Управление с изтекъл срок на годност

На развален телефон с Брюксел си играят нашите управляващи – не били разбрали, че ни отказват размразяване на средствата по САПАРД, които ЕС замрази за България миналата пролет. И съответно ни пробутват ( в особено големи количества) намирисващата на поредната пропагандна кампания „водеща новина” за развалените храни на българския пазар, за която са виновни някакви лоши чужденци.

Уж не разбрали, не чули ( това , което ясно заяви в Брюксел говорителят на европейската комисия по селско стопанство Майкъл Ман), а изпреварващо започнаха да контрират лошата новина, още преди да се появи. Дни наред в медийното пространство се вихри кампания на възмутени граждани, търговци, ветеринари и министри от „голямото откритие” за вноса на некачествени храни и добавки.

На амбразурата беше изтикан практически неизвестният на широката публика земеделски министър Валери Цветанов. Вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева се крие, за да не даде обяснение за опроверганата й прогноза от преди седмица, според която замразените пари за селските стопани щели да бъдат размразени. Така, неочаквано, по невидима заповед „отгоре”, послушните медии превърнаха за отрицателно време Цветанов в „звезда”.

В централните новини на държавната телевизия, в най – гледаното време, когато всяка секунда е баснословно скъпа, министърът получи неограничено време за излияния срещу поредния „неизвестен извършител” на престъпления в държавата – някакви злонамерени вносители на некачествени храни и хранителни съставки. Говори министърът минута, две,…седем…Спрях да ги броя. Но не помня кога за последен път централната новинарска емисия се е превръщала в такава неограничена трибуна за нечии монолог, маскиран като интервю. Сякаш гигантски проблем се е стоварил изневиделица върху държавата и титанът Цветанов е призван да ни спаси!

Проблем, разбира се, има. И това е поредният удар на Брюксел срещу калпавото управление в София. Но за това – нито дума. Министърът дори не знаел…

Паралелно с това в най – гледаната частна телевизия поеха в следващите новини щафетата на пропагадната кампания. Заредиха се обект след обект: граждани, търговци, все възмутени от вредителите ( някакви неясни чужденци) , заради които , оказва се внезапно, ядем некачествени и дори опасни меса, млека, сирена. А нашичките власти – целите в бяло!

Но и това не е всичко. Стъпаловидната кампания продължава и в печата. Отново без изобщо да бъде споменат поводът ( смразяващият сигнал от Брюксел за замразените средства), на две вестникарски страници тиражен проправителствен вестник громи враговете – вносители. Вездесъщият ( вече ) министър Цветанов не само повтаря всички обвинения, но и се възмущава от липсата на контрол ( ?).

Така с разваления си телефон управляващите ни замерят с развалени новини за развалените храни, с чиято помощ се опитват да прикрият издайническата миризма, която се носи от разваленото им управление, чиито срок на гад…, пардон, годност, отдавна е изтекъл.

29 мнения за “Управление с изтекъл срок на годност”

 1. ..аз по принцип ги гледам до
  момента във които почнат да ме
  дразнят много със глупистите си
  просто изкл. звука ..

  ..всъщност аз така или иначе от
  бълг.телевизии , гледам само една
  която е наистина свободна ..и по
  конкретно само едно предаване на
  ваш колега , които не се страхува
  да задава всякакви въпроси ..било
  то на президент на Щатите или друга
  персона ..

  ..аа , да другите новини , си ги
  прехвърлям само така .. от време на
  време ..ама нещата са зле ..много!
  така де поне това е моето мнение !!

  ..има водещи които са
  професионалисти , но като хора са
  развалена стока ..както беше казал
  Лари Кинг , никога не бих задал
  въпрос на които му знам отговора:))

 2. Upravliava ni pravitelstvo chiito srok na godnost NE e iztekyl ! Kakva li e pyrvata misyl na edin nash dyrjavnik kogato otvoti ochi sutrin… kak vyrviat dalaverkite i lichnoto blagosystoianie… Edva li tezi hora razbirat za otgovornosta koiato nosiat za mnozinstvoto mizeruvashti hora v Bulgaria, za horata koito presmiatat stotinkite si za da si kupiat hliab, za okaianoto systoianie na uchilishtata ni, za sysipanite ni bolnici, za prestypnosta, za… vsichki znaem nakyde otiva Bulgaria i veroiatnosta da se zatriem kato nacia…
  Turskoto robstvo ne uspia da slomi duhovnosta ni za 500 god, komunistite uspiaha za 50.
  Upravliava ni pravitelstvo chiito srok na godnost NE e iztekyl… shtom Bylgarskoto obshtestvo go “podkrepia” s bezdeistvieto si i primirenieto si.

