Високопо(Д)ставени лъжи на маши(на) за намеса

В страната на медийните гьобеци и гьосуратлъци, гьобелсовите похвати са техният естествен израстък. Противно на Гьобелс смятам, че една („височайша”) лъжа, повторена много пъти, не става истина, а лъсва като още по – глупава манипулация.

Това ни доказва прессекретарят на президента Г.Първанов г – жа Башлиева. В нескопосан опит да защити началника си, предизвикан от твърденията на главния редактор на в. „Сега” Теодор Пеева за медиен диктат на президента, тя бодро лъже, че президентът никога не се бил намесвал в работата на медиите.

С този аспект на лъжата, да приемем, е по – сложно да се спори. Ако се придържаме буквално към нея. Защото, да, президентът може и да не си цапа ръцете (че да се меси лично). Но за целта си има маши.

Маши (на) за намеса!

Какво да кажем за продължението на лъжата, изречена от гьобе( лс)клийкската пресслужба, според която, президентът никога не се бил изказвал против някоя медия?

СЕРИОЗНО?

Взимам това възклицание назаем от самата Башлиева, цитирана от Vsekiden.com да се възмущава по този начин от еретичната мисъл, че нейният началник, един политически светец, би могъл да бъде заподозрян в намеса в свещените медийни дела.

Ето Ви едно опровержение на ( срещу) Башлиева, направено от самия Г.Първанов на 9 март 2008 – ма в Русе ( цитатът е от netinfo.bg, но можете да го намерите в десетки български медии – той е просто „знаменит”, да не кажа знаменателен за това, с кого си имаме работа) :

—————————————————————————————————————–
„Дълбоко ме смути онзи филм, който не е направен с любов към България, който е част, щрих от антибългарска кампания, която не знам кой и с какви цели е провокирал.
Това заяви президентът Георги Първанов при откриването в Русе на дискусията на тема “За децата на България – открито и ангажирано”.
Коментарът се отнасяше за филма на Би Би Си на Кейт Блюит “Изоставените деца на България”.

===============================================

След като Той се произнася така срещу световен лидер в областта на медиите, като Би Би Си, някой вярва ли в неговата „ хрисимост” спрямо някакви си медийки в подчинената му държава?

Аз не само не вярвам, но и знам от опит, че тази негова намеса е факт. И беше демонстрирана назидателно на 8 октомври 2006 – та с наказателна цел срещу всеки журналист, който дръзне да застане на пътя на нашия троянски ездач и се опита да задава неудобни въпроси по негов адрес.

В президентското изявление ( което би трябвало да е писано от Башлиева, нали това й е работата) в централнте новини на най – гледаната телевизия, на 8. 10. 2006 – та, бяха отправени остри обвинения към водещия на предаването „В десетката” ( моя милост) не просто за това, че бил нарушил етичните стандарти, но и дори, че бил сложил начало на „компроматна война” срещу държавния глава.

Тези високопоДставени лъжи бяха опровергани само три дни по –късно от единствения компетентен орган за оценка на етичните стандарти в България, комисията по етика. Според нея, авторът „е спазил напълно изискванията на Етичния кодекс на българските медии и не е допуснал никакви нарушения на етичните стандарти в предаването „В десетката”.

Това, че най – гледаната в България телевизия беше ПРИНУДЕНА да се съгласи с лъжливата теза на президента, опровергана и от официален доклад на Държавния департамент на САЩ през март следващата 2007 – ма година, не говори ли за намеса?

По въпроса за президентската намеса в медиите, засегнат и от Теодора Пеева (която не познавам лично), главен редактор на в. „Сега” , вече ставаме двама.

Колеги, добре дошли в клуба, освен ако не ви харесва клуПа, който се затяга около нашите мълчаливи гърла!

15 мнения за “Високопо(Д)ставени лъжи на маши(на) за намеса”

 1. Г-н Инджев, днес статията ви излиза в 22 ч., вече губех търпение 🙂

  Наистина, гьонсуратлъкът тук е очеизбоден — намесата на президента в медиите е едно от правонарушенията на Г. Първанов, които не подлежат на съмнение. Освен ако Вие не страдате от шизофрения а аз от амнезия — тогава мога да приема, че Вашата втора личност всяка неделя сутрин все още води “В десетката”, а аз всяка неделя гледам, но след това забравям.

  Както ви представи веднъж един професор — “лично пострадал от Путинизма в България”

 2. Наиситина, това са хора с няколко чифта дебели гьонове вместо лица.

 3. Първанов си лъсна с цялата многопластовост на зависимостите си.

 4. Сега навсякъде по света гледат филма “Катин” на Анджей Вайда,а у нас снощи гледаме “Черните ангели” по канал 1!В кой свят живеем?Хора,опомнете се!Ще си платим скъпо!

