Не сме САЩ, сащисани сме!

Ако смятате, че корупционният скандал около НАП, довел до оставката на нейната шефка Мария Мургина от поста й, е основание и нейният пряк началник Пламен Орешарски също да подаде оставка, значи сте глупаци. Така отсъди ( вождът на червенокожите) Сергей Станишев.

Той взе още един ваш скалп. Обяви ви за ненормални, ако се интересувате от досиета. Нарече ви циркаджии, щом сте готови да се подпишете срещу неговото управление. Сега, като допълнение, сте и глупаци ( което е важно уточнение, защото ненормалните циркаджии не са непременно глупави).

Между глупаците, ако това ви успокоява, се откроява особено бившият заместник на финансовия министър Кадиев, който по няколко пъти на ден призовава от различни медийни трибуни за оставката на Орешарски.

Кадиев е кадър на БСП , наричан „червеното юпи”, който (запомнете ми думата) ще „расте” тепърва именно заради това, че гради собствена физиономия чрез своята позиция. Дори и в колективистичния планктон от червени кръвни телца, това се забелязва( макар светът на левичарството да се крепи върху потискането на личната изява в интерес на колективния интерес) .

Поставете са за момент на мястото на червенокожите. Техният събрат Голямата уста (Кадиев) мрази най-омразния символ на капитализма в кабинета ( Орешарски при това е, о, марксистко-ленински небеса, бивш съратник на „синьото племе”). В този смисъл Кадиев е червен шаман, който е най-естествения авторитет за червеното племе. Но вождът Станишев го нарича глупак! Мъка…

Но да оставим тези племенни боричкания и да се върнем към същественото: що за твърдение е ( наистина глупавото изказване) на Станишев, че за един министър критерият за неговото оцеляване като член на кабинета е успехът. Орешарски, казва Станишев, е много добър министър, защо резултатите във финансовата му област са много добри. Това било основното, по което трябвало да се съди за един министър.

Само тежко управленско невежество може да роди подобна антисентенция. Историята ( на демокрацията) познава безброй примери за паднали от поста си министри дори поради съмнения за неща, които нямат нищо общо с успеваемостта на ръководените от тях ведомства.

Бръщолевенето на Станишев още веднъж доказва, че политиката и управлението на една държава изискват опит и не могат да бъдат поверявани на случайни хора, които не са работили и един ден през живота си.

Ако Станишев заявява, че ( целта оправдава средствата) в политиката имат значение само числата, изчисленията не му излизат. Защото претенциите към Орешарски не са свързани с лихвата, индексите, процентите, дефицита и баланса, а с абсолютно ясния казус, че е заподозрян като покровител на престъпна дейност в най-важната част от подчинената му администрация: приходната.

Ако тези обвинения, които доведоха до мерки срещу главата на агенцията по приходите Мургина са толкова основателни, че се налага тя да бъде прогонена и разследвана ( следена май доста отдавна), нима подозренията за облагодетелстване по възходяща линия в системата за близо милиард лева ( по данни на официоза в. „Труд”) не се катерят до самия връх на административната пирамида: поне до самия министър?

Или ключът е в думичката „поне”? Защото и над Орешарски има още по-високи върхове в пирамидата, който, както изглежда, защитава своя фундамент. Те ли са причината Станишев да нарича глупаци всички, които си позволяват да вдигнат глава нагоре? Ако отговорът на този въпрос е „да”, ще смятаме ръмженето на премиера за самозащитна реакция.

„Логиката” на Станишев противоречи на опита на демокрациите. Нито републиканецът Никсън, свален от власт, нито демократът Клинтън, който беше на крачка от същата съдба, щяха да пострадат в управленската си кариера като президенти на САЩ, ако за нея трябваше да се съди само по някакви статистически параметри.

Е, да, тук не е САЩ. Тук сме просто сащисани…

12 мнения за “Не сме САЩ, сащисани сме!”

 1. Статията е великолепна и изрича много истини. Много важна е констатацията:

  “Бръщолевенето на Станишев още веднъж доказва, че политиката и управлението на една държава изискват опит и не могат да бъдат поверявани на случайни хора, които не са работили и един ден през живота си.”

