“Сън” в зимна нощ

И на Запад, естествено, се опитват да крият информация. Ако мине. Но разликата с нас, с Изтока, е че номерът минава доста по-трудно ( нещо като при правораздаването- и на Запад има престъпност, някъде и по-голяма, но нейното озаптяване е несравнимо по-ефективно ).

И кой разкри унизителната за достойнството на двете водещи армии в Западна Европа военна тайна за сблъсъка между подводници с флаговете на Великобритания и Франция?

Един вестник. Казва се „Сън”. И е жълт. Получава се малко като в „ Yellow submarine „ ( „Жълтата подводница”). В смисъл, че тази знаменита песен на още по-знаменитите „Бийтълс” всъщност по своя подтекст ( в текста) е алюзия за нещо лековато, за веселба под въздействието на едни стимуланти.

Само развинтеното въображение, на пръв поглед, може да сътвори картината на сблъсък между подводници в гигантския океан, че и отгоре на всичко да се окажат братовчеди от НАТО. Но това се е случило. И е интересно да се види какво се случва след случката. „На втори поглед”.

Радиация при сблъсъка, за щастие, не е изтекла. Информация обаче- да. И гайгеровите броячи на един таблоид са я уловили, което само по себе си нямаше да е толкова сензационно- на сензационните вестници работата им е да ловят сензации.

Сензация за нас е фактът, че такава афера, неимоверно болезнена за самолюбието на правителствата на двете бивши най-големи европейски колониални империи, коленичи пред Н.В. Пресата. Пък била тя и жълта.

У нас ако си журналист и се сблъскаш с Н.В. Държавата ( например в лицето на нейното олицетворение Н.В. г-н Президента), потъваш. И не задаваш повече въпроси. Обявяват те за жълт, удрят ти черния печат и започваш да си говориш сам ( в личен блог, например).

Там, в средите на властта важи правилото „ преклонена главица остра преса не я гилотинира”. Или поне не веднага. Защото властта има респект от пресата и се бори за (оцеляването си и за) легитимността си в схватка, която обществото припознава като полезна за демокрацията.

Пак на „пръв поглед” , нещо подобно вече се е случвало и на Изток- в Русия. През август 2000 г. , когато потъна подводницата „Курск”, властите също така се надяваха да не се разчуе. Но се разчу- не благодарение на пресата, а пресата от сигнали, дошли от Запад. Путин се кри два дни от все още доста волната по инерция от времето на временната свобода (от кратката ера преди Путин) руска преса. Накрая му се наложи да бъде изчоплен от курортната вила, като охлюв от къщурката му.

Да не сравняваме двата случая по несравними показатели, защо ужасът при катастрофата с „Курск” беше далеч от случката с двете „братовчедски” подводните на Великобритания и Франция. Онова, което искам да кажа, е свързано с последиците за свободното слово.

Трагедията с руската подводница, довела до смъртта на нейния екипаж, стана повод за разправата със сводното слово в Русия. Вбесен от основателните критики на журналистите за поведението му на безчувствен автократ, принуден от общественото мнение да изплува и да вземе отношения по драмата, Путин предприе фронтална атака срещу свободата на медиите в Русия именно след и по повод на онези трагични събития. Започна я през септември 2000 г.

Кампанията му се увенча с голям успех. Възползвайки се от поройния дъжд от петродолари, с чиято помощ задави критиците, Кремъл си купи задоволството на широките маси. Но този пирог беше изяден. Вече се дочува възмутеното къркорене на руските стомаси срещу централната власт, която е стъписана пред рязката смяна на сезоните, довела до валутна суша, обезценяване на рублата, катастрофа на руските борси и още по-нерадостни прогнози за икономиката в обозримо бъдеще.

Оказа се, че, уличен в първородния грях на управника по време на ( нещо като) демокрация ( какъвто е бездушието към страданието на народа, като да отидеш на лов във време, когато би трябвало да обявиш национален траур) автократът Путин извлече автократичната си полза от ситуацията с потъналата подводница „Курск” преди близо 9 години. Той смачка независимостта на медиите.