 3. Upravliava ni pravitelstvo chiito srok na godnost NE e iztekyl… shtom Bylgarskoto obshtestvo go “podkrepia” s mylhcanieto i
  bezdeistvieto si.

 4. Г-н Инджев, по принцип досега съм се отнасял относително скептично към появяващия се периодично в коментарите на четящи Вашия блог призив “Да върнем Иво на екрана”. Не защото се съмнявам във Вашата журналистическа комптентност като телевизионен водещ, напротив, следях с голям интерес “В десетката”. А по-скоро защото си давам сметка, че позицията, заявена в блога, трудно може да бъде ПО СЪЩИЯ НАЧИН отстоявана на екрана – има друг тип аудитория, има редакционна политика, политика на собствениците на ТВ, конюнктура на медийния “пазар”, променливост в посоката на съответната ТВ (рекламодателят е цар) и т.н., и т.н.
  Но последните няколко месеца са период на драматичен обрат изобщо в цялото медийно поле в резултат на тенденцията към авторитаризъм в политическите и икономическите процеси. Честно казано никога не съм си представял, че това може да стигне такива застрашителни за свободата ни размери. Аз се чувствам ВСЕ ПО-МАЛКО СВОБОДЕН в България. Също през последните няколко месеца се оказа, че все повече хора като мен се чувстват така. Именно чрез интернет и блого-мрежите стана ясно, че тези хора могат да се обединяват, макар и временно, около конкретни каузи и казуси, за да дискутират и (евентуално) да се организират в тяхна защита.
  Но както стана ясно след отминалите протести, това е крехък процес и може да бъде счупен лесно, а това заплашва съдбата ни на свободни хора. Блоговете са едно от пространствата на тази свобода и Вашият е сред малкото, които последователно разширяват полето на тази наша свобода.
  Но това, уви, не стига, за да я отстояваме В ОБЩЕСТВОТО НИ (все още, и за дълги години именно ТВ ще си остане основното поле на публично присъствие на конкретни тези и мнения). А както всички добре знаем и сме го преживявали многократно през последните години – мнозинството от облъченото от държавната пропаганда народонаселение е онова, което дава насоките на общия ни живот чрез гласуване на избори. Защото са социалисти.
  Последната Ви статия в блога (наред с много други Ваши статии преди нея) разкрива цялата машинария на машинациите с “общественото мнение” от онези, които имат половин-вековна история на теория и практика за това. Арогантният контрол над цялата медийна среда и публичен живот от социалистическите и производните им авторитаристи ще доведат до възпроизвеждане на това омразно статукво на не-свобода, в което ни натикаха през последните години. Но не без нашето пасивно съ-участие.
  Затова вече съм абсолютно убеден, че трябва да направим нужното, дори и невъзможното, за да получите възможност да отстоявате ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА СВОБОДАТА чрез ТВ предаване, фокусирано основно върху това, а не просто да се “върнете на екран”. Не знам какви са конкретните програмни възможности на retv, както и какви са Ви отношенията с нейните собственици и редактори, но тя ми се струва единствената ТВ у нас, която може да реализира едно такова Ваше предаване, без да се чувства особено зависима от флуктуациите на икономическия (рекламодателския) интерес.
  Смятам, че ние, хората, които сме част от тази блого-мрежа като автори и съ-мишленици, можем да се обединим конкретно около тази кауза. Защото тя не е само Ваша, не е и само наша, дължим я на себе си и на децата ни, които искаме да живеят на първо място СВОБОДНИ, и чак след това ДОБРЕ. Моля останалите читатели тук, които са съгласни с подобна позиция, да обсъдим какви стъпки можем да предприемем, за да реализираме този наш общ интерес.
  Благодаря!

