Английски градинари като за български ливади

Добрата новина е, че най-после и у нас ще бъде пренесен опитът на Великобритания с нейните прословути английски ливади. Източникът на тази приятна сензация би трябвало да е социалният министър Емилия Масларова, чието интервю във в. „Стандарт” е анонсирано по следния начин:

„Британци се молят за работа у нас
Градинари от Острова и немски елтехници се записват в бюрата по труда

Британски градинари, испански готвачи и немски елтехници си търсят работа у нас. Заради кризата те трудно могат да си намерят препитание в родината, обясниха от Агенцията по заетостта. Чужденците, които са предимно с ниска квалификация, се записват в бюрата по труда с надеждата да им намерят подходящи оферти.”

При по-внимателен прочит на самото интервю обаче, покрай всички хвалби за големите успехи на управлението, се забелязва друго. Масларова много внимава да не изпусне някоя излишна дума по темата за „наплива” на чужденци. Най-вероятно, за да не се разбере истината, че въпросните британци са толкова символичен брой, че спокойно могат да бъдат отчетени като пренебрежимо малка величина от гледна точка на каквато и да било икономическа логика.

И сега има британци, които работят тук ( въпросната нискоквалифицирана работа) . Например в село Близнаци, Варненско. В местен сервиз за автомобили, собственост на българин, работи от години като монтьор англичанин на видима възраст най-много 45 години ( т.е., не е като останалите британски пенсионери, които със стотици хиляди се местят в по-южни и по-бедни страни да си харчат по-изгодно пенсиите, включително и в България).

Английският наемен работник е факт, но екзотичен.

За нещо подобно, вероятно , става дума и с въпросните британци, които се молели за работа у нас. „Подобно” и „вероятно” защото екзотичната информация не е подкрепена с никакви данни. Какво значи „британци”- три, осем, или шестнайсет са молбите им?

В интервюто на Масларова не се казва това, което е изнесено в анонса. Вестникът се позовава на Агенцията по заетостта, без конкретни цифри, но наслагва впечатлението за „наплива” на чужденци като нещо, което е част от интервюто .

Всичко, което Масларова казва по въпроса е следното:

„Ние сме привлекателни и дори имаме и молби от чуждестранни граждани, напуснали страните си заради кризата, които също идват в нашите бюра по труда.”

Тук всеки от нас би си задал веднага въпроса : „колко точно са молбите”. Те са нещо много конкретно. Не са като спекулацията с преброените от Масларова хиляди завърнали се на нашия трудов пазар българи , които били толкова, защото така говорели еднопосочно закупените билети за автобуси. А колко са молбите, подадени от чужденци, нима това не се знае с доста по-голяма точност? Очевидно е, че както редакцията, така и Масларова избягват конкретиката, за да не станат за смях.

Ясно е само едно: в желанието си да услужат на властта пропагандаторите не се спират пред нищо. И британци ще ни пратят да ни прекопават градините, без дори самите британци да подозират това.

Лошата новина обаче е, че за английска ливада се искат около 200 години поливане и косене, както се казва в известния виц ( който е по-скоро афоризъм, съдържащ самата истина). А дотогава ще трябва да се примиряваме с това, че ни взимат за ливади- обикновени, буренясали от десетилетно наторяване с пропагандни пестициди, български ливади.

17 мнения за “Английски градинари като за български ливади”

