Експерт за експорт

Досадните медийни закачки на Г.Първанов би трябвало да се подминават като заяждания на уличен побойник, когото е по-добре да се правиш, че не забелязваш. Но когато започне да те дърпа за ревера…търси си го.

Бил се преборил с руснаците, които до последния момент не искали да ни върнат дълга. Но победил. И те се предали. Сега ще ни връщат едни тридесет и нещо милиона (вероятно колкото струва половин врътка на газовото кранче за половин час газоподаване).

Уредил, едва ли не, да ни върнат архивите. Колко от тях, как, срещу какви услуги? Няма да узнаем. От нас се иска благодарно да целуваме ръка.

Но изречението, заради което си струва да му обърнем отново малко внимание, е следната подробност от едночасовите му излияния в БНТ:

„Това, че някой от посредниците може да си купи медия, да си купи вестник в частност и по този начин да отстоява корпоративния интерес и да става недосегаем, вече може да е минало”.

Така Г.Първанов си изпуска нервите по въпроса за контрола върху медиите, по който е непризнат ( но само от широката аудитория) експерт. Той , в това отношение, направо ни е за експорт ( в любимия му регион в центъра на Азия, където се чувства желан партньор в селско-аристократичните занимания, като стрелбата по защитени от международните закони животинки).

Отричайки обвиненията, че битката му срещу „посредниците” в доставянето на газ ( „Овергаз”) е всъщност отмъщение срещу в. „Сега” , заради критичните му публикации, той постига обратния ефект. Можеше да отмине с президентска надменност ( едно от малкото неща, които му се отдават на поста) без коментар тази дреболия. Така щеше да спести и шамара си върху бузата на собствената пресслужба , която на 9 февруари излъга, че президентът не правел изказвания по адрес на медиите.

Щяхме да се съгласим, че главнокомандващият е принципно възмутен от практиката да се пазаруват медии за корпоративни ( и други ) интереси, ако не беше издайническото му мълчание по повод голямото изкупуване на редакции от доскорошната държавна служителка Ирен Кръстева.

И друго: понеже става дума за посредници, в името на президентския медиен комфорт посредници имат обичая да предлагат апетитни рекламни договори на медии срещу обещанието да не пишат определени неща срещу Него.

Както съобщи радио „Дойче веле”, в края на миналата седмица в Бон един експерт забелязал по време на конференция за състоянието на медиите в Югоизточна Европа, че наливаните от Запада пари за подобряване на журналистическите стандарти в региона не дават очакваните резултати. Защо? Ами защото медиите са огледало на състоянието на обществото ( обществата).

Това е тъжната истина.Обществото у нас не се противи особено да го лъготят от най-високо място. И затова неотразимият ни шеф си пита огледалцата, дали е най-красивият на света и получава програмирания отговор.

7 мнения за “Експерт за експорт”

 1. Какви толкова пари налива Западът у нас, които да се сравнят с червените капитали и парите на Газпром? Май просто не дават достатъчно, милиони срещу милиарди работа не вършат 😉

 2. Доколкото си спомням руския дълг към нас беше над 100 милиона долара.
  Защо малка България опрощава дълговете на голяма и богата русия????

 3. По невероятно богатото на гафове президентско интервю – главнокомандващият ни расте, развива се и не старее, вече почна да надминава самия себе си по гафовете! – написах своя коментар ето тук: Гоце Първанович пише писмо до таварищ Сталин с коленопреклонна молба да ни освободи най-после с танковете си от позорното европейско робство. И Бедров писа по темата: Извънземен ли е Първанов?. И тепърва още много ще се пише, и песни за него ще се запеят в един момент. Хубав си ни е той, умничък, харошенкий, добренкий, советский…

 4. Just red about recent news,how the US-President is o p e n i n g him self To Russia,moreover after M u n i c h,which might confirm nothing more…then how his Bulgarian colleague is giving an example….This remembers some how,famous identically steps of Mr.Todor Yivkov …before Mr.Gorbachov….
  (Bulgarian volunteer in the campaign of Barack Obama/Joe Biden 2007-2009/ according official invitation for the Inauguration 20/01/09/ from the White House/

 5. Да добавя моето скромно мнение – това, което пишете според мен, е самата истина, но, тия, които гласуваха(ще гласуват) за Гоце Първанов и за ком Партията, никога няма и да помиришат написаното от вас..
  А, ако случайно някой от тях го прочете, няма да го разбере, а ако някой го разбере, няма да иска да го възприеме ( а, миии, такиа а ги неаме, такоа животно неа…)….
  Как да се преодолее това явление, това е според мен проблемът на европейското бъдеще на България.

 6. Голямата, исполинска мечта на гоце и неговите братя е да се превърнат в газовите джуджета от кремъл и така да рекетират нашия – на нормалните хора – свят. Поради липса на какъвто и да е ресурс, превръщат красивата ни страна в дупница, а мечтата в братя галеви. Жалко и гнусно. О Монд дьо.

 7. гоце е чудо на ченгесарската биология: едноклетъчен бозайник от клас кремълоидис комуноидансис.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.