 5. Аз като пък не се водя по водещи медии въобще не знаех за империалистическия заговор да бъдат изтровени най-щастливите и най-способните въобще най-страхотните европейски граждани с некачествени храни. За щастие органите бдят и министър Цветанов няма да остави мерзавците ненаказани. (Бурни аплодисменти с отделни викове “Да се разстрелят като бесни кучета”)

 6. Абе я чакайте — нямаше ли един много сходен случай, когато гадовете поляци внасяха развалено месо в светлата родина на Путин, Распутин и Сталин като пак разчитаха, че ще изтровят най-прогресивната част от човечеството? “Но Пасарел”, обаче! Показаха им тогава руските другари, че не могат да си разиграват коня както искат тия европейски шмекери. И ние пак ще им покажем, само чакайте! Ще видят те, че и нашите другари не са по-малки другари! Да живее покойният другар Г. Димитров!

  Да се ограничи вносът от ЕС, да се засили от Турция! Какво си мислят тия империалисти недни!? Те само един номер знаят и само с него искат да минават — да тровят хората, които не им играят по гайдата. И няма да се спираме само с прочистване на вноса. Хич! Трябва да се прочистят спешно всякакви там медии и журналисти разни! И тоя интернет дето всеки пише каквото му дойде. Каквото му дойде! Че къде го дават това?

 7. От екрана всичко е противно като въртяща са негодна плоча на допотопен грамфон…
  Изведнъж забравили столетни партийни грехове на възпройзвеждащи се тъпи хора току съзреш,че:
  -или мастити БАН-исти внезапно “прогледнали” колко е недалновидно, да разчитаме на Русия!!!!;
  -или какъв урок за държавническо поведение е дал преди повече от век Ст.Стамболов!!!;
  -но “великодушно” ще чакаме “да се “изпразни” поредната тъпотия в нескончаемия спор “по комсомолски”;
  -и тогава вече !!!/след “свършването на парламентарните инициатииви” -крамоли,ще възнаградим с мъдри “отечески слова” нашите търпеливи сънародници….

 8. И аз,като г-н Бродилов,с чувствам все по-малко свободна в България.Дори изпитвам физически страх за оцеляването си-моето и на децата ми.Виждаме,че полицейщината се вихри с пълна сила,цензурата-също!Подкрепям идеята “Да върнем Иво на екрана!”Може би трябва да стартираме подписка,която да изпратим до институциите-Президент,СЕМ,парламентарна комисия?Защо не и до комисар Кунева?Все пак правата ни на потребители са нарушени-от ТВ екрана ни заливат с помия! Дано не звуча наивно!

 9. Във връзка с предложението на г-н Бродилов ще кажа това:

  Фактът, че сред съществуващите ТВ канали (телевизии) все още нито една, дори и от по-обективните, не е предложила и не е настоявала той да започне свое предаване, говори много. Аз не знам, възможно е да се предлагали на г-н Инджев, но той по някакви свои си подбуди да е отказвал. Фактът обаче, че журналист от неговата класа е изтикан встрани от всички конвенционални медии и работи в единственото свободно поле за изява на мисълта (интернет) само по себе си е скандален и демонстрира окаяното положение на медийната свобода у нас. Аз лично смятам, че нито една медия не иска да си навлече височайшия гняв на ДС и на (п)резидента Гоце Първанов, поради тази причина И.Инджев си стои безработен; ако някоя медия прояви кураж и покани И.Инджев за свой водещ, Гоце чрез своите хора в СЕМ ще направи така лиценза на тази телевизия да бъде отнет; ето защо според мен И.Инджев е само в интернет…

 10. Авторът на блога, противно на своята природа и умения, е проявил излишна толерантност към управляващите – в заглавието на материала думата “годност” я е изписал със “о”(първото).
  А ситуацията днес в България крещи тази буквичка в заглавието да се изпише с “а”.
  В същност съм сигурен, че е имал точно това в предвид, но пусто благоприличие……

 11. Подкрепям всеки:г-н Бродилов, Ади, Йов и всички останали, които искаме да се рестартира “В Десетката” или “В ЦЕНТЪРА НА МИШЕНАТА”–няма значение как ще се нарича една трибуна, дадена на уважаемия г-н Инджев! Какво да направим, за да се случи това по-скоро, някой тук има ли идея?

 12. Браво Ади, добра идея да излъчим Иво Инджев като потребители на журналистически услуги. Но тъй като медиите са търговски дружества, със свои си решения, а обществена е само БНТ, аз предлагам да бъде председател на СЕМ (съвет за електронни медии) от нашата квота. Нашата квота ще я има, ако ние спечелим изборите. Въпросът е ще ги спечелим ли. От нас зависи. Умните гласуват!

