Великолепната осморка

Осем души от академичната общност в старата ни столица дръзнаха да се опълчат срещу опита ( и) от тяхно име да бъде поругана честта на все още уважавания
Университет във велико Търново ( текстът на декларацията, която организаторите на протеста ми предоставиха, можете да видите в блога под заглавия „Не всички обичат Путин”).

Да, именно „дръзнаха”. Оповестяването на тяхната съпротива срещу своеволието на техни колеги ( и на началството, на първо място) да се разпоредят да бъде обявен руският президент Владимир Путин за доктор хонорис кауза на Университета без законови основания ( и при пълна, издайническа за гузната им съвест конспирация на взетото решение), изисква гражданска дързост.

Не толкова и не само поради факта, че се обявяват срещу статуквото в държавата, в която поклоните пред Путин са норма на поведение, задавана от най – високо място, колкото заради опасностите, които ги дебнат в низините на тази държава, овластени да играят важна роля над тях самите.

Отмъщението на местните феодали, чиито решения могат да имат преки лични последици за непокорните подчинени, е, както знаем, всекидневна реалност в България. Участниците в протеста обаче са проявили гражданска смелост и са пренебрегнали опасността.

Едно е да си студент и да протестираш абстрактно срещу държавата или някакъв неясен субект като „ политиците” ( обединявайки в едно непримирими врагове като Доган и Костов, например, както се случва от месец насам в центъра на София), друго е да въстанеш срещу конкретно решение на конкретен началник с конкретни правомощия да ти навреди при първа възможност. Точно това правят осмината подписали се.

Така че, в случая, не толкова младата част от академичната общност, в лицето на великолепната осморка от Велико Търново, даде урок на студентите, на „ младата кръв”, по гражданска смелост, организираност и смисленост на самия протест. Дано студентите да го научат и да го използват, за да не бъдат скъсани на изпита, на които сами се подлагат с твърде анемичните си до момента изяви, чиято сила се корени ( в техния случай) в евентуалната масовост.

Протестът на великолепната осморка е сигнал, който трябва да достигне до широката публика. Защото те припомнят КАК СЕ ПРАВИ нещото, което като някакви диогеновци търсим наоколо, а и у нас самите: самоорганизирането на гражданската общество.

С точни формулировки и цели, с политическия ефект, постигнат без политически декларирани мотиви – това е платформа, която е достатъчно широка, за да побере върху себе си гражданско множество, независимо от неговия политически цвят. Защото в основата й стои нещо много важно и определящо гражданското поведение: почтеността. Тя, или стремежът към нея, е присъщо качество на онези нормални хора, които са гръбнакът на обществото и държавата, но които трудно могат да бъдат подбудени към действие без да са мотивирани от „смисъла на упражнението”.

Вярвам, че тези граждани са мнозинство. И понеже великолепната осморка показва как се гради платформа, ми се иска да вярвам също, че техният пример няма да остане без последователи. Първо в академичните среди и в други университети, а после и в други гнезда на будна обществена съвест, където все още гнезди апатията. От нея може да се измъти само запъртък.

От Велико Търново отлетя и започна да кръжи над Отечеството крилат пример на гражданска съпротива. Вдигнете глави и ще го видите!

45 мнения за “Великолепната осморка”

 1. Браво, на тези доблестни хора!Така трябва да се постъпва, ясно формулирани аргументи, ясно изказани тези и т.н. Смятам, че такива трябва да са днешните учени да вразумяват обществото и да охлаждат някои горещи Бетонни глави.ХВАЛА ИМ!

 2. Силна статия!Само,че се съмнявам силно за непримиримостта на враждата между Доган и Костов.Защото не ми излиза от ума казаното от Караали пред Коритаров,че в самото начало на съществуване на ДПС,парите са дошли от посреднически руски търговски поръчки с Турция.Така, че тази вражда е истина,колкото е моето приятелство с тъща ми.И понеже сме на академична тема,ще попитам една порядъчна академична личност,господин Пантев:Кои порядъчни историци години наред криеха,че четата на хаджи Димитър и Стефан Караджа е предадена на Турците от Русия?Кои порядъчни историци криеха години наред телеграмата на НикалашкаII до цар Фердинанд през 1913 г.,в която пише,че ако българските войски продължат от Чаталджа настъплението си към Цариград,ще срещнат руски войски? И много,много други подобни въпроси…Та,останалите тук нищожно малко кофти и непорядъчни хора изплащаме заплатите на суперпожарникари и суперпорядъчни професори.

