Залязващият в страната на изгряващото слънце

Не ме разбирайте неправилно: не твърдя, че съм непременно прав, или пък, че познавам с лекота бъдещите ходове на нашите управляващи. Но какво да се прави, като са толкова лесно предсказуеми. И толкова лесни за изпреварване!

Трябваха им повече от 2 седмици, за да се престрашат да промълвят очебийната истина за Русия ( поне) като част от проблема с газовия удар, нанесен на България. И понеже си падат по кампаниите, изведнъж, както си мълчаха, проговориха вкупом на тази тема-кой по-решително, като Румен Овчаров, кой с намеци и без имена, като Петър Димитров, а президентът Първанов пък- с предпазливостта на ловец, който знае, че пушката му е заредена с халостни патрони срещу озъбената мечка.

Вече няколко пъти се опитвам да се шегувам по въпроса за това, колко са прозрачни нашите началници-когато виновно си мълчат, например. Обаче започвам да ставам суеверен. Дали да не си мълча и да не ги „подсещам”? Взех ги на подбив, че треперят от страх пред Русия и те взеха един по един да дават доказателства за обратното – всеки, според силиците си.

После пък се заядох, че мълчат и се крият от медиите. Буквално на следващия ден се почна едно говорене…Чак съжалих за доброто старо мълчаливо време. Това си е изпитан западняшки номер. В развитите страни журналистите ги давят в информация с надежда да глътнат толкова много, че да не смелят рационалното зрънце, а и да не мрънкат, че им нарушават правото на достъп до информацията. У нас обикновено е обратното.

Сега Първанов така се престара в другата крайност, че направо ми е неудобно да ви занимавам пак с неговите излияния в любимите му-3-4 медии, откъдето ни засипва с дозираните си послания. Не че няма нови „бисери” ( в сериала, който от негово име под формата на интервю с продължения се точи в „Труд”, е пълно с „мъдрости”). Но поради известна гнусливост се отказвам на този етап да ги цитирам.

Ако някой се върне назад, ще види че още от лятото пиша многократно за евроатлантическата изолация на Първанов ( не твърдя, че съм единствен и непременно пръв, забелязал този факт, но не знам за друг). Някъде в края на есента тази карантина започна да прави впечатление и на други ( един много известен политолог ме попита през ноември дали съм сигурен за тази изолация – дали съм следил достатъчно внимателно темата). Наскоро вече и политиците от опозицията уверено подеха рефрена и мълчанието на Първанов само потвърди, че няма какво да им отвърне. А и фактът е лесен за проверяване, достатъчно е човек да си направи труда да разгледа официалните съобщения за пътуванията му.

И ето, че администрацията е напрегнала целия си ресурс, за да излекува тежкото заболяване на изолираната от съюзниците институция. За целта преди няколко дни беше публикуван списък с предстоящи визите на държавния глава, сред които се открояват две: тази в Япония ( която, макар и много важна държава, не е все пак член нито на НАТО, нито на ЕС) и в Италия.

Именно Италия се очаква през пролетта да стане първото изключение от наложеното правило Г.Първанов да не бъде канен в страни от ЕС след заиграването му с Путин от януари миналата година.

Дали приятелският жест на Рим има нещо общо с необичайното другаруване между десния Берлускони и авторитарния Путин? Дали поканата не е продължение на италианския сепаратизъм спрямо западната стратегия за противодействие на руската енергийна търговско-политическа експанзия ( бившият премиер Романо Проди дори беше поканен от Путин да оглави проекта „Южен поток”, но деликатно отказа да стане втори Шрьодер). И дали свързващото звено, което хвърля „спасителен” пропаганден мост на Първанов към Италия ( и към основание да се говори за края на еврокарантината) не е точно неродения газопровод и евентуалното застъпничество на Путин за неговия човек в София?

Това са въпроси, отговорът на които ще бъде интересно да потърсят италианските журналисти. Познавам някои и ви обещавам, да ги повикам на „помощ” за обяснение на любопитния казус.

А междувременно, след дълги месеци на подготовка и очакване, Г. Първанов отиде да види откъде изгрява слънцето. Добри хора са японците-през 1970-та им гостува Тодор Живков и точно като слепецът, прогледнал веднъж и за кратко в живота си ( зървайки за миг един параход) през цялата си дълга кариера говореше за възторга си от видяното. Така у нас изгряха някои обекти на мегаломанското подражателство на японските индустриални постижения,като несъстоялия се завод за тежко машиностроене в Радомир. Идеята беше той да произвежда единични бройки машини за производство на машини досущ като завода в Кобе. Но произведе уникално безхаберно закопаване на стотици милиони долари , които така и не дадоха никаква възвращаемост.

