Лудите у нас считат за свестни

Гледали ли сте комедията „Боговете сигурно са полудели”? Сниман е в Ботсвана, в южната част на Африка, в пустинята Калахари. Там, оказва се, често са прескачали за обучение и обмяна на опит…служители на Националната агенция по приходите (НАП).

Общото между България и Ботсвана е само софтуерният продукт на южноафриканска фирма, използван от данъчните служители в двете страни. Оттам нататък започват разликите. И съвсем не са в обстоятелството, че в африканската страна с население по-малко от София, има предимно пясък, блата, слонове и хипопотами ( у нас се въдят предимно пеликани – специалисти по източване на ДДС, необезпокоявани от естествените си врагове в лицето на правораздаването).

Ботсвана е пример за това, как от нулата ( 1965 г., когато възниква ) може да се съгради просперираща (по африканските стандарти, а и не само по тях) държава. И не защото е богата на диаманти, а поради успешната управленска практика. Намесата на държавата в икономиката там е пренебрежимо малка като процент, а по условия за развиване на свободен бизнес държавата е далеч, далеч преди България.

Ботсвана е известна на специалистите не просто като пример за голям икономически успех, но и като еталон за постоянство в това отношение: от десетилетия насам БВП на страната върви само и единствено нагоре. С темпове, на които можем само да завиждаме.

За тези разлики става дума между нашата 1300 годишна България и 43 годишната Ботсвана, тръгнала боса и гола напред и нагоре без ток, вода, канализация, образователна система и т.н. и стигнала до днешния си просперитет.

Така че, ако си мислехте, че ще се подигравам с факта, че български чиновници от НАП се обучават в пустинята Калахари, определено грешите. Напротив –както от случката в Кения, където се оказа възможно да бъде арестуван и даден на прокурор братът на американския президент Барак Обама ( макар и доведен брат и почти непознат за могъщия политик, но все пак – важна персона), така и от случая с Ботсвана можем само да черпим положителен африкански опит насред мъчителните ни опити за европейска интеграция.

Сега остава само да видим доколко са полудели боговете на правораздаването в България и дали този филм, който се завъртя с разкритията на далаверите в НАП ще се окаже като „онзи филм”, който вече сме гледали.

„Онзи” филм се казва: „ Не е луд който яде баницата, а който му я точи ”. Източването на ДДС в особено големи размери, близо милиард лева според в „Труд”, няма как да стане без височайши протекции. Точно „онзи”, който я точи, обикновено и задължително е недосегаем у нас.

Защото лудите у нас считат за свестни ( и ги избират да ни управляват).

14 мнения за “Лудите у нас считат за свестни”

 1. Милост,……..и историческа и географска, г-н Инджев,че едва сколасаме,да “зърнем Савската царица” и вече..eй го на…вече сме в пустинята Калахари!!!
  :По Свещеното писание /издание София, 1991 г.)
  …………………………
  …з а д а о б х в а н е к р а й щ а т а н а з е м я т а, ч e д а с е и з т ъ р с я т о т н е я з л о д е й ц и т е…
  (По книгата на Йовъ,Глава 37,13..)
  П.П.
  Съвпадението в абзатц 13 на гл.37 в т.ч. и броят на думите/13/и са “точени” случайно!….вместо да се точи баницата!
  После разправяйте,че “боговете не били полудели!!!

 2. Ако в коментарите при този блог нещо липсва, може би това е достатъчно чувство за хумор 🙂

  Протоколно обявление № 3

  На проведено днес съвместно заседание, Централният комитет и Политбюро на Българо-Евразийския комунистически съюз (БЕКС), изхождайки от нуждите на международната борба водена от прогресивния мир срещу западния упадък, отчитайки значимостта на пропагандния фронт, моралните предимства и идеологическа правота на нашата кауза,
  ЕДИНОДУШНО РЕШИХА:
  Да отправят официална покана към активистите на музикалната организация Green Day за присъединяването им в редиците на Партията. Идейните качества на младите активисти получиха положителна оценка от специален временно заседаващ колективен орган, който определи организацията им като благонадеждна и изрази становището си, че обединение с тяхната организация по никакъв начин не застрашава нашите идейни основи. Всички материали по случая, включително поканата, са предадени по пощенски път.
  Изпълнението на Точка 2 от дневния ред, предвиждаща изготвяне на призив до г-жа Ангела Меркел за забрана на известна марка бира, поради съвпадение на нейното име с абревиатурата на нашата Партия, се отлага за неопределено време, защото кръчмарят се вбеси и ни изгони когато разбра за нашите намерения. Заседанията ще продължат след откриване на нов Партиен дом.

