Каузата на Путин ще бъде отличена у нас

Българският президент Първанов награди за големи заслуги към българската култура с най-високо държавно отличие един българин, бивш генерал от съветското военно разузнаване ( на което му се носи славата на изключително брутална в разправата с враговете на СССР организация, в сравнение с която КГБ бледнее), та един полковник от КГБ ли няма да удостоим с почести!

Така че – не е никак изненадващо решението на Академичния съвет на университета във Велико Търново да присъди титлата Доктор хонорис кауза на руския прези…пардон , премиер Владимир Путин. Дори си е за учудване, че толкова се забавиха.

Сега конкурентите от другите университети ще се пръснат от яд. Защото, познайте „кой ще дойде на вечеря” ? Точно така, идеята е „каузата” да бъде връчена лично и другарите от Велико Търново направо удариха десетката с възможността да си изпросят лично Путин да ги уважи с присъствието си.

Както можеше да се очаква, борбата на Путин за мир е в центъра на вниманието, което му се оказва. Заслугите му в това отношение са определени в обосновката за почетното звание като „огромни”. Няма как да са просто „големи” – на огромен другар се полагат само огромни заслуги.

Предсказуемо е, разбира се, похвалното слово в тази обосновка, свързано с приноса на Путин в укрепването на връзките между нашите народи. Тук няма какво да се добави – и с газ и без газ , укрепването е налице ( макар че би трябвало да е наопаки след обезгазяването на България по лично нареждане на Путин) .

Особено внимание привлича като причина за награждаването заслугата на Русия за създаването на Търновската конституция. Така е речено от бащите – основатели на идеята за реверанса към Путин , които по този начин искат да изразят „почит към ролята Русия за създаването на Търновската конституция”.

По този повод летописецът на събитията от преди 130 години Симеон Радев, отбелязва в „Строителите на съвременна България”, че Учредителното събрание на свободолюбивите български бащи на конституцията се натъква на някои затруднения откъм Петербург. „Русите се разтревожиха”, пише С. Радев по повод приетата разпоредба за свободното сдружаване в новия основен закон и добавя, че след руската намеса този прекалено свободолюбив текст ( атакуван публично от публицисти като Иван Аксаков в руската столица), се е наложило учредителите да го преправят по вкуса на братската империя.

Иначе е вярно, че България е имала късмета да „се класира” в състезанието между народите с изключително либерална за времето си конституция ( вероятно една от най – либералните за края на 19 – ти век) не на последно място благодарение на краткия проблясък на либерализъм в самата Русия от времето на Александър Втори. Самият той е имал намерение да реформира мракобесната политическа система на империята. Нещо повече дори, след като предшествениците на Ленин най – после успяват да го убият, в кабинета му откриват готов проект за конституция ( която така и не вижда бял свят) .

Но чак пък да благодарим за това , че ни е било позволено да проявим порив към свобода , уцелвайки по една прищявка на съдбата практически единствения „прозорец”, през който прониква свежа струя на либерализъм в тъмната история на руската ретоградност, е меко казано нелепо.

При това да благодарим на кого? На човека, който през 21 – ви век смачка в собствената си страна свободата на медиите, на сдружаването , на предприемачеството ( станала невъзможна без благоволението на кремълския апарат) ?

Е, много благодарим!

Едва ли Валери Петров е подозирал навремето, че неговата поетична подигравка  по темата, ще се окаже толкова актуална за една доста червенееща, с кафяви отенъци, кауза:

“Доктор хонорис кауза. Тържествена пауза”!

36 мнения за “Каузата на Путин ще бъде отличена у нас”

 1. Ами онези университетски ръководства, които все още ръководят университети, а не ООД-та, едва ли ще се пръснат от яд. Виж, ВТУ си е баш от тези ООД-та, чрез които се краде мащабно и които само печатат пари, пардон дипломи, пардон… абе то е едно и също. Последните години са най-силните за разцъфтяването на безобразията в нашия живот – тук Академичният съвет на ВТУ си приел наредби, които “узаконяват” корупцията като единствена форма на неговото съществуване, там резидентът Гоце си приел присърце ролята на реставратор на отминали времена, в които щом се кажеше Русия/СССР, всички се просълзяваха от вълнение, и спираха да мислят (онези, които го можеха, де).
  И напоследък мнозина вкупом се затичаха кой по-напред лакейски да се предложи като промоутър на руския интерес в държавицата-която-скоро-ще-бъде-изхвърлена-от-ЕС, че първите по време ще са първи и по право, когато осиротялата държавица ще трябва да си има батюшка…

  Корумпатите се съ-единяват, а ние, останалите, какво правим?

