Путин на линия, ЕС и САЩ под черта

На 18 ноември 2008 г. в. „Стандарт” повдигна по следния начин малко завесата за най-амбициозната задача по саморекламирането на властта във връзка с нейното (предполагаемо) голямо значение ( ако не за мира между народите то „поне” ) за световната енергетика:

„Президентът Георги Първанов е разпратил голяма част от поканите за участие в енергийния форум, който ще се проведе в София на 24 и 25 април. Това ще е една от най-големите енергийни срещи, правени досега в света. Срещата на най-високо ниво ще мине под мотото “Природен газ за Европа – сигурност и партньорство”. Очаква се на конференцията да присъстват лидерите на САЩ, ЕС, Азия и Африка. До месец всеки от поканените лидери ще трябва да изпрати до президента отговора си дали ще участва лично в срещата, или ще изпрати свои високопоставени представители.”

Не знаем нищо за съгласието на световните лидери да участват в «мероприятието», макар оттогава да има доста повече от месец. Но в. «Труд» запълва тази съществена празнина със следната актуализира пропаганда:

« Пловдив ще стане, макар и само за броени дни, енергийна столица ако не на цяла Европа, то със сигурност на България.
Градът на тепетата бе избран за сцена на едно от най-мащабните политически събития, организирани у нас – енергийния форум на върха, който ще се състои по инициатива на президента Георги Първанов на 24 и 25 април 2009 г.
Поканени са над 20 държавни лидери от Югоизточна Европа, Черноморския регион, Кавказ, Русия, Централна Азия, Близкия изток. Както и представители на ЕС, САЩ и международни финансови институции.

Амбицията на България да стане домакин на среща от такъв формат се роди през миналата година, когато газовата криза все още не бе ударила Европа и страната ни. Целта е да се затвори кръгът: страни – производители на горива – доставчици – транзитни държави – консуматори.
Доста амбициозна цел, която възбуди духовете в ЕС още преди края на 2008 г. Съюзът се постресна от възможността още новата членка България да се окаже в центъра на важни енергийни събития. И даже да претендира да бъде лидер по писта, която се оказа номер едно в политическите приоритети на съюза.
Според осведомени източници на форума със сигурност ще присъства руският премиер Владимир Путин.
Той ще съчетае идването си по енергийния повод с получаването на титла доктор хонорис кауза. Но не на Пловдивския, а на Великотърновския университет.”

Както се вижда, форумът няма да е в София, а в Пловдив. Панаирът, придобит междувременно от най-близкия до Г.Първанов олигарх Георги Гергов, бил спечелил битката за домакинството- каква изненада само!

По-интересното е друго: че една твърде важна част от света, именно онази, с която България официално е съюзник, се споменава вече някак в графата „ и други” по отношение на евентуалното присъствие. Смелата заявка в единия официоз, който през ноември обещава на конференцията да се появят лидериТЕ на САЩ, ЕС, Азия и Африка ( именно в тази градация), вече е прекроена в точно обратния ред. И без илюзии за лидериТЕ, а само за „представители на САЩ и ЕС и международни финансови институции”.

Представителят на САЩ, заместник-държавният секретар на САЩ Уйлям Бърнс, да напомня, е поучил съответната покана на 30 септември в Ню Йорк от премиера Станишев. Поради липса на реакция ( камо ли съгласие) , Станишев беше цитиран да изразява надежда за американското участие. До днес тази надежда не е оправдана с нищо.

Точно обратното, същият ден, на същия форум в Общото събрание на ООН, българският министър-председател е получил уверенията на руския външен министър Сергей Лавров за подкрепата на Кремъл. „Новината” в развитие, която официозът ни съобщава, че премиерът Путин ще участва в конференцията в Пловдив, е „нова” само в частта си, че София няма да е домакин в буквалния смисъл на думата ( истинският домакин ще пристигне от Москва).

А, да: най-случайно по същото време едни независими от централната власт български другари от Велико Търново ще го повишат в чин доктор хонорис кауза. Какво щастливо съвпадение!

Тепърва предстои да видим как „постресналата” се от големия успех на организаторите ( разбирай, Г.Първанов) Европа ще се отърси от възбудата на духовете си (т.е. от ревност към гениалния ход на българските власти), предизвикана от самата идея да бъде свикана въпросната конференция в нашата новоприета малка държава. Но няма страшно, както подчертава в. „Труд”: „Путин – на линия”.

Но и около него май не всичко е толкова сигурно. Защото в дописката си официозът говори с условности по отношение на възможността „големите лъвове” от Каспийския басейн и Близкия изток да седнат с Путин на една маса за преговори. Ако това се случело, тогава държавното ни ръководство ще може да се гордее, „че е направило голяма крачка към целта, за която твърди, че работи от години – диверсификацията на енергийните източници”.

То бива радост от успехите в аванс, бива подмазвачество към хипотетичния подвиг на властта и замазване на истината за раболепието пред руските монополисти, но чак толкова не бива дори и за пред претръпнала публика като българската!

