Червените вдигнаха бялото знаме пред Путин

Годината на България в Русия започна с първия резултат от визитата на президента Г.Първанов в Москва. А той се съдържа в следното прозрение: България няма как да поиска компенсации за щетите от газовата криза, защото става дума за междуфирмени отношения!

Тази чисто руска теза, декларирана от Кремъл веднага след като Путин се появи пред света да обяви лично затварянето на газовото кранче за половин Европа, вече е и официално българско становище, сервирано на българите от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин по БНР.

Изявлението на Калфин, който придружаваше Първанов на инструктажа в Москва, е израз на пълна и безусловна капитулация след опитите на неколцина от управляващите да се направят на патриоти със заявката, че щели да търсят правата на България. Сред тях, с половин уста ( и след дълго мълчание по темата) се включи и самият Първанов. Сега устата му беше затворена лично от господаря в Кремъл.

Краткият преглед на гърчовете на нашите управници, които нямаше как да представят мръзненето на хиляди български граждани като здравословна руска братска процедура, премина през няколко фази. Най – напред всички дружно изобразяваха учудване. После то прерасна във възмутено учудване, споходено от обичайните лъжи (с главен разпространител министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров), че сме били предупредени за спирането на газа, все пак ( т.е. братушките все пак не са толкова лоши).

Опроверга го обаче лично премиерът Станишев, защото нямаше как да подкрепи с документи този опит за масова заблуда. Просто писменото предупреждение на руснаците от 18 декември 2008 – ма се оказа окръжно до всички потенциално заплашени страни и нямаше как да остане в тайна. А и в него никъде не се говори за спиране ( още по – малко внезапно, като нареденото от Путин в нощта на 6 януари, което изправи български завод в Димитровград пред опасност от взривяване), а за „възможни проблеми”.

Междувременно от Москва ( а и от София, защото руският посланик Исаков пряко се обърна към нас) бомбардираха българското общество с призиви да си търсим правата от украинците ( с които нито държавата ни, нито пък някоя фирма има договор за доставка на газ). Всичко, което нашите другари тук успяха да направят, за да не прегърнат прекалено явно тази провокация, беше да намерят „баланс”, като многократно декларираха готовност да искат обяснение за газовия удар върха населението и икономиката и от Русия, и от Украйна.

Единствената изненада в тази зле скалъпена пиеса беше ясно заявеното от бившия ( може би тази роля му беше дадена именно като на бивш, който може да си позволи да играе „доброто ченге” пред българите) министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров искане държавата да се обърне именно към Русия за компенсации. Той дори смъмри правителството ( което беше принуден да напусне ) , че изобщо поставя въпроса за Украйна, с която държавата ни няма договорни отношения по темата.

Апотеозът на лигавенето и лъготенето , преди бялото знаме, дойде в навечерието на визитата на Г.Първанов. Направо сензационното по своята ненадмината лъжливост и прозвуча заглавието във в. „Стандарт”, според което Първанов заминавал за Русия, за да „притиска” Кремъл за компенсации. В това състезание по манипулиране медиите, верни на властта, се опитаха да внушат, че договореното от миналата година поредно негово поклонение в Русия едва ли не ще премине под знака на борбата за българските интереси, накърнени от газовата криза. Именно такъв пасаж от негово изявление в Москва, в която той със сбърчени вежди „страда” пред руска публика за случилото се, беше излъчена в централните български новинарски емисии на най – гледаните телевизии.

Смокиновият лист обаче падна – тази „крепост” издържа точно едни месец, от 6 януари, до 6 февруари. От Кремъл явно е наредено българските граждани да не бъдат лъгани повече: няма да има компенсации, така са решили братушките и толкоз! Трябва да се знае кой е господарят, независимо от унижението за българските другари. Такава е съдбата на слугите…

25 мнения за “Червените вдигнаха бялото знаме пред Путин”

 1. Г – н Инджев, отново точно, ясно и безпогрешно! Вредата от БСП, като руска пета колона, е повече от доказана. За съжаление, гражданите или ,по – точно казано, поданниците на тази територия не разбират какво става!
  Това се дължи на простотия, малодушие и пълно безразличие към съдбите ни…

 2. Това,че калфата се упражнява,
  докато малкият Господар,/под потледа на Големия!!/е “Цар на играта, и с огъня и с водата”,ми напомня други времена…
  Тогава,при един случай нуждаещия се от превод, г-н М.Балев, така преигра в посмазването си с прочутите “Защао-та” на г-н Т.Живков,че партиен другар на Тато,и колега на Пасионария,не издържа-както го прави доста , нахално и Тимошенко … и раздразнено запита:”Добре де,защо тотава….?” -ще да са били прочутите “визии” за провала на социализма!!!!
  Сега,щото обезщетението не било правен междудържавен субект,а фирмен-разбира се- на Гог оф Долно Уйно…ЕАД…примерно!
  Кмета,може и да не е прав,но е уцелил …..точно в Десетката,като слушам и гледам Воя!!!….след падането на Смокиновия лист и лъсналото ….ЧЛЕН /о/ разделно разголване на исконни срамотии….
  Many tanks Mr.Indzhev and God bless Bulgaria!!!

