Троянският ездач пак си разигра коня

Първанов ( си ) разигра на руска сцена троянския кон и държавата, която е яхнал. Даде благословия на руския „Газпром” за достъп до българската газопреносна система ( нещо, което няма право да решава сам), прие с мълчание руския отказ да компенсира България за януарския газов терор, както и заявката на Москва за задълбочаване на „сътрудничеството ни в енегетиката” ( направена от президента Медведев) , което и без това е задълбочено до почти пълна зависимост от доставките на руски газ и нефт.

Особено безпардонно препусна с троянския си кон през просото с призива си към руската църква да се намеси в един спор в рамките на автокефалната Българска православна църква – спор, който ездачът ни е решил отдавна в полза на едната страна, но без да включва в сметката „кръчмаря” – европейския фактор. В края на януари Европейският съд в Страсбург постанови, че в България е нарушена свободата на изповядване на религиите чрез държавната намеса, определяща със закон Максим за ръководител на БПЦ. Съдът даде три месеца за решаване на имотния спор между двата синода ( и с това прие, че наистина има 2 страни, т.е. два синода), а Г.Първанов го отнесе при началниците си.

Как точно и в чия полза троянският ездач би искал да се произнесе потърсеният от него арбитър пролича от избора на придружител в делегацията. Дали беше преднамерено държан настрана от камерите, или не, но в обкръжението на Първанов за миг се видя не друг, а пловдивският митрополит Николай.

Това е същият, който в кратката си биография на духовник се прочу с поредица от скандали. Сред по – известните между тях е агресията му срещу папския нунции Антонио Менини през януари 2002 – ра, на когото по време на богослужение епископ Николай дръпна стола, за да го принуди да стои прав. Сетне младият духовник, ръкоположен през 2007 – ма от Максим за митрополит ( познайте на чия страна е в спора със синода на Инокентий) обяви през февруари 2007 – ма папа Йоан Павел втори и кардиналите му за еретици, за да стигне до заклеймяването на европейската интеграция на нашата република в Кърджали през януари миналата година.

Това е младият дядо, който специалистът по история на живота и творчеството на „Дядото” ( Димитър Благоев, за честванията на когото президентът ни отиде да чете лекции в Благоевград през юли 2006 – та) , избра да представя древната ни БПЦ при прошението, което от най – високо място в държавната ( светска!) йерархия беше отправено за руска намеса в българските църковни дела.

Духовникът и доскорошният пръв партиен ръководител на червената партия явно си допадат. И се допълват. Обичат луксозните джипове ( дали Николай вече е посветен в тайнствата на височайшия лов в дружинката на президента?) и им харесва да си разиграват управленския кон на ръба на пълномощията си, а и отвъд – в пропастта на своеволията.

Но ако прищявката на дядо Николай да бият камбаните в цял Пловдив през юни миналата година в чест на една журналистическа сватба е проява на зле прикрита с расо парвенющина, то началникът ни Първанов отдавна е прекрачил прага на възможната търпимост към начина, по който се разпорежда с държавата. Да беше само скандалното раздаване на ордени на симпатични нему люде ( първият му указ като президент беше именно за награждаването на неговия спонсор от кандидатпрезидентската кампания Петър Манджуков), да го преглътнем някак си.

По- лошото е, че покрай ордените нашият троянски ездач демонстрира готовност да раздава парчета суверенитет от държавата ни на една друга държава, за което също не е упълномощен.

19 мнения за “Троянският ездач пак си разигра коня”

 1. В статия на близкия до Кремъл в-к “Известия” се цитират думите на троянския ездач , че “самите българи сега гледат на западния си избор в друга светлина и все по-често си спомнят за нашето славянско братство” ??!!

 2. Първанов дава на русия тръбите на България!!
  Това вече е изключително цинично и граничи с държавна измяна. Това надминава всякакво нахалство и безпардонност. Това изисква от едно следващо нормално правителство, и от една щогоде нормална съдебна власт, сигурно раиране на извършителя !!
  Чакай бе, човеко Първанов, ти си давай колкото си искаш твоите тръби на когото си искаш. Но нашите тръби, на България тръбите не пипай !!
  Да се разпореждаш с чужда собственост, когато нямаш право – това се наказва сурово от закона !!!!
  Българи, събудете се, българки събудете се, с тази дряма рискувате един ден да се събудите дори и без собствените си детеродни тръби. Не е смешно, това може би е следващият ход на пРЕЗИДЕНТА !!То май не остана друго за подаряване….
  Да кажем всички нормални хора твърдо – ПЪРВАНОВ, ИСКАМЕ ОСТАВКАТА ТИ.
  И не очаквай, като Шрьодер да оглавиш някой голям проект.
  Такива национални предатели като тебе няма как да не отвращават и руснаците !!!