 2. Тези от Великотърновския, нямат акъл за 2 стотинки,по този начин ще навредят на името на града си и селския си университет!

 3. за големи заслуги към българската ултура

  Ултура?! Може би грешката е неволна, но ми харесва. 😉

 4. Изключително съм изненадан от решението на Великотърновския университет. Все добри неща съм чувал за него и обучението.
  Доколкото знам (и се надявам) поне от СУ са се въздържали от мисълта да присъждат отличия на Людмила Путина. Не бях там когато гостуваше и не знам други подробности, освен че някакъв прожектор е щял да падне върху главата й. Още едно доказателство, че академичният дух присъства там.

 5. Г-н Инджев, просто ви благодаря, че имате мъжеството, съвестта и перото да пишете по най- травмиращите и тревожни проблеми на на българската квазиреалност. Всичко за което пишете е толкова отчайващо и безнадеждо. България няма интелигенция и будители , а сервилни слуги и блюдолизци като този “академичен съвет”. Срам и позор за ВТУ, за университетските среди изобщо.Какъв е изхода, кажете, щом няма капка чест и достойнство в образованата каста. Какво остава за простия народ. Или може би както по времето на ЗАхари пак и Бенковски пак на него трябва да се надяваме да е по свестен и честен, макар и толкова измъчен или поради това.
  Г-н Инджев, имате качества на лидер, защо стоите настрана?

 6. това не е никакъв Академичен, а *асран, *айнян Съвет! То бива раболепие и гъзоблизие, ама това тяхното мяра няма!
  Неслучайно искараха момчето луд от автобуса за Варна, защото както е тръгнало това е само началото на края на държавата и всеки почва по-своемо да търси провосъдие!!!

 7. Браво Иво! Това направо си е за четвърти километър. Тия Търновчани имат ли акъл? Толкова много харесвам този град и хората им. Надявам се това да е решение само на някакви “научници- лумпени” и гъзолизци. Това не може да е решението на местните граждани.

 8. Нашите “академии” благодарение на закона за автономията успяха да съхранят непокътната комунистическата научна (с ударение на първото А) номенклатура, поради което станаха истински червени крепости. Удостояването на таварищ Путин с академична титла е показателно за това.

  В ПУ примерно преподават Жан Виденов, Янаки Стоилов, Буджулов и пр., все верни другари; от тази гледна точка примерно фактът, че Партията успя да ме изрита от този университет за мен неволно се оказва най-голямо признание тъкмо от нейна страна! 🙂

 9. Драги колеги,г-н Инджев е настроил окуляра на своята далокобойна “Дора” за изстрел на Путин като “най-големия либерал от Давос”… и в това отношение,
  само рискувам,да ви разгневя!!!,но друг “върти ръчките” на устройството…
  Все повтарям,че чичото на Гоце,го е учил,да играе и с огъня, и с водата!!!
  Да се надяваме,че и “Октавиан” не спи и че става интересно….
  Иначе,всичко останало е до болка мило….сравнено със замисъла на водещия блога за “Укротяване на Опърничевата!” чрез Николашка и баща му /предишния коментар/,а сега и “тъжно-известните неосъществени замисли…-/за щастие на България/- на дядо му….
  Да се надяваме,че крепостта на Асеневци ще блесне във древния си царствен блясък…..а и НДСВ от споходилата я анемия….

 10. г-н Инджев, моля Ви! Ако от Вас зависи нещо за рестартирането на “в Десетката”, направете го! На доста хора посочвам блога Ви, но Вашето слово трябва да се чува от онези, които не са в интернет! За много хора сте Надежда!
  Успех!

 11. Русия предоставя 20 млн. на Куба г-н Инджев,а г-н Р.Кастро ще бъде в Москва от 28 да 4 февруари т.г. ….за да благодари и пие чай,ако е донесен в самолета от Япония….

 12. Да,народът никога не е виновен за нищо.Водач винаги трябва да е елитът и най-вече интелигенцията.Но,умният и талантливият когато е без достойнство се превръща в обикновен негодник.Нещо повече,той е много по-лош и опасен от последния,защото хората,увлечени от таланта му, започват да му вярват.У нас подобни негодници – с лопата да ги ринеш.От академици,професори и ректори,до народни артисти,режисьори,драматурзи и художници.Те и проявленията им могат да бъдат илюстрирани само с този най-ярък пример-“Другарю Живков,дори Вие не може да ми забраните да Ви обичам!” Спомнят си го някои,нали!Та нищо друго не може да се очаква от такива.Интелектуалната Бай Ганьовщина може да достигне невиждани висоти:”Ти може да зелунеш по-надолу,ама аз ще целуна още по-надолу!”

