Има и у нас журналисти без граница

В търсене на истината и истинските хора, попаднах на Веселина Томова. Тя е главен редактор на сайта Afera.bg. Гледах я по” Канал 3” в предаване на живо, с водещ Маргарита Димитрова.

Не мога да преразкажа всичко, което колегата Томова изговори по отношение на варненската мафия, но ако поне една част, колкото песъчинка от варненските плажове, отговаря на истината, прокуратурата би трябвало да се задейства моментално.

Дължа Ви извинение, уважаеми читатели, че не мога достатъчно смислено да преразкажа изсипаната от нея информация за местни сводници, наркопласьори, престъпни босове ( „Близнаците” били господари на бизнеса с женска плът, според Томова и според разкази на „дребни риби” в мрежите на тази мръснишка търговия, записани със скрита камера).

Но няма извинение за компетентните ( ако не са всъщност корумпираните) органи да не се поинтересуват от предоставената им на тепсия информация. И, ако обичат, да си оправдаят заплатите.

Впрочем, готов съм да се обзаложа, че нищо от казаното от колегата Томова, не е новина за хората, на които плащаме да ни пазят от тази напаст, организираната престъпност.

Новина е по – скоро фактът, че една смела жена върши тяхната работа. И че тя не е просто някоя пострадала майка, съпруга, ( разбираемо като емоция) готова да говори от отчаяние като форма на „самоубийствен” акт ( да не чуе дяволът!) , а е просто …журналист. Което прави изявата й особено релефна на фона на все по – тягостното журналистическо безмълвие в България.

Не я познавам. Но бих искал. За да й стисна ръката като на смел човек.

20 мнения за “Има и у нас журналисти без граница”

 1. Всичко добре, а като дойдат вратовете: железа,болници,киселини и прочее.
  Не знам за Вас , но журналистите наистина рискуват живота си , а и не само техния.(Васил Иванов-взривен апартамент,Ани Заркова-киселина,Огнян Стефанов-побой,колко още не знаем.
  Хвала на тях, но журналистът има граница, поне в България.И гледа да не я престъпва.
  Дано изключенията са повече,но първо-не вярвам, второ-тази гилдия никога не се е подкрепяла, а точно обратното.

 2. Професията ми е такава, че доста време съм работил по морето. Проституция, наркотици, мутри, корупция, полиция и престъпници на една маса. И в София е така ама е по- голяма и се размиват нещата. В цяла България рецептата е една. Пчеличките “работят”, посредниците вземат и раздават на полицая и кмета да си затваря очите. Това го знае всяко дете.”Да ама Не”…Аз живея в държава в която тази схема е намалена до минимум( почти неосезаема)…значи може и в БГ така трябва да стане. Може ама някой трябва да поиска? Този някой се нарича народа. Няма друг! Какво още чакате да зарибят вашите дъщери и синове за да реагирате. Споко…ходете за гъби по време на избори за следващият мандат и вие ще изгорите. Нали всички ние избрахме Първанов за президент и Станишев за министър?( не гласувайки ) Какво очаквахте да се случи? Или сте мазохисти или не ви пука от това какво е бъдещето на вашите деца? Ами ако са последните две неща…? ” На сила може да се вземе, но на сила не може да се даде!” Идват избори….

 3. Напълно споделям Вашето възхищение от г-жа Томова, случайно гледах това предаване.
  Всъщност това, което каза тя, не е нещо неизвестно; още при предишния вътрешен министър стана ясно, че властта пази гърба на мафиотите, като ги назначава за секретни сътрудници или пък за защитени свидетели. Тъй като тази практика едва ли е неизвестна за шефа на прокуратурата, не очаквам той да скочи изведнъж против нея.
  Впрочем, подобни методи са използвани в Щатите в началото на миналия век, при развихрянето на гангстерските банди, така че тази практика не е български принос в гангстерско-мафиотското дело…

 4. Следя и сайта ,като много други.Присъединявам се и аз към ръкостискането.Дано мутрите или антимутрите не и отрежат главата.Бог да Я пази!

 5. За съжаление не можах да гледам предаването, но следя сайта и изпитвам голямо уважение към Г-жа Томова. Май трябва да променим малко известния стих: “Какви дъщери ражда българска майка юнашка!”.

