защо нямате нито един осъден управник, бивш или настоящ, за корупция и връзки с организираната престъпност?

Защо няма нито едно разкрито поръчково убийство в България?

Защо България е единствена държава в ЕС без национална програма за борба с най-разпространения вид рак при жените, рака на гърдата( това е въпросче на Брюксел от тази седмица)?

Защо България е европейски рекордьор по бедност, ниски заплати, тютюнопушене, материална зависимост на младите от техните родители, по разхищаване на енергия и вода, по доказани „отклонявания” на средства по европейски проекти, по липса на чувствителност към екологичните проблеми, по цял „букет” от болести, които водят до сигурно преждевременно „гушкане на букета”на хора във фертилна възраст?

Това последното въпросче, което, уви, може да бъде разширено с още много подобни „рекорди”, съдържа елементи от най-често задаваните въпроси на самите българки граждани-особено за бедността и заплатите.

И как отговаря популистката власт? Ами много просто: „ А вие защо ни затваряте реакторчетата”?

В братска Русия, която толкова много се харесва на мнозина българи, ядосаният от чуждите упреци руснак посяга за „самоотбрана” към ядрената тояга. Притиснати в спора за какво ли не, „братушките” обичат да сочат към огромната ядрена бухалка зад вратата-с нея могат да унищожат всичко и всички. Включително себе си. Но поне знаят, че светът се бои от тях и това ги топли, прави ги значими в собствените очи.

Имитацията на този „ядрен подход” от българска страна е жалко подражание на един „троянски кон”, който не иска да приеме ролята на жабата, насаждайки усещането в хората, че напразно са „ручали жабетата”. Решението на популисткото мнозинство в Народното събрание да „разреши” повторното отваряне на ядрени реактори, затворени с консенсусно решение на ЕС, е типична провокация на пъдаря, който се прави на цар.

Европейският цар на положението, комисията по енергетиката, лаконично, но светкавично и категорично, даде своя единствено възможен ( и предварително известен отговор): рестартирането на въпросните реактори е възможно само със съгласието на всички страни от ЕС, които са страна по договора с България. В превод от брюкселски на дондуковски и царсовободителски език това означава, че вероятността от възкръсване на погребаните козлодуйски мощности е горе-долу толкова голяма, колкото перспективата Израел и Хамас да се прегърнат в близките дни и да се закълнат във вечна дружба.

Истината е, че популистите, които искат да сътворят „ядреното чудо”, изобщо не си правят илюзии за крайния резултат по отношение на европейската реакция, но разчитат на някакъв резултат пред българските граждани, на които се подмазват най-безцеремонно в ролята на пламенни патриоти. Това е като перчене на опърпан селски лентяй пред засукана богаташка градска мома: няма шансове да го огрее, но пък опитва заради едната хвалба пред другите мераклии в кръчмата!

20 мнения за “Троянският кон не ще да е жаба”

 1. “Човек не може да преспи с всички жени по света, но трябва да опита”. Това си приказват докерите в Марсилия. Оптимизъм при 3 млрд. жени!!! Що да не се опитаме да убедим 26 страни,а?

 2. Етиен дьо Понсен, посланик на Френската Република:

  “В момент, в който българското правителство показва своята воля за дълбоко реформиране на правосъдната си система, тази нова оправдателна присъда в една криминална афера показва, за жалост и на базата на един съвсем конкретен случай, продължаващите затруднения, които за сетен път изпитват правосъдните институции да произнасят наказателни присъди. Това нещо редовно се отбелязва от Европейската комисия в докладите публикувани в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.”