 3. Поправка, поправка: още вчера ги броих, изкарах ги 11 и си казах: ух, малко са.

 4. Ами да. Погледнете Първанов какво мекотело е, какви мигащи очички пред Медведев и патриарха на Русия.Няма го примера на достойните елити. Имаме пример на гавра с правдата,езуитщина и коварство.За съжаление, и нашите деца виждат същото – едно загнило болшевишко блато.

 5. Г-н Дончев,в онези бележити времена най-права се оказва рутинираната английска дипл помация,която предвижда,че Русия няма да позвали,да се помрачат с българско присътвие вековните й мечти за Константинопол…./ всичко останало и тъжно известно….
  Самата телеграма на външния министър Сазонов,докато ген.В.Кутинчев е разрешил на ген. Р.Димитриев отпуск….в Петербург…..!!!гласи:
  “Русия счита,влизането на българската армия в Константинопол” за тежелателно…”Това и предупреждение и ултиматум…
  На 5 ноември в 5 ч. сутринта 1912 г. , 35 Врачански,Ямболският и 18 Етърски полкове на НВ са на 200-300 м. пред пробив в дълбочина на противрниковата отбрана след вихрени атаки и нахлуване с щурм н укрепленето Ескидже….за оперативен простор към Мраморно море…дори когато е неизползван все още значителен военен резерв…
  Татко е от 35 пехотен полк,но вуйчо,чийто баща е сожил кости в Добруджа като кавалирист не ген.Колев,ми е разправял славни неща..за онези българи!
  Нека бъде Божиягта воля и Примерът на Великолепната Търновска Осморка,да се покрие със заслужена слава в памет на тези ,които …”са преминали в други полк…!”

 6. Влязох в сайта на ВТУ и – о, чудо – още на заглавната страница колекция филмчета с Гоце. Явно лично е прострял патрондаша си над тях.
  Това ме кара да смятам, че на осмелилите се да бъдат нормални във ВТУ няма да им се размине (както впрочем, не се размина на автора на този блог преди време). Аз поне ще следя случката. Реставрацията на мракобесието в БГ науката (скандалите в БАН) и висшето образование (огледайте се) е в ход!
  Поздравявам инициативата на преподавателите и съм респектиран от тяхната академична и гражданска позиция!
  Прочее – ЛУСТРАЦИЯ!

 7. И аз съм в “осмицата”, в смисъл подкрепям с две ръце. Искам да предложа тези от нас, които могат да следят нека ни информират, дали има заплахи към тези смели граждани. Без да звучи мелодраматично, наш дълг е косъм да не падне от главите им.

 8. „3.ІІ.2009 г.
  В. Търново
  Проф. Константин Денев
  Доц. д-р Димитър Димитров
  Доц. д-р Иван Лазаров
  Доц. д-р Мария Илиева
  Доц. д-р Кирил Кабакчиев
  Гл. ас. д-р Димитър Михайлов
  Доц. д-р Пламен Павлов
  Доц. д-р Светлозар Влайков
  Доц. д-р Иван Станков
  Доц. д-р Атанас Дерменджиев
  Доц. д-р Милко Палангурски“

  Из „Не всички обичат Путин“

  „Великолепната Осморка“ всъщност е почти „Дузина“.
  Както вече споменах в предишната статия „Не всички обичат Путин“.
  Което ни най-малко не намалява силата и значимостта на последната публикация на г-н Инджев.

 9. На дерибействането на комунистическите мекерета в рамките на един университет е най-логично да се противопоставят самите студенти. Чудя се какво ли щеше стане ако СУ щеше да присъжда “Хонорис Кауза”, а не ВТУ. Мисля, че щеше да има доста протестиращи, биха се присъединили и хора извън университета, но дали щяхме да променим крайното решение — мисля, че шансовете ни нямаше да са големи.

 10. Явно нещата за сетен път ще тръгнат от Търново. Нашите предци хич не са били глупави и са определили този град за престолен на Българските владетели.Дано нищо лошо не се случи с хората, но смелостта, която проявяват заслужава адмирации. Аз се включвам в числото на подкрепящите. Знайте, че не сте сами! Поздрав! За Иво пълна десетка. Благодаря ти Иво!