 3. “Управляващите” по-скоро вдигнаха бялото знаме пред българските граждани – защото не могат да направят нищо никъде с никой. Нито в България, нито в ЕС, да не говорим пък в СССР, пардон, Русия (където имат съдбата на слугите, както казвате). Те не са и били в “сталинградска битка” (по П.Димитров), че да вдигат “бяло знаме”, цялото им напъване през този един месец беше за да ИМИТИРАТ “независимост” и “отстояване на национални интереси”. Като именно за тази цел бяха впрегнати де що има подвластни “медии” и “лица” да повтарят по гьобелсовски лъжите им. То от голяма част от нашенската “журналистика” друго едва ли може да се очаква, тя нали си е техен (и на производните им) продукт…
  Подкрепа за действия в обратната посока, тази на обективната и професионална журналистика, може да дадете тук:

  http://bgpetition.com/ivo-na-ekran/index.html

  P.S. Като гледам колко много кавички съм сложил горе, се чудя дали не е свързано с това, че почти всичко у нас “дрънчи на кухо”, или пък няма еквивалент между същност и форма?!?

 4. Този корумпиран червей първанов, заедно с крадливата си шайка, са в длъжностите си благодарение на избори все пак.Нека видим защо. На изборите гласуват само изкукуригали пенсионери, платени цигани, и крепостни мюсулмани. Нормалните граждани им е все тая.

 5. ..прав сте за всичко , но аз винаги
  съм твърдял, че те просто невиждат
  ,слепи са …във техните очи ,
  вършат Велико Добро..а ние кво
  разбираме…най-добре да прекланяме
  глави през две минути на техните
  могъщи и “правилни” Държ.ходове…

  ..бог да ни пази щото тия се видя ,
  че щяха да ни уморат..а и нещат
  най-малкото да си го и
  признаят…слепци, слепци !!

 6. “Унижението”. Това е основният мотив в поведението на това правителство. И логично е това да бъде и основният им мотив в поведението им в конкретната ситуация. Не държавно или политическо, те човешкото си достойнство не броят. Е, поне пара пада, предполага се, иначе защо им е да се маймуносват публично по такъв начин.

  Някои може би смятат, че и българският… как да го нарека — “народ” уж било непочтително а от думата “нация” всички кой знае защо се плашат в страна където са свикнали да бъдат “народ”… Да кажем “българите”. Та, някои може би смятат, че българите също са унижени от шайката руски подлоги, които имат за министри и президент. Но аз не бих се съгласил. Никой не може да бъде унижен, ако не се унижи сам. И от българите зависи, ще ги управлява ли нова шайка от руски подлоги, ще се срамуват ли да се нарекат “нация” и въобще какво ще става с живота им занапред.

 7. Да, съгласна съм с вас г-н Инджев. Анализът ви е точен и обективен. За съжаление от националните медии коментариите и анализите са други, а те стигат до масовия зрител и читател.Като гледах посрещането на Гоце Първанов в Русия, капитулацията му пред Путин и Медведев, обкръжаващата го българска кохорта (Р.Петков, Е. Масларова, Гогов и всички други),се потресох. Дали ще можем да се освободим от желязната руска хватка? Не съм оптимист за сега.

 8. Скъпи господин Инджев,
  Струва ми се , че много лично приемате всичко. Прекалено много гняв и недоволство прозират във всичко, което пишете. Мисля, че това пречи на обективността, която би трябвало да е присъща черта на всеки журналист, а вероятно вреди и на самия Вас. Не ме разбирайте погрешно, наистина Ви ценя и като журналист, и като личност, и именно затова се осмелявам да пиша по този начин. Предполагам, че се чувствате наранен, онеправдан и …, но е важно най-сетне да минете веднъж завинаги през огорчението и дребнавостта и да продължите напред. Перото Ви е наистина много силно(съжалявам за клишето), не го ограничавайте с дребни заяждания с този или онзи, дори това да е президента, защото сваляте високата летва, която сам сте поставил(пак клише!-виждате ли сега, защо Вие сте журналист, а не аз).
  Горе главата!

