Не всички обичат Путин

ДЕКЛАРАЦИЯ

На свое заседание, проведено на 26. 01. 2009 г., Академическият съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е взел решение за удостояване на премиера на Руската федерация г-н Владимир Путин с почетното звание „доктор хонорис кауза” на нашия Университет.
Ние заявяваме, че това решение не е съобразено с мнението на цялата академична общност, и категорично се разграничаваме от него, защото:
1. Тази кандидатура противоречи на чл. 80, ал. 8 от Правилника за устройството, дейността, управлението и финансирането на ВТУ: „званието Доктор хонорис кауза се присъжда за изключителни постижения в хуманитарните, природо-математическите науки и изкуствата”.
2. Кандидатурата не е обсъждана от академичната общност. Въпреки че не противоречи на регламентираната процедура за номиниране, смятаме, че академичният плурализъм изисква спазването на демократичната традиция, предполагаща номинация от страна на катедра, обсъждане и съгласуване в съответния Факултетски съвет и едва след това решение на Академическия съвет.
3. Погазена е академичната автономия – решението е взето под външен натиск от страна на „Българо-руски юридически клуб”, организация без каквато и да е академична легитимация.
4. Мотивът за връзката на Владимир Путин с Търновската конституция е чисто политически. В такъв случай е редно фигурите от неговия ранг – президентът и министър-председателят – да вземат съответно политическо решение и да го наградят.
С настоящата декларация ние не търсим конфронтация и разделение на академичната общност. Загрижени за съдбата на нашата Алма Матер, за нашето университетско настояще и бъдеще, за нашата роля като изследователска и научнообразователна институция, призоваваме АС да преразгледа и отмени това решение.

3.ІІ.2009 г.
В. Търново
Проф. Константин Денев Доц. д-р Димитър Димитров
Доц. д-р Иван Лазаров Доц. д-р Мария Илиева
Доц. д-р Кирил Кабакчиев Гл. ас. д-р Димитър Михайлов
Доц. д-р Пламен Павлов
Доц. д-р Светлозар Влайков
Доц. д-р Иван Станков
Доц. д-р Атанас Дерменджиев
Доц. д-р Милко Палангурски

30 мнения за “Не всички обичат Путин”

 1. Я, имало и истински българи, а не
  само рубладжии и прокремълски еничари и гъзолизци!
  Остава небългарското лоби в държавното управление да им направи обструкции и им вчерни живота – та да ги е срам да кажат, че са българи! Дано не са останали съвсем без разум антигероите на нашето време Гоце и Серги, защото са социалисти и човек винаги трябва да има едно на ум.

 2. Виновните за безсрамното решение да си подадат оставките. Младите хора имат нужда от морален пример, какъвто е този на подписалите декларацията. И без това ВТ Апелативен съд, покрай случая Борилски, отврати цяла Европа. Да се оттласнем от кенефа, в който ни тикат Гоце и приближените му национални предатели.

 3. Вашата декларация не е нищо повече,освен сянката на “самия гневен Стамболов изправен от гроба на костите си”,за да ви слуша…,поради нескопосана връзка и още повече на утипични сили погазили същия Върховен закон,прототип на Белгийската конституция…
  Историческата им вина е,че ако някои държави вървят вече успешно по пътя на конвергенцията със Запада,за други като нас, преходът е замислен да трае за жалост десетилетия,докато
  помогнем и на “руската Имперска изобретателност,за угвърждаване на географския термин Източна Европа…
  Но това не е нито българска и още по-малко почетна кауза…а въпроси на политическо решение облечено в съответните законни норми.
  Отделен е въпросът,кой кому е направил “мечешка услуга”,но те са си царе в мииманса ,като ” презряни и проклети – cortigiani vil razza dannata!” /едноименна ария по “Риголето”/
  И тъпи и прости,без капка достойнство….
  Не грузинския си колега,както е казал г-н В.Путин на Саркози,а нашите трябва да обеси за мъдете….
  А ние, да поздравим “Великолепната Осморка” от престолния град….която изгра на хоризонта….

 4. Браво на достойните преподаватели!
  Жалко ми е за този университет, който навремето беше на нивото на софийския.

 5. За разлика от тяхната постъпка, сирищникът отново не изменил на партийната повеля и (няма как да не отбележим) поне съгласно тиражирана из нета новина поканил полковник забравих кой, известен вече като патриарх Кирил, да се намеси в спора на БПЦ…

 6. Йов@ – Великолепната „Осморка“ всъщност е „Дузина“, при по-внимателен прочит!
  Градът е „старопрестолен“!
  И аз съм от там, макар да живея в чужбина.