 11. Тези осем, както и други в други пространства – Иво Инджев напр. в медиййнота пространства, атомния физик в пространството на евнергетиката ме карат да мисля, че първите знаци на демократичната контестация срещу пошлото управление са вече налице! Опростяьвам – ако всеки от нас, в своето професионално и сациално пространство отправи простичко и скромно протеста си – може би нещо ще започне да се преобръща.В нашата страна простичките хора винаги са имали култ към даскала и доктора – той знае повече от тях. Ако този култ постепенно се въстанови и хората започват да слушат по-образованите – наверно тези спекуланти и черноборсаджии, каквито са днешните управляващи ще потънат. Е – в натрупаните си с шашми богатства, но без участие в политическия живот. Наглостта на лицата от тройната коалиция е смайваща, но да гледаме на нея като на нещо, което си отива. Е, неи веднага – но доста бързо, уверявам ви!Цитирам един френски автор – “достатъчно е да преодолееш страха си и тяхната машина започва да скърца.”

 12. Ne sum osobeno goliam privurjenik na koncepciata za ‘nadjiviavaneto’ na komunizma v Bulgaria, NO toku shto si dadoh smetka(sled kato prochetoh statiata v Kapital za stranstvaniata na drugaria prezident), che na vuprosniat drugar mu ostavat broeni godini kato ‘predstavitel’ na Bulgaria!! Jalko e, no tova si e napravo dobra novina!

 13. ..тези които неразбират ценностите
  които градят едно Държавно Ощество
  незаслужават да служат във него

  ..по-добре да си отделят няква
  територия там и да си живеят сами ,
  щом толкова много искат..ще си
  произвеждат сами храните ще си я
  вадят сами водата от земята и ще се
  лекуват сами и.тн прочие други
  несгоди които съпътстват онея които
  смятат че сами за себе си са си
  достатъчни ..

  ..просто Държавата е това, трябва
  да има хора които да защитават
  нещта които скрепяват
  справедливоста , правдата и всичко
  което ни държи заедно !!

 14. Щом за този Стоян Дончев Пантев е “порядъчна академична личност”, какво ни остава да си мислим за самия него – Дончев, който каквато и да е темата не пропуска да плювне по Бойко Борисов. Явно се страхува от обединението на десницата и от бъдещия крах на пантевци – ерзац учени и ерзац политици. Прав ли съм?

 15. Абсолютно сте прав, някак си броих в оригинала на декларацията, която получих по мейла…Какво съм броил…?Защо съм ги преброил само осем…? Тъпо от моя страна, за което се извинявам!

 16. Беше ми зададен въпрос от участник,развяващ регионален прозход като емблема,най-пряко кореспондираща с друг актуален произход,често цитиран в този блог и само за това,ще отговоря.Живков е бил поставен на този пост от Хрушчов,грубо и набързо,с цел да измести сталинските кадри.С течение на времето този селски, необразован човек,все пак хитрец, е бил реципиран от следващата вълна кремълски господари.Но вече укрепил се,винаги е бил нащрек,че е следен изкъсо и че властта му не е безгранична,въпреки палячовските му изцепки понякога.Известна беше ненавистта му към известните нему хора на Москва в обкръжението му.Не подлежи на съмнение и ролята им в неговото отстраняване.Разбираем е паническият страх на Кремъл и на тези хора от евентуални реакции на Живков след това или негови разкрития.И кого ще сложат да бди за това,ако не изключително верен и проверен човек.Който не разбира от иносказателност,да му е честито обединението на десницата!

 17. Освен да съм благодарен на С.Д., че ми отвори очите – какво друго ми остава?
  Благодарение на изискания му иносказателен стил вече съм наясно – не бива отново да ни управляват необразовани селски хитреци.
  Трябва днес и завинаги да ни управляват фини, високообразовани, по възможност с наследсвен политически опит мъже /дано последното съществително не прозвучи иронично/. Като Станишев, например.