  След като този арогантен комсомолец си поигра с държавата, все едно тя е детска играчка, и я доведе до ръба на пълния провал, остава да се запитаме какво правим ние, зрелите граждани, та още търпим подобни безобразия?!

  Не е ли време да бием един великолепен шут на това най-корумпирано в историята ни правителство, което ни компрометира така в очите на Европа, че години ще са ни нужни за да си очистим имиджа: а днес сме чисто и просто една бандитска страна, в която министри покровителстват бандитите, а бандитите са им техни най-сърдечни другари!

 2. “абсолютно ясния казус, че е заподозрян като покровител на престъпна дейност в най-важната част от подчинената му администрация: приходната”

  Тук ще си позволя малко несъгласие и малко допълнение. Приходната част от дейността на администрацията на финансовото министерство е извънредно важна. Както и разходната. Където министърът Орешарски също има забележителни (анти)постижения. Нали не сме забравили случая с “батко?”. Парите, които този добър човечец отпуснал на братовите си фирми май също би трябвало да са под контрола на орешарската администрация? А нима тази администрация не държи лъвския пай от заслугата за спрените стотици милиони от европейските фондове? Във всяка отделна сфера провалите и кражбите от тези фондове са “заслуга” на съответното министерство… плюс неизменния титуляр – министерството на финансите.
  Очаквам червенокожите да се извъртят в оценките си за Орешарски, защото положението става наистина неудържимо. Очаквам да си спомнят, че Орешарски беше високо в йерархията на СДС. И че беше зам-министър в правителството на Костов. Това положително ще си спомнят когато му дойде времето. Само няма да си спомнят защо Орешарски изхвърча от СДС – защото бе уличен, че е човек на Васил Божков. Какъвто е и до днес.

 3. Днес, в сутрешния блок по Хоризонт, Вл. Каролев каза нещо, което е известно, но не се назовава и не се коментира, че “Орешарски( В. Божков) е четвъртият член на тройната коалиция”.

 4. Само кризата им попречи,какъв карък,да се беше забавила с една година… вече за четвърти път годишните ддс-афери са страшни,но чак този декември сме на минус и от ДАНС нямаха избор.Просто ддс-изрядните,от веригите за техника,телефони, супермаркети,комуникации и прочее чужди компании не направиха традиционните декемврийски обороти и не можаха да компенсират кражбите,направени предварително…Ако Орешарски беше в час,щеше да им е задал на галените фирми по-свити параметри на крадене по-отдалече,ама и той не вярваше,че кризата ще настъпи доста преди изборите,беше оптимист.И инат,от опозицията му подсказваха постоянно.И това ми било успешен министър…А “Капитал” невъзмутимо титулуват Мургина като отличника на правителството,още от заглавието на коментара,последван от смаяни читателски такива…

 5. “Спрете с глупостите. Министър Орешарски е един от най-добрите в правителството”. (с. станишев)

  Като си помисля, май не е много грешно това твърдение. Ако се вземе за мярка министър-председателя, то орешарски наистина не изглежда да е толкова зле…

  Отлично есе, г-н Инджев!

 6. Ако прокуратурата е независима от станишко,трябва да се самосезира срещу него и целия му кабинет! В противен случай-и тя е в кюпа! Не само сме същисани-ОТВРАТЕНИ сме! Не могат да се изброят извършените престъпления! Всички ги знаят, така че да си РАЗКАЖАТ доказателствата! Ако ще и пред европейския съд. А там, в Брюксел да инкриминират престъплението “последователен, бавен геноцид” срещу човечеството.

 7. Няма страна в Европа, в която да има толкова проблеми: потресаваща мръсотия в градовете (в селата е малко по-чисто, защото няма хора), разбити и опасни пътища, мързелива и бавна администрация, отчайващо долнокачествено образование, липса на ясно изразена граница между органите на реда и тези на престъпността, пълна липса на преследване на големите крадци от бюджета от страна на прокуратурата. Не виждам нищо, с което можем да се похвалим, още повече пък да привлечем някой да живее в България или да прави бизнес в нея. Каква е ползата от това управление? Ако има такава тя е само за самото управление. Станишев завършва достойно цикъла и ни връща там откъдето тръгнахме-управлението на левите при Виденов. А иначе да се държат надменно и дебелооко към критикуващите ги и опонентите социалистите могат като никой друг. Това го правят защото се опияняват от властта и считат, че са несменяеми. Може би Б. Борисов е абсолютно прав и проблема на България се състои в това, че едни работят, а други им избират кой да ги управлява.

