Примерът на премиера

Стандатният израз гласи: щеше да е смешно, ако не беше тъжно. В случая с отвързаната агресия на журналисти от държа(в)на медия у нас ще е по-вярно да се уточни: щеше да е тъжно, ако не беше толкова прозрачно, че чак вбесяващо- толкова, колкото може да бъде безсилието ( на зрителя).

Такова впечатление създава гледането на държавната телевизия. Колеги, умни със сигурност, копнеещи ( вероятно) да се изявят най-после като истински критици на очевидните за всички ( но непозволени досега за заяждане) недъзи, изведнъж се превъплъщават в безмилостни преследвачи, но само когато господарите са пуснали кръв на захапаната жертва.

Така в новините на БНТ можете да видите изненадващо уникално остър тон спрямо срутения по заповед отгоре ( и пазен до вчера като недосегаем) авторитет на Мургина, низвергнатия началник на данъчната служба.

Всичко и всеки, посочен от началството като грешник, става кокал за ръфане.

Още по-жалка е картинката в рубриките на телевизията, в които направо се гаврят с нещастния Шоичи Накагава, финансовия министър на Япония, подал оставка, след като беше показан в неадекватно състояние на публично място.

Човекът е сгафил, но има лично достойнство. То го кара да се засрами. Освен това той е част от една управленска система, която не допуска да я злепоставят. Ето защо по негов адрес по БНТ пада едно хилене, едни подигравки, характерни за хора, които с удоволствие подритват падналия, но сами не смеят да предизвикат падането на онзи, който е тук и наистина го заслужава!

А, да, също и защото японецът е някъде там, в Далечния Изток. Толкова е далечен, че е безопасен-няма вероятност някой олигарх да звънне на подчинения му държавен шеф и да му нареди да уволни присмехулниците. Докато болезнено близките ни примери, като случаят с нашия финансов министър Орешарски, не вдъхновяват желанието за подигравки на колегите в държавното пропагандно ведомство.

Как пък на волнодумците ( в осмиването на далечния японския финансов министър) нито за миг не им дойде на ум да употребят част от енергията на сарказма за доста по-родния и също толкова „източен”, свързан с източването на ДДС, български пример ( и премиер)?

9 мнения за “Примерът на премиера”

 1. Анализът, както винаги е в десетката! Не знам, но защо си спомням, че Орешарски е от Дупница? Сигурно не случайно е дошъл този спомен в главата ми? Аз живея извън България, но в Европа и усещам доста по- силно мнението на хората за нас Българите, от колкото живеещите в Америка. Честно да ви призная много се притеснявам да казвам, че съм от София на хора идващи да ми благодарят за свършената от мен работа! Защо аз и семейството ми трябва да страдаме от политическия труп Станишев или Първанов? Уверявам ви от първа ръка, че хората поне в Испания не гледат с добро око на Българите и смятат, че всички сме мекерета, както правителството ни. Разбирате ли колко на далеко е ехото от тъпото и некадърно управление. Не страдате само вие мили мои сънародници. Страдаме всички Българи по целият свят. Хайде ние дигнахме белият байрак и в името на по- нормалното съществуване на децата ни си намерихме държава, която не ни прави за посмешище и не ни пречи да работим и живеем нормално. Не ми се мисли, какво ви е на вас? Съжалявам много, но не мога да помогна даже и със съвет. Всеки сам си избира как, защо и какво да изживее в остатъка от годините си дадени му на този свят.Трябва сами да се справите, за съжаление тук на острова няма урна за гласуване за Български избори.Желая ви успех мамка му! Искам да се гордея с името БЪЛГАРИН!

 2. Vzriviha zavedenie… koi e vinoven mafiata ili jurnalistite koito otraziavat sybitieto ???
  otgovor: zavisi kyde e bara, v Bulgaria ili izvyn Bulgaria

 3. Справедливостта е като кунилингуса – прекалено женско понятие, за да го разберат хората в един напълно мъжки свят като политиката. Аз лично мразя и двете – първо, защото са полезни само за тези, които ги притежават и второ, защото българските мъже колкото и да се стараят, все не ги правят както трябва.

 4. Сега когато при задълбочаваща се криза и богатите се плъзгат към д е п р е с и я, “грешна” България отново е терен за “фектовка” на двете основни еврепйски семейства като “Левица” и “Десница” /така е било и при цар Фердинанд 1914 г./но сърби,руманци и гърци са били по-хитри и прозорливи-б.м./просто отново препратих послание на Г.Първанов,конституционен държавен глава,както и на една дама,президент партия,която не беше сред останалите десни на закуската с Вилфред Мартенс…за да му повлияе евентуално,тъй като колкото и да е тъжно,признавам “греха” си за Октавиан…у нас на село едно време казваха “момчето е зелено”…
  Държавният глава няма право да се прави на “английска кралица”,/още повече на нея!!/,тъй като рутинираната английска дипломация е като многовековната трева….и намира начините….
  Тъй като и д р у г и “явно” са “пропуснали” момента,за следене,разчитам и на духа им к а т о истински българи,и патриоти,защото това което става не е на добре….

 5. В 10.20 ч. и Надка се сетила,че “Станишев не ни води към добро….!Нима?

 6. Ами така е като всяка сутрин журналистите от БНР и БНТ минават ИНСТРУКТАЖ.BIG BROTHER ГЛЕЕЕДААА!

 7. Г-н Инджев, на последната Ви статия Неизвестен ватман взриви трамвая … https://ivo.bg/2009/02/18/%d0%bd%d0%b5%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%bc%d0%b0%d0%bd-%d0%b2%d0%b7%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b2%d0%b0%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82-2/
  се вижда само заглавието, четири коментара и няма прозорче за писане на коментар. Да не са Ви цензурирали, или е някакъв технически проблем?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.