Референдрум

Фалшът, запазената марка на управлението без мярка, си намери лице. В лицето на фалшиво пеещият.

Фалшиво пеещият, но спечелил гласуването, е убеден в убедителната си победа.

„Аз съм, в момента съм, посланика на българската музика”, настоява от името на гласувалите фалшиво пеещият. Щом са гласували, значи фалшът ( му ) няма значение.

Досущ като фалшиво управляващите, фалшиво пеещият е убеден в своята правота. Няма намерение да се отказва. „Такъв вариант няма”, декларира той пред БНТ, макар да е очевидно, че си е изпял песента ( фалшиво).

Това е Човекът глас. Гласът на човека, който смята, че песента му е изпята чудесно. И дори била „ уникална”. Заяви го със собствения си глас пред телевизионния канал, спонсориран с нашите данъци, за да излива в канализацията престижа, надеждите, честта на гласувалите, негласувалите и дори на неподозиращите, че го има.

Човекът е представителен за нашата не много човешка и много безгласна действителност. Пред същия канал пусна по течението намирисващия лаф, че има проблеми, защото „Русия е голям маркет” и че ( отново) „ това е борбата за този маркет”.

„Посланика на българската музика”, поръчана незнайно от кого, е толкова опериран от чувство за реалност за собствения фалш, че, ако беше политик, спокойно можеше да бъде наречен Крадимир .

И нямаше да е нужно да му се обръща внимание, ако не беше внимателно обърнатата ( към финала в Москва, този нашенски Рим, накъдето водят всичките ни пътища) нужда от символи на нашето време.

Човекът глас е като глас народен ( ако се съди по изборните резултати от доста години насам). Но не и като глас Божи – във всеки божи храм у нас ще чуете доста по-грамотно пеене.

Гласуването за Човека глас, с извинение към многобройните привърженици на референдума като панацея за болежките ( на нашата заразена по рождение от Сибирска язва демокрация), е предупреждение за пакостите, които може да си причиним чрез наистина най-демократичния по своята форма инструмент на пряката демокрация, какъвто е референдумът.

25 мнения за “Референдрум”

 1. До сега бях гледал само Супер Скъпият Клип на Фалшиво Пеещият.

  Реших да проверя как се представя на живо и попаднах на полуфиналното му изпълнение: http://www.youtube.com/watch?v=9m1WhZNOuqk

  Шока е голям и не знам какво да кажа и какво да мисля. За Фалшиво Пеещият и за хората, които му ръкопляскаха накрая…

 2. Простете, но в моите очи всичко е наред – равнището на този, който ще представи България на Евровизията отговоря на равнището на президента Първанов и министър-председателя Станишев, които ни представят на много по-важни форуми в Европа. Знаете ли, мисля, че тоя ще направи по-малък золум от ония!От тоя ме е срам, но от ония ме е гнус!

 3. Боже!За пореден път ме е срам ,че съм българин!

 4. Прекрасна статия, как да покажеш фалша , да осмееш, без дори да споменеш и назовеш. Ако трябва да съм точен, аз не бях я чувал тая песен и човек, но дори да съм музикално дърво и музикално глухоням, смятам че този е отвратително зле и не е по-добър от мен. С право да протестират тези, които искат да се махне първенеца.

 5. Този тип глас се нари4а контратенор. В миналото деца с невроятно красиви гласове са били подлагани на кастрация, за да се избегне мутацията и разрушаването на гласа. Кастратите са били най-скъпоструващите артисти и техния социален ранг е бил изклю4ително висок. Гледайте филма “Фаринелли” ако искате да видите великолепието на тази епоха. Последния кастрат умира в на4алото на ХХ век. Днес някои певци използват фалцетния регистър на гласа, ако се е запазил при мутацията и го използват за да пеят репертоара на кастратите. За да се контролира флацетния регистър са необходими много години упорита работа върху репертоар на Хендел или Глук да например. Изпълнението на този певец е достойно за съжаление. Не може ли една Веселина Кацарова да представи България с Дилмано Дилберо в аранжимент на Красимир Кюрк4ийски, нещо наистина невиждано и непостижимо за много други нации? Може. Да, ама не.