 18. “Прочее – ЛУСТРАЦИЯ!” Това казва – с пълно право, разбира се, Димитър Цачев (07.02.2009, 20:58). Но възможна ли е тя днес, цели 20 години след промените? Имаше нагласа за ЛУСТРАЦИЯ през 1990-91 година:
  http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
  Но постепенно настана размиване на ценностите в така наречената академична общност, и тя остана бастион на комунизма. Вж. в горния линк (малко по-надолу), статията “БАН си остава бастион на номенклатурата” (и не само БАН, разбира се).
  Да видим какво стана в Германия. За много кратко време след падането на Стената се извърши поголовно прецизно атестиране на всички учени в бившата ГДР. Установи се, че повече от половината изобщо не отговарят на определението за учен, поради което бяха УВОЛНЕНИ:
  “The evaluation process. Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany.
  But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualifled scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police. […] Results. According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs[18]. Several turned to protest, some even became politicians. But they could not stop the necessary opening of East German universities to western knowledge. Juergen Ploehn. The Reform of University Education and Science in the German New Laender since 1990.
  Обаче днес в тая така наречена държава, вместо некадърниците и комуно-ченгесарските кадри да продават домати на пазара (каквото правят много от техните колеги от бившата ГДР), те “преподават” в университетите и “извършват научна дейност” в институтите. Какво “преподаване” осъществяват и каква “научна дейност” вършат, знаем много добре. Оттук – следва ли да се учудваме за това, което е станало – и продължава да става – във ВТУ? И за всичко останало, което става навсякъде другаде в така наричащата се академична сфера?
  “Прочее – ЛУСТРАЦИЯ!” Да! Но защо тя не се направи през 1997-2001 г.? И възможна ли е днес? И ако изобщо евентуално е възможна по принцип, кой би я направил?

 19. Крайно време е да се поиска импийчмънт за гоцето!
  Причина: ПРОДАЖБА НА НАЦИОНАЛЛНИ ИНТЕРЕСИ

 20. Решението на АС на ВТУ е неоснователно по същество: Путин не е със заслуги за ВТУ. Второ, Путин е човекът, взел политическото решение за спиране на газа, с което причини страдание на хиляди българи. Трето, налице е системна корупционна практика във висшето образование, защото не АС на ВТУ, но и академичният съвет на ЮЗУ е със нищожни и оскърбителни административни актове. Години наред незаконният декан на Правно-историческия факултет (ПИФ) и бивш корумпиран член на ВСС Александър Воденичаров раздаваше нелегитимното “почетно звание Професор на ПИФ” наляво и надясно. Така се сдобиха с незаконно удостояване разни субекти: от ректора на МГУ до Стоян Денчев, ректор на библиотекарския университет.

  Висшето образование у нас загнива, понеже е структурирано на принципа на регионални образователни феоди. МОН на мин. Даниел Вълчев (неоспорим циник) системно нарушава ЗВО, като неосъществява контрол за законност върху висшите училища за спазване на Закона за висшето образование (ЗВО). Водихме с другарите ми изключителна битка за запазване честта и достойнството на ЮЗУ : http://petdoshkov.blog.bg/. Успехът е частичен, но изводите са ясни. Основателно несъгласните (от ВТУ) с акта на академичния съвет трябва да сигнализират МОН за одит във връзка спазване на ЗВО, който в релевантната част императивно забранява удостояване с почетни звания лица, нямащи нищо общо с чисти български научни и образователни традиции.

  Вопиюща е нуждата от реформа в българското висше образование. Например ЗНСНЗ е отречен от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. ЗВО пък е рестриктивен, тъй като не позволява да се обжалват административните актове на катедри и факултетни съвети директно. Моят съвет е член на академичния съвет на ВТУ да предяви иск по чл. 38 ЗВО за обявяване решението на АС за нищожно, като постановено в противоречие на ЗВО.