 7. хубаво…. но показателно,такъв е и процента на хората в България,които осъзнават и правят нещо по въпроса.Дано децата да растат по-умни и по-дейни,че това вече на нищо не прилича.Ние сме едно общество разделено на касти и няма никакво движение,никакъв диалог помежду им.
  Учителите са златото на една страна,а те си отиват,никой вече не иска да стане учител.Но не университетските преподаватели,не доцентите,професорите,все хора които гледат на нещата “по-отвисоко”.Учителите в основното училище,в гимназията.Те градят обществото.
  Колко много ми се иска да не ми се иска да замина….

 8. Браво.Шапки долу! Поклон достойни и мислещи ХОРА !Здраве и живот за такива като вас.
  В. Търново
  Проф. Константин Денев Доц. д-р Димитър Димитров
  Доц. д-р Иван Лазаров Доц. д-р Мария Илиева
  Доц. д-р Кирил Кабакчиев Гл. ас. д-р Димитър Михайлов
  Доц. д-р Пламен Павлов
  Доц. д-р Светлозар Влайков
  Доц. д-р Иван Станков
  Доц. д-р Атанас Дерменджиев
  Доц. д-р Милко Палангурски

 9. Поздрав на колегите от ВТУ!
  Май за пръв път наблюдаваме такава реакция в български ВУЗ? “Достойно есть”!
  Тя “работата била още по-смешна (с Путин, разбира се) – днес намерих в сайта им и РЕШЕНИЕТО. )линк: http://www.uni-vt.bg/1/?page=2437 ), но, ако не ви се търси в текста, го цитирам: “5.1. Академическият съвет на Великотърновския университет реши да присъди почетното звание “доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” на Владимир Владимирович Путин, Председател на правителството на Руската Федерация, за заслуги в областта на юридическите науки, за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на ХХІ век.”
  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СМЕШНО!!!

 10. Имало хора с достойнство и чувство за чест в тая страна! Благодаря им!
  Интересно колко са подкрепилите ректорския съвет детое решил да се поклони повече от най-големите гоце-мазвачи? …..
  Когато и в университетите тръгнат да лъскат червените килими пред срамотията на властниците, каква младеж ще възпитат? Какво бъдеще ще има тази страна? В тия младите ни е надеждата.

 11. Сега поне беше обявено официално това, което всички знаехме — решението е взето под чужд натиск. Какви са мотивите за натиска, и евентуално стимулите, получени от тези, които са “взели” решението — това бих искал да разбера. И ако бях студент на Търновски университет по най-бързия начин щях да се осведомя.

 12. Не ми е в стила, но не се сдържах и реших да копирам два коментара от други блогове по същата тема:

  първи коментар: (снимката на ректора може да се види на сайта на ВТУ)

  “Тази особено неодухотворена физиономия принадлежи на многоуважаемия професор Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет “Свети Свети Кирил и Методий”.

  (Не, не сънувате, човекът е направил онова, което би накарало всеки френски моделиер да си тегли куршума – съчетал е тъмносиньо сако на райета с черна риза дюз. Колкото до вратовръзката…)

  Както вече се досещате, освен с името, заето сякаш от “Именник на българските ханове”, а всъщност с белогвардейски произход, професорът е прочут със страстта си към модата от началото на деветдесетте със средновековни елементи, подчертаващи болярския му произход, а селско-академичната му осанка се допълва от сребрист мерцедес с мутренски номер, който по екстравагантност в Търново отстъпва единствено на тойотата на Митьо Пищова.

  Злите езици твърдят, че професорът зорлем се е добрал до средно образование, но това изглежда не му е попречило да стане професор по педагогика, въпреки че по образование е художник.

  И изобщо всичко – от естетическото чувство до призванието – изглежда наистина много сбъркано. Легкоступ е от поколенията труженици, които със старанието си успяват да съсипят авторитета на ВТУ и да го направят от второ по реноме висше училище в България (след Софийския едем), в сегашното жалко подобие на школо. Въпреки жестоката конкуренция, Великотърновският отдавна задминава култови образователни предприятия като ШУИ, Лесотехническия и кой ли не. Там можеш преспокойно да влезеш английска филология след завършен тригодишен техникум, достатъчно е да си купиш теста от приемния изпит, както се случи например миналото лято. Преди година пък се оказва,че ВТУ като всеки себеуважаващ се хуманитарен университет е издавал дипломи за агрономи. Голям късмет за родното земеделие ще бъде, ако гордите легкоступови агрономи последват примера на своя първообраз Мичурин, който според легендата се е споминал, берейки магданоз от една топола.

  Легкоступовите подлоги извършват и още много добри дела с цел усвояване на средства, но последната им идея надминава по мащаб всичко останало.