 8. Президентът на САЩ е счел за целесъобразно,да ме включи,/наред с другите/,в послание,с което информира за историческата стъпка от Денвер.
  Споделям го с вас,както го направих протоколно с посолството и с Българската президентска канцелария,защото добавих и фразата:

  Посланието е историческо през ерата Обама и п о д с к а з в а
  друг прочит в частта за с л а в я н о б ъ л г а р с к т о
  н и м я с т о в с в е т а.

  Г-н Инджев е редовно информиран човек и много добре знае,защо не ме тресе,нито суетата,нито гнусна шумотевица прйзвеждана от Позитано….и “навличана” с премяна от МС…
  След всичко до тук,какво още и как трябва да им се каже?…

 9. Статията е страхотна (както винаги). Истината обаче за тази ситуация, също е много важна да изплува. Повечето медии и изказвания стъпват на допускането, че Мургина е виновна и продължават от там нанатък с коментари и т.н. Какво е положението обаче, ако това допускане не е вярно и че тя е невинна! Както писах в един предишен коментар аз я познавам и смятам, че е по-вероятно тя да е невинна. Какво от историята до момента ме кара да мисля че съм прав:
  1. Удърът дойде от ДАНС – това не е ли същата институция, която се използва като маша от управляващите срещу политическите й противници (и дори имаше съмнения, че е участвала в жестокия побой над журналиста от frog news)?
  2. Нашето правителство изведнъж разкри схеми за източване на ДДС и “почна” борба с престъпността – това не е ли същото правителство за което броя осъдени към момента за тежки престъпления и корупция е равен на 0 (словом никой).
  3. За нов директор на НАП бе назначен заместник-директор отговарящ за ..Оперативната дейност. Ами това е човекът, който управлява ревизии, проверки, контрол, т.е. човекът, който би имал много повече информация и възможност да участва в такива схеми, отколкото Мургина..
  4. НАП в последно време за почна да прави проверки на хора, който са “богоизбрани” – Доган, обръча около Първанов и.т.н. Дали този удар не е шамар срещу единствената администрация (и ръководителят й), за която (все още) всички са равни пред закона?
  На фона на всичко това според мен сме свидетели на поредното “активно мероприятие: целящо с един куршум да уцели следните няколко заека:
  1. Шамар и назидание за тези, които забравят кой е господар и (все още) смятат че закона трябва да важи за всички.
  2. Поставяне под контрол на данъчната адмнистрация, за да не се повтарят подобни “рецидиви” – важни хора да бъдат притеснявани.
  3. Отчитане за пред ЕС и електората, как наистина има борба срещу престъпността и излъскване на овехтялия имидж на правителството.

  Звучи ми като добре организарано и проведено мероприятие с “главен мозък” зад това. А на вас?Продължавам да се питам, как и кога ключови политици и бизнесмени ще бъдат съдени, осъдени и вкарани в затвора за престъпленията срещу държавата за последните 10-20 години. И ДАЛИ?

 10. “Звучи ми като добре организарано и проведено мероприятие с “главен мозък” зад това. А на вас?”

  Поне на пръв поглед прилича на удар срещу гоцевите червенотиквеници, които взеха да си показват рогата напоследък. Но със сигурност има още много навързани интрижки.

 11. Аз мисля, че тук се целят две неща – замитане на следите, сваляне на отговорност от останалите.
  Има един друг любопитен момент – тези, които са я лишили от достъп до класифицирана информация, не са ли известили предварително прекия и началник – министъра Орешарски, и своя пряк началник – Министър-Председателя Станишев, комуто е подчинена ДАНС. И ясно ли е какво е направила, за да и се отнеме допуска. Иначе излиза, че ДАНС на своя глава уволнява.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.