Първанов ще ( си ) ходи в Русия

Понеже „ден година храни”, а президентът Първанов ще открива цели два дни „годината на България в Русия”, можем да се надяваме, че поне две години ще се храним от благата, които трябва да очакваме от тази двудневна визита.

Злостна клевета са твърденията, че нашите управници не се вслушват в гласа на народа. В центъра на София демонстранти им казаха да си ходят и те си ходят. В Москва!

Специално президентът Г.Първанов напоследък никъде не ходи без Ирина Бокова. Беше с нея в Мексико, където изненадаха с този факт домакините. Те я настанили да седне на мястото, определено на официално събитие за заместник – министъра на външните работи Милен Керемедчиев. Той се обидил и тръгнал да си ходи. Напуснал, по – точно. Едвам го склонили да се върне.

После Г.Първанов се разходи до и из Япония. Пи саке, яде костенурки, пречисти се в шинтоистки храм, отърка се в славата на сумиста Котоошу – и при тези отговорни държавнически действия той беше придружаван от Ирина Бокова.

Затова никак не е изненадващо, че тя сега ще ходи и в Москва. Бокова е учила там и няма нужда да бъде представяна. Но въпреки това…

Но, хайде, това са капризите на недосегаемия ни президент. Ходи, където го канят ( в случая – „привикват”), не отказва. Защо обаче в последния момент се е отказал да води със себе си такива видни представители на българския управленски успех като министъра на финансите Пламен Орешарски, министъра на транспорта Петър Мутафчиев и особено любимия ( на разследващите от Брюксел, например) министър на неусвоените европейски фондове Асен Гагаузов?

Тримата били зачеркнати от делегацията. Обяснение, естествено, не ни дават. Налага се сами да си отговорим на въпросите, които никой не задава на Г. Първанов ( а и няма как, кръговата отбрана на телохранителите му, маскирани като служба по печата, е непробиваема, да не би някой самоотвержен журналист да зададе въпрос без да е съгласуван с началството).

А може би отговорът на нашите незададени въпроси е закодиран в надслова на изложбата, която ще излагаме в Москва „България днес. Недвижимости, туризъм, вино”? Тя е продължение на начина, по който се изложихме с т.н. година на Русия, протекла под ясно прозиращия надслов: „Русия днес – също като СССР вчера”.

Лицата, които първоначално са били намислени да олицетворяват родните „недвижимости” , като и туризма, съчетан с виното, са по – скоро финансовият министър Орешарски и шефът на регионалното строителство и благоустройството Гагаузов. Но точно те са отстреляни от Г.Първанов. В нея не е намерил място и нашият специалист по икономика и енергетика П. Димитров. Сигурно руснаците му отмъщават, че е извивал ръцете на Путин по време на преговорите за „Южен поток” миналия януари в София, окачествени от него като „сталинградска битка” ( русофоб ниеден!).

За сметка на това популярният Първанов се придружава не само от Бокова, но и от още по – популярния Стефан Данаилов, който играе ролята на министър на културата. Само че къде е точно културата в лозунга на българското представяне? Мистерия! Или може би виното , като част от нашата култура на пиене, ще бъде олицетворявано от него?

Колкото до министър Масларова, тя навярно е в антуража на високия ни пратеник за да се усъвършенства как се харчат пари ( например за платен от държавата предизборен партиен пенсионерски туризъм), стига да ги има. Кремъл разполагаше с огромен резерв , паднал от небето с високите цени на изнасяните руски енергоносители и тъкмо да ги вложи в добруването на руския народ и …подлите капиталисти си направиха харакири, завличайки отново към дъното руските залежи от петродолари.

Сега властта на петроградския кръг руски управляващи ( както наричат антуража на Путин, настанен от него на ключови постове в Москва) наблюдава с ужас как се топят петродоларите. Да не би, всъщност, точно затова да е поканена Масларова: да сподели фокусите по раздаване на пари за запушване на недоволни усти в държава, която ( уж) няма пари?