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/01/22/619903_franciia_se_vuzmuti_ot_opravdatelna_prisuda_po

  А как Френската Република ще реагира (в контекста на Европейския Съюз) на последните новини по това емблематично дело,
  ми се струва, че ще видим в най-скоро време…

  Сърдечни Поздрави,
  Емил

 3. Главното в този материал ме навежда
  на аналогия между сълзливата демонстрация на емоция с АЕЦ Козлодуй,с която Гоце иска да се яхне на емоцията на максимален брой електорат от всякъде.–Това
  манифестиране на емоция е твърде нелепо особено ако сравним до колко може да има емоция един асоциален параноиден психопат,който
  дори и след най-тежко престъпление не може да изпита ни разкаяние,ни каквато и да е друга емоция към в случая- към електората си, но Емоционалната Постановка все пак д е й с т в а за съжаление.
  Поздрави и Благодарности за текстовете Ви и за ежедневната възможност да ги четем!

 4. 🙂 Великолепно и много вярно казано и написано!

  Жалка картинка са тия нещастници, дето ни управляват! Воглаве с бабаита Гоцко Сирищнички, дето по заповед от Матушката Русия, т.е. от бойния си другар по тайните служби Путин прави всички тия простотии – та белким разпали антиевропейски настроения в най-немислещата, в най-малоумната част на многострадалната българска популация.

  Аман от простотия и от тъпа комунистическо-ченгесарска наглост!

  Хей, хора, дайте нещо да правим да изметем тая арогантна и безсрамна напаст – че не се търпи вече!!!

 5. Няма да е изненада късогледство и липса на здрав разум по енергийната политика на управльмящите при световни анализи,че ьспената политика,обиковено се проваля поради нискаат си конкуретноспособност
  Преди време Time писа,че новите ядрени проекти не просто ще бъдат скъпи,а фантастично скъпи….разходите не само надхвърлят в пъти планираното,но е налице и иозставане във времето…
  Всичко това,настрана и от обществения натиск като този в Германия…
  Аргументите на еколозите от опасната и мръсна техноолгия може и да не “проработят”,но и самото спорозумение за спрените блокове,няма да бъде “нарушено”,под претекст за наличието на “извънредни обстоятестна”….
  В такъв смисъл и от такива събражения…ще подхожда най-добре,другариии… онази приказка за “вината с мезе и мераклийско вино…!!!!”

 6. Не искат нещо да ти отговарят на въпросите?! Да отговоря на някои аз:
  “Защо сте най-корумпираната държава в ЕС?” – Е защо да не сме – 20 години ни търпят да сме на власт, да безчинстваме безнаказано ами нека и да си плащат за театрото което гледат, явно им харесва.
  ” Защо нямате нито един осъден управник, бивш или настоящ, за корупция и връзки с организираната престъпност?” Инджев, вие говорите за двете страни на една монета. Дай да се разберем, бе човек – искаш да се самонакажем ле – неееееееее не става – нямаме далавера от това.
  “Защо няма нито едно разкрито поръчково убийство в България?” Бъркаш човече. То ние си ги поръчваме – чаткаш ли – знаем си ги ама това си е един вид семейна работа между фамилни отношения са и не искаме за запознаваме избирателите с въпросите от нашата си кухня. Те да си видял нашите учители и колеги, и приятели от Италия да си дискутират проблемите по медиите?
  “Защо България е единствена държава в ЕС без национална програма за борба с най-разпространения вид рак при жените, рака на гърдата( това е въпросче на Брюксел от тази седмица)?” Колежките от парламента ги подлагаме на ежемесечни прегледи, включваме и жените у дома, любовниците – вие какво искате всяка една да я водим лично на лекар ли? Толкоз им стига и без това бюджета ни не стига, я ни виж – влачим се в тригодишни раздрънкани от употреба Мерцедеси.