Да видим сега какво ще ни донесе от Япония правешкият следовник.

11 мнения за “Залязващият в страната на изгряващото слънце”

 1. Инджев,
  Това е стар ход. Новият ход е Изгряващият Обама на посещение в Залязваща България през м. април тази година. Ти си на ход.

 2. По отношение на предвидимостта.
  Когато едни хора са лишени от морал, и това е предварително неведнъж показвано, нормално е да съобразиш как те ще реагират в конкретна ситуация.
  Какво да направим, за да спрем тия мародери да съсипват България – това е въпросът, на който трябва да търсим отговор.

 3. Благодарение на упоритият г-н Инджев и аз и много други не забравяме, че сме свободни граждани , които носят отговорност за държавата си.Благодарение на шигавенето на националния избранник Гоце тази отговорност се превръща в незаслужен срам и бреме.Но все пак, ако погледнем от къде тръгнахме и през какво прогнило, алчно блато на дребни, амбициозни, но и колко масови ченгесарски предателства и зависимости трябваше да влачим крака, можем тъжно да се усмихнем.Без да изпадам в подробности, искам само да припомня закуската на г-н Митеран, на която той искаше да демонстрира наличието на демократична алтернатива, какво марксическо сборище беше. Така че залеза на путиновото балканско магаре ще остане почти незабележим на фона на шумните фойерверки от настъпващата икономическа буря. Буря, която надявам се ще има демократични “разрушения” в Русия, защо не и в Китай.

 4. Правешкият следовник…..право в десетката.Браво.

 5. Кондолиза Райс бе права-след Бжежински/,когато “разчете” номерата,и на “саксонската” и на “средиземноморската част” на Европа, съответно с Шрьодер и с Берлускони!! в с я н к а т а на Китай…
  Сред тях се,се намества и Саркози/”магарешкия къч на Де” Гол,за да сме в унисон с автора И.Инджев …/ в стил:”Le provisoire est, que dure…!”
  Балканските “емоции”ь,в т.ч. и с “цъкащите”нюанси между премиер и президент,/ Вж. коментара за предвиденото посещение…в т.ч.и на “японска княгиня” …зер ние и в храма сваляме фуражки и ако потрябва !!!!сме “роялисти”,но “ченгесарски” се заяждаме неуморно с Нашия Цар,защото на фона на политическия му опит и на интелектуалния му ръст…признат и от Европа “не се досещаме!!!”и се правим на утрепани за “сметка на бюджета”
  И така с всяка нова колода …при “раздаването” -но винаги с наши след Тато-“и горе и долу и по средата” …Желев,Стоянов,Костов б а р а б а р с премиерите в разричните им изяви,на своеобразно сборище…в т.ч. и с клетвата пред Библията…в НС…
  И ний сме дали “нещо” на света преди Обама!
  Какво да говорим за Първанов /упояват го с по-впечатляващи приказки за “мястото ни в глобалното протвоборство” а Станишев /запомнете го/ в задаващия се втори Триумвират -се “вписва” със “стратегическото партньорство през 21 в. заедно със САЩ!!!…- след “режисираното помръкване на ореола” на Царя и Сокола…
  Вервайте им…
  Сравнението за “Изгряващото слънце” и “залеза” -въпреки изпитанията на Времето,което също не си губи времето и въпрос с повишена трудност,”другари…!”
  И е прав др. Иво Инджев,макар да има “трески за дялане” /спомен от изказване срещу покония ми баща ми преди близо 50 години при приемането ми в БКП!!!/
  Кой ще нашият “Октавиан” измежду Лепид и Марк Антоний???

 6. Послеслов:
  На напъните на нашенската “Бръшлянена Лига”,да се “изпразни!” още с бюджетни разходи ,чрез поредната “напоитрлна” идея за ВОДЕЩАТА НИ РОЛЯ В ЧЕРНОМОРСКО-КАВКАЗКИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ…/с кого?/би било далеч по-мъдро,да не подтикват държавния глава на опърпана България към избиване на комплекси на водещ “популар” /справка с Историята на Рим/ от видима и невидима карантина…
  Наследството на Буш е тежко и това е едно от причините и бивш дипломат-принц на Садитска Арабия във Вашингтон и крал Абдула,д а с а п р и т е с н е н и за това наследство и в Близкия изток,за да не споменаваме останалите девет главни точни на неговия колега и некоронован “владетел” на САЩ …..
  Покойната дъщеря на един друг тъжно-известен прешестевинк на г-н Първанов….също “поизцеди” България в непосилно и несъразмерно съревнование с хала ни в световните бакии…
  То не е като,да се направиш на убеден пред краля ня Норвегия що са това докаазни умения и имат ли те почва у нас,но както е прието в света, да подобава и на езика в диалога и на ранга ти…..