20 мнения за “Путин на линия, ЕС и САЩ под черта”

 1. Четейки цитираните два абзаца от “Труд” съвсем буквално ме изпълни с погнуса и отвращение и ми припомни защо не чета вестници и не гледам новини по българските телевизии. Да оставим настрана съдържанието, просто езикът на който е написано е супер гнусен, не знам, не знам просто къде ги учат на този журналяшки български.

 2. g-n Indjev,
  neprekasnato sledia vashia blog. Vazhiten sam ot komentariite Vi.Tozi obache me pravi tajen. Zashto li? Kakto vinagi parvi podlogi!

 3. .
  Свинарят Гергов може да е собственик на Пловдивския Панаир;
  .
  а собственик на Българския Панаир е Путин.
  .

 4. Повече от ясно е, че става дума за емоционално-партийна номинация, прокарвана от група русофили под ръководството на човек с руска фамилия и явни пристрастия към комунистическата идея. Такива като тях за малко не уредиха превръщането на България в робски придатък на Съветската империя през миналия век. Но и сега целта им е същата – отклоняването на страната ни от евробъдещето й в точно обратната посока. Това е само началото на мероприятията на днешните комунисти да поставят България в положението на васал и безгласен сателит на Русия. Сега те подбутвани от руските си другари трескаво търсят всевъзможни начини за сближаването на страната ни по всички линии с Русия. Ето защо в никакъв случай не бива да допускаме да превърнат намерението си в реалност. То е антибългарско и силно компрометиращо България поела по пътя на демокрацията. Няма никакъв основателен аргумент на Путин да бъде присъдено почетно звание у нас. Това би било гавра и гнусна провокация! България не е Куба и тук червеноармейските идеи вече нямат подкрепата на народа. Само бетонираните червени пенсионери и лумпенизираните им отрочета биха приели подобна идея с възторг.
  Асен Проданов, Бургас

 5. Кой кога,кому и защо е правил полтически свирки,за да с друсне въображаемо “хорце”,докто президенът на ЕНП Вилфред Мартенс пие кафе с Генерала,а ще закусва и с десните,за да “изключи коалиция на ГЕРБ с БСП в т.ч. и с комбиниране на национани и европеййски избори..казва ли ти някой?.
  Дали това ще стане,зависи как Б.Борисов е разбрал препоръките за такива правителства, които са тотално “отдадени на ценностите и целите на ЕС”
  В Белгия никой не гласува юли-август!Спор няма!
  Но до тук,защото истинската прочит на посланието на Барак Обама в Мюнхен и преди в Давос,беше,че САЩ са сменили “тона” но не и “натиска”
  И за това, и за лъвовете от Каспйския басейн и Близкия изток,наред с всичко останало по “спасителния план” много е вероятно,да се чуе и самият американски президент от Денвер,в щата Колорадо,когато подпише документа за влизането му в сила.

 6. Големият газов шлем полека лека се превърна в шлемник балкански за подпалените глави на газовите джуджета от кремъл. След фиаското в Давос, гоце предлага ЕВРОТРИБУНА за изяви, които ще имат отзвук само в Москва.

 7. Парванов наистина ли смята, че някой от наистина големите ще им “подаде пръст” и ще дойде в герговото имение (разбирай пловдивски панаир)? Освен главатарите на СССР не виждам никои друг нормален който да уважи подобно “събитие”…

 8. Несъмнено, с пълната подкрепа на всички български държавни институции, Русия тества някакъв вариант за ерозия (или поне дейна намеса) на Европейското пространство – и в момента, и с перспективни цели, като опитната мишка (и жертва) пак сме ние.
  Момчета и момичета – всеки от нас (уважаващ Отечеството си повече от “социалния” президент) е длъжен, според силите си, да се противопоставя на всеки елемент от това безумие! Каквото и да ни коства сега, на нас – поне децата ни да живеят в държава на гражданите си!
  Всъщност, един от примерите за такова поведение е авторът на този блог.

 9. Ректора на ВТУ е водач на групата общински съветници на СДС във Велико Търново. Но защо ли трябва да се учудвам след като Пламен Радонов сънува коалиция с Атака. Между другото с цел да не бъдем атакувани по линия нарушаване на академичната автономия на ВТУ стартирахме email протестна акция под надслов “Аз не искам да бъда студент във ВТУ”. По-подробно тук: http://vtu-ne.blogspot.com

 10. You are requested to follow the message of the US President from Denver on 17 February at the right time.
  Сега за г-н А.Проданов от Бургас.Вие сте напълно прав.Тъй като режисьорите на тази “свинска” провокация,трябва да са били,като онези безмозъчни същества по времето на С.Стамболов,които му скрояват интрига в двора на Александър III,бих искал,да се надявам,че нашите руски приятели демократи,ще намерят начин,да подскажат ,(сигурно и вече е направено!….в Москва),че пилитическия ръст на Русия,
  особено чрез г-н В. Путин,не е за “пловдивски мерки и теглилки”.
  Всичко добро и заслужено за Велико Търново и за Пловдив,но не с “перверзната изобретателност” на тъпи глави…
  Аз съм приеман в БКП,до деполитизирането ми,но поне членовете на тази партия,които сваляха каскет в храма Господен,стояха здраво на земята и друго достойно и подобаващо отношение към приятелска и демократична Русия,ще е чест,но тази вече е “протакована”!!!
  Убеден съм,че умните глави на този народ,ще намерят начин за излизане от това неудобно и за България положение,особено ако стане така,че дойде и Хилари Клинтън!