 3. Изложеното е добър анонс за изводи и перспективи за да не останем на нивото на кучетата покрай кервана.Ще започна от мита,че на православната църква е главната заслуга за оцеляването ни през Османското владичество.Главният аргумент срещу този мит-защо така лекомислено го забравяме-почти до средата на ХIX век църквата ни е била под диктата на гръцкото духовенство и богуслуженията са се водили на гръцки език.Т.е.ако не се е била увенчала с успех борбата ни за църковно възраждане,въпреки яростната СЪПРОТИВА на Русия,то благополучно православието е щяло да ни погърчи.Лично аз смятам,че ако може да се говори за подобна заслуга,то такава може да се отреди единствено на славянобългарската писменост.Другата особеност на източното православие,изключително важна,че то от момента на обособяването си от западното православие/католицизма/1054/формално/,тя възприема основния принцип на съществуването си и отношенията си със светската власт-ЦЕЗАРОПАПИЗМА.Той съществува и до днес-просто казано,тя е подлога на светската власт.Разсъдете сами-православна Гърция е една от първите в началото на разширяването на ЕС.На интересуващите се не е безизвестно,че и до ден днешен, с изключение на България и Румъния,Гърция е най-големия дерт на Съюза.Не напразно един от основните лостове за влияние, на които залага Русия днес, в стремежа си да възроди имперските си амбиции, е източното православие.Може би звучи силно,но е истина.И за това никак не са изненада действията и на едната и на другата страна.База за тях дава самата същност на Източно православната църква.Друг е въпросът дали ще останем само наблюдатели и критикари,тези които ни боли за България.Славим за светец Княз Борис I,a забравяме,че в името на оцеляването на България е отрекъл бащината си вяра,избил е 40 знатни рода,вероятно много от тях са му били роднини и приятели,ослепил е сина си…Истината боли,нали!

 4. Всъщност решението на Европейския съд по правата на човека не разглежда спор между двата синода на БПЦ, а постановява, че българската държава е нарушила правото на вероизповедание на хората, които живеят в България. В основата на решението е основното право на всеки ЧОВЕК да изповядва вярата си, а България се е задължила с ратификацията на ЕКПЧ от 1992 (а и по силата на Конституцията) да не се намесва по никакъв начин в упражняването на това право. Към коментара на решението бих добавил два аспекта, които всъщност са акцентът му и които не знам защо остават малко встрани:

  1) България нарушава свободата на вероизповедание на православните християни като взима отношение по въпроса, как те могат да организират изповядването на вярата си (със Закона за вероизповеданията, който определя статута и организацията на БПЦ). Т.е. правото на всеки православен да организира изповядването на вярата си заедно с други изповядващи същата вяра е нарушено “отгоре”, като държавата България е наложила едно решение, което смята за “добро” и “канонично”. Конституцията и ЕКПЧ обаче, казват, че държавата няма правомощия да взима такива решения, т.к. не това е ролята й (същото ако беше приет закон жените да са с дълги коси, а мъжете с къси);

  2) България нарушава свободата на вероизповедание на хората от всички религии, вкл. атеисти и секуларисти (защото хората са свободни да изповядват и вярата в несъществуване на бог), като е използвала и използва обществен ресурс (нашите данъци) да се занимава с неща, в които няма правомощия да се бърка. Така правото на вероизповедание на всички атеисти, мюсюлмани, католици, евреи и др. в България е нарушено от държавата, която харчи пари от техните данъци за решаване на въпроси от интерес на друга религиозна група.

  Тези положения са в основата на секуларната държава и правата на човека. Има обилна практика на Върховния съд на САЩ, както (предполагам) и на ЕСПЧ по въпроса и очудването на българските (хм) държавници и напъните им да се противопоставят на това решение са доста странни.

  Всъщност на същото основание служебното участие на всеки, на когото заплатата му идва от бюджета, във всякакви водосвети (напр. 6 май), освещавания, кадене с тамян (напр. Коледа и Великден) и пр. също нарушава свободата на вероизповедание на много хора в България.

  Бъдете здрав, г-н Инджев!

 5. Ами като не дойде помощ от Европа в енергетиката, човек отива там където му я предлагат.Да не би като помолихме нашите европартньори за помощ в газовата криза да ни помогнаха, само дето не ни казаха гледайте си работата в прав текст, но това при тях е практика да бъдат двулични и лицемерни.На европейците им липсва нравственост г-н Инджев.Нали им поискахме пари да си построим алтернативни връзки с Европейските газопреносни мрежи, какво ни дадоха трохи, и най вулгарното в случая, е че се оправдаха, че сме нямали готови проекти, ами направете ни бе нали сте по умни и и по напред от нас.

