Никалашка Трети

Руският президент Медведев се е възмутил публично от „възхваляването на нацистите в някои страни”. АФП уточнява, че той е направил това изказване в Санкт Петербург и че очевидно визира Украйна и Естония, където почитат като национални герои ( опълчили се на СССР) , помагачи на хитлеристите.

Вярно е, че както в балтийските държавици, окупирани от СССР и репресирани брутално, така и в Украйна, където милиони загиват от изкуствено предизвикан от болшевиките глад, германските войски са били посрещнати с огромен ентусиазъм .

Няколко пояснения: употребата на правилното название „ нацисти”, вместо „фашисти” ( каквито е имало само в Италия) , е стъпка в правилна посока извън сталинистката догма. Тя проповядва „фашизма” като антипод на комунизма, макар националсоциализмът да е най-точното название на кафявата разновидност на социализма.

Медведев, който е цитиран да изисква „ по – офанзивно отношение” срещу нацизма , прави изявлението си в деня за международна солидарност с жертвите на Холокоста.

Няма да се връщам подробно към историческите аналогии. Нито дори към факта, че в Кремъл на почит е последният руски император Николай Втори ( медиите в Русия , не без основание, намират физическа прилика между него и Медведев).

Същият император е символ на руския разгром във войната с Япония през 1905-та и с Германия в Първата световна. Но е свързан също с нещо, което не е чак толкова широко популярно: с дивия антисемитизъм. Което не пречи „Никалашка” както с презрение са го именували доста съвременици, да бъде обект на реставрираната ( с помощта на пропагандата ) съвременна руска любов. До такава степен, че монархът достигна върха в симпатиите на участниците в гласуванията за най – велик руснак за всички времена (в оспорвана конкуренция с „руснака” Джугашвили, популярен като Сталин ).

Всичко, написано дотук, е предисловие към абсурдизма във връзка с факта, че Медведев клейми „нацизма” на неудобните съседи, но няма и грам критичност ( или самокритичност ) към корените на антисемитизма в собствената си страна, която му беше поверена от автократа Путин.

Ако в днешния свят има горещо огнище на нацизъм , това е Иран . Не че в съюзната на аятоласите Сирия положението не е същото, но просто сирийският режим е младши по своя разрушителен потенциал в тази комбина.

Президентът Ахмадинеджад нарича Израел „мръсен микроб” , яростно отрича Холокоста и саркастично призовава Запада да си прибере евреите и да ги настани другаде – например в Аляска. А защо не направо на дъното на Черно море – хем близо до „родината” на антиеврейските погроми Русия, хем и сред сероводорода на черноморското мъртвило, с което биха били спестени нови газови камери?

Руската дума „погром”, впрочем, е възприета на Запад като термин ( не че и в Европа не е имало „погроми”, но в Русия те са били особено страстно спонсорирани векове наред от властта).

Медведев обаче оглавява държавата, която опонира на Запада ( и на САЩ на първо място , разбира се) по стратегически важната тема за необходимостта да бъдат обуздани ядрените амбиции на един екстремистки режим, като иранският. Руският президент щади нацизма на Техеран, който е уникална, абсолютно ясна и демонстративно заявена държавна политика, но заклеймява заподозрените от Кремъл в нацизъм съседи от бившата съветска империя.

Ако в Украйна или Естония има „настроения” сред елементи от обществото, които дават основания за осъждане като прояви в полза на нацизма, то в Иран нацизмът е не просто (извън всяко съмнение) официална доктрина, но и ражда рецидиви с ужасяващ ядрен потенциал. Но този факт не тревожи Кремъл , според който аятоласите са готини ( така излиза от заиграването на Москва с Техеран) просто защото създават главоболия на Запада.

Между другото, в първата си реч като президент на САЩ Барак Обама акцентира върху проблемите на Близкия изток като приоритетна задача на новата администрация във Вашингтон и предложи приятелство ( въпреки всичко ) на Иран.

Тези „нюанси” по болезнените теми от голямата политика трябва да се знаят. Защото и у нас има твърде много политикани – дребосъци с претенции за великани в разчепкването на „световните конспирации”, които обичат да „решават” с лекота заплетените международни ребуси, без обаче да си направят труда да вникнат в очебийните факти.

А както е известно, никоя задача ( ребус) не може да бъде решена при сгрешено условие.

15 мнения за “Никалашка Трети”

 1. Здравете г-н Инджев!

  Изключително съм благословен от написаната статия, и особенно начинът по който виждате лицемерието На руските политически олигарси.

  Аз съм пастор ромска църква, и в изминалата неделя имахме възпоменателна служба за холокоста и антисемитизма.

  В тази служба споменах историческото развитие на антисемитизма. Антисемитизма има три основни исторически развития:
  1. Езическия – обхваща Библейския период
  2. Християнския – обхваща Средновековието и Кръстоносните походи
  3. Ислямския – настоящето време, което включва всички арабски държави.

  Тази тема ме вълнува, и особенно нейното съвременно развитие, защото Израел е в епицентъра на Божия план, а също така и какво е отношението на световните сили към тази велика нация.