Точно обратното се случва при сблъсъка между подводниците на две водещи западни демокрации ( и на разделените по нейните закони институции): свободното слово със сигурност бележи победа.

Сега да се потопим за момент в нашата локва, в която гъмжи от катастрофи. Те са всякакви: екологични, имиджови, демографски, социални, политически, правни. Престижът на виновниците би трябвало да катастрофира или поне да се потопи малко в блатото от рейтинги. Но си плува гордо като …да не казвам какво ( защото може да шокира обонянието Ви).

И защо е така? Много просто. Защото тук е като на Изток, а не като на Запад.

15 мнения за ““Сън” в зимна нощ”

 1. Има много “свински олигархически” напъни за “Априлски” тези 2009 г. около вероятното стълпотворение на делегати в Пловдив за гениална идея около Енергиен форум,за да “смаем света”,ако дойде г-н Путин,или г-жа Клинтън,за да бъде и замисълът по-удачен като “сеир”.
  Трудно е да се повярва,че в Москва и още повече във Вашингтон,ще хване дикиш!
  Но и,настрана от активирането и на др.съображения,които не са за подценяване,когато става дума за доза показност и блясък,особено след разнопосочни но съвпадащи преживявяния от различна фрустрация…
  Но тук авторът е прав….тук е като на Изток и още от времената на прословутата Соболева мисия,обиктовено се активират и командировачните за стотици чиновници…
  Междувпрочем тогава още нашите магазини в София,са били по-привлектелни за десетките или стотици руски придружаващи лица …България е вървяла по-пътя избран от днишщните “отличници” в ЕС…
  За какво говорим тогава?
  Има и сватби, врътки,свалки и изобретателни “свирки”!!!
  Но има и зловеща сянка на задаваща се валутна кризал
  Нашият “лъвски” лев при дефицит по текущата сметка е нараснал в сревнение са 2008 от 6.3 на 8.3 млрд. евро,а външното финансиране, ще е по-малко сравнено с това от м.г.
  Как бе джанъм,при липса на външно рефинансиране,в т.ч. и чрез “мургинизиране”като как ще стане така,че при намалял износ и натиск за изгоден внос,оголелият и обосял български гражданин,ще избегне задаващите се проблеми с банките и външната задлъжнялост на страната?
  Съвременната икономическа система обаче е твърде сложна,за да се управлява от министерства,
  премиер и ощепо-малко от президент…включително и с цената на п р о т е к ц и о н и з м а и изолационизма…
  Видяха го още Д.Буш и Д.Медведев на среща на лидери на АТИС /21 държави в Азиатско-тихоокеанското
  сътрудничество/.
  Разбира го и Стени Хойер, лидер на демократите в Камарата на преддставителите ,когато призовава за смекчаване на протекционисткатах клауза “Купувайте американското!”
  Защото за силата на Америка,решаващо ще бъдат не вторичните книжа и фондовите брамбъзлъци,а пазара и пройзводството!
  Това го е разбирал и банкера А.Буров и комуниста Т.Живков…

 2. Г-н Инджев, не сте прав за “Курск” и началото на Путиновата диктатура над медиите. В Русия очакваха месията да дойде. А неговото идване съвпадна с трагедията в Баренцово море.
  Може би ще посочите страна от новата вълна в света, която е направила прехода към постиндустриалното общество без диктатура – Южна Корея, Тайван, Южна Африка, Чили, Китай, Турция,Аржентина…

 3. Искрено се надявам, че чувството за справедливост у французите е достатъчно силно и този път няма да оставят на мира шайката престъпници, които давят и душат българския народ 45 + 20 години!