 6. Ако във всеки по-голям град имате само по един-двама корумпирани полицаи, прокурори, съдии, общински съветници и т.н., тогава журналисти като г-жа Томова ще са онзи коректив, който ще сочи къде е гнилото местенце. Но в БГ всички тези институции са не гнили, те са вече отдавна разложени и се боя, че в град като Варна (който е първият “частен” град, а не както ни казват, Дупница) такива журналисти са изложени на огромна опасност. Ние обаче трябва да подкрепяме твърдо свободното слово.
  За подкрепа на един друг журналист, погледнете долния линк и ако предложението Ви допада, подкрепете го – вие и вашите съмишленици:

  http://bgpetition.com/ivo-na-ekran/index.html

 7. Съжалявам,че не е по темата,но когато няма допълнение по нея,смятам,че това също по някакъв начин я подкрепя. Та дразня се когато сънародници от чужбина,в знак на съпричастност поучават.За сведение на тези,които не знаят,Раковски е бил сватосван за богата и много хубава гъркиня,въпреки цялата условност на тогавашните разбирания,има ги на снимка,и по сегашните може да се установи,че е така.Но вече всички знаят той какъв път си е избрал.Та на тези господа ще кажа,че въпреки националистическите им напъни,техните деца и внуци,вече няма да са българи.Казвам го с огромното уважение към причастните в тази аудитория,благодарение на автора на блога,защото,по мое скромно мнение всички сме обединени от желанието за запзването на Българската идентичност и просперитета на българската нация,което на обикновен език се нарича национализъм.Патриотизмът е дума дошла от гръцкия,чрез западни посредничества и умишлено подменена, за да се изпразни от съдържание.Употребих национализъм с ясното съзнание за разграниченията на някои научни дисциплини меду етнос,народност и нация.В този смисъл една от причините тук да не се прави нищо съществено е и тази възможност за избор-да си хванеш чуковете и да заминеш..пък и да даваш акъл!Не го разбирам.

 8. Извън темата:

  Може ли да коментирате дали само ми се струва или наистина е така – дали в този текст си личи от далече пропагандата?

  Столичният кмет Бойко Борисов тази вечер, 3 февруари, ще се срещне с българи от “най-големия български град” в САЩ – Чикаго в отцепилата се от БПЦ българска църква “Свети Иван Рилски”, чийто свещеник Валинтин Ноцков това лято беше низвергнат от Светия Синод на БПЦ заради отцепническата си дейност. Въпросният разпопен бивш свещеник на своя глава премина към Американската православна църква (бивша руска юрисдикция), като повлече със себе си хората, а така и храмът премина във владение на АПЦ. Въпреки усилията на Светия Синод да го вразуми, той не се подчини и това доведе до низвергването му.

  Софийският градоначалник, който вероятно прави предизборна кампания в САЩ и който на думи поддържа добри отношения с официалната БПЦ у нас, сега изневерява на добрия тон и се поставя в услуга на небългарски интереси, съобщиха наши сънародници от Чикаго. “Имахме добро мнение за Борисов, изградено безспорно от добрия му пи-ар. Но сега той наистина ‘намери църква да се прекръсти’, както казва народът! Имаме си канонична българска църква ‘Света София’ в Чикаго, но той не пожела да дойде при нас, които милеем за България!”

  Чикагските българи се опитали да се свържат с Б. Борисов, както и с централата на партията му ГЕРБ в София, но никой не им обърнал внимание, защото явно политическите критерии за някои хора са по-важни от църковните и националните. “Нали така започна и разколът у нас през 1992 г.?!” – изтъкват нашите сънародници.

 9. Хората от американската православна църква просто нямат никакво желание да служат на комунисти и затова върху тях се изсипва пропаганда. Пък и БПЦ искат да им приберат имотите.

 10. ..аз по приницип изпитвам голям
  респект от професията ви и я
  уважавам много -слабо казано !!

  както съм споменавал във други
  мой постове , направи ми много
  лошо впечатление как мин-предс.
  ни се репчеше и наричаше доводите и
  пълни глупости – на една
  журналистка по време на газ.криза ,
  във еднопредаване което как да кажа
  измерва земни трусове : ))

  ..абе за тия неща , не се ли
  свикват всички журналисти на едно
  площадче малко и почваш да
  отговаряш на това което те си
  изберат да те питат?! ..отчет му се
  вика май ..пред всики , пред
  обществото , страната, хората !!

  ..незнам какво трябва да стане още
  че да осъзнаят че са се провалили
  ..можеби Русия трябваше да ни фарля
  бомби ..то си беше и бомба това
  един вид ..и кратка война във която
  Путин победи , ще им свлече кожите
  със тия цени на Украйна…

  ..но по темата , че много се
  отплесвам ..истинските хора не
  са малко , както мнозина смятат ,
  и със всеки изминал ден се увеличават все повече : ))

  p.s. аз се подписах на кървавото
  писмо вече , аре тия дето го
  организираха да ни информират за
  бройката подписали се , най-малкото
  ми е интересно да видя каква
  енергия се е събрала : ))