Неизповедими ли са пътищата Първанови? Нищо подобно, предвидими са. Където и да ходи, винаги се връща на…местопрестъплението.

21 мнения за “Първанов ще ( си ) ходи в Русия”

 1. С д е с е т и н а лъча към слънчевия кръг,Наполеон надраскал
  преди повече от век със сабята си пред архитекта на общината… “Плана” на Париж…!
  Д е с е т са и основните точки според “Гардиан” на плана на колегата на г-н Г.Първанов в Белия дом…
  При съпоставянето им – както е редно между съюзници – проличава измъчено налучкване в Голямата стратегия от предизвикателства на Човешката цивилизация-но с ЕВОЛЮЦИЯ!!:
  1. Евразийското пространство в частта Грузия и Украйна не е навреме стикована изобретателност на калфи…
  2. Вероятно е трябвало само,да се предполага,че Афганистан,ни “подхожда” повече от Ирак,а горивото за фрегатата “Дръзкки”,
  ще да е “кът” за излишна дързост,в близко-източната криза,около Средиземноморието
  и Магреба,когато светът носи последствията от “родената” в САЩ финансова криза…
  3. Но все пак и удобен “глас” от кумова срама за нашите тинтири-минтири….,на което сме царе но не и като уплашени зйци или “троянски коне!!”
  4. След световна обиколка -от друга страна- и сина на Кадафи подкрепя косвено баща си от Етиопия,за бъдещите Африкански съединени щати….Тогава?
  5. Сал единия Е г и п е т остана с потенциал за енергетиката след приключилата газова криза.!
  А и това,просто няма как,да не се впише в “двустранен меморандум” на потенциални патньори. Русия-домакин “утре!!” на гост от братска страна /в миналото/, държи обаче на проектите си в България….които са и като “широка палитра измервани,но не с десетилетия а със столетия….”
  В такъв смисъл и от такива съображения и “кубинския половин вековен опит…би могъл,дяа се окаже полезен,като изстрадан…..а на това вече жените са ЦАР-кините…..

 2. Бокови са потомствени червени престъпници, които гузния натовец гоце, води при господаря си, като живо и на свобода алиби. А като я пробутва за юнеско, доказва, че все още е верен червей или троянско магаре или друг някакъв вирус на партията-империя-майка.

 3. В началото ги мислех за глупави, после – за купени, след това реших, че са зомбирани, но сега вече знам, че са просто веществения резултат на многогодишното ампутиране на човешката съвест. Взрете се в тези лишени от израз лица на хора, натоварени с огромната отговорност да управляват държава, погледнете в наглия блясък на очите им, разгледайте ги добре – единственото човешко нещо у тях са костюмите им. Пред очите ни те унищожават току що осъществения, многовековен копеж на нашата трагична страна – да бъдем част от Европа. Какво ли още от България ще поднесат на Путин тези дни?Каква беда, какъв срам!Колко е тъжно да си българин.

 4. Най-важното е да няма трипер! Няма да се излагаме я?
  А, пропо, жена му там ли е? Ако е там , няма страшно, няма да ни орезили, само ще ни нагъзи.

 5. G-n Indjev,

  blagodarya za tochnata statiq napisana s mnogo humor. Wdignahte mi nastroenieto sled lut spor s hora koito narichat G. Markov nacionalen predatel i izmekqr, zasluvawasht uchastta si…… to beshe tyvno.

  To i tezi neshta realno ne sa weseli, no e po-dobre ponqkoga chowek da se posmee, che inache psihikata ne izdyrva….

 6. Сляпо е народонаселението на тази България. Оставиха се да бъдат заблуждавани незабелязано от шайка некадърници..

 7. Какава заблуда-2009 е годината на Русия в България,ми тя тази година започва от 1946 та чак до сега.То една година да беше,ми то над половин век бе да го ева!
  И все е зле,ми и по зле става,ама г-н Райчев ни размахва възторжено кунки от екрана и неумолимо крещи:”Ама те са страхотни политици!Ще съжалявате,че не са на власт те!Русия много ги цени,моята майка,моята любима Русия!Само простият български народ не го разбра,ама той е прост!Да,така е !”
  Нещастник.Защо го канят,какво сме им направили?!

