Тройната коалицията остава двулична

Започна ли се краят на това управление? Да, НДСВ даде заявка за това. Пред БНР председателят на парламентарната група Пламен Моллов сигнализира промяна в позицията на царистите. Само преди 3 дни той определи моментът за напускане на коалицията като неподходящ. Но, вече е: ако ЕК изрази отрицателно становище в преговорите със София за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на „АЕЦ Козлодуй” НДСВ има готовност за напускане на управлението, заяви Моллов.

Какво се промени междувременно? Вижте календара. Там е отговорът. Изборите наближават неумолимо, а при сегашната нагласа на избирателите социолозите вещаят сигурна електорална кончина на участниците в управлението, които нямат зад гърба си дисциплинирания избирателен корпус на БСП и ДПС. В условията на пълен срив на доверието в управлението, определен от Евробарометър като европейски рекорд по непопулярност ( само 15 на сто подкрепа за кабинета Станишев), опитът на НДСВ да потърси живот след смъртта са логични.

Условието, което царистите определят като повод за напускане на коалицията, не е …никакво условие. То е начин да се обоснове вече взетото решение. Защото вероятността ЕК да одобри пускането на въпросните ядрени блокове е близка до нулата. Няма как страната, която беше изобразена ( уви) със символа на двете нули , та се наложи след това да бъде покривана с черно наметало на шеговитата карта на Европа, да накара останалите 26 страни по договора за присъединяване да преразгледат позициите си и да пренапишат самия договор.

На национално ниво австрийският министър на околната среда Николаус Берлакович вече възрази остро срещу реанимирането на старите блокове в Козлодуй. Това е напълно достатъчно, за да се сбъдне намерението на НДСВ и от заплаха да се превърне във факт. Само една държава да възрази ( а като помним преговорите за присъединяване, възразяващите са много), отрицателното становище на съюза е гарантирано. И преди Берлакович, още след заявката на Г.Първанов и промяната в позицията на Станишев, който също яхна идеята да печели народна любов със стари пропагандни хватки, говорителят на комисаря по енергетика Феран Тораделас припомни многозначително, че без консенсус на всичките 27 страни, не може да има ревизия на позицията на Брюксел.

Външни наблюдатели вече отбелязаха това, което ние си знаем: че все повече граждани, отчаяни от безсилието си да променят нещо в непробиваемата конструкция на властта, споена от интереса да оцелява на всяка цена, се надяват на ЕС като алтернатива на управлението в София. Това обстоятелство със сигурност е повлияло на НДСВ в обосноваването на начина, по който да отвърже от шията си в последния момент смъртоносния коалиционен камък. Което, освен че създава главоболие на коалиционните партньори, отрязва пътя на царистите към нов сговор с БСП и ( или) ДПС при нови коалиционни преговори в бъдещия парламент.

Макар че…Да си оставим „отворен финал”. Защото „изненадите” са естественото състояние на българската политика и не бива да им се изненадваме.

16 мнения за “Тройната коалицията остава двулична”

 1. Тази статия,въпреки оставения “отворен” финал в стил “а ла С.Сакскобурготски”
  … Никога не казвай никога!…”оконателно разкри” /-та се не трае???/ й “Царското влияние върху” г-н И.Инджев-т.е. един от двата въпроса по който имахме мвого отдавна вежливи “височайши” различия!!!
  Ако е д и н и я т от тях е призван да го реши “тропически” чернокожияг президентр, то д р у г и я т е “писано” като отредена мисия и призвание за “скачаване” с Историята в частта “Трон и Отечество” /но не като престол а еманация на държавността/…чиято одежда е вече друг въпрос!!!
  Облеченият в нея може да е примерно епископ или да подрънква с щпори….!
  Така се случи,че преди 2-3 петилетки бях в състояние,да подскажа на БКП,какви исторически събития ни очакват!!!
  Другарите земеделци,с л е д о в н и ц и на покойния Г.Трайков,го разбраха и дори реагираха положително и светкавично….
  Но не така стана “след запъналия се “Симеон!!!” като магаре “раздаващо къчове,за да сме в тон” и с Царя и с Иво Инджев…
  Това наложи един мой личен съвет,предаден но покойния Н.Добрев,който като мандато носител,заедно с Г.Първанов посетиха П.Стоянов….
  От тогава,от далечното наше нерадостно минало,та до днес…все тази суета и свирукане на ринги ринги рае….
  Но ако земеделците и турците,се оказаха,по-сватливи и проницателни….не така стоеше и въпросът у самите “режисьори”,на които “и акъл, и дъх им стигна само за А-то….та тебваше,да ебават и НВ и народа още петилетки,вместо,да ….у п р а в л я в а т с целокупния талант на народа…!
  Затова постоянно загатвах,за “втория” триумвират и се “закачах” с бате Серто като -потенциалния- “Октавиан” …
  Сега е време вече и на Б-то, и на сеири и панаири!!!!

