Лобирането като лоботомия

Докато от Брюксел се задава нов страховит доклад с критики към България, президентът Първанов се предлага на другия край на света като застъпник на Виетнам пред ЕС. С такова лобиране ( идва от „ лоботомия” ) от страна на главата на болната ни държава, виетнамците рискуват по – скоро да прихванат някоя срамна балканска болест, отколкото да получат европейски аплодисменти.

За неадекватността по трасето на старата неръждаема любов , където нашите пратеници наливат „ново съдържание”, още по – ярко говори конкретизацията на безкористната ни подкрепа. Министърът на правосъдието Миглена Тачева е подписала споразумение за съдебно сътрудничество с братската страна. Щели сме да предоставяме експертна помощ в правосъдието, за което сме били помолени от виетнамците. Да им е честит прогресивният опит на държавата, която е образец да неработещо правосъдие в ЕС! Ние, разбира се, щедро сме готови експертно да го споделим със стари приятели.

Предвиждало се виетнамски юристи да получават магистърска степен в наши университети. Не е ясно, дали сред тях няма да е Великотърновският, където скоро се очаква руският премиер Путин да получи като виден юрист Доктор хонорис кауза. Но това вероятно се подразбира- прогресивният опит трябва да бъде изучаван и творчески развиван.

Иначе президентът Първанов, в свойствения му стил на „двуцевката”, е добавил по темата едновременно две взаимно изключващи се подробности: трябвало да възстановим сътрудничеството в образованието ( цели 7 виетнамци, обучавани в социалистическа България, станали ректори в тамошни университети, отбелязал той) , но същевременно нашите отношения не се градели на носталгия по миналото.

Въпросното минало си е настояще във Виетнам и е в основата на сметките, които си правят политици като Първанов за помпане на носталгичен електорален ресурс за целите на бъдещото оцеляване във властта.

Лицемерието първаново просто няма граници. Спокойно би могъл да стане патрон ( още един в патрондаша), по подобие на едни лекари, „Лицемери без граници”.
Как звучи само, „Лицемери без граница” под патронда.., пардон, патронажа на президента Първанов!

За образованието, както и да е…Но номерът с експертната ни помощ за виетнамското правосъдие направо е за „цирка” ( нали премиерът Станишев обича да нарича „циркаджии” несъгласните с него граждани) . Първанов доразвива темата с клоунадата си във Виетнам. Защото клоунадата, в класическия й вариант, е точно това: смесица между тъжното и смешното, между смеха и сълзите.

В този тъжно – сатиричен дух предлагам да окажем експертна помощ на виетнамските братя също в борбата с организираната престъпност, корупцията, поръчковите убийства, демографските проблеми, бедността и битката с богатата гама от болести, по които страната ни е европейски шампион.

Но съм сигурен, че президентът Първанов не е пропуснал да покани колегата си Нгуен Мин Чин да посети наша страна на неограничените възможности ( в посочените и други подобни области) и да се запознае на място с опита ни. Пък да почерпи от него с пълни шепи, щом толкова иска.

19 мнения за “Лобирането като лоботомия”

 1. ..за съжаление всичко това е така ,
  то лобирането е законов Държавен
  инструмент , във които няма нищо
  лошо , стига да се осъществява във
  необходимата му уредена чрез закон
  прозрачна форма ..

  ..колкото до лобирането от един
  лидер към подобряване на братските
  виетнамски отношения , наистина
  съвсем не е приятно да чуеш и видиш
  действия които се окачествяват като
  не съсвсем адекватни и не на място
  по отношение на врмемето на тяхното
  случване във времена които ни
  очакват по-големи предизвикателства
  трудности и решения които трябва да
  вземем за да се изправим и да
  покажем на света , че сме нормална
  страна във която има отговорни
  хора!

  ..може повече да направи и
  президента и мин-председателя , но
  те така са се увлекли повече във
  това да убеждават другите
  и себе си във правотата на
  решенията им ..че ,уви вярват си
  много и невиждат какво се случва
  около тях и във страната им : ((

 2. Приведените примери за шеметната активност на президента Гоце Първанов в “братски социалистически Виетнам” са сетен път потвърждава тезата, че същият този Първанов не живее в сегашния свят, той живее в един свят, изграден върху съвършено други принципи, един свят, който точно кореспондира със Сталиновия СССР от 30-те или поне 50 години. Това е пределът – умствен, “идеен”, личностен и пр. – до който може да се разпростре видният ляв историк-марксист-комунист Г.Първанов; да бъде съвременен, да е адекватен на реалностите на 21-ия век нему просто не е по силите – и това си личи даже с просто око. Тия “двуцевки”, за които пише И.Инджев, и с които пуца нашия (п)резидент, илюстрират обстоятелството, че той постоянно се мъчи да изглежда “модерен”, но понеже съзнанието му живее в един коренно различен свят, постоянно прави изцепки и гафове, които никак не се връзват с току-що казаното. Да оставим Гоце с болестта му, а да се опитаме да се разберем как можем да му помогнем, като свалим от немощните му плещи прекомерно тежката роля, която ДС и “историята” му възложиха, като по едно странно стечение на обстоятелствата туй лице стана (п)резидент на България, пардон, пълномощен представител на всерусийский государь Путин в подопечната му Задунайская губерния, представяна сега като техен троянски кон в ЕС и НАТО…

 3. Колега Грънчаров,стига с тези апели,дайте самият Вие идеи.Учили сте в Петроград/да,така се е казвал този град от 1914г.до следващото преименуване и според мен то е по-правилно/дисциплини като иторически материализъм и научен комунизъм.От извора,така да се каже.Тези дисциплини добре обясняват как трябва да се води борбата с политическите опоненти

 4. Горките виетнамци. А може би това е целта – да си създадат тромава, бавна, корумпирана и неефективна съдебна състема. 😉 Знае ли ги човек? Може и там да има нужда да поизперат едни пари и да поусвояват едни фондове.
  През последните месеци се уморих да чета за простотиите дето се надпреварват да ги вършат управляващите. Просто са неизброими. Като че ли имат генератор за идиотщини. Чудя ви се откъде намирате сили г-н Инджев и да ги коментирате. Поздравления.