 6. Проследих линк-а и просто нямам думи. Не бях чувал за този човек но той просто не може да пее. Не мога да повярвам че получи аплодисменти в края на изпълнението си.

 7. Приятелю, всичко е както фалшиво гласуващите, като фалшиво можещите без нито един ден трудов стаж, както “невероятният” Саксофонен Кобургот, както всичко, което се случва у нас. Какво очаквахте, някой можещ да вземе приза. В България призовете се вземат от не можещите и така е от 20 години насам. За съжаление този пасквил и недоразумение в музикалният живот ще представи България много лошо, но неговите “спонсори” не се интересуват от имидж, а от поставяне на оная работа на дупката. Е …голяма дупка се оказахме с това нагласено гласуване. На мен не ми харесва да съм дупка, на който му харесва да взема лопатата и да копа!!! Аз съм професионален музикант (значи изкарвам прехраната си с правене на музика). За мен този резил е необясним?

 8. Натиснах без да искам един клавиш и се посна моето умотворение, съжалявам.Този, “човека глас” просто няма глас, това е вой на койот срещу червенокожите, които му дават хлебец за да се завърне в България на бял кон.Ако този човек е бил в Холивуд( Света гора на Търновски), то той си е пропилял времето и е изхарчил мнооого пари на брат си и на неговите приятели. За нищо го не бива, както казваше един приятел. Гнусно ми е да коментирам повече. До там ли я докарахме?

 9. Фалшът е и многолик и много изобретателен,независимо дали трабва да озаптява възрожденския дух застрашил,не само Османската,Руската и Австро-унгарската империи,но и новизмислени държави с измислени имена,което всъщност налага и мита за тюркския произход на поселенията ни на стария континент.
  Но както при Орфей,когато е в ръцете на слабокултурни и войноствени вандали,
  единственията му шанс е да просперира нагло като измислен “федерат” на голяма и невежествена империя,където му ръкопляскат с благодарност и за усилията на васали,които са финансирали скъпо струващ Клип.

 10. Г-н Инджев,който и какъвто и да е В.Сидеров във връзка с гласуването на вота на недоверие днес,казва нещо любопитно!!!
  “Дори и да падне правителството в момента, алтеративите са:
  – второ правитерство на БСП;
  – и след това служебен кабинет;
  “Кое е по-малкото зло-Станишев или Първанов да пи подготвят изборите?” пита лидерът на “Атака”
  Очевидно наближава времето за интересни явления”….as they evolve!!!…тъй като ще “лъснат” и най-новите??? “подплънки” на БСП!

 11. “Издишате Аврамооов, издишате!”

  След дългогодишно слушане на албумите на Слави Трифонов, публиката е подготвена да смели всичко.

 12. Съгласен съм напълно,господин Инджев,за белите,които могат да натворят референдумите у нас,защото обществото ни не е възпитавано в културните и политическите традиции на една протестантско/калвинистка/Швеицария,например.А и 50-60 години “социализъм”също е нанесъл пораженията си.Тепърва ще си патим и от 20-те години безвремие.

 13. За съжаление, това че си добра педеруга- не те прави автоматично добър певец…

 14. С.Дончев го е казал най-точно: 20-годишно безвремие…
  Всеки опит за сравнение и особено с протестантско-калвинитското пробуждане, с което преди столетия са били прозряни домогванията на една Екатерина Велика,да приеме швейцарски гражданки като възпитателки в Русия,просто няма как да са обречени на успех с аршина “как и колко време се стрижат английските ливади”…
  Може би единствено възможната корекция, би била допустима за уточняване на началото на пораженията,което е било и предвидено с опит за предотвратяването му още при Раковски…
  А по това време бъдещото “даскалче” пренесло заразата от Петербург,още не е могло да мечтае за Бузлуджа и дребни за хърчлък от чл.внос….
  Но не така сти въпросът за “модерната лява” и по този въпрос,още и ще си погооврим г-н Инджев,така че диалогът ще продължи като му дойде времето!!!