 5. Моралният и професионален облик на така наречения президент на тази така наречена държава, известен повече като агент “Гоце”, т.е. агент на една терористична организация, известен още и като “доцент” в така наречения Институт за история на БКП – една пропагандна централа за фалшифициране на историята с цел оправдаване милионите престъпления на комунистите, е добре известен, най-малкото в България. Известен – по целия свят – е и моралът професионализмът на БиБиСи! Поздравления на г-н Инджев, че повдига по този начин въпроса за професионализма и морала, защото българските държавни медии, от десетина години превърнали се в казионни, вече съвсем неприкрито обслужват “професионализма” и “морала” на некадърната и крадлива шайка, наречена правителство, и на агент “Гоце”! Един пример. Преди няколко дни по БНТ, след решението на Съда в Страсбург срещу държавната намеса в църковния спор, “професионалистите” от БНТ нарекоха хората около отец Инокентий “разколниците”!
  Искам обаче тук да обърна внимание на един факт, който е в огромен противовес на поведението на голяма част от българите, българските журналисти и политиците. Един факт, който, струва ми се, е неизвестен на голяма част от българската общественост.
  Не бях гледал филма на БиБиСи за Могилино, но преди половин година бях привлечен от музикалното шоу на бТВ в подкрепа на децата. И за да придобия представа за филма на БиБиСи, влязох в сайта им и изписах “Bulgaria”. Появи се нещо, което отдавна е описано в мое съобщение:
  http://www.pueron.org/pueron/forum/topic.asp?TOPIC_ID=104&whichpage=1
  А вчера, пак по повод обсъждане “морала” на българските политици, част от него публикувах и в блога на Иван Бедров:
  http://ivanbedrov.blogspot.com/2009/02/vs-cnn.html
  Съвсем накратко, става дума за това, че докато агент “Гоце” заклеймява БиБиСи за филма за Могилино, а така наречената българска журналистика му припява и дори не се намира и един, който на място официално да протестира срещу неговото поведение, във форум на БиБиСи са публикувани ПОВЕЧЕ ОТ ХИЛЯДА МНЕНИЯ НА БРИТАНЦИ, ПОТРЕСЕНИ ОТ ФИЛМА! И реакцията на повечето от тях е, че не само заявяват готовност да съдействат, но дори ДА ОТИДАТ НА МЯСТО в България и да помогнат!
  Ето само две, съвсем типични, от хилядата реакции на британци по случая:
  “Абсолютно шокиращо! Това е един забележителен, отварящ очите документален филм. Въпреки че не знам много за България, това ме накара да се надигна и да слушам внимателно. Напълно недоумявам как може в модерна Европа толкова много деца да бъдат изоставени да гният в тези домове. Идеше ми да хвана следващия полет и да помогна с нещо на хората, живеещи и работещи в домовете. Не може ли BBC да продължи темата?” Дженифър Стивънс, Честър.
  “Току-що гледах предаването, което бе излъчено отново, и не можах да го проследя внимателно, тъй като бях напълно разстроена. Намирам, че е шокиращо подобна институционална гавра да съществува в днешния ден и в днешната епоха, в една европейска страна […]” Клеър Диксън, Шотландия.
  Както се казва, по-нататъшен коментар е напълно излишен!

 6. Spored men Sashko Donchev si e banditche. Shtom si shef na Overgas, niama nachin da ne si banditche. Dokolkoto razbrah Sashko dyrpa koncite na vestnik Sega i chrez nego si go vryshta na Pyrvancho za tova che iska da go izvadi ot igrata, igra v koiato se vkliuchi i malkia Icko Kovachki.
  Samo da mi padnat tia hlapeta takyv perdah gi chaka … 🙂
  Putincho da stoi nastrana che i toi shte go otnese, a Dogancho se krie v posledno vreme ama i na nego niama da se razmine…

 7. г-н Кабакчиев, пълната версия на “The Abandoned Children of Bulgaria” на BBC се намира тук:
  http://www.youtube.com/watch?v=hCCZgYNvXTQ
  Останалите 4 от 5-те части също ще намерите в youtube.
  Въпросните 1000 отзива на английски зрители са тук:
  http://www.bbc.co.uk/bbcfour/yoursay/bulgarias-children.shtml

  В момента работя по филма и се нядявам през тази седмица да имам време да преведа всичко и да го кача в seeurope. Има също няколко статии за него, както и коментар на режисьора, които си струва да се прочетат на български. Със зрителските коментари обаче не мисля да се захващам, прекалено много работа ми идва…

