Вятърничавост навява оптимистични преспи

Снеговалежът, който затрупва България, е нищо в сравнение с пороя от обилни обещания за благоденствие, които се сипят от проправителствените пропагандни машини за произвеждане на изкуствен оптимизъм, предназначен да покрие оголените писти на властта по пътя към изборите.

Макар премиерът Станишев за пръв път да допусна маааалко песимизъм с констатация, че вече имало признаци за криза, контранастъплението срещу песимизма марширува по всички правила на тоталната пропагандна война.

В рамките на броени дни ни разиграха евтиния сюжет с доброто и лошото ченге по въпроса за голямата гергьовденска ( разбирай първомайска) почивка. Понеже няма криза и страната прелива от трудова заетост, правителството все пак склони да има голяма ваканция.

Ура, другари! Не знам за бачкането, но почиваме яко, често, безпаметно и вдъхновено както само един истински богат народ може да си го позволи.

Междувременно лично премиерът Станишев ни увери, че със събирането на нашите данъци всичко е наред-взимат ни ги , та пушек се вдига. Пушилката ни я дишат дори в Германия и Англия, отсече той, където събираемостта на ДДС била по-зле от нашата. Горкичките, как ли страдат тези изостанали от нас народи?!

Пропагандата намеси и Япония като черен фон на червените ни успехи. Според в. „Труд” японците само можели да ни завиждат за икономическата стабилност от последното тримесечия на миналата година.

Седмицата на големия оптимизъм получава своя венец в същия официоз в неделния му брой, който ни осведомява:

„ Въпреки кризата средната работна заплата в България ще достигне 600 лева през тази година.”

Станишев и „Труд” не изпадат в подробности по въпроса за харченето на отлично събраните ни данъци, нито пък какво ще означава въпросната средна заплата спрямо инфлацията, която не се радва на такова внимание в прогнозите на пропагандистите. Ако оцелеем в рамките на тази оптимистична трагедия, тепърва ще правим сметка и ще я търсим от когото трябва.

На пръв поглед голямо изключение в помпането на оптимистичния балон прави агенция „Фокус”. В свое проучване на общественото мнение тя е стигнала до заключението, че 59 на сто от българските граждани искат да избягат от нашия данъчен рай ( в някое данъчно блато, като Германия, може би).

Първият поглед обаче лъже, защото трябва да си зададем въпроса: много ли са тези близо 60 процента българи, които не разбират колко им е хубаво? И тогава трябва да си спомним, че по времето, когато управлението си беше чисто социалистическо , без примеси от монархизъм и догановщина, мечтата за напускане на социалистическия рай в адската западна посока със сигурност беше доста по-масова. Така че данните, попаднали на фокус в съответното проучване, всъщност са си оптимистични- има спад в мечтата за бягство от проспериращата ( според пропагандата) Родина. .

Явно агитаторите у нас знаят максимата, че песимистът е на практика добре информиран оптимист. В този смисъл ни информират толкова и по такъв начин, че да си останем, както се надяват, оптимисти!

6 мнения за “Вятърничавост навява оптимистични преспи”

 1. Вятърът който задуха междувременно
  от Русе за истинско обединение на централите полза на политическото
  и обществено развитие на България срещу управление доминирано от БСП,е мчоже би най-свежият предпролетен полък,надявам се!
  А също така и че г-н Инджев ще го отрази по подходящия начин,тъй като е явление наложено от събитията!
  Досегашните статии за първите два месеца на годината отразяват опасното ни отдалечаване от отличниците на Европа,която и без това си има свои проблеми,но преди срещата на 2 април на НАТО в Лондон,ще е много по-трудно наваксване в правилна посока,
  поради излишък от “лидерска”суета в полето на Десницата!
  Българският т.н. елит се храни и с американския идеализъм и с криворазбраната от европейските социалисти,подкрепа която не взема под внимание развитието ни през последните десетилетия на различни скорости и вероятно по тази причина въпросът в качеството му на историческа неправда,заслужава доктринално обновяване на трактовока в стил “Кенан 1945г.”
  Тук не разбират езика на Вилфред Мартенс,а този на колегата му от европейскато социалистическо семейство!
  Но сега не сме 1989 а 2009 г.

 2. A be хора, що се бъзикате с момчето, с премиерчето де.Тия PR-ри съвсем му взеха акъла. Та на трамвай го качиха, та герой от комикс го направиха(тук много не им разбрах идеята – дали СС искаха да направят за смях или потенциалните избиратели на идиоти, но се получи). Изкараха го вчера на снега по водевилни обувки, а то горкото се опитва да се прави на мъж. От ДАНС отнели достъпа на госпойца Мургина – а на него му разпоредиха да я похвали, . . .Не виждате ли, че и от неговата си партия изглежда целенасочено и постоянно го правят за кашмер. Съвсем се е объркал – излиза и казва нещо и после излизат двама, трима да се обясняват. Тия пък от опозицията и вот на недоверие му спретнали, та и за това да мисли.Къде по-важни неща го тормозат.Края на мандата идва – отчет трябва да пише на Доган. 😉

 3. Тук в Испания на Канарските острови една обикновена чистачка в хотел получава заплата от 1200 евро включително и две заплати от горе за Велик ден и Коледа!? Да коментирам ли повече? Краят на април и месец май ще се сгромоляса кризата в БГ.Така поне предсказват световните анализатори.Дано да издържим!

 4. В случай,че не успее да се разбере с Чехия и Полша за ПРО,Сали Бериша,албанският премиер е дал съгласие,в случай на конкретно предложение от Вашингтон,Албания като страна-член на НАТО и стратегически партньор на САЩ, да предостави своята територия като алтернатива за разполагане на елементи на своето ПРО!
  Има за какво да ни завиждат японците!

 5. Нашите политици страдат от тежка форма на олигофрения, а тия които още им вярват страдат от кретенизъм.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.