 13. Shtom za spiraneto na gaza napraviha pUTIn d-r honoris kauza, to predstavete si za puskaneto…

 14. Цитат:

  “Русия предоставя 20 млн. на Куба г-н Инджев,а г-н Р.Кастро ще бъде в Москва от 28 да 4 февруари т.г. …”

  Още когато излезе съобщението за срещата предположих, че обмена “Петрол срещу захар” ще бъде възстановен в някаква форма. Диктатор в нужда се познава.

 15. Срамота е, но не изхвърляте ли драги са-читатели и бебето с мръсната вода!?
  Академичните съвети са фокуса на статуквото във всяко Висше училище, най-консервативната структура.
  Случилото се е нагледен пример за резултатите от липса на лустрация – децата ни ги учат на “висока наука” бивши партийни секретари, аонсаджии, милиционери и пр. Навред е така. Висшето образование у нас е заложник на политическите интереси (законово е уредено!). Автономията касае най-вече финансирането – т.е. принципа “оправяйте се”, “пари нема – действайте” и пр. На университетите бяха натресени неотдавна и т. нар. Управителни съвети (пето колело на колата). Председател на този съвет в Търново е Венелина Гочева!? А пък не беше трудно в сайта им да открия и че ректорът е носител на Медал за заслуги от някаква Руска академия за сигурност???
  И още – Комисията по досиетата: както върви дейността й, досиетата на “професорския корпус” така и няма да излязат (когато се стигне до тях ще се окаже, че лицата вече са починали).
  Да не забравяме, че и Доган е “доктор хонорис” на Шуменския университет.
  “Тук е така”!

 16. Наистина ли комунисти и блюдолизци ще има вечно? Срам за този “академичен съвет”, срам и за Търново/дали ще е”Велико” още? Не ми се иска да вярвам, че сред тези другари е имало великотърновец. Духът на Стамболов вероятно е ужасен.
  Иво, благодаря Ви, че Ви има. Слушах Ви в Свободна Европа и Ви гледах в “Десетката”, а сега и Ви чета. Пазете се, няма много хора като Вас, трябвате ни. ДПетрова.

 17. Dragostinov от тая тексаска тъпня Барак Обама се е разчекнал от изтичащата кръв и мощ на Америка,както не е било при Линкълн и Рузвелт …
  А, и ШУМЕНските университети са си едни съчки за стъкмяване на огъня и притопляне на забъркана манджа с ГОЦЕво усърдие…това е жалкото заради България,останалите трубудури ще бъдат “отнесени от вихъра…!…

 18. “Когато Майкъл Дел, основателят и настоящ CEO на компютърния гигант Dell, попита Путин как неговата компания може да помогне за ИТ развитието на Русия, едва ли си е представял по-смразяващ отговор.
  “Не се нуждаем от помощта ви. Не сме инвалиди. Не сме с ограничен умствен потенциал”.
  Това беше “режещият” отговор на руския премиер, който втрещи бизнес елита по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.”

 19. Путин е убиец на журналисти и дисиденти, ама и у нас пребиват журналисти, затова трябва да наградим другаря Путин за челния опит.

 20. ..предполагам сте гледали
  изказването , речта,
  заповедническата трагедия и репчене
  което се разигра на свет.икон.Форум
  във Давос , Швеицария ..където
  Путин се изправи и заяви пред
  целият свят ..че Русия няма нужда
  от помощ , той и е напълно
  достатъчен… във тоя “човек” има
  нещо дълбоко сбъркано , съжалявам ,
  че влизам във по-тежка реторика ..
  ама е така…

  ..кво да се занимаваме повече със
  него..ако можеше и той да не се
  занимава толкова със света и Русия
  , а да си играе шах например със
  бивши колеги, вече олигарси от КГБ

  ехх мечти..

 21. Първият вариант е бил аристократичен – да заведат Путин на лов. Ама заради “онзи” овен, българската общественост стана подозрителна към такъв вид изяви. Затова се минава на интелектуалния – Doctor honoris causa. Не е много оригинално, защото индийците, арменците, азърбайджанците и други ни изпревариха, Атинският университет и той удостои Путин с титлата “Почетен доктор”. Уж ние сме Троянския кон на Русия в ЕС, а гърците подмолно искат да ни изместят. Дали, защото споменатият кон е от тяхната митология или има друга причина? Не знам. Ама на тях не им пука.

 22. СРАМ ГОЛЯМ- не е луд тоя който яде баницата, а този който му я дава !

 23. А Гоце какво чака, та не приготвя орден “Стара планина”? Няма да остава по-назад от търновци, я!