 2. Послеслов:Отивам на работа и едва смогнах,да забележа и изненадата на Я.Стоилов от хода на НДСВ и безпокойството от засилващото се напрежение сред криминалния контингент….според др.М.Михов!!!

 3. Това, че НДСВ ще напуснат тройната коалиция, стана ясно още с напускането на “Великия диктатор” – Сидеров и неговата шайка мошенници на парламента, преди около 2 седмици. Този ход, замаскиран с глупави алабализми показа, че НДСВ ще направят популисткия си лупинг съвсем скоро, а до колко това няма да е салто-мортале, ще видим.

 4. не им стиска. Доброто еврейче трябва да бъде пробутано, а след това ще се правят на ербаб! Киорфишек!!

 5. НДСВ присъстваше в коалицията главно за това да е по-близо до така апететно димящия кокал на властта, т.е. най-вече до толкова съблазнителните еврофондове, за които лигите на управляващите текат най-интензивно. Част от европейските пари вече са отрязани, с което намалява стимула за стоенето на НДСВ във властта: далаверката не е такава, каквато им се искаше. Но пък ако бутне правителството и предизвика предсрочни избори, НДСВ би могло да се запази като парламентарна сила, ала шансовете им да се присламчат към следващите управляващи са нищожни. По тази причина и аз съм предпазлив оптимист относно възможността НДСВ да бутне този кабинет: 6 месеца до апетинтия кокал на властта

 6. … натиснах погрешен бутон и текстът излезе недовършен…

  … та 6 месеца до апетитния кокал на властта не са много, но са нещо, пред алтернативата да стоят опозиция, алтернатива, от която така славно крадящите вече 8 години царисти направо зверски ги втриса…

 7. Очевидно не само НДСВ се паникьосаха преди изборите. Съдейки по помията, която се излива по Иван Костов, и БСП се страхува, че този път номера с Бойко Борисов няма да се получи както се получи с царя. Не гледам често телевизия, но нази сутрин някои хора там така се омазаха, че нямаше как да не се забележи. Ще се радвам да прочета ваш коментар за правопропорционалната зависимост между помията по Костов и паниката на БСП.

 8. P.S. Извинете за печатните грешки.

 9. Каквото и да си приказваме, случващото е тъжно.
  Днес колега от западна страна в приятелски разговор каза: “Изглежда, че до две години ще ви изключат то ЕУ”. Беше съвсем необременено мнение на чужд гражданин. Извън темата е, но прозвуча като, че е мнение на основната част от живущите в “стара Европа”, виждайки какво се случва в нас.

 10. Да, по-гнусно и по-деморализиращо политическо сборище от НДСВ наистина няма (ако не се броят спецификите на ДПС и АТАКА). Нямаше поне до появата на ГЕРБ, ЛИДЕР, НАПРЕД и т.н., които идват като НДСВ -та с различни опаковки.Докато съществуваше агендата “НАТО и ЕВРОПА” НДСВ някак на думи удържаха линията-сега това е шайка лапачи като за последно.
  А другите-ГЕРБЕРИ и т.н.? Всеки наивник си казва -“ама нали се пишат десни, ама нали говорят срещу комунистите…” Повтарям- единственият здравословен и спасителен за България политически консенсус между разни партии и лидери в момента трябва бъде само един: ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА НА РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ срещу нашата страна. Десен си, бат` Бойко? Мразиш комунягите? ОК! Прекрасно! Браво! Аферим!Ама тука нещо все мрънкаш за необятните пазари на съветската страна, за това, че сме ги изгубили, гледам- Дом на Москва в София откриваш, щото хич в София не е пълно с Руски центрове – явни и тайни, топка с боса на московската мафия Лужков риташ, сапогите на гнусния окупатор от паметника на варварската орда и на българските му слуги надлежно лижеш -хайде печели си изборите-бунаците в тази страна свършване нямат! и си управлявай спокойно с БСП, АТАКА и НАПРЕД- щото и те са русолизци.
  Това е, поздрави на Иво и съфорумците!

