Средства за масово неосведомяване

Понеже в Страсбург, където и без това България е европейски шампион по осъдителни присъди за нарушаване на човешките права, се задава серия от нови провали на българското правосъдие, ще добавя своята свидетелска гледна точка.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков призова за обективни доказателства в спора, дали полицията и правораздаването са нарушили правата на граждани на 14 януари. Министърът използва за целта едно средство за масово осведомяване ( в случая „Дарик” радио). По този повод искам да му кажа, като пряк свидетел, че хората на площада пред Народното събрание бяхме масово неосведомени, че ни се полага бой. Законен. Защото всички вкупом наджапахме ( моя милост нагази по принуда до колене в ледена локва, спасявайки се от палките и прихвана настинка-по добре от пукната глава, все пак…) в хипотезата, че подлежим на репресия, защото сме масови нарушители.

Някак между другото, малко нещо срамежливо дори, министърът подмина в своето радиоинтервю обстоятелството, че побоят над демонстрантите беше инсцениран именно чрез „масовото неосведомяване”. Да, не се било разбрало много добре, че митингът ( междувременно) бил забранен, промълви мимоходом Миков. Браво бе! Това напомня на стария виц за циганина, който настоявал пред съда, че не бил заклал жертвата, а тя сама се подпряла на „ножето” му.

Ако един юрист не разбира значението на клопката, която скроиха неговите подчинени ( а може би и лично той?) на протестиращите, явно е поредният „специалист” в България – от онези, за които казваме: като знам какъв съм инженер (примерно, може и журналист) , ме е страх да отида на лекар.

Само че чак толкова глупав г-н министърът не е. Гарантирам. Просто се опитва да ни будалка и сигурно се наслаждава на големия успех на „военната” хитрост, която ни приложиха на площада. Защото се разправиха с демонстрантите напълно законно (за превишаването на правата, за злоупотребата със сила тепърва ще се води юридически разговор, включително в Страсбург). Само че ние не знаехме това и си бяхме „ за бой” като нарушители, каквито ни направиха. Аз научих това от колегата Ангел Бончев от телевизия „Европа”, който ме покани за коментар на живо в новините на телевизията в пряко включване от площада.

Само „техническа подробност” ли беше фактът, че не ни осведомиха масово за предстоящото „респектиране” на демонстрантите? Какво пречеше да обявят с един мегафон ( може и да са го направили веднъж за отбиване на номера, но като цяло-никой не знаеше, че в момента е нарушител по неволя, колкото и мирно да стои с ръцете в джобовете, като мен, например) и че трябва да „освободим” пространството окото „Цар освободител”?

Попадал съм в клопка ( на сирийски специални части в Бейрут) и знам какво значи да си в лапите на брутален окупатор, който изненадващо решава да хване и претърси всички, които сгащи на улицата – в ръцете си му, могат да си направят всичко, каквото поскат с теб от позицията за „законно прилагана сила”. Когато се опитах да протестирам, един командос ми натика в устата дулото на автомата си ( „Калашников”, българско производство). Наложи се да импровизирам и да крещя на руски език, за да ми обърне внимание шефът на акцията. Така и стана – с което се издаде къде е обучаван…

Почувствах се по същия начин в центъра на нашата европейска България на 14 януари 2009-та. И ми идеше да се провикна: „ что за безобразие”! Обаче Цар Освободител, който упорито и втренчено гледа над Парламента ( с неговия презрян в Санкт Петербург призив към „съединение” на българите) към кубетата на неговата си катедрала, кръстена на неговия си светец, строена с неговите си рубли, за пореден път ми беше обърнал гръб. И се наложи сам да се освобождавам.

11 мнения за “Средства за масово неосведомяване”

 1. Само така трябва да се пише.
  Чест и почитание г-н Инжев.