 21. Уважаеми г-н Инджев, уважаеми участници във форума,
  Казвам се Иван Станков, доцент съм по българска литература във Великотърновския университет и съм един от хората, които подписаха декларацията.
  Не сме извършили никакъв подвиг, извън двудневното прецизиране на нейния текст. Не сме никакви особени смелчаци Нищо лошо няма да ни се случи, не могат да ни изгонят от университета, защото в този списък стоим не само с имената, но и с книгите си, с академичния и с творечския си актив. Просто реагирахме на един акт, който има чисто политически характер, който е лишен от каквато и да е академическа аргумнтация и който погазва наложените във втория блългарски университет традиции. Много хора от преподавателския състав мислят като нас, това в скоро време ще се разбере. Ние не сме изключение. Ако декларацията постигне някакъв успех, то той ще се дължи не толкова на онези, които са я подписали, колкото на онези, които мислят по същия начин. И – в никакъв слумчай не на последно място – на всички извън университета и извън града, които се развълнуваха от това абсурдно решение на Академическия съвет.
  Нашето академично несъгласие придоби форма на граждански акт благодарение на гражданската природа на самия проблем. С каквото и да се занимава човек, винаги опира до политиката, политическите резултати резонират и в най-малките форми на общественото живеене. Затова моля участниците във форума: не плюйте по академичните общности, оставете ги да си гледат работата, част от която е и формулирането на политически идеи. Нека всеки да плюе само там, където мете самият той. Бъдете граждани на своите си места и подкрепяйте гражданските иницативи според съвестта си.
  Не само за лустрация е късно, за много неща в България е късно. Но какво да правим като няма друга България на този свят? Ще стоим тук и ще си я правим, така както тя нас ни прави всеки ден – с всичките ни мълчания, с всичките ни истерии и с всичкия ни позор, но и с всичката ни любов. Гоце, Моце, Доце и ректорът Пламен Легкоступ са и наши деца, ние сме избрали, независимо как сме гласували. Ако не ние, то бащите ни, ако не те, то нашите приятели са ги избрали.
  Де се говори е необходимо, но не е достатъчно. Трябва да се говори силно, но спокойно и – всъщност затова се реших да пиша във форума – задължително по темата.
  Не сме герои. Не искам да живея в общество на герои. Гражданското общество не се нуждае от подвизи, а от позиции. На всички, които изразиха позиция в наша подкрепа , благодаря!

 22. Всеки е забелязал, че “Великолепната Осморка” са 11, но всъщност сме хиляди, а нарицателното тръгна така от “всеобхватния” Йов 🙂 И друго: г-н Инджев, когато отговаряте, моля пояснявайте на кого.

 23. Докторе (Кабакчиев), на правителството, управлявало ни в периода 1997-2001 година се стовариха тежки отговорности: да стабилизира страната, да направи икономическа реформа, здравна, каква ли не. При първите реформаторски стъпки “обновената БСП” ревна така, сякаш някой почна да я коли с затъпял, нерезлив, ръждясал нож – ореваха цялата Вселена. Срещу правителството на Костов тогава бяха отворени всевъзможни фронтове, атаките срещу него бяха всекидневни. При това положение, за да докара докрай поне най-важното, но онова управление не му оставаше дрег избор освен да гледа да не си отваря нови фронтове, щото това би означавало да бъде свалено още на първата си година. По тази причина на искането за лустрация на академическата сфера не можа да му се обърне внимание, то беше оставено за по-спокойни времена. Но след това народецът покани Симеона и почна движението назад, а пък реформите бяха забравени или оставени половинчати, това е за жалост положението…

  Ако изберем сега едно стабилно дясно правителство, нещата пак може да потръгнат…

 24. Казвам се Мария Илиева и тъкмо се канех да напиша своя коментар, когато видях, че колегата Иван Станков вече ме е изпреварил. Аз подкрепям казаното от него. Не се чувствам герой и не това беше идеята на публикуването на нашата декларация в Мрежата. Много хора вече се подписаха и още много , надявам се, ще се подпишат в подкрепа на изложените искания. Моментът е малко неудобен за събиране на подписи, защото във ВТУ е сесия и колегите не могат лесно да се информират както за решенията на АС, така и за предприетите действия. Но мога да ви уверя, че в края на кампанията подписите няма да са 11. А за подкрепата и за хубавите думи за нашия протест и за нашия университет – благодаря на коментиращите, а и на г-н Иво Инджев!