  Иде реч за предложението „Самодержец всей России” Владимир Путин да бъде обявен за доктор хонорис кауза на Великотърновския. Дали от благодарност, че последният остави на студено газифицираното Търново тая зима, дали заради колосалния принос на офицера от КГБ към световната наука и култура, не е добре известно. Или може би от чисто патриотично преклонение пред Гоце, който след непълнолетните ромки най-много обича университетските софри и МГУ. Отдавна съм свикнал престъпници като Легкоступ да крадат парите на старите хора, за да си пълнят резервоара и да пазаруват безвкусици. Но да унижават националното ми достойнство, това вече наистина минава всякакви граници!
  Господин Легкоступ, Вие не сте просто леко тъп, ами сте си чист идиот!”

  и втория коментар:

  “Ама въпросната особа получава с удоволствие наскоро следните руски награди:
  1. Медаль Ордена „Великая Победа” – постановление Президиума Академии проблем безопасности, обороны и правопорядка (от 02. 05. 2006., № 203), гр. Москва, Русия.

  2. Орден “Ломоносов” – постановление Президиума Национального Комитета Общественных Наград (от 26. 02. 2007., № 02-07) , гр. Москва, Русия.

  3. Почетната награда “Кръст “За заслуги” на Руската Академия за естествени науки – 16 ноември 2007 год.
  Особено тая Академия по проблемите на безопасноста, отбраната и правовия ред ми е особено “мила”.

  Ако гражданството на Велико Търново е гражданство, ако академизма във Великотърновския университет е наистина академизъм – за тези си постъпки Легкоступ трябва да се изнесе към матушката си.
  А “академиците” от Академичния съвет трябва да молят за прошка.
  Разбира се, ако на някого му пука.”

  Край на цитатите.
  Това е положението.

 13. “Браво” не е достатъчно. Интересуваме ме дали е възможно това решение да бъде атакувано в Административния съд (университетът в Велико Търново е държавен)и от кого, коя е засегнатата страна.Ако между участниците в дискусията има юрист – нека отговори.А дали тази декларация е публикувана в някой от всекидневниците в София или провинцията?

 14. И аз ще възкликна: Я, имало неколцина личности сред хилядите академични мушмороци!

 15. Chudia se dali pone malko Pyrvanov ne go grize syvesta…
  Tova ne e prezident obedinitel, a prezident razedinitel… na Академическият съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”
  Formulata razdeliai i vladei ne e validna za sobstvenia ti narod… osven ako ne obslujvash chujdi interesi

 16. PYRVANOV, SHTO SE SRAMISH DA SE NARECHESH BULGARIN I DA OTSTOIAVASH BULGARSKIA INTERES ?

 17. За съжаление всички уни-та имат почетни доктор хонорис(з) кауза и тем подобни, връчени титли на политически мишки.
  Само за пример – НБУ-главен дарител ДСБ.Почетни лектори-Екатерина Михайлова,Иван Костов.
  С училище по политика- преподаватели- Андрей Райчев,Веселин Методиев.
  И кой ли още не-Дайнов,Калин Манолов и други.
  Това с Путин ми прилича на Кръстника.Все едно си купува някакво призвание както Корлеоне купува Ватикана.
  Ще падне целуване на ръце от украинския ни мин.пред. и американския ни пред. на нар. събр.

 18. Разбира се,че са повече от осем,а в случая майтапът-удачен или не,в т.ч. и по моя “вина” напомняше слабо Прочутата /коубойска/ Седморка…
  Прав сте и за старопрестолната столица на древните български владетели,но от все още плахото пробуждане на българския дух,емоцията,така ще трябва да ме е хванала за гърлото,че съм “схрускал” правилната предствка…
  Извинявам Ви се като на бдитилен болярин /в нашия род са съхранени спомени от историческите глъбини на ВИДИНЧАНИ при Белаур и брат му /деспот!???/ Иван Шишман ІІІ…
  По този повод и ако е такава Божията воля,щом следите блога на Иво Инджев, к о г о т о също ЩЕ БЪДАТ принудени да преглътнат скоро..няма как ,да не забележите,
  когато дойде времето,че тепърва,
  с него има да “кръстосваме” уважително щпаги като истински “hidalgos” -и по старопрестолни, и по революционни въпроси………Esta bien?

 19. Вярна е приказката за маймуната – колкото се катери по дървото, толкова й се открива “окончанието на гърба”. Проверих какви са приносите на “героите на деня” за националната ни наука и попаднах на това (http://www-old.uni-sofia.bg/faculties+bg/edu+bg/nsov06.html)

  Публични защити:

  * Пламен Анатолиев Легкоступ – за присъждане на научната степен “доктор на педагогическите науки”. Дисертационният труд със заглавие: “Интегративна роля на изобразителното изкуство за интелектуалното развитие на децата от предучилищна възраст” е бил обсъден и насочен за защита от разширен съвет на катедра “Предучилищна педагогика” при Педагогическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Официални рецензенти: чл. кор. проф. дпн Любен Димитров, проф. дпн Огнян Занков и доц. д-р Лучия Ангелова.

