Да превземем света с превземки

„На абордаж”! Това , изглежда , е новият ни почин – да превземем света с нашите инвестиции. Така президентът Г.Първанов творчески доразви идеята на Бойко Борисов, споделена пред българи в Чикаго, българският бизнес да превземел Македония.

Според главнокомандващия трябвало да очакваме българският бизнес да превземе много по – големи и по далечни страни ( отколкото само Македония). Така разбирал той смисъла на глобализацията.

„Размахът” на президентската фантазия е толкова нелеп, че прилича на някаква шега. Той ни е шегаджия. Нали си спомняте, че в Мексико пред българи ( ах, тази благодатна аудитория от носталгично настроени слушатели, за какво само я употребяват!), Г.Първанов беше казал, че след края на мандата си щял да се откаже от политиката. Жена му Зорка искала така. Вестник „24 часа” беше извел това твърдение на първа страница в кореспонденция от мястото на събитието, но тихомълком се самоцензурира, като зачеркна във второ издание на същия брой височайшата „шега”.

После, пак в чужбина, Г.Първанов продължи да се майтапи. Този път беше цитиран да казва в Япония ( и на Япония), че имаме интерес да инвестираме в японската икономика. И нито дума за някаква си взаимност – дали Япония има интерес да инвестираме там? Или пък дали се интересува от вложения у нас? В съобщението за посещението, разпространено от пресслужбата на Г.Първанов, простичко се съобщаваше заявеният интерес от българска страна.

В същият дух протече и откриването на „Годината на България в Русия” , преминала, едва ли не ( според българската пропаганда) под знака на усилията на нашия висок пратеник Г.Първанов да потърси сметка за щетите, нанесени на България от руския внезапен газов удар през януари. И не може да се каже, че се завърна с празни ръце ( точно колко са пълни, не знаем). Донесе ни идеята да продължим зависимостта си от Русия в снабдяването с газ, но вече съвсем пряко, направо от монополиста „Газпром” , без български посредници.

Не може да се отрече, че властта „икономизира” външната политика по специфичен начин ( за вътрешни нужди и хора). Леко, шеговито, без излишно напрягане ни се сервират една след друга весели идейки. Повечето са абсурдни – като „превземането” на далечни и големи страни от нашия бизнес ( Г.Първанов беше наскоро в Далечния Изток и по предложение на любезните виетнамски домакини „превзе” един остров, кръщавайки го „Орфей”- на това му се казва личен пример в превземането!) .

За откровените глупости, колкото и тъпо да се чувстваш управляван от хората, които ги вършат, е по – добре да не се безпокоим. Ясно е, че нито ще ги стигнем японците, нито ще превзимаме други далечни и големи пазари. Но за тъпизмите, като перченето пред Брюксел по въпроса за „АЕЦ Козлодуй” и в подлагането на руското желание да ни задълбочат тяхното сътрудничество в нашата енергетика ( заявено като намерение от руския президент Дмитрий Медведев) , можем да платим твърде скъпо. Нашите деца и внуци, също.

11 мнения за “Да превземем света с превземки”

 1. Ето още един разчет за Белене:

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/02/10 … i_po-skup/

  Няма ли кой от опозицията да предложи на тези, които настояват да го има проекта, начело с Първанов, да си заложат подсъдимостта / включая затвор / ако наистина строежът и експлоатацията се окажан “нерационални”. Да видиш тогава как ще подвият опашки…Тези престъпници рискуват и хвърлят на вятъра народния труд и здраве / кой знае срещу какво /, но ако настояват, че го правят за народното благо, нека си рискуват свободата.

 2. …Това е един коментар от друго място, който заслужава да бъде прочетен от повече хора.
  Благодаря на автора.