 1. Maslarova, parvo da prochete anglijskite statistiki i posle da govori. Naprotiv, zaradi krizata britantsite, koito sa imigrirali v Evropa i to v Izpania, Frantsia … sega masovo se zavrastat vav Velikobritania.
  Istinata e, che povecheto britantsi si njamat i predstava kolko sa niski zaplatite v Bulgaria. Az kato im razpravjah srednata suma na mesets, te me pitaha “ma tolkova li malko vzimate na sedmitsa!”, ta chak me stana sram da objasnjavam… Drugi gledat da izbjagat ot gadnoto anglijsko vreme, kadeto i da e na jug i poneje Bulgaria se slavi, kato turisticheska destinatsia s dosta anglichani, zakupili imoti, siggurno se nadjavat da si namerjat rabota pri tehnite sanarodnitsi i da sa dobre plateni…
  Maslarova da se zaeme nai-setne s deinostta na neinoto ministerstvo, a ne da mi razpravja vreli nekipeli ili kak vseki sam trjabva da se spasjava v krizata i to tja, kojato e sotsialen ministar, pri tova ot uj ljavata partija, kojato obache s leka raka ostavja osiroteli, bolni dechitsa da zagivat po domovete!

 2. Госпожата,освен всичко друго е и првидно наивна и смешна!
  Източна Европа,в т.ч. и нашата /неуместно/ прехвалена икономика, са пред кошмарни проблеми,поради лошо управлявани местни и слабо контролирани филиали на чужди банки.
  Те са пред опасността да повторят “аржентинския” срив и повлекат валутите надолу,което е предотвратено засега в балтийските държави,подкрепяни от шведски гаранции.
  Наскоро удачно споменахте Япония и Китай,но тъкмо те инвестират в държавни ценни книжа /ДЦК/ на САЩ,и стопанствата им,особено китайската са пряко зависими от състоянето на американската икономика,т.е. взаимно са свързани.
  По-правилен е въпростъ кой стои на върха на българсакта пирамида НАП и що за извънземни са Цайса,Пингвина,Белия и Дебелия!
  При това и Масларова не единствената…защото и Р.Овч. тръби,че ние сме били изпълнявали “плана Обавма” от много месеци преди инаугураицята му!
  По-интересна е решителността на колегата на С.Станшев, г-н Сали Бериша,коато заявява,че ако Чехия и Полша не се разберат за ПРО-то на своя територия, то Албания ще приеме евентуално предожение на САЩ като страна членка на НАТО и техен стратигчеки партньор!!!
  А това,особено сега преди срещите
  на Г8 в Сардиния през юли и дори преди тази на 2 април в Лондон на Г20 е необходима за съгласувнае с американската администрация,както твърди С.Берлускони.
  Едно е добре да се знае,че дори и с недотам удачни примери от “пикаенето” на криво в семейството на Европа и евро-атлантическата солидарност,на нас не ни отива -ОЩЕ- приказката за кайладжията и задника му и ще е по-добре,да си снеднем на д…то! …почернено от други дертове!!! и все в следвоенни времена 1945г./,кипнали от трескаво комсомолко бездействие!

 3. аз бях в сащ и в разговор за заплатата ми, ме попитаха – това надницата ли ти е? No comment.

 4. в разговор в сащ ме попитаха – това надницата ли ти е? No comment!

 5. В разговор в САЩ никой няма да те попита каква ти е заплатата. Освен, ако разговорът е бил между българи.

 6. Здравейте! Преди време, след като ни пуснаха в ЕС, прочетох логично и правно издържано обяснение на подобни “западняшки забежки” – те тук се регистрират като безработни и това им дава възможност да получават левовия еквивалент на помощта за безработица в съответната страна-членка, гражданин на която е лицето. Това позволява на заинтересуваните да живеят няколко месеца тук доста по-сносно, отколкото това би било в отечествата им. Проста сметка.

 7. В Холандия ме попитаха – Ако това е тарифата ти на час, не е зле.
  Питащият е косултант в едно от министерствата на Холандия с часова ставка 300 евро……
  Обикновено дневно “работи” по четири часа…….
  Всепак имайте предвид, че плаща 52(петдесет и два) % данък доход.Частта от възнаграждението му с по-нисък данък е пренебрежимо малка.