  През годините винаги съм мислел, че сте антисемит, поради дългогодишната ви дейност като журналист сред арабските държави. Но съжалявам, и ви се извинявам искрено, сега разбирам че това ви помага да имате правилна позиция по този изключително болезнен проблем.

  За всички които не знаят Израел е единствената истинска демокрация в този регион.

  Желая ви успех

 2. .
  Очаквам с нетърпение работата на специалния правителствен отдел за преброяване на жертвите на ВСВ. Това ще е класика в жанра фарс.
  .
  Да предположим ли кой е дал най-много жертви? Русия (т.е. СССР) естествено… 23-30 милиона или повече, все още неуточнено. За сравнение, Германия, воювала на два фронта, срещу трите най-мощни армии в света от това време (вкл СССР) дава 7.2 милиона жертви, т.е 3-4 пъти по-малко.
  .
  Защо?
  .
  Руснаците имат един лаф (напоследък пак го използват, интересно защо?): “Война всё спишет”. Предполагам, че доста от жертвите на Сталинските репресии са били приписани на “фашистите”. Може би най-важната причина причина обаче е Руската военна парадигма. Хората се считат за ресурс, пушечно месо; военното ръководство начело със Сталин просто си прави сметката дали ще може да задави Германия с огромното си преимущество в хора, въоръжения, и бойни припаси. Анекдотичен пример: след изпреварващия удар на Германия, огромни руски сили струпани по границата са унищожени; за спиране на настъпленията съветски войници се изправят в жива верига пред германските танкове. Е, танковете спират… Само при превземането на Берлин командващият Жуков губи 600,000 души! За тези сатрапи хората са нищожество, кал която се използва за да се укрепи стената на властта. И това е Руска, а не съветска традиция.
  .
  А сега, можете ли да познаете, кой губи най-много хора в ПСВ? Ами отново Русия: $3.3 милиона следвана от Турция с $2.9 милиона…. Впрочем, традиционно има много силно сходство между Руската и Турската империя (но Турската кухня е несравнимо по-добра!). Днешна Русия е взела и доста някои черти от Третия Райх, за съжаление главно лошите (корупцията в Русия например си процъфтява).
  .
  А кой успешен цар управлява Русия през ПСВ? Николай II, естествено…
  .
  Лошата новина, е че днешната власт в Русия е реваншистка и авантюристично настроена, като Николай II и Сталин, има същите властови и военни разбирания, а това я прави потенциално опасна за околните страни и Европа като цяло. Отново се издигат лозунги за миролюбие, и отново се подготвят войни. В това число и конфликт на Иран със САЩ, че дано помогне да се вдигнат пак цените на петрола… Затуй и толкоз се слагат на аятоласите.
  .
  Единственото противодействие е твърд отговор от щатите, които действително могат да поставят властоманите от Кремъл на мястото им.
  .

 3. .
  А Никoлашка III си е една кукла на конци. А и няма Путиновия късмет: де беше нефта при Путин, де е сега.
  .
  Но трябва да признаем, че усилията му да се отъждестви с Путин, като имитира изказа и походката му, са трогателни.
  .
  Ама неубедително се получава нещо.
  .

 4. Ребусите се решават от хора, който могат да ги решават.Не визирам българските политически- знаещи търтеи.” Някои го могат, а други не..!” Цитирам магарето Йори от приказката за “Мечо Пух”. Йори е по- напред в материала от нашите магарета, дето даже и къч не могат да хвърлят, като истинските магарета. Търтеи, които всички ние търпим, защо. Нали не сте мазохисти?

 5. Благодаря за анализа! Всичко си пасва. Но, не знам защо, струва ми се, че това са истории някъде там, зад стъклото на телевизора. А от тази страна на стъклото, в нашенско, такава бездуховност, мръсотия в духовен и материален смисъл, нищета на мисленето, ако го има изобщо, този Черни направо ни е направил комплимент с изчистената конструкция. Г-н Инджев, това е положението, сутрин, да не му се става на човек, като знае в какво вонящо и смърдящо блато ще се потопи. И не се вижда изход. Егати социологическите проучвания, които ни вещаят още по голямо затъване в блатото. Егати протестите, които ще са от по 2-3 хиляди дущи! Дано гърците привнесат малко култура на поведение към държавността, че иначе измираме в това блато.Доколкото разбрах, нашите и Румънските превозвачи ще се солидаризират с гръцките и ще блокират пътищата. Дано, дай боже да се размърда малко тоя батак, че иначе ще се взриви. И каква ирония само, един поглед в историята ще ни покаже, че 200 години под византийско са ни бутнали напред, после няколкостотин години под турско са ни дръпнали назад, после за някакви си няколко десетки години под руско ни навряха в кучи гъз и си показваме сега носовете от този кучи гъз и се зъбим един на друг, и някой непрекъснато ни тика обратно,а ние самите се дърпаме назад, сакън, да не излезем от лайната, и най-страшното е, че не разбираме трагедията си.
  Прочее, Картаген трябва да бъде разрушен!