 15. Г-н Инджев,хайде едно различно мнение.Човекът-глас Красимир е известен на публиката от 15 години.Това, че някой не бил го чувал си е негов проблем. Пеел фалшиво – та да не би прекрасната Лили , оше по-прекрасният “Граф”да пеят правилно?
  Но погледнете трезво – следващата в класирането е някоя си Поли. С какво е тя известна и как с крадените мотиви от Димата-руснака щеше да ни представя в Москва? При това изпяти ама супер фалшиво?!?
  Коя публика избра – Красимир – съшата, която пълни стадионите на концерти на Мара, Райна и Ивана.

 16. Не е виновен К.Аврамов, че е избран. Виновни са тези, които въобще са го допуснали да се яви!

 17. Позволямаме Фалша да е навсякъде около нас, просто защото липсва стойностното, качественото, с което да го сравним :(. А референдуми е нужно да има, друг е въпросът кой и защо гласува/ не гласува?

 18. Позволяваме на фалша да е навсякъде около нас, просто защото липсва стойностното, качественото, с което да го сравним :(. А референдуми е нужно да има. Друг е въпросът кой и защо гласува/ не гласува?!

 19. Г-н Инджев, мой коментар по статията “Референдрум” все още “виси” и чака одобрение от обед насам, вероятно по технически причини. Дали това може да се оправи?
  Благодаря!

 20. Г-н Бродилов,
  ако случайно съм го изтрил ( от глупост), ви се извинявам…Като “оправдание” мога да кажа само, че тези дни имах особено интензива програма и по някакво съвпадение блогът счупи всички собствни рекорди по посещаемост, достигайки 13 000 …Не искам да кажа, че не се справям с управлението на положението, но че понякога “много хубаво” ( мразя израза “много хубаво не е на хубаво”) създава известно напрежение!

 21. При мен коментарът се пази:))) Ако не е много натрапническо, ето го, благодаря:

  Уви, за всички нас това е символ на “рефрен-дум”-ите, които сме си произвеждали самите ние години наред (при наличния “матрял”). Дали този рефрен ще продължи да се повтаря?… Дали мнозинството ще продължи да ни залива с рефрена “дум!” (по демократичните ценности), “дум!” (по свободата на словото), “дум!” (по правилата), “дум!”…
  Колкото повече “ум”, толкова по-малко “дум”, дума на няма.

 22. @П.Петров

  Не бях чувал никои от кандидатите. Този пропуск го попълних като минах през youtube сноши и преслушах доста от финалистите.

  Истински добър няма. Графа също не може да пее, но поне той дори не се пробва толкова. Съжалявам да видя толкова измислени музиканти на това съзтезание.

 23. “Този тип глас се нари4а контратенор.”

  Длъжен съм да Ви възразя.Този “тип глас”,към който съмнително(за мен лично съвсем не ! )спада Красимир Аврамов ,се нарича ТЕНОР АЛТИНО.

  Един прекрасен български представител на този тип гласове е изключително надареният певец Илия Ангелов(ако помните…..таз душа камбана….тра ла ла от 1979 г.)

  Друг тенор алтино след Илия Ангелов в България просто НЯМА !

  Спрямо него г-н К.А. Е ЕДНА ГОЛЯМА НУЛА !

  Нула….. но спонсорирана от (не)знайно кой си

 24. Не мога да разбера ако тази песен е толкова бездарна, както и изпълнителя, защо са ги допуснали до финала? Миналогодишната песен,с която България се представи на конкурса беше изключително елементарна, да не говорим за пошлото изпълнение на певицата (хвърлянето на жартиери на “ентусиазираната” публика бе най-малкото), но никой не надигна глас, както стана тази година, даже напротив, уверяваха ни какви големи шансове имаме да спечелим. Резултата всички го знаем. Изглежда в България всички и всичко може да бъде манипулирано….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.