  А сега моля да ме извините, но в стаята влезе гол негър. Донесъл е прахосмукачка и разни камшици. Мъча се да установя какви са му намеренията и може би това ще стане, защото сега той идва към мен.

 3. Дано не сметнете шегичката за неподходяща за вашия, иначе сериозен блог, господин Инджев.

 4. Към предишно есе на г-н Инджев един колега ми пише: “Г-н Кабакчиев, […] вчера прочетох статията Ви за лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда. Тя се включва в една тенденция от последната половин година постепенно да се убеждавам, че не съм луд (или малоумен) във Факултет “Славянски филологии”, а просто факултетът така си изглежда.”
  Представяте ли си? На човек, който, както се вижда и от съобщенията му тук, очевидно не е луд, а, напротив, точно е нормален, му се налага да се убеждава, че не е луд!?! Заради средата, в която му се налага да съществува!? И тази среда е, забележете, факултет при СУ!!!
  Подобно положение е налице в Югозападния университет в населеното място с “прекрасно” комунистическо име (противоречащо на Конституцията и закона) Благоевград. Там имам един друг колега, на име Петър Дошков, който воюва със законни средства срещу всеобхватното беззаконие, административното малоумие и войнстващата комунистическа простащина. Поради това го съдят и преследват с всякакви незаконни средства! Два пъти е и уволняван – но и двата пъти съдът го възстановява на работа! При това, забележете, Дошков, освен лингвист, е и юрист, и то блестящ юрист (по моя преценка).
  Сами можете да видите в блога му дали е вярно или не това, което твърдя (материалите са огромни по обем, но четенето си заслужава):
  http://petdoshkov.blog.bg/

  Та, какво искам да кажа във връзка с настоящото съобщение на г-н Инджев – за днешното съотношение “луди спрямо свестни”?
  Намирам, че свестните и нормалните в тая така наречена държава са единици. Друг перфектен пример в полза на това твърдение е отново от блога на г-н Инджев: “великолепната осморка” в Търново. Осем нормални българи сред стотици ненормални!?!? Дори бих казал нещо повече. Много често в един колектив има САМО ЕДИН свестен и нормален! А ЛУДИ СА ОСТАНАЛИТЕ!
  (Специално за академичната общност лично аз наричам останалите влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им.)
  Но, за съжаление, все още не се е появил един нов Ботев или Вазов, за да бъде описано по необходимия художествено убедителен начин това съвсем ново съотношение между свестните (нормалните) и лудите!

 5. Ще гледаме пак същия филм. Един милиард is not enough.
  И една неточност – Ботсвана е с около 6 пъти по-голяма площ от България, та е малко трудно да се нарече “микроскопична”.

 6. Ако, според Националното разузнаване на САЩ,от 27 страни на ЕС 22 са признали,К О С О В О,а Сърбия си прави “п а с”,(докато Хърватия и Албания вече са “калесани” за НАТО),п о з н а й т е при неукротена северна част на междуетническо съжителство в Босна и Херцеговина,кой НА КОЙ,И НА КАКВО РАЗЧИТА,ЗА ДА ГО надърви!
  БАЛКАНИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА БЪДАТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ РИСК ЗА НЕСТАБИЛНОСТ В ЕВРОПА/Из протоколно решение № 4 на Българо-Евразйския Комунистичеки Съюз /БВКС/!

 7. Ако г-н Г.Първанов се бои от “парламентарен цайтнот” , и се оплаква от “идейна нищета”, поради недостатъмчно осъществяване на пряка демокрация с въвеждане на “мажоритарен избор”,то “пасът соломоновски”,със сигурност,
  ще си е намерил …..междувременно
  и своя Кум за министерска сватба със “Савската царица”!!!

 8. Лудост и нормалност са определения, които в винаги има някаква доза субективизъм, когато не ги използваме във вариантите им с юридически фиксирани значения, т.е. като термини от един непозволяващ субективизъм език (“вменяемост” и “невменяемост”).

  За да не се объркаме, използваме за мерило именно юридическия текст — закона. Тогава вместо да говорим за лудост и нормалност, ще говорим за съобразеност и несъобразеност с правилата, които трябва да важат за всички.

