Защо се напи Шоичи Накагава?

Знаете ли защо се е напил от японският финансов министър Шоичи Накагава. Нали го видяхте по телевизора: пиян на пресконференция в Рим на среща на Г-7. Резил! Обаче си има причина. Съобщава ни я един от нашите официози:

„Статистиката показва, че през 2008 г. икономиката на страната ни е нараснала общо с внушителните 6 на сто. Японците могат само да ни завиждат – за периода те имат спад от 12,7%. „

Как да не напие човекът от завист! А завистта е лош съветник. Г-н министъра беше принуден да подаде оставка. Напълно заслужено, а не като нашият Орешарски. Костелив орех излезе той. Ако ще не само данъчната служба, а цялото му министерство да бъде разтърсено от корупционен скандал, той си остава непоклатимо спокоен за поста.

В този смисъл си заслужава да се отбележи още една аналогия с Япония в наша полза: слаба ракия са това японските министри! Нашите и корупционно земетресение от най-високо степен не ги помръдва!

Японската икономика наистина преживява най-трудния си период откакто един друг външен фактор се стовари върху нея през 1974-та. Тогава, след Октомврийската война в Близкия изток ( от която Израел отново излезе победител въпреки първоначалния успех на изненадващото нападение на Египет и Сирия) страните от ОПЕК наложиха ембарго на износа за лошия Запад и цените на петрола скочиха драстично.

Сега, отново по външни причини, производството на Япония бележи спад от близо 14 на сто за края на миналата година. Причината е, че страната е прекалено развита: произвежда неустоимите за световните потребители автомобили, чието търсене обаче рязко спадна поради финансовата криза.

При нас е обратното: радваме се, че сме недоразвити икономически и сме на завет по време на бурята. Встрани сме от глобализацията и минаваме метър ( засега?!).

Пропагандата тук обаче не жали сили да възвеличае величавите постижения на икономиката ни ( които властта си приписва за свои) и то на фона на пострадалата Япония. Само че Япония не страда май чак толкова. Премиерът Таро Асо току-що предложи на МВФ заем от 100 милиарда щатски долара, за да помага на страните,  засегнати от кризата. Дали и България няма да се окаже сред тях?

Нещо повече, г-н Асо ще официализира предложението си чак през ноември на срещата на върха на Г-20. Това означава, че никак не е притеснен за валутните резерви на страната си от 978 милиарда долара  в дългосрочна перспектива.

Президентът Г.Първанов предложи на японците да инвестираме в тяхната страна ( което е толкова адекватно, колкото и предложението му да помагаме на Виетнам в областта на правосъдието). Любезните японци любезно премълчаха този анекдот.

Сега, понеже са ни обещали Г.Първанов да посети Италия, очаквам да науча как държавния ни глава ще направи оферта на Берлускони да внася пица от България. Защо не? След като се завърна  от Русия с твърдението, че се бил борил с руснаците ( за каквото и да било), защо пък да не продължи с подвизите в същия дух?

12 мнения за “Защо се напи Шоичи Накагава?”

 1. Станишев: Орешарски е най-стабилният

  “Спрете с глупостите, министър Орешарски е един от най-добрите министри в правителството“.

  Така премиерът Сергей Станишев отговори на въпрос дали ще поиска оставката на финансовия министър заради скандала с подалата оставка шефка на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина, предаде БГНЕС.

  Моите, уважения, за Вашия труд, пиша за първи път, но за съжаление само мога да цитирам засега. Просто след изказаното от куклата-премиер, няма какво да добавя.

 2. .
  .
  ВСЯКО ЯЙЦЕ — БОМБА, ВСЯКА КОКОШКА — ЛЕТЯЩА КРЕПОСТ СРЕЩУ ИМПЕРИАЛИЗ(Ъ)МА.
  .
  (надпис срещу кенефа в с. Сирищник)
  .

 3. Въпросът за честа при самурайте се решавал “се пуку”…но като е тръгнало на “стабилни оценки”,най-подходящо би било българското “секуру!” с макарони на фурна!!!

 4. България – страна без практически НИКАКВИ собствени енергийни източници десетилетия наред изнася електроенергия за почти всичките си съседи. На загуба, естествено. Така че анекдотът за износ на български пици към родината на пицата не звучи никак анекдотично. Не знам как Първанов не се е сетил да изнася петрол за Саудитска Арабия например.

 5. Хм… ами след неуспеха, да “предадем опит” на запад, защо да не се пробваме и на изток? Работим със софтуер от Африка, “греем се” с газ от Русия, що пък да не покажем и кое, как не се прави?

 6. …то днес и “ламборджини” ми се наби в мозъка – не знам защо…
  🙂

 7. Използвайки закачливия Ви тон, моят отговор е – защото, предполагам, както наскоро и аз самият разбрах (от блога на Комитата), е научил за удостояването на др. Тодор Живков (лека му пръст) с почетната титла Доктор хонорис кауза от японски университет (допускам – Токийския). А сериозно – защото човекът се е издънил и явно има достойнство. Добре е все пак, че е отминало времето на харакирито.

 8. Орешарски похвали Мургина,Станишев хвали Орешарски….Не е ли време и Станишев да го “похвали”някой?!А кой? Само българският народ!За съжаление ще трябва да изтърпим това измислено правителство и неговия премиер-най-голямото “недоразумение”в най-новата ни история!Само още няколко месеца!!!!

 9. Толкова са жалки управляващите комуноиди. Сега се надяват да издаянат до изборите преди кризата да се стовари с пълна сила в България. Но не би, ще ги помете навреме. Вижте всекидневните тревожни оценки за Източна Европа, вижте огромната загриженост на Австрия.
  Тъкмо ще се запролети и ще издуе урагана.

 10. Rocky, това правителство ВСЯКА минута ни бута към абсолютното дъно! Такава наглост никой не може да си въобрази дори. Освен кражбите от хазната, чрез заменки и какво ли не- ще оставят и грозното петно по всеки българин-по презумпция той ще е крадец, корумпиран и некултурен-нещо, което трудно ще изтрием от себе си. Дано следващите, които имат мъжеството отново да се заемат с изграждането на държавицата ни, да бъдат благословени и нека този път да бъдат подкрепяни от всеки мислещ с главата си! Инак, по-добре е да си вземаме шапките и да се махаме от тук.

 11. Всички комунисти – под земята! /Лозунг в мина/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.