 25. Г-н Грънчаров, отваряте огромна тема, и отговорността за това, че трябва да опровергавам твърденията Ви, е Ваша! Изначално не сте прав! Има всички основания днес да се заяви категорично, че лицето Костов, ръководител на правителството 1997-2001, е внедрено в СДС, като е заведено от Луканов за ръчичка при Желев с цел НЕОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ! Тази поставена му задача лицето Костов изпълни – трябва да му се признае – блестящо. Няма абсолютно никакъв начин лицето Костов да иска през 1997-2001 г. осъществяване на академична лустрация, тъй като то щеше да е една от първите лустрационни жертви! Ако Костов беше в Източна Германия, писанията в дисертацията му за “прогресивната съветска икономика” (от която измряха десетки милиони – дали той наистина не е знаел) щяха да му донесат светкавично изритване от академичната област! А в България на основата на тази своя “дисертация” той получава званието доцент през демократичната и свободна 1992 г.! Да не прибавям тук дългогодишната му друга “прогресивна дейност”, състояща се в преподаването на една антинаучна дисциплина и промиването на мозъците на младите хора с комунизъм!

 26. Господин Иван Станков,
  Вашият постинг дълбоко ме впечатли: поздравления за изключителната гражданска позиция.
  Ще си позволя да ви цитирам – вярвам, нямате нищо против, вие или г-н Инджев,- в един уважаван от мен саит “де зората” където изразиха възхищението си от вас.

 27. Г-н Станков, шапка Ви свалям за думите и позицията!

 28. Поздравявам Красимир Кабакчиев за последния му коментар. Точно в десятката.

 29. Титулуващият се Красимир Кабакчиев, дфн – е най-обикновен доносник на комунистическата милиция. По собствените му признания с баща – полковник от “народната” милиция и дядо – комунишки основоположник, който се конущисвал дори с Г. Димитров.
  Години наред този дфн се подвизаваше из всички неизискващи регистрация български форуми под ника “генерал кобалт”. И десетки хиляди пъти изписваше едни и същи гнусотии.
  И ето го сега – поборник!
  Лустрация иска!
  Гадост!

 30. Не само ВТУ, ЮЗУ, но и за мое съжаление и ПУ, който съм завършил.Без коментар, само текста от оригинала на АС на ПУ:
  Р Е Ш Е Н И Я
  на Академичния съвет
  на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”
  от заседанието, проведено на 15.10.2007 година
  (Протокол № 7)


  2. РЕШЕНИЕ: АС удостоява г-н Карло Анчелоти с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

 31. Извънредно интересно съобщение на колегата Дошков!
  Справката в Гугъл ми показа, че лицето Карло Анчелоти – това е бивш ФУТБОЛИСТ, днес известен като треньор на “Милан”!?
  Справката “Carlo Ancelotti” в Google Scholar също така не даде резултат Карло Анчелоти да е физик, химик или лекар и пр.
  Друга справка, която направих – относно ръководството на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, даде следния резултат. Ректор на този университет е лицето Куцаров, което пък, от своя страна, стои на така наречената Стена на позора –
  http://www.sarakt.org/pozora.html
  т.е. списък на лица, подпомагали кампанията на днешния така наречен президент, известен повече като агент “Гоце”, а също така и като “историк” и като “доцент” в така наречения Институт за история на БКП – т.е. на нещо, което не беше никакъв институт, а беше една политическа централа за фалшифициране на историята и за прикриване на милионите престъпления на комунистите. Самите комунисти ликвидираха този “институт” и го префасонираха в нещо с по-благовидно име.

 32. Току-що видях едно предишно съобщение, отнасящо се до мои роднини. Баща ми (покойник) не е бил “полковник от народната милиция”, беше психолог – началник на лаборатория по психология. Познат е и досега и обичан от страшно много хора във Велико Търново. А прадядо ми Хараламби Савов е единственият комунист в семейството – и по двете линии. Но той е бил такъв “комунист”, че през 1952 г. написва поредна книга, в която за пореден път критикува Маркс (за обяснението на обществото) и Ленин (за насилието). Праща я на Вълко Червенков. В деня на получаване на книгата от Червенков е изключен от партията – и никога не е възстановяван. Благодаря за интереса към предците ми!

 33. Четох нещата. Инджев е “висок” журналист. Трябва да отвори школа. Но всичко е ясно ПАК: Доста в България са дупедавци. За съжаление на места, където поразиите, които извършват и ще продължават да извършват, са от огромно значение за бъдещето на България.
  А относно г-н Кабакчиев и той е ясен-доста бяха и са като него. Затова сме и на това дередже.
  Поздрави г-н Инджев !

