Соломон пас?

Абсолютно вярно е, че няма друга кандидатура за нов шеф на НАТО, достатъчно представителна за нашия случай, като тази на Соломон Паси ( при положение, че изобщо се налага България да участва в обреченото на неуспех състезание).

Така е. Сред слепците в тъмното утро на българската парламентарна демокрация едноокият г-н Паси прогледна пръв. Именно той посочи атлантическия лъч като изход от безизходицата на геостратегическото отчаяние на българите, осъдени от векове да бъдат част от недоразвитата половина на цивилизацията, определяна от историците като юдеохристиянска ( т.е. западната цивилизация, от която обаче православието се разграничава и самоопределя по–скоро като елемент от източната, да не кажа ориенталската традиция, в центъра на която стои интересът на „царщината”).

Защо да е „едноок” именно Паси, който прогледна пръв?

Не искам да извадя ничии очи, вместо да ги изпиша, понеже наистина бих се радвал България да излъчи генерален секретар на НАТО ( а Соломон Паси няма алтернатива сред всинца ни, това е очевадно). И все пак, да го кажа без грим, пък каквото ще да става.

Свидетел съм на раждането на Атлантическия клуб. Бях и член на ръководството в момент, когато бяхме шепа хора. Доста по-късно стана модно да си съпричастен. До такава степен, че се присламчиха всякакви, включително не какви да е, а другарите от „Мултигруп”, начело с Илия Павлов, който започна да плаща за почерпките на удобната ракета-носител с надпис „Атлантически клуб”. В нея „Илийката” , най-скандалният и приближен до кукловода на социалистическия капитализъм Луканов олигарх, се настани като в собствено возило.

Бях човекът, който свърза г-н Паси с президента Желев. Сега наблюдавам, как Желю Желев „промотира” кандидатурата му за най-високия пост в НАТО с аргумента, че Соломон има чувство за хумор.

Аз явно нямам. И да съм го имал, загубих го в момента, в който видях и чух, как Румен Петков се изявява като рекламно лице на „Мони” ( както наричат Паси неговите близки).

Няма да занимавам публиката с конкретните причини, поради които тихо напуснах Атлантическия клуб още в далечната 1992-ра. Бях сред неколцината в ръководството ( дълго след това, години дори, името ми стоеше върху бланките, върху които се отпечатваха поканите на клуба) . Направих го без шум, защото не исках да вредя на каузата, която смятах и смятам за страхотно ценна за България ( много преди да бъде възседната от такива като Г. Първанов, Илия Павлов и Румен Петков).

Реакцията на световни агенции като АФП обаче, които съобщават за учудването на западни дипломати по повод неадекватността на обречената кандидатура на Соломон Паси, издигната от българското правителство без обичайните за традицията сондажи със съюзниците, не могат да останат без коментар.

А той е: целта не оправдава средствата!

Що за средство е Румен Петков, например?!

И не заради йезуитите и аналогията с техните методи (да не подбират средствата по пътя към целта). Едно е да имаш чувство за хумор, друго е да станеш за смях „от името” на една държава и един народ.

С това шега не бива.

28 мнения за “Соломон пас?”

 1. Много, много (скъпо)ценна статия, г-н Инджев, от висока проба.
  Благодаря!

 2. Кандидатурата на Соломон Паси би имала някакъв смисъл, само ако в неговото “curiculum vitae” на общественик ще има стойност и полза да пише “В 2009 г. е бил кандидат за шеф на НАТО”.Наистина звучи страхотно!Но ако не е така кандидатурата е просто епикриза за болестното състояние на сегашната власт… Или поредно превъплъщение на народната мъдрост “Лъжи ме, че и аз да те лъжа, та да минува времето”… Но може пък да е български, сиромашки начин на подигравка с една от най-забележителните международни институции на нашето време… Питам се дали нощем кандидатът се сънува в генералска униформа или смигва на жената,с която дели леглото си “Скивай колко е забавно човек да се прави на луд!”

 3. Соломон П. – за Нато, Ирина Б. – за ЮНЕСКО, а ако ирландците не бяха порязали Евроконституцията – и Симеон II за президент на ЕС… Ех, болни амбиции.

  Предлагам Сергей С. за шеф на трамвайно депо 🙂

 4. .
  Ще си позволя да не се съглася.
  .
  По-добре днешна България да не “излъчва” не само генерален секретар на НАТО, ами и портиер даже. А НАТО да се замисли, че със съюзници като Гоце врагове не му и трябват.
  .
  С другото съм съгласен. Не познавам Паси лично, но имам значителни резерви към това лице. Като разгледам основните му контакти–Илия Павлов, царя, и т.н. имам сериозни съмнения кой му плаща и за коя кауза работи той.
  .
  За мен е неизвестно кога и как той е “приобщен” (купен, вербуван) от руските гебисти, но в контекста на дейността му това е силно вероятно.
  .