 8. Благодаря много, г-н Антонов – и от името на всички, които биха се заинтересували, за линка към филма! Ама да не искате да кажете, че той не е показван в България? Задавам този въпрос във връзка с една текуща дискусия другаде, където се обсъжда обстоятелството, че в Западна Европа са налице много телевизионни филми, телевизионни и радиопредавания, статии и разнообразни други информации за ставащото в България, които явно умишлено не биват показвани и съобщавани в България! Така например преди няколко години в Германия са давали потресаващ филм, в който подробно е била описана “ромската традиция” за купуване – мисля, чрез търг – на млади момичета за съпруги. Филмът е бил широко гледан и е генерирал силни реакции – ясно какви! В България, поне доколкото на мен ми е известно, този филм изобщо не е показван – въпреки наличието на многобройни телевизии (държавни, частни …). И това, разбира се, не може да се определи другояче, освен като едно напълно идиотско поведение! Една напреднала и цивилизована (днес) страна чрез телевизионен филм показва недъзи на друга страна, която претендира за правова и цивилизована! И вместо критикуваната да приеме критиката, да покаже фактите на хората и след това да ги анализира – с оглед решаването на проблема, тя си завира главата в пясъка! А може би следва да се каже, че умишлено крие важна обществена информация! Българи във Франция непрекъснато подчертават на много места в Интернет през последните дни, че докато случаят с убийството на българския юрист Борилски е широко известен във Франция, българските медии умишлено не отразяват информацията, не превеждат статиите и не показват френските филми и предавания, посветени на този случай.
  Г-н Антонов, ако мога с нещо да бъда полезен по обсъждания въпрос, с удоволствие и желание ще го сторя – обадете се в блога ми (името ми е линк).

 9. ужас! това долно ченге кабакчиев и тук ли се появи?!?!
  не пиша по форуми и блогове, само ги чета. този екземпляр ми е до болка познат – вън от блога на Инджев, комунистическо мекере!!!!

 10. Kъм “Българския” лъв,К.Кабакчиев,
  Г.Андонов и др.:

  1.”Труд” се е потрудил днес,да ни просвети,че ако баба Иванка Николова /94/ ще спасява -добрите хора- Царя и…на предстоящото дело за двореца “Кричим”/всщност ставало дума за Борис III и съпругата му…/б.р./та да не би да не сванем във водещия блок на И.Инджев,че ако премиерът се учи от бившия монарх,а президента го наградава с републикански орден,то,в е р в а й т е ми,няма как,освен да не е станало случайно…

  2.Не бързайте драги колеги,да ме “удостоявате” с “монархически” уклони,след като съм “проглушил”
  ушите ви с въпросите на държавността….в частта й ОДЕЖДА

  3. Ако желаете не улика,а факт и за едно друго отношението към нея,/сравнено и с 2009 г./
  просто
  сравнете
  двойката Първанов – Станишев,(и всички преди и след тях …/по-случай най-светлия празник -този на 24 май -някъде май (1990-92 г.),като
  Н А М Е Р И Т Е Н А Ч И Н!!
  да се подсигурите със съобщение на първа страница в испанския консервативен ежедневник
  “АВС”,когато същите “тези добри хора…” за които и “без разрешение се е сетил” г-н Т.Тошев дълги години в т.ч. след
  Ж.Желев,Ж.Виденов и т.н., и т.н.,бяха оприличавани късогледо като монархо-фешисти, дребни търговци,чорбаджии, изедници…и т.н.
  Вярно…
  Серж т.е.”Октавиан” -все пак сме в първия тримувират още??/е по-проницателен,но играта на Гоце е,че няма,как ..”да се тича пред вятъра и е “прав”..!!!”
  Защото иначе с подобни управници България просто няма как да е сред отличниците на Европа,а “избърсването” ще е с по-различно предназначение….

 11. Случката около президнета и вестник “Сега” е увеличена от лупата на високото му място във властта. Иначе тя се разиграва всеки ден и на национално и на регионално ниво. Зад кой кмет на окръжен град не стои определена медия?
  В света, в който живеем, всяка медия защитава интересите на своя собственик. Ако държавата ни се беше запазила в относителната двуполюсна нормалност, щеше да е съвсем естествено половината от медиите да защитават президента, министър-прадседателя и пр., другата половина – да ги атакуват.
  Днес, когато разликата между посоките е заличена, когато политическите цветове са толкова грозно размазани, особено на регионално равнище, срещу кого да се обявеш еднозначно – срещу президента ли, срещу шефа на Овергаз, или срещу вестник “Сега”? Не може и не трябва да бъдеш срещу всичко и срещу всички, макар конкретният случай да работи тъкмо в обратна покоса. За редовия читател остава все пак една важна утеха: необратимата тенденция медийният живот да се изнася все повече към блоговете…