 24. Питам се къде са и спят ли българските студенти? Защо тези млади хора не защитят честта на българските университети? Или нямат нищо общо с политиката, а само с науката? А ен виждат ли че се осквернява ХРАМ на Науката? щом с университетска почетна степен знак се удостоява убиецът на журналисти и правозащитници, кандидат – диктатор и мракобес, който заплашва европейската цивилизация? Жалко за нашенските студенти, които нямат нищо общо с френските И гръцките. ТОВА ПЕТНО ПАДА НАЙ-МНОГО ВЪРХУ СТУДЕНТИТЕ, КОИТО би трябвало да са живата съвест на нацията, нейната воля за съпротива. Уви, дискотеките и купоните не раждат достойни хора.

 25. “А Гоце какво чака, та не приготвя орден “Стара планина”? Няма да остава по-назад от търновци,я!”Ами чака да дойде Путин в В.Търново,да си отиде и тогава той ще го покани отново за да му връчи орден “Стара планина”

 26. За евросоциалистите не е важно,
  дали наследеното историческо бреме на българсата Левица,
  задържа България в сравнение с това на цялостното положение на гражданите в техните страни.
  Те “припяват” на др.”Октавиан”,че предприетите от него реформи са правилни и силно впечатляващи,а критиките на ЕК към България,
  погрешни….защото Европа не трябвало, да има двойни стандарти….
  Дали ще да е ясно откъде черпи кураж на “Палатинския хълм” решителното момче и защо е убеден,че трябва ….”да бъдем първа политическа сила,да спечелим изборите за европейсдки парламент и и тези за национален такъв….?”
  Не лов,титли,а направо тон за “Интернационала!”

 27. Прословутата виетнамска гостоприемност е била съответно
  и възнаградена с даване име на остров от кръстника Г.Първанов…Орфей,разбира се….

 28. Доктор хонорис кауза e толкова девалвирала в България, че вече не ме впечатлява кой университет на кого я дава. Мисля, че имаше случай когато удостоен с титлата нямаше висше образование – не знам дали е редно.На академичнити съвети, където преобладават професори – бивши номенклатурчици единствено могат да се противопоставят студентите, като най-малкото което могат да направят в случая е да освиркат Путин. Но дали ще завършат после образованието си?

 29. През лятото на 2004 г, при правителството на путиновия обожател Шрьодер, университетът в Хамбург беше взел решение да прави Путин почетен доктор, ако не се лъжа – по икономика. Тогава медиите надигнаха такава буря и реномето на университета така рязко падна, че в крайна се отказа от намерението си да празнува “огромните заслуги” на Путин. Имаше и подписка от професори и студенти против.

 30. … Почести за Путин от обезчестения Търновски университет. ВТУ току-що влезе в списъка с универистети, където не бих посъветвал никого да кандидатства. Интересно ще се намерят ли 10 студента на кръст да организират подписка както е станало в Хамбург…

 31. Кой го е еня за реномето на ВТУ? Нали първа грижа на нашите професори са постовете и банковите им сметки?

 32. Скъпи ми дами и господа, това че сте против ВТУ да връчи на премиера на “братска” Русия почетната си титла не означава, че трябва да сипете обидни квалификации по адрес на обитаващите Търново граждани и преподаватели. Мнения от “сорта” за ” селския университет” са безкрайно обидни и цинични, защото много от преподавателите в този селски университет изнасят лекции и са професори и на “градския” СУ.Валидно и обратното.Аз също не одобрявам мнението,че Путин има принос за титлата доктор хонорис кауза и за сведение на по горе писалите има внесена декларация както и подписка от несъгласните с “путинизацията” преподаватели и студенти от същия този обезчестен ВТУ!

 33. Повече от ясно е, че става дума за емоционално-партийна номинация, прокарвана от група русофили под ръководството на човек с руска фамилия и явни пристрастия към комунистическата идея. Такива като тях за малко не уредиха превръщането на България в робски придатък на Съветската империя през миналия век. Но и сега целта им е същата – отклоняването на страната ни от евробъдещето й в точно обратната посока. Това е само началото на мероприятията на днешните комунисти да поставят България в положението на васал и безгласен сателит на Русия. Сега те подбутвани от руските си другари трескаво търсят всевъзможни начини за сближаването на страната ни по всички линии с Русия. Ето защо в никакъв случай не бива да допускаме да превърнат намерението си в реалност. То е антибългарско и силно компрометиращо България поела по пътя на демокрацията. Няма никакъв сериозен аргумент на Путин да бъде присъдено почетно звание у нас. Това би било гавра и гнусна провокация! България не е Куба и тук червеноармейските идеи вече нямат подкрепата на народа.
  Асен Проданов, Бургас

 34. Мисля си, кой президент на велика държава би приел отличие от ВТУ? Каква ти драма – то си е за смях!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.