 5. .
  А престорените сълзи на Паси по повод приемането на България в ЕС вероятно идваха да кажат:
  .
  е, успяхме, метнахме ги, троянският кон премина и двете порти.
  .

 6. Присъединявам се към Бродилов.Поздравления,господин Инджев!

 7. Г-н Инджев!

  Казвате истината. Точно назовавате проблема с това недоразумение Мони.
  Сигурно знаете, още в какви други клубове бяха Мони, Зъбчето, Руменчо(чух, че са му установили цироза във ВМА). За съжаление нашите строители на нова България са червиви. Нямаме гражданско общество.А и Вие лично колко неща премълчавахте в зората на демокрацията. Как Ваня стана финансов министър, как Чефо стана премиер и т.н.

 8. Ако гражданин на страната, чийто избиратели са поверили два президентски мандата на погнусата гоце, стане председател на най-съвършената отбранителна машина, измисляна от човечеството – язък за НАТО.

 9. Кой може да вземе Соломон Паси на сериозно.Нали всички знаем кой е.Щом Румен Путков и БСП го подкрепят,знайте,че няма шанс да стане.Сто на сто и КГБ са съгласни

 10. Господин Инджев- корупцията, двойните стандарти, лъжата, лицемерието при управлението на масите не са български патент. “За доброто на народите”- е необходимо те самите да не бъдат в течение на целите и мотивите в поведението на управляващите(манипулиращи)ги. По никакъв начин не бих се учудил ,ако кандидатурата на г-н Паси бъде(е била) одобрена и предварително съгласувана с “където трябва”. А най- малко би ме учудило ако господина Паси бъде избран за генераелен секретар на НАТО, след драматично гласуване (трилърно или хорърно- нека всеки реши за себе си)!! Та мисълта ми г-н Инджев е- не се учудвайте, че Паси ще бъде избран за генсек, това почти съм сигурен че ще се случи. Ще се случи защото нечистоплътноста в манипулативното владеене на масите не е български патент- тя е глобално явление!

 11. Българите са с доказано висок IQ. За съжаление контекста ни на мислене е много тесен, а това знаете с какво граничи.
  Радвам се г-н Инджев, че срещам у вас едно приятно изключение.
  Дано тези изключения стават все повече…

 12. Много иронично е хората, които ти се смеят, когато казваш, че пътят на България е в НАТО (1990) да са същите, които после скандират “НАТО — фашисти! Световни терористи!” (1999) и най-накрая обясняват (за човек евреин!) колко си достоен точно за поста на генерален секретар на “фашистите” и “световните терористи”. Мислех, че поне Соломон Паси е човек с някакво европейско чувство за приличие.

  Следващия път, когато присъствам на някой открит семинар с негово участие (веднъж бях на един в Аулата на Ректората), непременно ще го питам какво е чувството.

  Така и така кандидатурата му няма шансове — защо му беше и да се срива в очите на хората, които още виждаха в него човек, несъпричастен към мизериите на това правителство?

 13. хмм, дали точно е обречено на
  неуспех ще покаже времето, дори
  загубата е вид победа , стига да
  знаеш как да броиш житните зрънца
  след това и да разбираш смисъла от
  преживяното за себе си ..

  ..но той няма да загуби, защото е
  по-добре да вярваш във нещо докрай
  вярвайки че ще се сбъдне ,отколкото
  да не вярваш във нищо.. аз лично
  винаги посрещам добрите думи със
  отворени намерения, и след това
  човек сам си се издава дали е
  искрен или не , хубаво е когато има
  повече хора които гледат към
  бъдещето, а не към миналото

  ..и независимо колко далеч ни се
  струва че се намира то, всъщност е
  един миг и спокойно бихме могли да
  го пипнем стига да се досетим да си
  протегнем ръцете : ))