 11. Какво искате от един човек, който е родом от този край на България в който Елин Пелин е създал своя прекрасен литературен герой Андрешко.В този край (както и навсякъде в родината ни) е издигнат в култ дребната измама на властта, хитруването на дребно, така че не очаквайте “Андрешко” от с. Сирищник да надскочи боя си.

 12. ..ее да той като човешко същество
  Президента ни не е толкова лош ,или
  поне аз така мисля ..

  .. но като управленец го няма много
  много ..понякога дори твърде добре
  си върши своята работа…така както
  я разбира , явно според него това
  са стъпки във вярната посока..за съжаление обача аз несмятам, че прав , а мисля, че има и други хора които мислят като мен !!

  ..не е лошо да си смени работата
  нашият Президент , за съжаление
  като такъв не го бива много…

 13. Комунчовците просто не могат да спрат да излага себе си (освен провали те на друго не са спосособни, за това толкова си любят провалената Русия) и най-вече нас, които ги търпим.

 14. Нашите “социалисти” – първи капиталисти усетиха, че Европа няма да им пълни джобовете повече. И решиха да се върнат към братска (?) Русия. Ама сега като паднаха цените на нефта и суровините – и те няма да дават… Нали сте чували – “като патка на лед”?? 🙂

 15. Хайде да прочетем в. :Стандарт” от 6 ноември 2008:
  “По време на визитата си в САЩ премиерът Сергей Станишев пък получи уверение за участие от предишния президент на Америка Джордж Буш. По-късно премиерът оправи поканата и към руския си колега Владимир Путин и получи и неговото уверение за участие. Идеята бе приветствана и от френския президент Никола Саркози.”
  Първоначално срещата е обявена в София. Ако при преместването и в Пловдив е изиграл роля Гергов, това е осъдителното.
  Това , че Първанов ходи из азиатските републики не е осъдително. Там има газ. В Европа няма. Тази тръба “Набуко” трябва да се пълни с газ. Иначе ще си викаме от единия край до другия ку-ко. За съжаление Русия ни изпревари и сключва договри с бившите съветски републики за изкупуване на цялото количество газ по приемливи за тях цени.
  Осъдителното е, че Първанов в качеството си на президент ходи на рождения ден на Гергов, барабар с половината Министерски съвет. Това е ОПАСНОТО. Създаването на такива неформални отношения, меко казано намирисва на зависимост.Другото е движение по Протокола.

 16. Нека използваме идването на Путин в Пловдив и да му направим подарък от сърце. Мисля че най-подходящото за случая е да ме подарим Альоша. Нека си го вземе и да си го върне там окъдето е дошъл.Само за сведение ще добавя, че съществуващият надпис не е в памет на загинали руски войници /за такива в България не съм чувал/, а в чест на славната и непобедима червена армия.Просто така пише на самия паметник.Ако пък има проблеми с пренасянето сигурен съм, че ще се намерят стотици хиляди хора да му помогнат. В добавка може да вземе и самолета с петолъчката, който е някой /чудно кой/ е джучнал върху покрива на етажния гараж в панаира.

 17. “Смелата заявка в единия официоз” – цитат И.Инджев
  Многоуважаеми господин Инджев,
  при цялото ми уважение към Вас като талант, интелект и най-вече като ЖУРНАЛИСТ(eдна девалвирала в България професия)бих желал да разбера едно: защо вестниците “труд”(не би ли било по-правилно ТРУП?) и “24часа” биват представяни като “официози”? Може би защото са пионерите на опорочаването на българския език и налагане на т.н. жълто във вестникарството…? Или защото хулят Костов, а не Първанов? И така не мога да се сетя кой е “официоз” в Германия,Австрия, където премина животът ми.Такъв “официоз” беше “работническо дело”…Дори и да съществува такъв термин, горепосочените многотиражни листовки не го зослужават,защото опропастиха словото и успяха да замъглят разсъдъка на много българи,които за съжаление продължават да ги купуват и четат именно поради факта, че тези жълто-червени парцали, списвани от ЖУРНАЛЯ,т.е. НЕЖУРНАЛИСТИ бяха наложени.
  А иначе България няма президент – тя има Гоце из СыРИШНИК и на него би трябвало да му се търси съдебна отговорност.
  Би трябвало….

 18. Уважаеми г-н Сестримски,
  да си официоз е равнозначно на пропагандатор, на крепител на властта ( официози като правило има предимно в не особено демократичните страни). Така че аз съзнателно ги наричам “официози”, което пък , в множествено число, е съвсем ясно: у нас има боричкане кой да бъде по-верен на властта, на която не й стига един медиен крепител на пропагандния й облик!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.