 34. За Красимир Кабакчиев, дфн, е написано достатъчно тук:
  http://www.liteos.de/biogrKK.htm
  А намесата ми е продиктувана от чисто етични съображения – прекалено активен стана в този блог, където – по презумпция – място за такива индивиди не би трябвало да има.

 35. Pump it,

  prochetoh washiqt link i zkluchitlno nepriqtno wpechatlenie mi naprawi komentaryt wi za Georgi Markov. Az ne znam toi da e bil chlen na DS, znam, che e imal wremenno privilegii ot wlastta, no wie otrichate wyzmovnostta na chowek da se promeni, da promeni poziciite. Towa se e sluchwalo mnogokratno w choweshkata istoriq… .

  Nqkoi ot esetata na Markov goworqt mnogo poweche ot towa kak i za kakwo shte go pluete. Nai-losho e kogato chowek zaeme poziciqta na moralizator i sydnik, koito e bezgreshen w deistwiqta, w viwota si…..

  Ne poznawam G-n Kabakchiev, no ne wi prawi chest towa koeto prawite. Syznatelno ochernqne na nqkogo….

 36. Ало, горния, твоите глупости са известни много отдавна! Не мога да отговарям за психопатични писания – има си за това жълти вестници! Днес има и Интернет, вярно е! А за досиета, ченгета и пр. си има Комисия по досиетата. За 128-ми път ще напиша, че, ако някой иска да прочете досието ми (сигурно имам досие), веднага ще получи от мен писмено удостоверение! И незабавно да го публикува – тук или където иска. А, интересно, досега като предлагах това 127 пъти, защо никой не взе от мен удостоверение и не поиска досието ми? Защото е лесно и изгодно да се дрънка. Дрънкай!

 37. Последното ми съобщение се отнася, разбира се, до анонимния/анонимната pump it, а не до г-н Савов! Чел съм, разбира се, и аз писанието в линка. То е просто глупаво, а по отношение на най-великия български писател Георги Марков е нелепо. Особеното в него е и това, че се променя с времето. Например първоначално ми направи впечатление, че в него надълго и нашироко се обясняваше, че форумистът Кобалт – с когото съм асоцииран, бил клеветял и псувал “Царя (sic) на българите” (с главна буква). След време, когато всички разбраха какво представлява “Царят на българите”, съчинението беше “редактирано”: изразът “клевети и псува Царя на българите” отпадна. Това е смехотворно и аз третирам съчинението със снизхождение – още повече, че знам и какви са персоналните проблеми, довели до създаването му … Извинявам се на всички – и на г-н Инджев, че така се получава off-topic, но тъй като темата за ДС и пр. е важна, заявявам, че съм готов да се включа в дискусия по нея в друго съобщение в този блог, или другаде.

 38. Поздравления и възхищение за колегите от ВТУ! Уверявам ги, че имат и ще имат подкрепа и от СУ!!!
  М/у другото, знае ли някой кой стои зад Българо-руския юридически клуб (sic!), който бил натиснал Академическия съвет на ВТУ да предложи г-на Путина за DHC?

 39. Кабакчиев, отделих два скъпоценни часа от краткия си живот, за да попрегледам из нета какво има от, и за Вашата особа. Не останах с радостно чувство, напротив, такива като Вас са доста прозрачни. Фактът, че сте омерзили не един форум, разводнявайки същинските дебати по конкретните теми с едни и същи словоблудства, е доста показателен (поне за мен, а видях – и за много други, които могат да мислят) за целите на Вашите действия в Интернет, които явно са продължение на действията Ви (и целите им) преди появата на мрежата.
  Не омерзявайте и този блог, и неговите читатели, разигравайте ДС-номерата си някъде другаде, моля. За тази персона толкоз.

 40. Бродилов, какво харесвате и не харесвате, си е лично Ваша работа! Аз също харесвам едни неща и не харесвам други. И ако не харесвам нещо, не го консумирам. Кой сте Вие, че ще диктувате кой, какво и къде да пише или да не пише? Прищевките – вкъщи!