 5. сигурно сме се изгубили при превода/транспортирането до Виетнам! т.нар. джет лаг здраво го е хванал на наш Гоце.
  Колко дълго още ще търпим това недуразумение?

 6. Г-н Инджев,
  Иронизирате успехите на управляващите, но едва ли има по света такова чудо. Това е “челен опит”, който братята им от Виетнам искат да изучават. Нещо уникално, може би и за световната история.
  Управляващи, които не правят нищо, освен да крадат, народа да си ги харесва и постоянно да гласува за тях.

 7. Двуцевката,може и сигурно е точна в резултат и на СОКОЛовия поглед на ловеца,но е по-интересно е и…стесняването на периметъра е на авджиийнте,и на г о н ч и и т!!
  Кой ли ще да е бил по-прав,когато :
  1/Пламен Моллов-в ч е р а/1/* обявява,че жълтите може да излязат от коалицията,ако настъпят обстоятелства,при които и държавния и обществения интерес бъдат задсегнати…….
  2/Милен Велчев-днес/2/* обявява,че пукнатината между БСП-НДСВ, СЕ УВЕЛИЧАВА, соалицията остава……
  3/Сергей Станишев/3/*,че БСП,ще обяви неофицалната си позиция,след като бъде и з г о т в е н ц я л о с т е н а н а л и з……
  Още като малък синът ми /7-8 г./ ни побърка,след влизанев в “Запорожеца” и опит да го запали …надолу по стэръмнината !!!
  А и окуляри за “ирански супер оръдия от типа на германските оръдия” …нямаше!
  Колко много си приличат вечните ловни разкази!
  Отговорът на хлапето,докато си,пиехме хапчетата,беше:
  ….ми вие,какви родители сте,да оставите незаключена вратата на колата!!!!нали ще ш, дойде дете и ще я подкара???
  Немой,да се секираш Октавиане мой…све че бити у реду…..
  * – according Greenwich!

 8. Послеслов по /URL:javascript/ на С.Станишев:”…няма официално искане за 3 и 4 блок и преди всичко…но не трябва, да се прави напук и със самосиндикални действия,а “в диалог с ЕК…..”
  (http//money.ibox/news/id_1396236893)

 9. osven na evropeiska izolacia Pyrvanov triabva da byde i pod vytreshna takava…
  Pyrvanov koi li te slusha veche i koi li te priema na seriozno ???

 10. “Това е новина, имаме вече новина” би казал чалга водещ на сутришен блок. Ако настина има 7 декана които у4или в БГ е супер, но след изгонването на виетнамците през 1990 г. връзките ни с тях замразнаха. Може и парадоксално да звучи за мнозина, но Виетнам е Югоизточно-Азиатската Полша, в смисъл – най-стръвния и предан фен на Америка в района!!! Може би по време на войната с Америка, по-голямата част от населението е било против комунистите!!!

 11. до къде сме я докарали.
  журналисти имащи какво да кажат да ги четем в сайтове и засичаме по кабеларки,а в ефира на националните телевизии да гледаме субекти като Цветков и Бареков

 12. Президентът Нгуен Мин Чиет е приел следващата му кампания да бъде спонсорирана от братя Галеви.Също така е приел,при посещението си в София,да застреля мечката в зоопарка.

 13. Е сега очаквам някой с лоботомия за отстраняване на чувството за хумор да обясни,че няма връзка между лобиране и лоботомия…

 14. Tochno tova e istinskata strana, s kojato da se zanimava Pezidenta Purvanov. Tazi strana si e cisto komunisticeska,korumpirana do neuzbavaemost i produlzava da zaglusava radiopredavanijata na Radio Svobodna Azija. Cist idiotizum,susto kato kitajcite.

 15. Честно да Ви кажа г-н Инджев не вярвам да сте виждали как живееха виетнамците и техните български съседи.
  Ако сега отидете там ще се изненадате колко по-зле е станало.
  Може би е по-добре все пак виетнамци вместо мангалци.

  А командира на Първанова Българска Армия е Велик !
  Нарамо да си го носим.
  Избрале сме си го ньега.

 16. Гледайте положително! Ако Виетнам се запъти да ства член на Ес, нищо, че е на другия край на света (защо Турция да може, а те да не могат?) еврокомисарите само като разберат по чий модел е създадена съдебната им система и сбогом мечти за Евро членство. Може човека да е пратен с такава тайна мисия. Ако ЕС иска да се отърве от някой свой член да внедри там българския модел на съдебната власт и после това да е аргумента за отстраняването.

 17. Celi 7 rektora!!! Ama koga uspiaha da se pouchat ot nashia opit po garovi universiteti?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.