 13. Напълно съгласна съм с Бродилов и Ади!Откривайте подписката !!!Много хора чакат да се включат в нея!

 14. Голям си Иво!

  Прощавай за фамилиарното обръщение към теб, но така те чувствам след прочит на статиите в твоя блог.

  В подкрепа на мнението на Петър Бродилов искрено се надявам на хоризонта да има проект за телевизионно предаване, защото от чуваемоста на такива журналисти има най-голяма нужда България в момента (след като другите 3 основни стълба в държавата ни не работят, както се вижда).

 15. Господин Инджев,по коя команда целокупната българска “свободна” преса (с изключение на посл. брой на “Капитал”) не съобщи нищо за тревожната оправдателна присъда по убийството на младия Борилков в Париж – по команда на “властта”ли или на някоя “групировка”? Отговорете моля, само ако нищо не ви заплашва!

 16. Мое лично виждане: В общество приучено, че всеки учител трябва непременно да бъде и вожд (и обратното), Иво Инджев отново проявява смелост, правейки нещата по правилата. Без значение дали се стреми към това или не, той е учител на много хора, желаещи да се занимават с (истинска) журналистика, както и на много хора, които просто искат да мислят със собствените си глави, но без да се опитва да става “вожд” на никого. Това заслужава признание. Според мен това е най-важният ефект от работата му.

  Надявам се да го видя отново на екран на национална ефирна телевизия, но не защото той казва неповторими неща или олицетворява единствената истина. Истината и обективността не са неща, върху които една определена личност може да има монопол. Но се надявам да го видя на екран, защото това ще означава, поне според мен, че нещо се е променило в състоянието на Свободата на словото в България от момента, в който Иво Инджев беше свален от екран насам. Отново натъртвам — не твърдя, че той единствен се явява нейна персонификация. Но докато поне това не се случи, отказвам да бъда изобщо убеждаван, че у нас има независима журналистика.

  Връщането на г-н Инджев като водещ на публицистично предаване (а не като водещ на тв викторина, както стана с един доносник на ДС)
  няма да се случи просто защото много хора са казали “искам да стане”. Но без съмнение това е нещо което си струва гражданската инициатива и дори подписката, провеждана по улиците. В крайна сметка едни хора ей така събираха подписи по улиците от случайни минувачи и сега ще си основат партия. “Зелените”, “неузрелите” или нещо подобно. Една такава инициатива може да стане една от предпоставките за неговото евентуално завръщане. Трябва да се опита, на демокрацията трябва да се отправят предизвикателства редовно, иначе ще започва да губи спортна форма. А нашата е доста ленива понастоящем.

 17. Браво г-н Инджев. Медиите могат да се занимават с сиренето от тибишир и палмово масло, но не могат да промият мозъците на всички. Колкото и услужливи да са, колкото и да копират водещият “антиолигархичен” опит, колкото и да ни засипват с мантри за “решителни действия” и “предприети мерки”, истината за некадърниците и гювечарите не може да се скрие.
  Но искам да ви поправя. Пишете “в най-гледаната частна медия” . Е била е най. Както е тръгнала да замита глупостите, скоро няма да е!

 18. ще го видим и като шеф на СЕМ , то
  той и затова е и роден !!

  аз невиждам по подходящ човек от
  него, определено излъчва нужната
  аристократичност , като във същото
  време има и чуство за хумор което
  не се среща често..коя е тая
  Холивудска актриса към която имате
  намерения ..а тя неподозирала за
  съществуването
  ви?!..интерв.сравнително наскоро
  при Пандурова..визуализирахте ли го
  вече конкретният случай ..да не би
  да е Катрин Зита Джоунс..и на мен
  ми е любима актриса ..ако е тя : ))

  ..добре ви се получи вмъкването,
  въпреки че говорихте върху
  сериозната тема тогава ..разчупва
  много разговора това и някак си
  помага да бъдеш силен дори във
  трудни моменти когато всичко
  изглежда безнадеждно ..

  България тепърва си поема дъх сега
  от нас зависи да я направим такава
  каквато я искаме за всички , защото
  малцина разбират и още по малко я
  спазват древната поговорка във
  която има много скрит смисъл..

  “Служейки един на друг ние ставаме
  Истински Свободни “

 19. От вестниците чета само “Стършел”, телевиязия практически не гледам, следя интернет пространството и мисля с главата си!!! Винаги съм харесвал изявленията на Иво Инджев, каквото и да приказват за него, защото знам,че това е стара ,изпитана комунистическа методика за дезинформация (меко казано)!!!