 11. Г-н Инджев, запознайте се по-добре с г-жа Томова. Тя наистина говори много смело, но в зависимост от това кой й плаща. След като сте гледали предаването, не може да не сте чули и думите на Маргарита Михнева – „Казват, че сайтът ви е на Веселин Данов.” , на което Томова отговори „Веселин Данов не е собственик, а спонсор на сайта.” За да ви стане по-ясно на вас хората, които сте далече от Варна Веселин Данов, заедно със сина му Христо Данов са двама общински съветници /влезли в Общинския съвет след порядъчно купуване и фалшифициране на гласове/. Заедно с тях е арестуван и друг общински съветник Иван Славков от ДПС. Те тримата са обвинени, като организатори на престъпна група за търговия с женска плът и наркотици. С когото е Веселин Данов, с него е Веселина Томова. Докато той беше срещу кмет и председател на Общински съвет, Веселина Томова ги плюеше, Данов се съюзи със същия този кмет и председател на ОС, Веселина Томова стана член на съвeта на директорите на най-голямото общинско дружество Двореца на куртурата и спорта. Или казано с една дума в момента, когато правосъдието сериозно се е заело с далаверите на Данов и син, за които цяла Варна знае, разбира се, че Веселина Томова ще атакува тази част от престъпния контингент, които са приели да свидетелстват срещу Данов. Ясно е, че тези Близнаци са също престъпници. Но няма как вие да свидетелствате, просто защото не се занимавате с проституцията във Варна. Така че, когато толкова много ръкопляскате на нечистоплътен човек, като Томова, остава усещането, че пишете без да знаете за какво става дума, или участвате заедно с нея в организираната медийна защита на Веселин Данов. Показателно за това дали случайно сте въвлечен в тази мръсна игра ще е това дали ще публикувате този коментар.

 12. Аз наистина не я познавам, но от това малкото, което чух стана ясно, че говори неща, за които масово се мълчи.
  Това е. Иначе подозренията си ( по мой адрес) си ги дръжте за вас…

 13. Явленята в Дупница,Варна и т.н. са умалената картина на България а замисълът,БКП да сш създаде и отгледа в дългосрочен план ДПС,в т.ч и с “турчеещите се цигани,докато България е- обезкървена,както от своя истински интелектуален потенциал в лицето на децата ни з чужбина,така и на сънародниците ни мъждукащи в “другата България!”,което се дължи на престъпна политика в исторически план.
  Последните десдетилетия,
  управлявящият елит и, не пожела,но и не съумя да предвиди и предотврати…това явление…
  В такъв смисъл и от такива съображения в т.ч. и нашите вопли по отношение на мръсни игри,като обсъжданата,на практика може да се впишат в други сметки….
  Жалкото,но не и учудващо е, че и на юнаците от познатото ни котило “що бозаят” още на бюджетно виме,не им пука “въоПпще значи!!” за разнасяната миризма…
  Кактохказваше Н.Хайтов чрез своя герой кап.Петко войвода…”Порът,да не би да знае,защо мирише!!!”

 14. до г-н Бродилов: Много Ви благодаря за линка към подписката! Обещавам да разнеса “клюката”.
  Не можах да видя г-жа Томова, но на повторението в неделя ще го направя. Бог да я пази в “блатото с алигатори”.

 15. Благодаря Ви за добрите думи, г-н Инджев! От сърце благодаря за подкрепата и на читателите на блога Ви. Бъдете здрав. Дълбоко ценя свободата на духа Ви,куража и достойнството да отстоявате позицията си в това мъртво журналистическо блато!

 16. Имате право г-н Инджев, добри и честни журналисти е имало и ще има. Лошото е, че не са допуснати до ежедневниците, които се четат от повечето хора. Интернет е едно предимство, но не е за масовия читател.
  Знаете ли преди 2 години в Италия в едно предаване като нашето “Господари на ефира“ показаха репортаж за един лекар мошеник. Какво ми бе учудването и което е по-важното, че на другият ден в същото предаване, показаха как карабиниерите вече правеха обиск и извземаха необходимият материал.И не е само този случай.
  Разказах това, защото има закони за всеки и те се спазват. Дори преди два месеца бяна уличени двама депутати в корупция. Бяха отзовани веднага и никой няма имунитет.
  Но с такива журналисти като вас, трябва да търсим начини да променим тази държава. Крайно време е вече.

 17. Има и други които заслужават да им бъде стисната ръката. Аз например бях изненадан (много приятно), от http://www.forumat-bg.com, Мария Шахъмова и нейната статия “Помни 4 февруари 97-ма, пази метастазите на Указ 56 от 89-та”. Препоръчвам ви да прегледате този саит. Вярвам Иво Инджев зане за него, а ако не знае, приятно четене.

 18. Предлагам да преименуваме Варна на Gotham City.

 19. Томова пише поезия, всичко останало са свирки към Веселин Данов. Как може най-голямата медийна проститутка във Варна да говори за проституция – не ми го побира главата

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.