  http://www.ekipnews.com/?p=7339

 4. Г-н Петров, за очакването ( и намирането ) на месията в Русия сте прав. Но не и за “съвпадението” с трагедията в Баренцово море.
  Путин ” се изпуска” на една среща с близки на загинали, мислейки, че микрофоните не работят и истинският му облик лъсва и тръгва по света-светът вече е възмутен от досегашното му мълчание ( той си взима бележка- при касапницата в Беслан 4 години по-късно действа иначе…). Путин крещи на близките и хвърля “вината” върху телевизията за “истерията…и др. такива путинизми. Които не са случайни, а типични: в този стил разговаря и с Лари Кинг по Си Ен Ен-знаменит цинизъм в историята на съвременната комуникация е отговорът му на въпроса какво е станало с подводницата: “ПОТЪНА”, просъсква човекът със змйския поглед ( в който, според Хилари Клинтън се четат три букви- КГБ…ще видим как ще си общуват, ако наистина се засекат в Пловдив).

  Та още на други ден, на 9 септември 2000 г., след случката по Си Ен Ен, разяреният Путин започва атаката срещу медиите. Нарича се “Доктрина на информационната безопасност на руската федерация”. Тя става инструкцията за смазване на свободата на медиите в Русия, която методично се изпълнява.
  И друго “съвдапение” : в същото време за втори човек в държавното радио и телевизия е назначен от Путин генералът от КГБ Александър Жданович и с това се слага началото на налагането на “патриотичнта линия” , в която една от ключовите тези е “вражеската дейност” на чуждите средства за информация.
  И т.н и т.н.
  А за диктатурата, като необходимост ( както ви се струва) направо не ми се спори. Винаги има хора, които ще обяснят как “бият негрите”, хора, на които това оправдание ще се харесва- да им сочиш примерите на еволюцията към демокрация е явно ялов разговор…
  Истината е, че оправданието с “боя на негрите” е не просто въпрос на определена интелектуална нищета на самия манталитет (нямам пред вид лично никого), а и на също такъв удобен мързел- демокрацията трябва да се гради, да се спазват правила , процедури…Мъчна работа…В Русия не обичат тези мъчнотии и не ги изискват от онези, които обичат Русия, което всъщност е истинското обяснение за тази любов-необяснима ( уж) към руското по нашите земи. Избираме по-лесното, познатото и в този смисъл- юутното мързелуване.

 5. Здравейте! Не само аз съм забелязал, че добре пишещият човек е добър манипулатор. Обаче е несложно – чрез интернет търсачка и написвайки например думите “манипулации световни медии”, веднага се появяват множество връзки към конкретни материали. Например в лекцията на директора на неруската и небългарската уважавана медия “Монд дипломатик”, именувана “Медиите и глобализацията”, се дават много примери и за обратното на внушаваното тук твърдение и то конкретно – примери “от Запада”. Просто трябва да се чете и друго за “стиковка” и размисъл. Приятен ден.

 6. Руският деспотизъм,почти винаги под формата на автокрация,е показал удивителна жилавост и успех в оцеляването,което поне на няколко пъти е било на косъм.Въпреки,че последното му оцеляване през периода 1941-1945г.е било резултат повече от външни фактори,то може ясно да се да се обособят две причини от иманентен характер, за относителната му стабилност.Първата е перманентното състоние на ВОЙНА.Доказателство за горната констатация е положението, до което достигна след оттносително дългия период на невойна.Втората причина е базисна,идеологическа.В “дореволюционното”минало това е било православието,а след това-лениновият прочит на Маркс,който сега не е актуален и новите автократи отново се обръщат към православието.Но,както по всичко изглежда, и двете причини са с изключително изчерпан ресурс.Останалият свят упорито не се поддава на провокации за решителен конфликт,а православието, като най-старата и закостеняла форма на християнството, е отбелязала краха си още с краха на Византия.По всичко личи, че тези неща не се проумяват нито от върнушката в Кремъл,нито от техните любимци у нас.Синхронните им усилия показват само циничен стремеж за неограничена и безконтролна власт,на всяка цена…Византия е увлякла в краха си и кръжащите в нейната идеологическа орбита по-малки и близки държавности.А България и тогава и сега е на фронтовата линия.