  “Защо България е европейски рекордьор по бедност, ниски заплати, тютюнопушене, материална зависимост на младите от техните родители, по разхищаване на енергия и вода, по доказани „отклонявания” на средства по европейски проекти, по липса на чувствителност към екологичните проблеми, по цял „букет” от болести, които водят до сигурно преждевременно „гушкане на букета”на хора във фертилна възраст?” Е на този водопад от въпроси ни е любим, отговорите- на предизборните митинги и до там, да се разберем после не даваме отговори.
  По отношение на ядрените мощности смятам,че такива трябва да има. Да има надеждни и ефективни мощности, без значение чие производство ще са. При избора на оборудването да се поканят експерти от различни страни за да не се допуснат лобистките интереси да вземат превес над техническата целесъобразност. Защото на този етап това е най-екологичното производство на крупно количество ел енерегия и за разлика от ТЕЦ не изхвърлят милиони тонове пепел, серни оксиди, въглеродни и какви ли не още вредни емисии.

 7. то беше ясно, че е само театър

  най-сладко се спекулира с неща, които са практически невъзможни 🙂

 8. Vidia se mafiata v BG…BSP, DPS, ATAKA, DVIJENIE “NAPRED”. Celta e sledvashtite parlamentarni izbori da se prevyrnat v referendum za AEC Kozlodui. Shte popitat Bylgarskia narod prostichko…Iskate li evtin tok s AEC Kozlodui ??? … i izboryt shte e katastrofalen za BG.
  Dano BOG da e s BULGARIA !!!

 9. Имаше един френски филм с Белмондо. Мисля, че се казваше “Професионалистът”. На учудването на Негово Превъзходителство посланикът на Република Франция г-н Етиен дьо Понсен бих отговорил по следния начин: “Изпратете хората от Вашите служби, одобрили списъка на поканените на закуската с президента Митеран през 1989 г. да чукат камъни в някоя от колониите. Не сме Ви виновни ние, че не сте подбрали “българските демократи” правилно!” Сега всички страдаме от това.
  А на Г-н Инджев за пореден път моите уважения!

 10. Еди, не забравяй СДС и дъщерните му фирми! Но с най-много опит май се очертава ГЕРБ, все пак да не забравиш от кои среди произхожда всенародния любимец бат` Бойко.

 11. Здравейте, г-н Инджев, нямам съдържателен коментар към статията Ви, защото още съм силно потресен от друго в интернет – преди минути ми попадна линк към серия снимки в Нетинфо от преди няколко дни, на които фотографът е хванал СЪЩНОСТТА на шествието за АЕЦ на Първанов, Ковачки, Каракачанов, и прочие измет. Тези снимки са фрапантна илюстрация на статията Ви. Ако ви останат свободни 3 минути, идете на следния адрес:

  http://www.netinfo.bg/index.phtml?tid=20&oid=4750&mgdi=20201

  и се “насладете” на 30-тината снимки. Всичките те са за Оскар в категория “Азиатски башибозук”, а особено интересни са две по средата – цитат от плакати, които са начело на президентското шествие: “България: АЕЦ “Козлодуй”, Европа – х..й”, “Като го нема кюмуро, ке ме хванете за к..ро”. Носителите на тези послания бяха подкрепени от Гоце и приети и изслушани с разбиране от Станишеф в МС.
  Аз все още стоя безмълвен…

 12. Mnogo dobre kazano.
  Tsinizmat na upravljavastite e chudovisten: revat za zatvorenite reaktori, a v sastoto vreme ot godini se vartjat dalaveri s podmeneno i netestvano jadreno gorivo za AEC Kozludui, kakto ot mesetsi alarmira Georgi Kotev, no za tova, razbira se, i duma ne se obelva, ami se pravi vsichko vazmojno da se potuli deloto! I pri tova polojenie, te imat ochi da iziskvat ot EU da pusnat i drugite reaktori, ta da uvelichat shansovete ni da gramnem li!? Prosto njamam dumi …