 20. Убеден съм, че всяка щогоде нормална българска телевизия мечтае да има предаване от сорта “В десетката” с водещ Иво Инджев.
  Да, ама не, по Петко Бочаров…
  Защо не го канят ??
  Елементарен отговор – таканареченият “регулаторен орган” (сер)СЕМ въобще не е регулаторен, а мощно оръжие на ченгесароГОЦЕкомуноидната управляваща каста, готова да се справи със всеки, който дръзне да изрече някаква истина в лицето й.

  П.С. Сега, когато във съвсем близко бъдеще предстои поредното срутване на комуноидоуправляваната българска държава, ако на тези хора не се потърси сметка(както е било винаги до сега), рискуваме трагедиите непрекъснато да се повтарят

 21. Понеже аз повдигнах този въпрос, се чувствам длъжен да продължа. С г-н Антонов мислим в една посока, под първите два параграфа от коментара му бих се подписал и аз – те изразяват много точно и моята позиция. С риск да се повторя, смятам, че свободата трябва постоянно да се отстоява (и то не само у нас), тя не е вековечна даденост. А един от начините това да става е чрез свободното слово, което в последно време е потъпквано по сталинстки и замествано с лъжи по гьобелсовски.
  И според мен именно симбиозата между политическата и икономическата олигархия е в основата на този процес (това е някакъв отговор на въпроса на Катя Михайлова по-горе). И докато във времената на Джугашвили и Гьобелс свободомислещите са ги отстрелвали както Гоце – защитен дивеч, днес имаме по-голям шанс да отстояваме свободата си и свободата на словото. Но как и къде?
  Именно заради симбиозната олигархия (мафия), няма шанс това да стане в т.нар. “национални медии”, а и няма смисъл – дори да сане “чудо” и да започне там, във всеки следващ момент Иво Инджев ще е под натиска, на който е бил подложен покрай историята с апартамента на Гоце. Струва ми се, и дано да не греша, че комай единствена Retv би могла да е поле на предавания “без цензура”. Обаче си давам сметка, че и тя е частна ТВ, има си своите приоритети, и едва ли апелът на активни граждани ще трогне собствениците и екипа й. Но ако пък последните са последователни и над

 22. … обичайните междуличностни търкания (давам си сметка, че може да има и такива – Иван Бедров все пак беше за малко на стола на Иво Инджев във “В десетката”), те биха направили подобен ход, ако имат представа и за настроенията на една аудитория, която си е “тяхна”.
  Макар да не съм особен привърженик на подписките, може би това е нелош вариант, при положение, че една такава подписка (например в bgpetition.com) бъде насочена с адресат именно Retv.
  Но от друга страна, все пак трябва да имаме съгласието на автора, г-н Инджев, дали това не влиза в противоречие с неговите планове.
  Г-н Инджев?!

 23. Понеже се обръщате с въпрос към мен, да кажа: няма как аз да смятам, че някой трябва да “ме иска”, например някоя телевизия. Ако ставаше така, просто щях да се “кандидатирам”. Щом нямам предложение, значи няма интерес и толкова…
  Иначе използвам случая да благодаря на всички, които коментират тази хипотеза – сама по себе си тя е оценка.
  Знам, че ще прозвучи нескромно, но винаги съм имам предложения за работа и никога не съм “кандидатствал” (ако изключим първият път, когато се явих на изпитите за БТА преди близо 30 години)- това, че получавам предложения, е всъщност моят ” перманентно спечелен конкурс” ( понеже по принцип не се явявам на конкурси).
  Не си мисля, че това “търсене” на моите услуги ( което обикновено преминава в сблъсък с работодателите ми) задължително ще се повтаря и в бъдеще, но все пак на базата на опита си гледам спокойно на перспективите ( цял живот ми се налага да спринтирам, нека пък веднъж ми бъде позволено да се “огледам”…).

 24. Г-н Инджев, сложете бутони за споделяне на статиите в различните социални мрежи.

 25. Благодаря, това внася определена яснота. Оттук нататък топката е в нашето поле – на привържениците на свободното слово.
  Искам да Ви помоля да публикувате и първата част на коментара ми – просто по невнимание бях натиснал грашен клавиш и той се разкъса, а сега виждам тук само втората му част.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.