  Большой театр … по ГОЦЕ – Първанов !!
  ГОЦЕ в Москве. При друзята – червени мафиоти от КГБ, олигарси и милиардери. Друзя на нашите милионери, крадци и трафиканти от БСП-ДС. Среща между себеподобни . Но …
  Светлините загасват и започва театъра. В който силният е с пушка, а Гоце – с торба сирене … ГОЦЕ иска плахо компенсации. Медведите му казват: съчувстваме, но не даваме. Искайте от Украйна. ГОЦЕ иска още по-плахо нов газов договор – директно с друзята на ПУТИН. Медведите отговарят: имаме и други друзя. Поживьом увидим … Засега – неть !!
  Медведите щели да си изплатят дълга си към България. ГОЦЕ го договоря за пореден път. И пак с редукция. Първоначално дългът на СССР към България бе 380 милиона долара. После царят крадец и неговият брокер Милен Велчев го редуцираха до 100млн., и то в натура. Срокът за плащане бе 2004. Ничево не получилас. Но ГОЦЕ е герой и пак иска. Сега с нов договор. Без лихви за забава, май … Медведите обещават – щели да си платят. Този път. Пока.
  Но ГОЦЕ все пак получава НЕЩО !!! Това са откраднатите от България архиви през 1944г. от Съветските окупатори. Щели да ни ги върнат. Но никой не знае какво са взели…. СТАЛИНовите бандити тогава взеха златото на БНБ, взеха вагоните на БДЖ, взеха говедата, взеха и войската…., та архивите ли няма да вземат ??
  Но ГОЦЕ забрави нещо – НЕ си поиска архивите от 1990г., които със самолет бяха пратени пак в Москва. Архивите на червената мафия !!
  Болшой театър, червен театър. С медведи, недресирани такие …
  Кобург Велчев

  Петък, 2009, Февруари 6 11:32

 3. Първанов много добре разбира глобализацията, затова се стреми да ни предпази от нея като подарява българските активи на руското правителство. Заглавието на следващата му книга би трябвало да бъде нещо в духа: “Глобализацията като процес на глобално поглъщане на световната икономика от руската олигархия”

 4. Един пример как б и м о г л о още, да се “чете” г-н Б.Цервенковски:
  1/Б.Борисов се изказва и вредно и нелогично.
  2/Гръцките компании са с големи инвестиции в Македония!!!
  3/Нито са влияли нито ще повлияят на Македония да защити конституционното си име!
  4/ Страсбаруг каза…т.е. да го уважаваме!
  5/Но ние/РБ/ п ъ р в и сме признали конституционното име……
  6/Че и п ъ р в и /РБ/ даже ще се “оттъркваме” за подкрепа и интегрирането им в европейските и атлантическси структури…?Срещу какво?
  7/Междувеменно коридор № 8 боксува,въпреки 1 млрд.,но по-скоро по причина на “финансови
  затруднения”-както казват ТЕ!
  8/Иначе “по-комсомолски” да гледаме /ние/това,което ни обединява и не разделя,защото на г-н Цървенковски -….много,…ама много му пука кой и защо не бил признал “Илинден”!!
  Добре,че поне Г.Пирински не се е хванал на въдицата за “посредничство” в чужди спорове!!!
  Иначе за “механизми и експертна помощ” сме царе!!!

 5. По горния коментар малко повече след половин час се появи и друг на Георги Коритаров,според когото –
  наред с всичко останало –
  самите братя македанци,не са удостоили с подобаващо внимание и поне от протоколна вежливост,своя собствен дъръжавен глава…
  …дали не ще да е,поради липса на превод?….ма не мойте тако да се секирате!!!! И нашите не су нещу у реду….!

 6. Нема нужда….друг Станишев вече се е и з в и н и л на Македония!
  Луно,луно земльо м а к е д о н с к а до… кога че те делиме!

 7. Извън темата:

  Комунистите май съвсем са напълнили гащите, щом пускат такива информации:
  http://www.vsekiden.com/?p=45365

  Ще съм ви много благодарен, ако опитен журналист като вас направи анализ на манипулациите в този текст.

 8. Г-н Инджев, вижте пак заглавието, първата дума не трябва ли да е “превземем”? :)))
  Иначе статията отброява поредицата от последни (към днешна дата) “бисери” в броеницата от гафове на резидента, които се множат с приближаването на изборите. Защо ли… Май вече всички (си го) знаем.

 9. Г- н Бродилов,
  разбира се, че трябва – благодаря!
  Изглежда имам глупавия навик да не си препрочитам “готовата продукция” и да препускам към следващи задачи (не че това е оправдание…).

 10. Г-н Инджев, дайте на направим една “бяла” книга със золумите на Гоце, не само от президенските му години, а и преди това. Ние имаме какво да разкажем за посещенията му в смесените райони от 1990 година насам.

 11. Изглежда че сме започнали да “превземаме”британската икономика( Британски престъпник получил милиони от “български бизнесмен”)според kafene.info.Трябва полицията в Англия да провери дали не става дума за някой спонсор на Гоце защото нашата я знаеме какви ще ги свърши.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.