 12. Това, което коментирате, г-н Инджев, е върхът на айсберга. Ако до преди една година говорехме за президентска и правителствена НАМЕСА в работата на медиите, то днес вече имаме президентска и правителствена СОБСТВЕНОСТ на медиите. Конкретният пример е Варна. Тук от една година се изкупуват и прехвърлят вестници, пресцентрове и телевизии. Някой се изкупиха само, за да бъдат закрити. Към настоящия момент 95% от регионалните медии са собственост на управляващите. А на местните притурки на най-тиражните вестници се изливат завидни пари от общинския бюджет под формата на платена реклама и съобщения. След като приключи промяната на собствеността, сега е на ред финансирането на тези медии от бюджета. И както винаги Варна е на първо място. Обявена е обществена поръчка за избор на медия за публикуване на съобщения и актове на общинската администрация. За една година Община Варна е готова да даде на „своите” медии 1 040 000лв. Критериите за оценка, разбира се, са такива, че още от сега се знае коя медия ще спечели всяка от позициите.

  Нямам никакво намерение да участвам в този фарс, но ето по какъв начин ще се опитам да проваля това предизвестено състезание:

  http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=2181&table=drugi_temi&sluchai=1

  До момента реакциите на това предложение са много любопитни.
  Председателят на постоянната комисия Панко Анчев от БСП отказа да включи в дневния ред на комисията това предложение, със странния аргумент: „Не виждам какво ние, като общински съветници можем да кажем на кмета. Не знам от кое перо на бюджета ще се финансира. Може да е от неговите представителни.Може да си продаде служебния мерцедес. То си е негова работа. Намерил е пари, да плаща.”

  Реакцията на опозицията е:
  http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=427&table=interviuta&sluchai=1

 13. Воплите във в. Сега от сорта – “Бият Паниковски!”, трудно могат да ме трогнат. И както звучи в общият тенор тук, мога единствено да разделя случващото се (за кой ли път?) върху две диаметрални позиции:
  1. Преследване на журналисти, медии и всички други форми на свободен изказ е престъпление от всяка една гледна точка! Дори да не коментираме случващото се от позициите на жертви на доста компрометираната “демокрация” – по-точно: Мутрокрация.
  2. Но когато ревящият сам е участвал в преследване и остракиране на неудобните му журналисти и коментиращи, действал е като прилежен ветропоказател, сам е въвел политическа цензура в своя, т.н. “Сега форум” (разцепената част от СкайФорума) където назначеният пазвантин следи “за политическата коректност” и раздава “правосъдие”, то тогава всичките тези вопли ми звучат кухо и фалшиво.
  ***
  – Да, понастоящем СЕГА е срещу триглавата ламя, къде избирателно – къде не, но това не ни позволява да забравяме предишните салтоморталета в угода на този или онзи от Същата камарила.

 14. Ave, на Албатрос и Корнелия с любов!
  Давам пример с този римски поздрав “и любовта!..!! ,за да се опитам,да ги въведа като необходимия хумор по три повода:
  1.”Албатрос” незаслужено ме е възнаградил с признателност като своеобразен “кръстник” на “Великолепната осморка”,
  без да знае човекът,че именно “кодошът е спасителното
  лекарство за оцеляване при гибелта на нашия “Рим”! Надавам се да прочете мслите ми към търновчани за достойна почит към старопрестолната им памет…
  2.Корнелия,която на сой ред ни убеждава да четем внимателно доклада на ЕК, като хубава римска матрона,на сой ред ми е спестила необходимостта,да разяснявам,защо съвсем наскоро,привлякох вниманието към оста Б.Борисов и И.Костов,в блога на Ив Индвжев,когато хубавото Наде си ч у р у л и ка с поредния ш е ф на СДС,а Свинаров от БНД,разпалено и ожесточено, ни “съобщава!!!”,колко е злокачествена тройната коалиция,и защо трябва да успее – също пореден – с е д м и я в о т….тъй като пенсионери и земеделци не разбирали от шега,а още по-малко македонците….
  3.Сега за третия повод: Когато Барак Обама беше само кандидат,добавях по някой виц в зависимост от мястото на кампанията.
  Имало и такава случка
  …/приблизително!!!//.. Противниците на Линкълн,все горди и шантави … бели,
  задържали на плавателен съд негър и шампанско ЗА ЗАЛОГ ,… и в момента на “връщането” робовладелците чули следния вик:
  “Шампанското изпийте,но негъра ни върнете!!!!”
  Не знам….знаело ли е “Изпълнителното бюро” на Щаба на президента премахнал робството в Америка!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.