 13. Да,снимките наистина са убийствени!-Благодаря!-Мутрите и облъчените мутанти …нямам думи…просто за лозунгите!
  ” Хляб, Ток,Дървени Налъми !!”-е просто един прекалено интелектуален лозунг.-”
  “Съветските радиоактивно болни-най здравите болни в света!!
  А сега -ако шете вярвайте-нещо наистина сериозно-вече не само ще ги гърмят спонсорите и съветници на Гоце,но и с нежна грижа ще ги тровят с радиоактивни изотопи.-Спомнете си Литвиенко и Гордиевски.-Зависи от дозата и насищането на организма.-Може да се умира бавно и за няколко години от ”естествени”а в т о и м у н н и заболявания.-Лаборатория , където да си направиш изследване за радиация в кръвта и в костите в БГ – н я м а.
  Просто отключваш автоимунни заболязания като диабед,базед,лупус,рак и кардио и за наколко месеца или години се маргинализираш по болници и си отиваш заобиколен от нежната ”грижа” на този,в който трябва да се върнат парите,фирмите или имотите.-Звучи налудно ,още повече ,че н я м а
  достъпна за гражданите лаборатория за радиоактивност и въобще не звучиш.-Но вярвайте ми вече се практикува не само сред президентските олигарси , а и за ”човешки услуги” и за по дребни имоти.-Така,че примерно Ковачки да му мисли един ден -особено докато си пие питието с Гоце.

 14. “Третият въпрос – кой дава гаранция, че технически 3 и 4 блок са в в изрядност? Ще дойдат ли незвисими експерти, които да гарантират безопасността? ” – Въпросът Ви издава едно опасение, напълно законно, впрочем, за последствията от познатата руска (и българска!)
  “добросъвестност”, гарнирана със секретност и пренебрежение към интересите на населението. Последният пример с газовата криза поясняват, за какво говоря. Това вече ни довежда до темата.
  “Преди всичко ТРЯБВА ДА ИМА СИСТЕМЕН, ГРАМОТЕН И ОТКРИТ НЕПРЕКЪСНАТ МОНИТОРИНГ, и това да се контролира от обществото. А не тия, или ония партийци да го засекретяват. Това е най-първото условие!”
  Ето разумното решение в момента. Всяко противопоставяне на тези думи веднага ще изобличи защитниците на това от което се опасявате. Като се започне от нискочелите мутри и са стигне чак до глобалната идея и нейната носителка. А фактите, които може да се установят, са това, от което се опасяваме. Има хора, които “не вярват на басни”, а “искат аргументи”. Така ще ги получат тези аргументи, преди да свърши земният им път

 15. Как защо?

  Защото сме социалисти.

  И защото BG = Bay Ganyo

  И защото от Русия си крадем законно, а ония за един САПАРД и тва онова ни надуха главите.Те шь ни кажат кой убил Борилски.Ай сиктир.

  И защото срам не срам Първанов ни е президент.

  И защото като почнеш от него минеш през където щеш, стигаш накрая и до диариите Андрей Райчев, Слави Трифонов и въпросния Бареков.

  И защото няма правосъдие ни остава да разчитаме на собствените им злоба и завист да се изтрепат взаимно. Надявам се списъка на геройски загиналите Луканов, Павлов и т.н. да не спира да се попълва с други всепризнати философи на криминално ченгесарския капитализъм.

 16. Досежно онези приятели на българската атомна енергетика:моя позната работи в магазин на веригата “Европа”,собственост на съучредителя на “Напред”/само дето посоката не са уточнили/.Ден преди шествието управителката им е дала за подпис декларации,че ще се явят в посочен ден и час на определено място,в противен случай ще им бъде удържана глоба от заплатата.И всичко съвпадало с въпросното шествие.
  А някои от снимчиците са доста показателни.
  Г-н Инджев – блестящ,както винаги,впрочем.

 17. Без натиск в интернет/най прогресивната и безпристрастна медия/ и международен натиск и медийно осветление никой няма да си мръдне говнясалия пръст.Спомнете си случая Белнейски , затриха две деца и замазаха всичко, впрягайки цялата съдебна система – следователи,прокурори, съдии.Стига. Истината за Мартин Борилски трябва да излезе на бял свят. Стига сме били тъпкани и заблуждавани .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.