 2. За президента на САЩ г-н Барак Обама,сигурно ще да са били като елей ,твърденията на премиера г-н В.Путин,като “внимателен опитимст” по отношение на декларираната “липса на припряност по въпроса за ПРО в Източна Европа и по този за ускореното приемане на Украйна и Грузия в НАТО…
  Не било,чак толкова важно,колкото РУСКАТА ГОТОВНОСТ ЗА УЧАСТИЕ В ДИСКУСИЯ “…за изработка на максималния начин за обезпечаване на международната сигурност”
  Като ти думам дъще,сещай се снахо,какви още “местенца ЗА безядрени зони като тези “…до Горно Нанадолнище”,
  могат д а т и д о й д а още на ума, за “съвместното ни влизане” 21 век чрез “потеницално стратегическо сътрудничество със САЩ”
  Тези ялови игричи от Ленин,насам най-много ги “обичаха” Рейгън и “презряните”,Бушовци…
  Засега предполагаме,че САЩ с мобилизацията до крайност на републиканския генний е останала и без приемственост/като нас българите/ и като “стадо без кучета!!!!”

 3. ..ето затова уважавам толкова много
  професията на журналиста , вие сте
  малко луди бе хора ..за да отразите
  нещо ще се качите и на Imperial
  state-building , при това даже ако
  трябва със котки и въже и без
  обезопасително въже ..само и само
  да разкажете историята накрая !

 4. Г-н Инджев, моите поздравления за вашата непоколебимост и смелост в отстояването на гражданските свободи и исконните интереси на България, тласкана отново в прегръдките на своя уж бивш поробител – Русия!
  Ужасена съм от термина, които медиите използват за убийството на Куцаров – “починал в полицията”. Това е поредното свидетелство за опитите отново да се наложи полицейски произвол, безнаказаност и потъпкване дори на правото на живот на обикновените граждани… Как може да се твърди, че един човек може сам да се задуши от полицейската качулка в автомобила в присъствието на полицайте в него! Смъртта е тежка борба, придружена с ритане, конвулсии и пр… Ако полицаите не са го убили, то що за хора са, щом са гледали спокойно това, без да се намесят!??? И не са ли по-зловещи убийци от тези, които са наемани от мафията… само че тук са наети от държавата – нима за да убиват без съд и присъда!??
  Моля Ви ако имате възможност да се заемете със сериозно разследване! Нека този случай стане достояние на цяла Европа – как в България вилнеят тонтон-макути!

 5. И в края на краищата е ясно-подбудителят на това поведение на милицията е самият Цар Освободител…

 6. Сетих се за нещо, което ми беше направило впечатление след протеста на 14-ти. Покрай новините в един регионален новинарски сайт се разрових и стигнах до едно съобщение в рубрика “Новини” в сайта на МВР, в което се казва следното:

  “Информацията за активирането на самоделно взривно устройство постъпила от авторитетна международна организация, която работи от няколко години с правоохранителните органи в ЕС и в частност с МВР, се казва още в съобщението. Сигналът бил получен на горещата линия на международната мрежа. От там преценили, че има риск за живота и здравето на много хора и го препратили към горещата линия на МВР. Служителите от сектор “Компютърни престъпления” на ДПОТП към Главна дирекция “Криминална полиция” започнали незабавни действия по установяването на източника на сигнала и изясняването на достоверността му. В разговор 21-годишния Р.Б. от София споделил, че получил лично съобщение от интернет-потребител на сайт, в който се е обсъждала подготовката на протестните действия. Всичко това станало само часове преди началото на протестните действия и съвпаднало с шествията, предхождащи митинга пред парламента, се казва ощe в съобщението на пресцентъра на МВР.”
  http://press.mvr.bg/News/news090115_09.htm

 7. Съжалявам, по невнимание цитирах текста на регионалния сайт – който всъщност почти дословно повтаря този от сайта на МВР.

 8. Г-н, Инджев, мога ли да ви помоля да огласите сред вашите читатели, че обявявам награда, за следното “Има ли неосъдително решение на така наречения съд по правата на човека в Страсбург”.Наградата предлагам да бъде книга на немския журналист Гюнтер Валраф по избор.А колкото до тоалетната, бих напомнил на нашите европейски партньори, че когато по българските земи хората са ходили в тоалетни, техните предци са живели в пещери и са вършили естествените си нужди по храсти и гори.

 9. Поздравление г-н Инджиев!Големи професионалисти като Вас и колегите Ви Татяна Ваксберг,Стефка Маймарева,Петко Георгиев,Светлана Дичева заслужавате голямо уважение!Вие сте еталони за журналистика!

 10. Браво, г-н Инджев

  Много добри статии, вече ви ставам редовен читател 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.