 9. Нека си представим ,че Гоце Първанов е президент на Австрия,или Гърция,или Франция.Как биха реагирали избирателите в тези държави ,след голения шлен който им го набута Гоце ,със загубите от газовата криза,със критиките от Европа. Питам се,наясно ли са българите,като са в НАТО и Обединена Европа-т.е.-те са съюзници на Запада-ясно ли са какво се изисква от тях,-защо търпят да бъдат руската държанка,вземаме евро-пари,помощи за българската икономика- да ги даваме на Русия.Логично е,да изберем европейска фирма за АЕЦ Белене/например/. Моето лично мнение е,че българина е неадекватен европеец. Националното му самосъзнание е травмирано с русофилството,от там робската търпимост, в последните 600 години.

 10. Браво.Точно така си е,но защо само тук може да се прочете това.Къде са другите журналисти.Слушах Бареков тази сутрин.Той най-точно показва как не трябва да работи един журналист с такава голяма трибуна.
  Кажете г-н Инджев,верно ли е това което прочетох в един сайт,че предстои да Ви видим скоро на екран,или радоста ми е преждевременна.
  Следя какво твори ГОЦЕ в Русия.Това определено е срамът за България.
  Желая Ви успех.

 11. Предлагам да я наричаме вече “Година на Бълария под Русия”.

 12. Вдигнаха???
  Та те никога не са го сваляли бялото знаме, г-н Инджев! 🙂

 13. “Доброто” старо време.Първанов се покланя пред гроба на незнайния воин.Болшой тетатр се пука по шевовете от възторжени почитатели на българската култура.Маойр Деянов пак е в Москва след толкова години,остарял,надебелял,побелял и брадясал,но с все още живи трамвайни мечти.Др.Първанов,като истински другар и първи ръководител любезно се е съгласил да сподели своите велики мисли,събрани в епохалната творба “”Малая земля” в глобалном постсоветском мире”-том 1 засега.Обхваща ме едно тревожно носталгично чувство.Имам усещането,че времето за Б-я върви назад.Те пак са тук,но не на всеки километър,а на всеки метър,мамицата им.
  Тук има интересни неща за руското виждане по проблема:http://www.actualcomment.ru/news/1416.html ; http://www.vz.ru/politics/2009/2/5/253571.html

 14. Здравейте, не знам да са ме канли някъде ( по – точно имал съм през последните две години доста покани, а напоследък – една, но не в телевизия).
  Истината е,че участници в този форум подеха инициатива да бъда “върнат на екран” ( при това в конкретна телевизия), но да си кажа право този техен благороден жест, освен че ме ласкае, едва ли има влияние върху който и да е собственик…Механизмите за такива решения май са други- с което не искам да кажа, че няма смисъл от граждански инициативи…

 15. Ако рецесията се проточи до 2012 г.,а Латвия стане “втората Аржентитна” на родилните напъни на Международния варутен фонд,влизането в еврозоната с “порочен” разменен курс,няма как да не повлече надолу България и Румъния- (след като “изяде” неотдавнашната помощ на Унгария в размер само на 2,5% от БВР-б.м )
  Иначе,цялото “Президентско войнство” на Московската трапеза с “все отбор юнаци…халал да му са,барабас с майор Деянов,дядо Николай и с “най-новите попълнения”!
  Но да търсищ помощ по Срасбургското дело,значи са те подвели и си подценил Имперска дипломация,още повече,тази на Вселенската патриаршия,а и
  ще си остане “комсомолска” измежду останалите глупости …
  Ако е верен, не случайно “изпуснатия” слух за И.Инджев,държавният глава, час по-скоро трябва, да го “преглътне и възкреси” като част от по-далновидно ОТВАРЯНЕ на двуполюсния модел чрез истинска конвергенция в действие,а не с ПРЕЕСПОНИРАНЕ НА ВТРЪСНАЛИ ФИЗИОНИМИИИ …
  Така ще подаде и “интифа за вероятните си бъдещи срещи” с Барак Обама,който е Цар на умението да работи с таланта на цялата нация…
  С тези крилати думи дойде и Гоце…
  Now is the moment,so far Octavian is also awake …additionally ся яеиэеа an exceptional opportunity to “be before the Russian brothers” and the President with…enriched values of the Master,s Philosophy of his predecessor Mr. T.Yivkov,s….dreams to be before Gorbatchov…
  Mr.Indzhev,now is the moment and once assured a mass-media appearance…consider it as my initiative and readiness for the challenges…..