 7. Българина е неадвекатен европеец. Русофилството травмира националната му гордост.От там насетне-шизофреничното му състояние-хем сме в лагера на Запада,хем сме руската к…ва.А се води Третата Световна война.Тя не е задължително да е гореща-може да е икономическа,съюзническа,локална-но така или иначе двата свята-Запада и Азиатско-Латинския комунизъм / в съюз с ислямския екстремизъм/ са в състояните на …. противопоставяне . България ! След Балканската,Първата и Втората Световна война е на страната на победителите, може да извлече политиеска,икономическа полза за българския народ.Имаме реалния шанс за ново Възраждане,нов Ренесанс-да станем поне 10 милиона /както са гърците/, да станем фактор по различен от това което сме-един обикновен проводник на чужди интереси .За съжаление-по голямата част на политическите легиони,гръмогласните социолози,антрополози /каквото и да значи това/,политилози-промиват мозъците на миллета в посока руско-азиатски комунизъм. Т.е.-отново правят опит да въвлекът България на страната на губрщите. И когато обикновения българин го разбере-ще станем горди българи.когато Жоро Торнев направи политическа карикатура на Путин-тогава ще ми е ясно,че има Демокрация.До тогава-клекнали на туски кенеф-ще се гордеем само с головоте на Бербатов,

 8. Г-н Инжев,поздравления!Щом Слатински направи срамежлив опит да се присламчи,означава,че се върши нещо.За всички,които хленчт,какво трябва да се направи,ще припомня,че призивът просто да се съберем и да ги изметем завърши с това,че те пометоха с някои площада.Жалко,че някои дори са завършили философия.Даже юристът Миков перифразира Сталин – “..кажи ми колко дивизии имат”.Минаха времената на дивизиите,някой да помни колко имаше Садам? Та изходът е само един-имаме първата предпоставка за това.Въпреки,че и те ни четат,ние имаме форум,който за сега не могат да спрат или заглушат.Изходът е незабавно учредяване на НОВА партия с ясна програма без половинчати мерки,първата от които е незабавна промяна на Конституцията,ревизия на “прехода”,закон за съденето на виновниците,лустрация и т.н.да не отегчавам аудиторията.Ще имаме преимуществото,че новата партия няма да бъде създадена от тях,въпреки,че ще се опитат за намеса и манипулации, особено ако не се внимава с финансирането.Целият нормален свят ще застане зад нас,особено ако не се опитваме да подменяме вота на хората.Спомнете си всички за Стамболов.Всичко,с което се гордеем в новата си история,а то прекъсва с 9.XI.44г.,е благодарение на неговата дейност в името на България.

 9. P.S…относно Конституцията,разбира се, че не промяна,а съвършено нова такава.

 10. Миналата седмица /на 17.01./ в предаването на НТВ-“Горещо” с Венета Райкова, личната астроложка на г-н Берлускони, която е българка, случайно разказа, че го била запознала с нейна много добра приятелка …… г-жа ДАРИНА ПАВЛОВА !!? Астроложката даже не можа да отрече и факта, че вече двамата имали повече от приятелски отношения. Нищо лошо,то нали в любовта граници няма! В тази връзка си мисля, че визитата на г-н Първанов в Италия, ще бъде повече от интересна! Да се надяваме да е и ползотворна!

 11. Г-н Дончев, аман от партии! Какво пак някой нов Командир или недай Бог нов Жан – ааааа мерси. Според мен Парламента да си е от хора представители – сиреч мислещи, със собствено мнение. Част от тях няма да харесват на мен, друга на Вас, трети и на двама ни, но поне няма да са от онези високоплатени биороботи, наречени народни избраници, които освен послушно да следват Вожда, комай друго не могат. Иначе за мерките Ви подкрепям – трябва да са крути – при гангрена се реже до кокъл.
  Г-жо Николова, това да не е намек, че очаквате и Гоце да пусне на Берлускони?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.