 8. Когато руснаците ни спряха газовите доставки, не забелязах такава навалица от “специалисти” да тичат и да тропат по масата на руснаците и на украинците. Сега като е за време за поклони,целувки и “смесени” концерти (имаше и такова соцпонятие) празнична софра ще се изтрепят! Да не мислите,че ще говорят какви компенсации ни дължат съветските другари!

 9. ЦИТАТ:
  ” “Росийская газета”: България в глобалния свят
  03 февруари 2009 | 02:13 | Агенция “Фокус”

  Москва. Издателството на “Росийская газета” ще представи в Москва книгата на българския президент Георги Първанов “България в глобалния свят”. Предисловието към книгата е написал руският академик Евгений Примаков. В книгата се разглеждат политическия и дипломатически опит на България на базата на срещи на Първанов с ръководители на други страни. Тази творба би представлявал….”

  КРАЙ НА ЦИТАТА!!!!Свят ми се вие!

 10. Pyrvanov e v Moscow, a Boiko Borisov e v Chicago…
  Na Pyrvankata mu pojelavam vesel guliai i da ne se pritesniava Bulgarskia narod plashta smetkata 🙂

 11. На м н о з и н а в горните 5-6 коментара,освен на АВТОРА,до тук-бих бил признателен
  -но ме “уби”,най-много Катя Михайлова с израза за “ампутиране
  на човешката съвест”….и Savov за значението на шегата,на здравия “саксонски” хумор в политиката…
  Не че не сме способни и не сме го имали….но той вирее за торчива утеха на природно интелигентни народи….прегазени от “азиатски кенкрадци” ….!по долното течение на Дунав в Августова Европа….
  Добре,че то има точно това спасително средство срещу породения гняв от присъщото им умение да замазват своята некадърност и недосетливост,с “нахално” присвояване на чужди идей-плод на човешка доверчивост…
  Дори когато,чак сега се “сещат” за С.Стамболов или с тв предавания чрез Росен Петров “За Българската слава!”/в петък от 22.30 ч.-б.м./,когато им е било повтаряно “до втръсване” от м.март 2003 г. ….!!!
  На кого ли не!
  Да е трипер в члена Маринов,халал да им е -все пак е тъжно-известна мъжка “гордост”….но не е,а е болест на мъзъка….

 12. Г-н Инджев, моля Ви, подкрепете с името и авторитета си тази идея: Инициатива за учредяване на ГРАЖДАНСКИ КЛУБ за подкрепа на демокрацията и на европейската ориентация на България

  Много е важно хора като Вас да спомогнат за раздвижването на духовете, но не само в съзерцателен план (като форумни дискусии на спокойно умуващи и възмущаващи се граждани), но и по-практически, реално, в действителността. Трябва нещо да се случи, иначе развитието на нещата е направо гибелно: нали не искаме да видим нашата България разпъната и унизена от руско-българската олигархия така, както е разпъната и унизена путинската Русия?! Трябва с всички сили да противодействаме да не се случи това, т.е. да вдъхнем живот и да дадем нови сили на замрялата българска демокрация, а също и да спомогнем за съхраняването на европейската ориентация на страната ни.

  Битката няма да е лека, но не трябва да се оставяме на произвола на безскрупулните ни управници. По тази причина апелирам да подпомогнете с каквото можете за популяризирането на предложената идея, за да стане така, че инициативата да не се провали, както обикновено става, по най-добър български обичай: всички гузно гледат сеир и мълчат, никой и малкия си пръст не ще да си мръдне.

  Ето и още една инициатива, която заслужава подкрепа и разпространение: Българската демокрация е мъртва: длъжни сме да я възкресим!

  Благодаря за търпението и вниманието!

 13. Чудесни думи е казала в коментара си г-жа Катя Михайлова! Напълно съм съгласен с нея!

