Затвориха отварянето на ядрените блокове

Очакваното бламиране на безсмисленото гласуване в Българския парламент за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на „АЕЦ Козлодуй” се състоя само часове по-късно. Можеше да го направи всяка една държава, подписала с България договора за присъединяване към ЕС.

Австрия избра да бъде първа. Австрийски медии цитираха още вчера, т.е. в първия възможен ден след гласуването в София, министъра да околната среда Николаус Берлакович да възразява остро срещу рестартирането на блоковете. На практика вече друга държава от ЕС може и да не се обажда. Несъгласието на една от тях е напълно достатъчно, за да зачеркне в зародиш популисткия напън на мъртвороденото българско парламентарно решение.

Ако добавим и „естествената смърт” на словашкото намерение за реанимиране на ядрени мощност, от което Братислава скоропостижно се отказа сама, ядрените лицемери тук загубиха и последната възможност за спекулиране „по аналогия” ( със Словакия, например).

На откровената глупост, която прояви мнозинството български депутати (външно изглеждащи като нормални хора), се удивиха доста медии по света. Обърна ни внимание по този повод и „Ню Йорк таймс”. Ако това е била целта, то тя е постигната. Но някой тук би трябвало да се засрами, защото не е много прилично да привличаш погледите в тълпата само защото държиш да си свалиш гащите на публично място.

Ако става дума само за това България да се изплези на света, в стила на Айнщайн ( или на Миг Джагър ) , щеше да бъде глупаво ( като за една държава), но поносимо някак си. Можеше да мине за нещо като проява на характер. Колективното плезене обаче не е като демонстрацията на индивидуална опърничавост , както при Айнщайн или Джагър.

То показва само едно: че България се управлява от едни подражатели – имитират проява на здрав разум, на патриотизъм , на икономическа пресметливост, а всъщност са рожби на криворазбраната демокрация. Не защото нямат право на автономно решение за ядрената енергетиката, а по простата причина, че „разрешават” нещо, което не зависи в крайна сметка от тях и по този начин мамят българските граждани. Или поне онези от тях, които не са чували, че за да стане факт възкръсването на ядрените реактори, преди това трябва да се пренапише договорът за присъединяване на България към ЕС с още 26 европейки държави-нещо, което е абсолютно нереалистично и е известно като такова на всеки гласувал измамник ( на доверието на своите избиратели).

11 мнения за “Затвориха отварянето на ядрените блокове”

 1. Да,но това е поредният добър повод да обяснят после/а добра част от следовниците им нямат и нужда от обяснения,те сами си го обясняват/:ето,ние национално-отговорно,патриотично и народолюбиво..бла-бла…,но онези мръсници от Брюксел…бла-бла.И тогава гласуващите след време нямат да имат колебания точно кому да гласуват доверие/е,което после става непотребно до след 4 години/.Впрочем,Ъ.Чърчил е забелязал това явление:”Най-силният аргумент срещу демокрацията е петминутен разговор с един средностатистически избирател”.

 2. Все си мисля,че след време,когато от твърдия им електорат няма да има и помен,много от тях ще напишат в спомените си,че са го правили под натиск,защото е можело да стане и по-лошо!Спомнете си Софиански как обясняваше,че му се карали в Москва.Те нямат срам и съвест,за справка прочетете спомените на Димитър Иванов/Гестапото/ или на Семерджиев.А за консумираните облаги и привилегии няма да има нито дума.Никой няма да си спомня тогава за безплатните екскурзии,за мезонети или за онодените от по-особени позиции засукани обществени хубавици,както и за други подобни,неизвестни нам,което не означава,че не съществуват.

 3. Уважаеми Иво,
  нека не усложняваме ситуацията с очаквани варианти от Тройната коалция ,четворната /С Гоце Първанов,…дори Петорната / с движение Напред/, дори Шесторната Колаиция-с Атака-/република България е в обръча на шесторна и повече коалиции/. Управляващите в България не са си правили нито за секунда илюзиите,че могат да постигнат напредък в своите искания.Те не са глупаци-напротив-сред тях има много интелигентни люде-но това ги прави още по нечистоплътни-нещо като учител-педофил,това е интелигентния комунист. Та-те си постигнаха целта.Подобно на мородерите от Атака които сега вместо да атакуват Гоце и кабинета Станишев-Долен Сидеров и атакиската пасмина излязоха от Парламента и като партизани излязоха в нелеганост-евентуално обикаляхки страната по избран от тях маршрут-по места-както каза Долен Сидеров-където не е стъпвал крак на политик. Управляващите.подобнона Атака изпълняват предизборната програма “максимум”-и с тази своя дейсност по Козлодуй-те вече са спечелили вероятно някой друг процент от неоринетирания миллет. Те гледат с една крачка “Напред”-лятото на тази година им предстоят сталинградски битки.Колкото могат да изкарат-толкова……все на голия задник на българина

 4. Ako си Айнщайн, можеш да се плезиш на когото си искаш. Никой не дискутира поведението му и незнам да му се е сърдил. Достатъчно е да дадеш на света E=mc2 i и всичко да ти е простено. Ако цял свят те сочи с пръст и си известен като коруптьор #1 в Европата обаче – требе да си траеш като пръ… и да не питаш за разни аецове дето някой друг коруптьор по незнайни причини преди теб е затворил за да не цакаш и бъдните поколения, че на българите им писна да емигрират.
  🙂