 11. Привет,
  тъй като очевидно ще гласуваме на 07 юни за парламент и евродепутати, би следвало да настояваме да е задължително. Друг е въпросът за кого. Всички се държат сякаш сме им длъжни. Ако през 1997-ма Първанов, като заместник на Виденов и самия Виденов бяха влезли за два мандата в затвора, сега щеше да е по-лесно да решим за кого да гласуваме. Перспективата да управлява Б.Борисов, придобил политически възгледи и умения в качеството си на личен прислужник на Живков и Симеон, носи риска от неконтолируема, гаменска самонадеяност, обречена на провал. Така че нищо весело не ни очаква, но сме длъжни да се изтеглим от представата за кенеф, стъпил на двата фундамента на лъжата: Президент-доносник и Цар-негодник.

 12. НДСВ, БКП, БСП, ДПС,ГЕРБ, НАПРЕД-НАЗАД, АТАКА-всички ЗНАЕМ, че това са само различни абревиатури на креатури на столетницата. Да не забравяме!

 13. Г-н Инджев, съ-читатели,
  има ли котва?!
  И при Беров не беше тъй безнадеждно?
  И … следва “Пожарникаря”!? (оперета май).
  Лаская се с професионална компетентност в областта на социалните осъществявания, но виждам само БЕЗНАДЕЖДНОСТ!
  “Какво да се прави?” – както беше писал един (ясно кой – Чернишевски)!

 14. Здравейте г-н Инджев,
  редовно следя вашите статии. Те са винаги актуални и право в целта.
  За пръв път си позволявам да напиша коментар, което всъщност е впечатление от вчеращния актуален инцидент.
  Позволявам си да заостря вниманието на Вас и вашите читатели върху някой странни за мен факти /дано не ме помислите за параноик/.
  Случва се инцидент с въоръжен човек, който сам отвлича пътнически автобус. Като по поръчка в автобуса се оказва журналист, похитителят отправя своите искания по телефона също като на кино. Националните телевизии са на своя пост и започват да отразяват кризата със заложниците говорят си със похитителя той им излага своите искания. В рамките на няколко десетки минути всички разбраха кои е той миналия му престой в психиятрия, подвизите му в интернет форумите а бе все едно му четяха от досието. После лично се намеси “Главния комисар” с железни аргументи и със своята смелост той успя да респектира похитителя и той реши да се предаде.
  И тогава о чудо полицаите му извиват ръцете и забележете без дори да извадят оръжие го повалиха на земята. И всичко това пред камерите на телевизиите а една целеустремена репортерка веднага завря микрофон в лицето на поваления похитител. Полицаите го поведоха дори без белезници сякаш е крехко тинейджърче а не 100 килограмов мъжага и репортерите припкаха след тях.
  Гледах гледах и се чудих аз ли съм луд или горкия човек. Всичко ми изглеждаше като кофти филм с лоши актьори-аматьори. Но да стигнем до същината в подходящия момент излиза “компетентния психиатър ” от някъв полицейски институт и ни просветлява за психологическия портрет на похитителя за написаното от него във форумите и опа заключението и препоръката на специалиста ” ДА СЕ КОНТРОЛИРА ИНТЕРНЕТ ПРОТИВ ПОДСТРЕКАТЕЛИ СЕЕЩИ ОМРАЗА ” много ама много удобно приписаха на злодея всякъкви свирепи призиви и антиправителствени лозунги и закани за убийства и т.н. Сега ще ни занимават с таз простотия поне десет дни и понеже сме с къса памет ще забравим са последните жалки изцепки и провали на премиер, президент и някой смешни министри.
  Може и да греша но цялата тая случка е крайно съмнителна

 15. Драги съчитатели,както би казал Troyl
  така симпатимно…ако И.Инджев е доловил -какво чудно-необходимостта от “отворен”
  финал,като естествено проявление на българската политика с участието /според събитията!!!/ на
  б а я абревиатури от заложени” креатури на БСП…..тъжно е,но тепърва не всичко е казано…
  Уточнявам само,че земеделците, които визирам, не бяха селски труженици…..просто поредните поколения “бозайници” на БКП,които се възпройзвеждаг и в етноси и войводи….но “вършат” работата,така както я разбира БКП..
  Тъй като и г-н Инджев е в състояние с отчетлива оптична р е з о л ю ц и я,да насочи чувствителния си телескоп в дълбочинва и широта…./доста се изтърпя!!!/но ще има и нещо като развръзка от Провидението….
  Вервайте и на последното,защото сме ядро на бъдещото разкрепостено свободно слово,единствена гаранция за Напредък и благоденствие….
  А и скоро -за рледаването му-ТЕ няма,все да се офлянкват….

 16. С малка подробност – “ако ЕК изрази отрицателно становище в преговорите със София за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ” и въпреки това, правителството реши да ги отвори. А то няма да ги отвори.
  Което ще рече, че няма никаква заявка за промяна на статуквото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.