  Радостен съм, че този наболял въпрос (за интегративната роля на изобразителното изкуство) в Предучилищната педагогика на националното ни развитие вече е решен.

  Поздравявам осмелилите се да реагират преподаватели от този уважаван ВУЗ.

 20. Уважаеми дами и господа,
  скъпи сънародници,
  четящи блогъри !
  Пиша този коментар не по повод декларацията, защото аз съм един тези, чиито имена стоят под нея.Подразни ме нещо друго- някои хора, като използват нашата декларация, типично по български решават да разчистват лични сметки, да пишат гнусотии и да дават нелицеприятни оценки за различни лица – в случая става дума за г-н Ректора на нашия Университет – дпн, проф. Пламен Легкоступ.
  Ние не търсим евтина популярност или политическа кариера, ние просто изказваме честно и почтено нашето мнение и несъгласие. Точно поради тази причина ви призовавам да не се принизявате до персонални нападки или скрити зад черния параван на анонимността да сипете злост и омерзение. Не забравяйте, че калта на вонящото блато не щади никого!

 21. Аз съм кореняк търновец и съм завършил Великотърновския университет през 1978 г., английска филология – при много добри преподаватели, повечето млади тогава. Един от тях е днешният професор в Американския университет проф. Богдан Атанасов, на когото тогава “партията” не разрешаваше да работи на длъжност повече от асистент, тъй като баща му е бил посланик на Царство България в Берлин, Париж и Лондон (имал неблагоразумието да се завърне в Бг след 09.09). Атанасов е един от най-добрите познавачи в света на староанглийска литература, вкл. Шекспир …. Гост-професор тогава ни беше (за пръв път в историята на българските университети въобще) и проф. Уийкс, днес покойник, който цяла година ни преподава американска литература.
  Деянието на днешния така наричащ се Академичен съвет на ВТУ не мога да определя по друг начин, освен като АБСОЛЮТЕН ПОЗОР И ТОТАЛЕН ПРОФАНИЗЪМ!
  Целият нормален свят знае какво представлява Путиновска Русия – една отдалечена поне на десетилетия от цивилизования свят държава, в която ДОРИ ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЕ СТРУВА НИЩО – обстоятелство, доказано от десетките политически убийства както в русия, така и в целия свят, на които тяхното правителство реагира с цинизъм!
  В качеството ми на завършил ВТУ изразявам тук пълното си недоумение от ПОЗОРНОТО решение на така наречения Академичен съвет на ВТУ и категоричен протест срещу него – то нанася сериозни морални вреди и на всички възпитаници на този университет!
  Красимир Кабакчиев, дфн

 22. Изключително съм радостен да науча за тази достойна проява. Изпитвам дълбоко уважение към тези хора. Браво!

  P.S. Без да желая да започвам спор искам само да се усъмня леко в истинността на версията за смъртта на великия съветски учен Мичурин, преразказана в коментара на г-н Бродилов по-горе. От сигурни източници знам, че др. Мичурин е загинал като е паднал от една ягода, на чийто връх се бил покатерил.

 23. Браво! Не виждам сред подписалите декларацията името на настоящия главен прокурор, ако не се лъжа той преподава там. Но защо ли се учудвам?

 24. Сегашния главен прокурор? ХА-ХА. Нима не сте забелязали, че му липсва само червения нос и може да бъде най-успешният клоун в цирка. Гоцево ,хлъзгаво и мазно производно. Ама моля да ме извините, щом сте в този блог, то със сигурност ВИЕ сте забелязали и знаете, ама много са слепите и глухите. Съдба. Българска. Овча.Жалка.

 25. Пак някой се прави на интересен!

  Академичния съвет е този който е избран от академичната общност и упълномощен да взема решение.

  Като не ви харесва го сменете на следващите избори.

  Това е демокрацията.
  Подчинение на малцинството през болшинството!

  Другото е анархия.

 26. отговор на ОС от 11 февруари,2009,5:51

  “…Това е демокрацията.
  Подчинение на малцинството през болшинството!”(правописа запазен)

  Браво ОС! Гениално! Точно така е – това е демокрацията, но…БОЛШЕВИШКАТА !!! Истинската демокрация е, когато малцинството има възможност да отстоява позицията си!
  Другото е БОЛШЕВИЗЪМ !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.