 5. Ето какво мисля по този повод: 1. Това не се прави с предизборна цел, защото БСП и ДПС по-добре и по-точно от всеки знаят, че докато електрическата крушка свети в кухнята на българина, той никак, ама съвсем никак не се интересува от отваряне или затваряне на блокове в АЕЦ Козлодуй и тази тема не може да го възбуди в никаква посока.2. Но все пак парламентарното мероприятие трябва да има някаква цел. Според мене целта е да се запази на всяка цена престъпното статукво на страната.Дори с цената на демонстрирана глупост, какъв е случая. Целта е Брюксел още един път да въздъхне огорчено-отчаяно с изречението “Ама в тази страна нищо не може да се промени!Май трябва да оставим на мира тези жалки, изостанали хорица и да ги търпим такива, каквито са. Ами и фондовете ще отворим, нека да се крадат и трепят помежду си, това ще е просто циганската махала на Европейския съюз!” Съвсем сериозно мисля, че това е единствената цел на престъпниците, които управляват.От известно време дори ми става смешно, когато прочета някъде в пресата изречението “управляващите нямат воля да се справят с престъпността”.Глупости – управляващите са неотделима част от престъпността и имат важни функции за нейното опазване, откъде-накъде ще имат воля за такова нещо!Може ли все още някой да мисли, че главният прокурор напр. – който е привидно независим, а всъщност е част от държавната власт – има някаква друга задача освен една – да възпрепятствува всяко докосване до престъпните действия на високо и дори средно разположените в обществото бизнесо-политически гангстери (Напр. Доган)? Така е и с парламента, той също има важен дял за опазване на пррестъпността – гласуването на този текст за отварянето на двата блока е ход, който цели да омаломощи Брюксел. А ние или някои от нас сме в прочутото изречение, произнесено в сената на древния Рим: “До кога – о, Катилина ще злоупотребяваш с търпението ни!” Но взривяването в обществото, което ще последва няма да е много скоро… За съжаление.

 6. a sega se chudeli i kakvo da napishat v pismoto do EU za otvarianeto na 3-ti i 4-ti blok, tova oznachava che populistkite im argumenti pred BG obshtestvoto ne struvat i puknat grosh za EU

 7. ..дори незнайно как можеби като се
  отвори черна дупка и минем във
  паралелна вселена където е възможно
  да възкръснат от пепелта тия два
  руски блока ..то и със всичките им
  ъпгрейти които им направиха по тях
  те пак немогат да работят със друго
  ядр.гориво освен Руско..

  ..а без гориво въобще немогат да
  работят , ако ме разбирате какво
  натвърдвам тук..

  ..затова, ако не неправим избор към
  цивилизацията като да речем
  построим други блокове от Ново
  Поколение просто цивилизацията няма
  да ни търпи и рано или късно ще ни
  бие шута , и без това ни смятат за
  входа на Руските енерг. интереси,
  във Европа..а енерг. си е оръжие за
  война, видяхме как постъпи Путин с
  Украйна и света …450 долар .
  вместо 150. за куб.метър си е
  робство и унищожение отвсякъде..

  ..не иска да я пусне във Нато още
  по-малко във Европа, друг е въпроса
  ,че той си е алчен и безкрупулен
  по-природа ,аз видях повече емоций
  в тоя “човек” при срещата му със
  Меркел във Европа при която той
  направо даваше всичко от себе си да
  убеди всички че “малката” му
  компания е надежден доставчик,
  отколкото през цялото му
  царуване…

  а да не се залъгваме , на цив.
  свят просто не му мигва окото
  когато трябва да защити своят свят
  и ценности ..Англия пострада много
  като влоши отношенията си със Русия
  все пак Русия си е богата страна ..
  но на тях не им мигна окото да
  изгонят руск. посланик след като
  братушките отказаха да предат
  убиеца на техният поданик ..на
  това му викам аз отстояване на
  ценности !

 8. Ей време е май да празнуваме. Щом я докараха до там да ни изскачат с толкова евтини номера, май арсенала (става въпрос за политическия) май им е на изчерпване. Остава на изборите да чуем, че чакат мандат и само за 500 дни ще ни оправят. ВЕрвайте, ако и този път поради пасивност не останат в трайна опозиция , а ДПС не излезе от Парламента, не за 500 ами вероятно и за по-малко така ще ни оправят, че България ще остане географско понятие от близката история.

 9. Знаели са разбира се, че никоя европейска страна няма да разреши реанимирането на скапаните им реактори. Просто в PR-a за ядрена енергетика и без това са инвестирани вече милиони – всяка баба е страстен защитник на този вид производство на елктричество. След масирано промиване на мозъци средностатистическия българин остана с убеждението, че ако бъдат пуснати реакторите на АЕЦ Козлодуй/построен АЕЦ Белене просто еленергията ще стане без пари… Та в тоя ред на мисли целите са две:
  Замазване на гафа на Русия със спирането на газа и опит на изчистване имиджа и в България чрез създаване на антиевропейски настроения (лошите европейци не ни разрешават да си пуснем АЕЦ-а)

 10. Проблемът за АЕЦ не е никак прост – и едва ли някой от нас, коментиращите, има пълна представа за целия комплекс от реални аргументи “за” и “против”.

  Но той същевременно е и съвсем прост. Явно е, че – поради практическата невъзможност да разполагаме с достатъчно (и достатъчно обективна) информация – нещата опират до доверие. Значи въпросът е – на кого можем да се доверим повече: на нашите лъжливи овчарчета или на ЕС.

  Колкото и да е неприятно, отговорът е очевиден.

  Иначе казано, ние имаме пълното основание да подозираме, че българските управляващи е много по-вероятно да работят срещу интересите на България, отколкото онези в Брюксел. Тъжно, но факт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.