 14. Благодаря за поканата!
  По принцип подкрепям всяка гражданска инициатива в полза на демокрацията с каквото мога – с коментари, присъствие на протести…
  Така че, да , подкрепям Ви!

  Поздрави

 15. Петър Стоянов има непростим грях към целия български народ… с това, че изгуби изборитепрез 2001.Не че шансовете да ги спечели срщу БСП и ДПС бяха добри, но бяха реални. Е сега имаме президент символизиращ най-отвратителните черти на немодернизирания българин (който комай е още мнозинство): двуличност, липса на смелост и принципи. Русофилщината винаги е била озява на тези черти на обществената недозрялост. Русия винаги е била могъща военна сила, в определени моменти е дарявала света с гении като Толстой, Достоевски, Чайковски… В определени моменти е имала и върхови научни постижения. Но общественият й модел винаги е бил крайно непривлекателен за свободно мислещите хора. Самовластие, комунизъм, олигархия, отново някакво самодържавие. За 1000 години не се е случило веднаж властта да бъде предадена на политически опонент следизбори. (нещо, което у нас се случва още през 1880 г!) Страховитят проблем на България е,че на много, много хора не им пука от това! Те не знаят езици и факта, че руския поне го разбират частично ги кара да се чувстват по в свои води в Москва. Те не вярват в ред и закон и явно предпочитат някой като Путин да се грижи за тях. Не е яудно, че те преизбраха Първанов.

 16. Защо Бокови са толкова ценни за първанов и съветския …., пардон русия?
  – дядо Георги – главен редактор на “ра(з)бо(й)тническо дело”
  – син Филип – пое голяма част от вината на Партията, но с мезета.За благодарност – в екипа на Гоце Първанов и Серйожа Димитриевич
  – внук – виден столичен крадец на автомобили
  – дъщеря Ирина – безпределно вярна на Партията и съветския, пардон руския народ
  От тук голямата любов на Гоце и Ирина към Путин и ….ЮНЕСКО…..??..!!!!…….

 17. ..после иди лъжи западните лидери,
  че не са на всеки километър ; )

  ..аз по приницип подкрепям всякакви
  видове , преговори, разговори и
  въобще обсъждане между лидерите ,
  дори това да са лидери между два
  различни свята..сега тук нямам
  предвид , че Жорката е лидер на
  свободният свят..опазил ме Бог
  да мисля така..

  ..то тя и Америка излиза от тая
  сцена ..Европа е светлината вече ,
  въпреки, че е една зараждаща се
  искра във момента която още слабо
  блещука във мрака..ако сбора на
  ония страни които във момента се
  определят като Европа , макар и
  съвсем да не деистват като едно
  семеиство , със едина позиция във
  важните моменти .. видяхме кво
  стана при кризата със газта… няма
  нито единна енерг.политика за
  сигурност нито нищо ..но тя Европа
  тепърва си поема дъх ..време е да
  си отвори и очите ..

  ..сори, че излизам малко от темата
  ама аз така си пиша..та Жорката го
  подкрепям да преговаря със които
  иска само да извлече ползи и блага
  за нас след това , но той неща не
  се справя много добре , се го
  минават нещо ..

  ..неподкрепям обаче преговори на
  всяка цена при които се губи
  личното достоинство на самата
  страна, принципите и , и това зад
  което стои тя ..а поднасянето на
  венец на паметник на диктатор си е
  точно това…

 18. “В света се случват неща, които до вчера бяха просто немислими, а в България призивът за политическа промяна не е нищо друго освен тайното желание на президента да се случи нещо, което да му позволи да остане президент още един мандат. Един мандат, в който той ще ходи тайно на лов, ще се сърди на медиите и ще се надява, че може да се случи нещо, което може да му даде още един мандат. В това импотентно въображение за политическа промяна има нещо, което е много по-обидно от България, изобразена като турска тоалетна в инсталацията на някакъв чешки художник.”
  Политологът Иван Кръстев в интервю за в. “Култура”

 19. Наистина е тъжно да си българин,поне на мен,ама много!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.