  И какво се оказва като анализираме действията на правителството и президента от тази гледна точка: редят се една след друга прояви на политическа “невменяемост”:

  – Заплахи към наднационални институции: “Ще ни спират те фондовете, ние пък ще наложим вето на еди-какво си.”
  – Обвинения към медии и към институции в провеждане на “антибългарски кампании”: Първанов и Плугчиева, респективно за филма за Могилино и докладите на ЕК.
  – Още обвинения, към конкретни личности (пак журналисти): Румен Петков който щял да пляска през ръцете Юрген Рот.
  – Лансирането на идеята да се нарушават международни споразумения: “Да ги пуснем енергоблоковете, какво като сме подписвали?” А най-добре го каза един дядка от Атака: “Те нищо не могат да ни направят. Няма механизъм да ни изключат!”
  – Отделни лични прояви, уронващи престижа на институцията: Лов в Узбекистан.
  – Демонстрации на пренебрежение към гражданското общество: “Кучетата си лаят трамвая[sic] си върви” (надписът върху тортата подарък за Станишев от режисьора на “трамвайния” клип Кирил Добрев), “Циркаджии” (Станишев), “Само луд се интересува от досиета” (Станишев)
  – Опити да се ограничат гражданските свободи: “Ще ликвидираме анонимността в интернет”
  – Култивирането на частни, покровителствани от властта монополи: Николов-Стойков, Ковачки и др.
  – “И така нанататък”, както се изразява един доцент по езикознание…

  Моят извод е, че ни управляват “политически откачалки”, провеждащи “политика на невменямостта”, в контекста, разбира се, на формата на управление на страната и на общата й, европейска, насока на развитие. В контекста на средноазиатските авторитарни държави например, може би щяхме да сме еталон за нормалност. Но не и в 2009 г. и в Европейския съюз.

 9. “политика на невменяемостта”, където като “невменяемост” разбираме несъобразеност със законите означава, просто казано — правителството и президентът ни не се съобразяват със законите. Май пак не успях да кажа нещо ново 🙂

 10. Към ТЛ:

  Благодаря Ви за добронамереността, но трябва да призная, че бях допуснал грешка ( независимо , че съм бил дори в тази част от света и знам за какво става дума, но такива неща стават…) и я поправих след основателната забележка.

 11. Общото между Ботсвана и България е настанената еврейска мафия. От Ботсвана се извличат диаманти, а от България технологии, произведени в българския Гулаг, създаден по държавна повеля по живково време, днес наследен от мафията, еврейската или по-точно руско-еврейската мафия. Общото между африканските държави и България, е че са полигон за изпитване на краден в България софтуер, преди да се внедри в “белите” държави. България е в полигона не защото е “черна”, а защото “развоя” на кражбата е в България. А като се има предвид, че великият българин, дясната ръка на Дойнов, Бисер Димитров лежа 1996 във френски затвор заради далавери с BUL, същото BUL, което е в НАП, BUL, което е параван на управлявания от евреи IBM, общите неща между Африка и България стават напълно ясни.

 12. Ударът срещу НАП е най-голямото доказателство за добрата работа, свършена от тази администрация. Сигурно има и корумпирани там (както в почти всяка българска администрация), но аз познавам Мургина и други от управленския екип на НАП и съм убеден, че са честни хора и професионалисти. Според мен Данъчната администрация е един от малкото останали лостове да се заловят престъпните и крадливи олигарси на държавата (както знаете прочутият мафиот Лъки Лучиано е бил осъден за данъчни измами – само за това са успяли да намерят доказателства за да го вкарат в затвора).
  В последно време данъчната администрация демонстрира активност и извършва проверки на лица, които са “богопомазани” и за които другите институции дори не се сещат да проверяват – Доган, орбъчът около Първанов и т.н. Това явно е подразнило и засегнало някой така че ответният удар дойде светкавично и силно. С поставянето на бившия директор на Агенция Митници отново на валст (стар комунистически кадър) и с обезглавяването на НАП се поставят под котрол двете единствени институции, които се грижат за приходната част на бюджета (и за контрола в тези области). Това е изключително тревожно на фона на финансовата криза и предизборната ситуация..
  Колкото се отнася до информационната системата на НАП – това е една друга поредица от грешки. Първата е вкарването на Бул в играта, които много добре са се приспособили към нашата среда и въпреки провал след провал, продължават да печелят търгове. Втората е грешен подход за внедряване и незрялост на данъчната администрация при внедряване на интегрирана информационна система.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.