 6. Гоце се отнася към поданиците си като към невменяеми и под неговото попечителство.-”Грижата ”за човека става все по услужлива и безотказна за всички нас .-Наглостта му е трогателно обезарожаваща- ще лекува зависимостта ни от КГБ С ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ЗАВИСИМОСТ.–Що се стнася до православното ни панславянско сближаване -да си спомним как почна перестройката у нас- с Кашпировски и други омайни сугестии…Истинското христианство,макар и православно -отрича всякакви суеверия и врачувания,защото така признаваш силата на злото и не се доверяваш изцяло на Бога.Не отдавна се позадълбах в тази тема и разбрах от написаното по света,че истинското христианство поставя атеизма и сатанизма като едно и също нещо.В този смисъл Рейгън става все по-прав с твърдението си за имрерията на злото.-Много народ се изказа по-темата за нашето бг-опростачване и чалгализация,обаче все още малко се сещат,че това е съзнателно деморализиране на врага-с цел по-лесното зомбиране ва българина за панславянската носталгия и т.н.-”душевни дълбини”.Облика на нашите наи-високопоставени свещенници е нищо повече освен на зависими и деморализирани зомбита.-Атеизма е най-податливото на сатанизма нещо.-Империята на злото разгръща зловещите си си сили над България и всички се помайваме пред тази вакханалия от г а з и б я с.

 7. Боже упази, отново да попаднем под руско робство. Стига ни турското. Сега не малко ни пороби Швейцария или Норвегия или Холандия – далеч от изтока:)))

 8. Г- н Янев (?), благодаря Ви за компетентния, експертен, всъщност, коментар, от който мнозина от нас научаваме важни неща по темата- Вашият принос е комплимент за блога!

 9. Г-н Дончев,
  блгодаря за допълнението по въпрос, по който явно имате какво да кажете извън обичайната публицистика.

 10. Очевидно мнозина желаят България да стане разграден двор. Може би трябва да се случи нещо подобно на случая с токийското метро, че някои да се позамислят. Явно двуличието струи от мнозина тук. Като сте за свободата на вероизповеданията – приемете сатанизма, Муун, Свидетели на Йехова и редица подобни изверги манипулиращи и застрашаващи духовното и не рядко и физическото здраве на хората. Тогава същите кречетала които сега тук роптаят против намесата на държавата, ще крещят до небесата “къде е държавата”, особено ако недай Бог, това се случи с техни близки. Държавата има отговорността да се грижи за опазването на населението – това включва и духовното и физическото. Друг е въпроса колко успешно се справя с тези си функции – хората почти оскотяха, последния случай от Родопите е потресаващ.

 11. Господин Николов, на нас какво ни даде Русия за компенсация ? Какво те ни дават та да съдим Европа и да пляскаме с ръце на Русия? Даде ни 500 млн загуби, бъдеща несигурност и подкрепя хора като наглия ни премиер!

  Не разбрахте ли, че в съвременния свят никой не дава ей така! Защо не попитате защо ние нямаме проекти? Защото не ме сме искали алтернативни източници! Иначе щяхме да получим повече пари! Да не би за вас да е нормално ЕС да прави всичко от проекта до парите? Това какво говори за нас ?

  Този който се държи безотгозорно е Русия и най-вече нашите управници! Ако това не ви е ясно е безсмислен каквато и да е дискусия

 12. Г-н Инджев, Вашата оценка значи много за мен. Благодаря Ви!

  Пак в контекста на свободата на изразяване и потъпкването й от държавата България е този клип, на който се натъкнах преди малко: http://www.youtube.com/watch?v=xkrOKDgZjvw&NR=1

  Колкото и да си пазарува медийно влияние, БГ-върхушката тотално катастрофира в интернет — блогове, форуми, youtube… Това, че има хора като Вас и автора/ите на този клип, ми дава много надежда за мен и за другите българи, които искаме да не се срамуваме да казваме откъде сме.

  Респект!

 13. Г-н Инджев,благодаря!Допълненията подчертават висотата на Вашето професионално и главно достойно и правдиво перо.А реакциите на хора като Николов и Киров доказват,че не бием в празно пространство!

 14. Само едно се питам: с какво право и с какъв мандат гоце въобще повдига подобни въпроси?!

 15. Драги ми Иво!
  Нали ние (аз НЕ – Боже упази!!) – българите си го избрахме президента??
  Е – нека сега да си го разиграва…
  Докато не излезем пак на площадите!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.