 6. Отново много добра статия г-н Инджев. За съжаление това което се вижда като поведение на лидерите в Русия е поведение на деца (или най- много на тинейджъри) – искат да си играят, да се забавляват, да са “cool”, а това което е важно и отговорно, остава извън тяхното внимание (не е интересно, т.е. все едно го няма).
  Това е толкова незряло и комплексарско поведение, че започвам да разбирам защо нашите политици са толкова неадекватни – просто имитират по-големите батковци, но за съжаление са си избрали грешният пример за подражание!

 7. По принцип се опитвам да не се обаждам прекалено често ( защото не се изживявам като “жури”, че да раздавам оценки, а и защото заслужаващите адмирации коментари във форума са много…), но в случая ми се ще да кажа, че Вашият текст бих публикувал на видно място, ако бях главен редктор на уважаван вестник!

 8. Следкомунистическа Русия се мята хаотично в идеологическа безпътица.В безсилието си взима на въоръжение всичко,което й попадне,само и само да симулира позиция на суперсила и да противостои на главните си опоненти или “врагове”.В този смисъл тя прибягва до помощта на Византинизма и Православието,та стига до монархизма на дедите си без оглед на недъзите му.Общото обаче на тези идеологии и на техните държавни превъплащения е,че те упорито не са искали да се реформират,което е довеждало до главоломния им и трагичен крах.И нека и ние си помислим докъде ще стигнем водени от техните измекяри със същите иделогически ценности.Някой ни го подсказа,не беше ли Зануси?

 9. На с.40 Елизабет Хершер,изд.на МО 1995 г. “цитира” думите на баща му Александър ІІІ,два дни преди да затвори очи:
  “Предстои ти да поемеш от раменети ми тежкото бреме на държавната власт…положена в ръцете ми с Божият милост…от дядо ти -/нашият Цар Освободител!!/,чиято кръв изтичаше….
  За мен са важни само благото на народа ми и с и л а т а на Русия…а не т.н. прогресивно общество заразено от либерални идеи на Запада….
  За Николай ІІ,признал “узурпатора”
  Фердинанд І и кръстил сина му бъдещия цар БорисІІІ, е по-интересна тъжно-известната “приемественост” на Азиатския департамент /МВнР на Русия-СССР-Русия /във вреда на България,чиято кръв изтича през войнине,а обществената й енергия е похабявана десетилетия/с помощта на нашите бозайници!!!/,в т.ч. и до Никалашка…
  Може и да ми е мъчно,но Путин и Медведев,не са по-различни,когато стане въпрос за Белград….
  Когато ми е падало съм им го казвал,за да чуя отговора…Ну,были ошибки!!!!
  Има си хас…!

 10. Не бих се съгласил изцяло с направените изводи. Темата за иранската ядрена програма е твърде обширна и не може да се заключи в рамката на противопоставяне между САЩ и Русия. Най-малкото, защото Русия е по-близо до Иран и на нейната територия има големи компактни мюсюлмански маси. А целта е една – да не се допусне Иран да стане държава с ядрено оръжие.
  Що се касае до антисеметизма основното обвинение на опонентите на Медведев беше, че е бил от еврейски произход.

 11. Здравейте! Не съм специалист по “еврейските въпроси”, но, четейки написаното тук, си спомних други гледни точки, изразени от изстрадалия ги Амос Оз в книгата му “История за любов и мрак”. Любопитството, с което четох тази книга и удоволствието, което тя ми достави, ме убедиха, че “еврейските работи”, разбира се като всичко друго, не са еднозначни. Просто я няма тази натрапчива категоричност, изразена тук, за да се правят (а не налагат) изводи. Хубава, човешка, изпълнена с ненамирани (и до днес) търсения книга и затова, може би, майката на детето не издържа…

 12. Че руснаците са нацисти в буквалния смисъл на думата е вярно. Обаче съм убеден, че най-расиситката държава в света е Израел, а не Иран.

 13. ЗДРАВЕЙТЕ!РАЗБИРА СЕ,ЧЕ МЕДВЕДЕВ Е
  ЕВРЕИН – МЕНАХЕМ АРОНОВИЧ МЕНДЕЛ Е
  ИМЕТО МУ – СПРАВКА – “КАВКАЗЦЕНТР” –
  РУСКОЕЗИЧЕНА СТРАНИЦА В МРЕЖАТА…

 14. И какво от това ( дали е евреин или не)? Тази подробност изобщо не е част от тезата, която развивам. Тя е свързана с очевидния факт, че Медведев ръмжи на съседни ( непослушни държави) за нацистки прояви, но не казва и дума за Иран , чиито президент отрича холокоста и призовава да бъде унищожен Израел – нещо повече , Кремъл прави мили очи на аятоласите , особено по въпроса за ядрената им програма.
  Впрочем, принадлежността към една раса не е предопределяща за нищо : арабите избиват повече араби от евреите, а в концлагерите на Хитлер като надзиратели ( над свои сънародници) са служили евреи, чехи, поляци и т.н.

 15. Не е излишно да се подсещаме, че евеите колкото и да са пострадали от нацизма те никак не са единствените, преследвани от привържениците на тази идеология: цигани, гейове, хора с физически недъзи и умствено изостанали, а може би и други.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.