 7. Сега когато вече и П.Стоянов реши,че с И.Костов обновеното СДС на М.Димитров и н а с н и м к а, не трябва,да застава до него,съм му благодарен до известна степен,защото иде ред и на “спомени” за Ж.Желев,
  Ф.Димитров,Ст.Софиянски,
  Н.Михайлова и цялото нашенско демократично войнство,което усилено “тъче” около около интригата НАТО,КОАЛИЦИИ,Герб-БСП и т.н. и т.н.,а тези спомени са “запазена мярка” за журналиста Иво Инджев,когото се правят опити за “натаковане” чрез “стиковане” на размисли….
  На мен ми допаднаха повече вижданията НА С.ДАНЧЕВ за генезиса и перманеното “походно и сражево”/от сражения-б.м./на и м п е р с к а т а върхушка и присламчването към уязвими за влияние орбити,в т.ч.и нашата…
  Въпросът за византийското оцеляване е бил третиран от мен и по други поводи около схизмата,когато министър на последния император заявява,че по-добре “тюрбан около кардиналска митра” и така Гърция възкръсва около времената на Байрон,както Сърбия,Румъния и Молдова/струва ми се/…само нашият велик любовник Иван Александър,предпочита да чука дсържавата,вместо еврейката,когато децата му са се хванали за гушата и сина на Мурад от Мара /?/ ще заколи своя вуйчо Иван Шишман,за да такова мамата и на държавата….България!!!
  Горното като повод за размисли и тъкмо сега, когато дискусията з а г р у б я в а около държавността…
  и РОЛЯТА НА
  горепосоченото войнство КАТО БЪЛГАРСКИЯ( ЕЛИТ в т.ч. и ТАЗИ на днешните депутати, И НА техните предшественици И ПРЕДИ И и след събитИята на 9ти септември 1944 г…..

 8. Иво, не си говориш сам, споко. Интернет тепърва ще изпреварва останалите медии, особено печатните на първо време. Точно затова управляващите много са се загрижили как да контролират и подслушват чатове, форуми и др. Забраниха дори порнографията в нета, за да могат после да лепнат на всеки неудобен, че е педофил, порнограф и т.н., а после последния нека да тръгне да доказва че не е такъв. Но номерата им вече се изтъркаха.

 9. Както се вижда, читателите на г-н Инджев са информирани хора, но само да добавя, че в момента тече процеса между Березовски и Абрамович. Там собственика на нац.отбор на Чукотка, е определен като член на бандата на Путин, която именно по повод Курск, се разправи с ОРТ и др.медии.

 10. В допълнение към първия коментар се появи и анализ на рейтинговата аганеция Moody,s,според която рецесията в Източна Европа,щебъде най-тежката от всички останали региони….
  Би било добре,ако това не се забравя,с оглед на самонатаняването….

 11. Към 12 и нещо се видя,че на заксука к кафе и другите десни Вилфред Ммартенс /ЕНП№/ е благословил Генерала за премиер!
  Анатемосал всякаква коалиция на Герб със социалистическата
  партия,както и с “Атака”..а,по една “майна” била теглена и на останалите партии съставляващи тройната коалиция…..
  Бива ли така, другари!

 12. “… плува гордо като …да не казвам какво”, чудесна илюстрация на бългрската политика и общество, чийто взор винаги е запушен плътно от леки л….а!

 13. Ако не се лъжа Джон Маккейн, съперникът на Обама на президентските избори, беше казал, че вижда в очите на Путин трите букви(КГБ)

 14. “…и започваш да си говориш сам ( в личен блог, например).”

  Господин Инджев, ако човек има какво да каже и то е истина, то той никога няма да си говори сам.Настоящето и бъдещето на медиите далеч не се ограничава само с радио и телевизия.Много хора се “събудиха” и искат да чуят истината.И ако знаят, че жълтите медии пишат истината ще ги четат. Защото истинските медии не са онези които ни залъгват чрез изкусни лъжи и ни хвърлят пясък в очите, истинските медии са онези, които ни дават истината, уважавайки правото ни да знаем какво всъщност се случва в държавата ни и по света.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.