 14. С коректен и обективен тон към Соломон Паси, какъвто този ЖАЛЪК И ПРОДАЖЕН ШУТ май не заслужава, Иво Инджев е описал един очевиден още в началото на 90-те години процес. Тогава евроатлантическата кауза в България беше здраво яхната от посочената шайка:МУЛТАЦИ, ШЕСТАЦИ и КРЕМЪЛСКИ ОРТАЦИ.
  Но да оставим тях. Да погледнем “кандидата”. Димките и ТРАБАНТИТЕ са хубаво нещо. За по-артистичните хора. Но ЖАЛКИЯТ ШУТ веднъж се посра, когато политическият шеф на НАТО Гюнтер Алтенбург с леден поглед просто отказа идиотската протоколна атракция на ПАСИ да се вози със соц -возилото му в двора на МВнР. Хайде, това са дреболии. А ето поне няколко причини, които предизвестяват провала:
  1.) ЖАЛКИЯТ ШУТ говори дървен английски и не говори никакъв друг европейски език като хората.
  2.)ЖАЛКИЯТ ШУТ наблъска дипломацията главно с червени ченгета- вярно- само от Военното контраразузнаване. А защо ли? Ами защото там поназнайвали нещо за него от времето на соца. Че и май имали нещо. Че май и приятелчетата им (началниците ом в Москва)имали. Затова им козирува толкова раболепно.
  3.) ЖАЛКИЯТ ШУТ отраства в семейството на един червен (пропускам етническата характеристика, защото, както и да я кажа, че бъде политически некоректно) милиционер, който като млад милиционер покрай 9.ІХ. 1944 г. е погърмял по вързани хора (само съм чувал това, не го документирам!)
  Но какво главно са правили червените милиционери като Исак Паси в окупираната от СССР България точно покрай тази дата? Слушали са Вивалди? Чели са Дебелянов? Правили са къщички за птички? Трепали са наред всеки достоен българин, който им попадне? Изберете верния отговор.После червеният милиционер става спец по преписването от руски книги на предговори към съчиненията на немски класически философи. В НРБ с това се ставаше професор и “голям интелектуалец”.
  4.) ЖАЛКИЯТ ШУТ главно чрез лицето Марин е събирал рушвети (тарифата е 15 000 евро) от доста посланици и други дипломати. Свидетели на това има поне 10-15.
  5.) ЖАЛКИЯТ ШУТ с кандидатурата си изпълнява МОСКОВСКИ СЦЕНАРИЙ за окончателно окепазяване на НАТО.
  6.) ЖАЛКИЯТ ШУТ не може да се мери дори с фасовете и с чехлите на Радослав Шикорски и на датския премиер.
  Така че- форумци, едно не особено важно удоволствие ни чака към лятото, освен изритването на червената шайка. ПРЕДИЗВЕСТЕНИЯТ ПРОВАЛ НА НЕЙНАТА КАНДИДАТУРА- ЖАЛКИЯ ПРОДАЖЕН ШУТ МОНИ ПАСИ.

 15. Не смейте да подлагате на съмнение кандидатурата на Соломон Паси!Не чухте ли?Гадателката на Берлускони е предрекла,че той ще новият шеф на НАТО.А щом такива капацитети като нея и Румен Петков са съпричастни на каузата,успеха на Мони му е вързан в кърпа.Остава само да пусне една сълза,та белким разчувства комисията.Ние отдавна сме запленени от неговия чар…

 16. По-голям смях няма.Не, не е смях мен ме е срам.Видители тоз монката колко е голям и едър по-голям е дори и от гоце.Неразбирам от къде такава НАГЛОСТ.

 17. Нямам чувство за хумор и се чудя,защо
  да не се кндидатира.По ми е интересно
  че дори един Инджев се е хванал на
  въдицата и в тази заредена със съ-
  бития обстановка,коментира тази излязла от аморфноста пяна на нещаст-
  ния ни преход.Абе Иво като познаваш Мони от онези години,можеш ли да до-
  пуснеш,че атлантическа та идея е родена в неговата глава.Стига сте го
  четкали.А за шеф на НАТО предлагам
  ген.Марин

 18. Драги мои съотечественици,всички вие,
  и предишни и днешни и потенциални,
  които се увеличават и ще правят това още и по повод на други “Великолепни осморки” и подобни поводи,обуславяни от ТРОЙНА+ ..,изобретателност в т.ч. и тези приятни изключения като това на самия водещ, г-н Инджев…
  знайте само следното:
  Можех да подбера и по-удачни думи като – съществителни и прилагателни – от употребените по-горе за “сияйната!!!” Зора на нашата демокрация с пределно точни попадения – и времеви и поименни -но меко казано много странни,че не знаеш на кой Свят си!!!
  И ако отново ще преглътна,но “оставям думата” на И.Костов,без да съм му фен,че има ВРЕМЕНА -ДОРИ И ДА НЕ Е УСПЕШЕН ЕДИН ВОТ,при които надлъгванията и мизериите,”бият камбаната за европйско чувство за приличие”./перефразирано,защото смисълът беше,че се отичаш някъде си…./
  И може да се окаже прав!
  Казвам ви го,не защото ще се “п…с….ра” от кеф,че въпреки, (а може би и защото Българските пощи са го допуснали!!!),
  междувременно е “пробила” мъглата покана от господата Б.Обама и Джо Байдън ,да уважа тяхната инаугурация…
  Как е у нас го знаят и ПАСът и Р.Петков и Октавиан и Гоце,дори коалционните им партньори с всичките техни мизерии,които Lily,скромно се нареждат д о п р и я т н и т е и з к л ю ч е н и я по отношжение на мисленето…..И им стига и в студа и в лишенията,дори без суета,за което тряблва да се благодари на Създателя!!!