 8. Ода за др.Масларова

  Другарката Масларова МТСП бачка…
  Другарката Масларова с акъл ще ви измачка.
  За Другарката Масларова даже слънцето е сянка,
  само с мисъл можел да разбие банка.
  Другарката Масларова не занимава се с интриги.
  Другарката Масларова е написала много книги.
  Другарката Масларова винаги изслушва госта.
  Другарката Масларова не би изтрила ти поста.
  Другарката Масларова може всичко с устата.
  Другарката Масларова по-красива е от красотата.
  Другарката Масларова сам самичка си е секта.
  Другарката Масларова била измислила Интелекта.
  Другарката Масларова абсолютно всичко сътворила е.
  Другарката Масларова динозаврите избила е.
  Другарката Масларова всички с думи може да затрие.
  Другарката Масларова нищичко от никого не крие.
  Другарката Масларова със звездите си говори…
  С Другарката Масларова даже лудият не спори.
  Другарката Масларова даже Бойко превъзхожда.
  Другарката Масларова на България е вожда.
  Ние тук се правим на поети,
  а тя в леглото прави пируети.
  Другарката Масларова всичко може да докаже.
  Другарката Масларова с логика ще ви размаже.
  За Другарката Масларова няма неизвестни!
  За Другарката Масларова новините са непресни…
  Мъдростта за нея нещо е банално.
  Другарката Масларова е богатство национално!!!

 9. Г-н Инджев,
  “Масларовщината”, така е намаслила държавата, че чак на ОЛАФ се “изплъзваме” между пръстите.
  Все пак нрябва да им се смеем на тия “народоинтелигенти”!
  Успех Ви пожелавам!

 10. Проверете в бюрата по труда – има ограничения за регистриране на безработни. Инструкцията е: придържайте се към контролната цифра! Което означава да се имитира по-ниска безработица и да се хвалим пред света с това “постижение”. Тези хора нищо ново не са научили. По този начин се действаше и при Тодор Живков.

 11. И ако някой дръзне да разпали
  война под родното небе,
  една Масларова ще стигне
  мамка им да ………..

 12. Тая мазна пача си мисли че и вярваме.Да, ама НЕ.Даже и простите не и вярват на глупостите.Да не сме малки деца.

 13. В България и без това сме останали само некадърници,защо да не приютим и
  некадърниците на Европейския съюз.

 14. Г-н Ников, казвате нещо много интересно.
  Дано колегитес журналистическа карта, които имат правото да направят репортерска проверка, се заинтересуват, защото е адски скандално!

 15. Да уточня! Регистрират се само тези, имащи право на парични обезщетения. Всички други, които искат регистрация за да им се помогне да си намерят работа, не се регистрират.
  Случайно дочух как се възмущаваше една служителка в Бюро по труда. И беше притеснена, че ако се подадат жалби срещу нея, нищо не може да направи. И все повтаряше нареждането: “Придържайте се съм контролната цифра!”

 16. Гледах я сутринта другарката Масларова, стана ми смешно и тъпо че хората разчитат на нея. Чух как се разпоредила да проверят за билета, който им се купувал а тя била невинна жертва!!

  Както и да е преди 2 год. работехме по един немски проект и написахме часова ставка за инженер 4 или 8 лева нещо от този род, за наш спец. Немеца ни върна отговор с лека насмешка и отдолу пишеше за сравнение нашата часова ставка е 54 пъти по-висока от вашата ???????? Сега съм в друга фирма и идват гръцки инж. и взимат по 100 евро на час!!!!! Е няма начин тези хора да се редят пред нашето бюро за труда където пише 400лв +%, на месец!!! И това Другарката Маслаова го знае!

  И другото нещо ако някой на улицата ми говори тези неща и ме убеждава ще му се ядосам, че ме баламосва открито! Абе тези хора нямат ли срама ….

  Докага, докога ще бъдем рая. Те нямат право, така да ни говорят не и по този начин.

  тъжно, тъжно, за всички нас и за всички след нас.. живота си минава а некъдърните политиците си остават …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.