 16. Това, че Първанов заминавал за Русия, за да „притиска” Кремъл за компенсации съм го пропуснал, но веднага в съзнанието ми изникна една весела картинка и макар че е малко цинична ще я споделя, защото отношението на управляващите към нас е много по-цинично. Та веднага си представех /съвсем неволно, разбира се/ как Вълшебният стрелец със смъкнати гащи и съответните зоголени части притиска Путин. Кои сме ние та да слагаме прът в колелото на любовта г-н Инджев.

 17. Г-н Инджев,
  Може да се върнете на екран,но за сега с толковва ниско свалена летва, няма да стане. Трябва да вдигнете високо летвата, да биете по Костов, а не по Първанов и Станишев

 18. Истината е една , фалшифицираният ни учебник по история,писан в Москва, лежи в основата на българското лазене в пеша на руският империализъм.Този учебник ни възпитава само в едно, когато руснак ни подиграва или краде, ние българите, наследници на Авитохола и Крума, да навеждаме виновно глава и гледа върховете на цървулите си.
  Трябва ни осъзнаване на историята си, инак нас не ни чака нищо добро.

 19. Ей, няма ли малко нормален анализ на ситуацията? Да оставим всичките политици с големите езици дето ходиха до Москва! Неустойка трябва да търси пострадалата страна по договора от виновната, в случая Булгаргаз от Газпром. За останалите, които не са на това мнение ще припомня, че държавата не е едно и също нещо с юридическите търговски лица дори и да са нейна собственост, все пак България няма данъчен номер и булстат. Ерго следва да се сетим, че вината се търси от търговския субект. Сега и останалата част от “филма”. Преди да сме скочили – разбирай преди да сме си подсигурили независим втори доставчик да разваляме търговски отношения с досегашния най-малкото не е здравословно, а кой е виновен, спомнете си колко се извъртяха на държавното кормило и освен нещастия не донесоха на този народ нищо добро освен членството в ЕС. Представете си хипотезата, че Газпром (виновника пред България за кризата) прекрати едностранно договора съобразно клаузите на същия – алтернатива? Да замръзне икономиката на страната ли? Лошото е, че сме се насадили (като страна от нашите ни политици) на тези пачи яйца и докато не си осигурим втори доставчик колкото и унизително да е май трябва да си кютаме. Жалко нали – ами мислете за това на изборите когато Станишевци, псевдо царе, пишман икономисти като Костов и другата известна ни помия почне пак да се пъне да ни лъже.

 20. Каменов, напълно съм съгласен с вас, че Първанов и Станишев са ниска летва. И за Костов съм съгласен, че е висока. Бих се съгласил, че ниските двама са национални предатели и са за затвор. Да се надяваме, веднага след предсрочните избори. Антикаменов

 21. Първо, моля да бъда извинен за вулгарния си език (бесен съм)! Второ, този пък “е”(14.04ч.)защо не отиде да се наеХХ?
  Нападката му към г-н Инджев, представена едва ли не като добронамерена и градивна критика, е подла, цинична и арогантна, и е нищо друго освен проява на дългогодишно отработения комунистически маниер за менторство и терор над свободните хора, в т.ч. и над мен – на 56г. съм все пак и доста съм преживял. НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН с вас и вашите похвати г-н “е”! Тези ваши милиционерски номера – съвети, намеци и прикрити заплахи, кой знае откъде сте ги усвоили (но добре ги владеете), не минават навсякъде – ПОНЕ В ТОЗИ БЛОГ НЕ МИНАВАТ, “загрижен” за обективността на Иво Инджев,
  “скъпи” ми и субективен г-н “е”!!!
  За вас съм сигурен, че си вярвате и се представяте на околните си като горещ патриот и антипод на такива като г-н Инджев и мен, г-н “е”.

 22. Повръща ми се от словцата на г-н “е”!

 23. Народа е дезинформиран. Масовките по най-гледаните новини поддържат разсейването на обществения фокус от най-лошите предателства на политиците, от престъпленията им и некадърността им.
  Истината трябва да се казва високо и на всеослушание пред колкото може повече хора. Като реклама на Кока-кола. За да занят и бъдещите избиратели, че някои са по-по-най-маскари и виновни.
  Разпространявайте и препоръчвайте ivo.bg сред приятелите си и ги молете и те да правят същото. Така се надявам трезвият анализ да подреди размътеният от масмедиите български акъл.

 24. Досежно една част от списуващите по-горе господа мога да споделя една мисъл на г-на Чърчила:
  The best argument against democracy is a five-minute conversation with an average voter.
  Е,повтарям се,ама като е вярно?

 25. Ашко, много изглежда имате голямо самочувствие….

  С какво ли е подкрепено ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.