 41. Резонният въпрос на Емил Георгиев за Българо-руския юридически клуб имал много комичен отговор: http://www.brjc.org/
  Като им чета целите си мисля, че само дето не са заявили намерение да възродят наследството на Вишински!
  Извинявам сеq че цитатът е с гл. букви (копи-пест): “БЪЛГАРО-РУСКИЯТ ЮРИДИЧЕСКИ КЛУБ Е САЗДАДЕН ПРЕЗ 2001 ГОДИНА И Е ВПИСАН В СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД СЪС СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ № 8515/2001 г. ИДЕЯТА ЗА УЧРЕДЯВАНЕТО МУ Е ОСЪЩЕСТВЕНА ОТ БЪЛГАРСКИ И РУСКИ ЮРИСТИ, ЗА ДА СЕ ВЪЗОБНОВЯТ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ВРЪЗКИ И СЪТРУДНИЧЕСТВО, КОИТО БЯХА ПРЕКЪСНАТИ В НАЧАЛОТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В ДВЕТЕ СТРАНИ – 1990 ГОДИНА.”

 42. Костов ще бъде дълго време трън в г…за на такива като Кабакчиев и Делчев че и на поколенията.Путин щеше да види “доктор хонорис кауза”БОЖЕ!!! през крив макарон.

 43. Преглеждайки коментарите за”Великолепната осморка” , където е била “призната” и
  всеобхватността ми-надявам се като на онзи Учител…с любов! – Но без да съм въобще такъв – се виждам “принуден”поне за светлинка в тунела и по отоношение на същата в частта “приемственост”:

  1.Сега при падането и на стари и нови догми за българския произход,ме подсещате за нея,във връзка с Омуртаг,Конника и т.н.,когато тя е била съхранявана, но не на съвременни магнитни носители,а чрез живи разкази и предания,за да се запази през мъглата на Вечността..
  2.Предизвиквам търновчани като наследници на своите скъпи покойници от времената на Бурмов,Климент,Цанков,Каравелов,Ернорт
  /н/,Соболев,Цанков,Каравелов,Радославов,Стоилов,
  Греков,Иванчов,Петров,Каравелов,Данев,Петров,Петков,Станчов,Гудев,Малинов
  все управници на Княжеството, столетия след посичането на Иван Шишман,
  както във времена на още 20 премиери от Малинов/1908/ до Кимон Георгиев/1944/,
  както и на тези
  ОТ
  последната “реколта” на ПРЕХОДА
  и С ПОСЛЕДНАТА ДЕСЕТКА: на Луканов,Попов,Ф.Димитров,Р.Инджова,Ж.Виденов,С.СофияннскиИв.Костов,Сакскобурготски и С.Станшив….за да възкреся с т а р о п р е с т о л н и т е ви с п о м е н и и з а д а задам само един въпрос:
  Има ли такива,които са дръпнали България напред или я превръщат в назадничева провиниция на Източна Европа?
  Ако има кои са и защо се налага да ги търсим като Диоген с фенера?
  Аз нямам достъп до откритото и свободно слово,трудовата ми заетост е непрестижна,доходите повече от скромни,но ако ме конституирате и призовете като свидетел по исторически и наследствени дела,ще добавя не безинтересни данни,в т.ч. и като свидетел от първа ръка,поне за тези от Прехода….до един!!!!
  Междувременно чрез Интернет и докато и София /СУ/ се “събуди” с ПЕТОЛЪЧКА Т.Е. с пет лъча,а не символно ще могат и др. коментатори, да възкресят идеи примерно от Шумен,Плевен,Пловдив,Стара Загора,Бургас,Враца,Панагюрище,Кърджали,Благоевград и др. да допринасят за пробуждането на гражданското съзнание…и бавно
  и търпеливо,но уверено!!!

 44. “Стратегическое планирование воспроизводства минерально-сырьевой базы региона в условиях формирования рыночных отношений” това е приноса в развитие на юридическите науки, който заедно с опазването на мира и укрепване на руско-българската дружба в началото на 21 век е мотива за злополучното събитие във ВТУ. Освен преподавателската има и гражданска подписка такава, както и група в facebook:
  http://apps.facebook.com/causes/206438?m=91e6b129

 45. Академичният съвет на ВТУ направи Путин Доктор Хонорис Кауза и google ги определи като рубладжии.
  google.bg -> търсене за рубладжии -> 1 място решението на ак. съвет.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.