 19. L i l y,of course it is a sell by auction which concern N A T O for U N E S C O but in any case of…..bad (y/or) sour test….
  …like lecture of the New Testament*gospel* by the devil,moreover when to much salt might be putted in the soup….:
  The Balcanes,the n e w E u r o p e /?!/,Black Sea,the region of Mediterranean Sea,,Caucasus etc.
  As you might felt yet the long term meaning “New Europe” is called to another,and much more appropriate in the place of Western B a l c a n s….
  as possible to be red including in White House,s weekly views…
  If we*Bulgatia* are no more the old Europe with a battle won yet by Slovenia and Slovaquia!!
  WHO must had have been interested to w a l k together with Bulgaria, Romania,and then…..but only then you might “come” to the conclusion in which is implicated the “long-term” REGIONAL VISION,as possible only in “hunter,s treats” including with n e w participants as out going Mr.B.Zervenkovsky,but also world wide,s o f a r a WORLD is to narrow for their souls….Just like said by the Diacon!!!…but God save Bulgaria from other inventiveness!

 20. Чудесна хронология … БЛАГОДАРЯ на автора!
  Кога ще ви видим с предаване по ReTV, а не само като гост?

  P.S. Питането е поредно!
  Защо не ме подкрепяте колеги четящи статиите тук?

 21. Къде го чукаш, къде е пука. Освен остроумно заглавия, темата има и умно съдържание,ама някой трябва да го прочете. Темата май беше изненадата на европейската дипломация от представянето на кандидатурата на Соломон Паси, а не от кандидатурата на Паси. Тези кандидатури се обсъждат твърде дискретно преди да се обявят на всеслушание, затова нашата самоинциатива предизвиква “изненада”. Какво ли значи “изненада” на дипломатически език?
  А изненадата е по-скоро в президенството, защото там не е съгласувана. А там има кандидатура за шеф на ЮНЕСКО. Множко ни стават кандидатите и може нищо да не стане.
  Европейските дипломати може да са изненадани, ама американските не са. Защо води Станишев Паси в САЩ миналата година? Да не би, за да се надпреварват по вашингтонските улици – единият с моторетка, другият с Трабант?

 22. Нещо прозвучава завист в изявлението на Инджев? Може би защото отдавна е напуснал нещо, което се е развило без неговото ДА! Странно звучи в ушите ли написаното. Но може би трябва да обърна внимание на лицата, застъпени в него. Дали заслужават обаче такова внимание. И какво от това че Паси ще оглави една организация, която социално не засяга българина? Нищо де – прочетено е.

 23. Извинете ,че пише не по темата, но нз къде да пиша другаде.
  Някой пише от моя акаунт и мое име с моя ник , само че войвода е с малка буква.Моля, да му се смени ника , или да се въведе , така че да не може да се регистрира със същия ник.

 24. Странно, че един “любопитен” факт тук никой не коментира – заместникът на Паси в Атлантическия клуб, професор …………….(забравих му името), се оказа в списъците на огласените хора на Държавна сигурност.
  И като се сетя, че Соломон Паси смело прогърмя с идеята си още в зората на демокрацията,неволно мисълта ми започва да се рее около десетината хиляди “българи” с унищожени досиета.
  Наистина, много ми се иска да вярвам, че Паси не е атлантическия аналог на явния руски агент Гоце Първанов..
  Иначе, шансовете са му под нулата, трябва “чавка да им е изпила мозъка” (по Т.Ж.) на тези от НАТО, за да изберът човек точно от “троянското магаре”….

 25. На нашенската шайка много й харесва да се самокандидатира за какво ли не. Бившия началник на Мони Пас-другия Моню, нещо го спрягаха за председател на ЕС. Той и кака му съдят България в момента за още имоти, за гребени и брошки, които им били отнети от народната власт.Сестричката на Филип Боков, на когото принадлежи признанието, че Партията им поема вината само с мезета-кандидатка за ЮНЕСКО! Боже, в каква държава живеем. И на Гоце до колко да му броим гафовете, че да си ходи в Газпром?

 26. Завчера си купих вестник.Вървя и се чудя ,защо от него тече вода.Отварям и гледам-на цяла страница Мони рони сълзи от умиление ,че ще се завърне
  в създаденото от него НАТО.Че даже и план има как ще го преработи.Мисля,
  че работата му е опекана.То и у нас,
  когато се заеха да ,,преработят Армията,
  взеха за ГЩ човек от Авиацията.
  /друга тема/.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.