ЛИЦЕ-МЕРНИК

Трудно се прави класация на най-лицемерните изяви на управляващите. Бройката е такава, че се изисква постоянно наблюдение, многобройно жури и специална мерна единица-нещо като „лицемерник”.

Обаче за тази седмица, следвайки повелята на партийния секретар на държавата Станишев, първото място без конкуренция грабва говорителката на БСП Илияна Йотова. Такива ги наговори по държавното радио, че направо избута с лакти своя шеф от запазения за него връх на лицемерието.

Самият Станишев, както за всичко останало ( подхвърлянията срещу ЕС, хашлашкият език към всякакви опоненти) даде тон от парламентарната трибуна. Най-напред я окупира демонстративно, за да не могат опозиционерите да я използват при обосноваването на вота на недоверие. След това им се подигра, че не ги бива в говоренето. Точно като в онзи лаф ( налага се да го припомня, той е много актуален): да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш защо тича!

Патосът на лицемерието доразви с говорителски драматизъм др. Йотова, която изрази съжаление, че опозицията не успяла да се аргументира. Била слаба. Това не било хубаво. Излиза, че много й се искало противникът да ги навре ( поне словесно) там, където заслужават, ама на, не ги наврял. И това било жалко.

Ако питате ( с основание) кого лъже тя, още по-основателният отговор е: никого. Няма нормален човек ( освен ако се интересува от досиета, тогава минава за ненормален по скалата на ценностите , изповядвани от премиера), който да приеме сериозно тези „крокодилски сълзи”.

Те, както вече съм споменавал, са лъжливи дори поради самият факт, че крокодилите не плачат и приписваните им сълзи са една от тъпите измислици, които ние повтаряме с наслада. Както няма такова нещо като заравяне на щраусовата глава в пясъка, една зрителна измама в маранята на пустинята, което не пречи тази „крилата фраза” да лети на крилете на словесното безсилие, яхнала птицата щраус, известна обаче с обстоятелството, че тя пък не може да лети.

Обичаме си самозаблудите-и щраусовите и крокодилските. Но чак пък да повярваме на лисицата, че ще пости до великден от внезапен порив на кокошколюбие…

Симпатизантите на БСП знаят много добре, че слабостта на опозицията им е добре дошла и нито за миг няма да повярват на „другарската жалейка” , поднесена от др. Йотова. Още по-сигурно е, че и в противниковия лагер няма кой да се впечатли от фалшивото изпълнение. За всички е ясно, че другарката се подиграва.

Дали обаче това поведение е подходящо в момент, когато доверието в управлението вече счупи доскорошния си европейски рекорд от мизерните 15 на сто и се стопи на вече трудно доловимите от социолозите 10 процента? Зависи. За ГЕРБ нахалството на червените е добре дошло. Показаха на местните избори в Раковски, че могат да бият обединен кандидат на БСП и ДПС.

Има симптоми, че разединената десница може да се обедини предизборно. Ако се получи това дългоочаквано чудо, ще бъде редно да бъдат отправени благодарности към др. Йотова и подобните й, които толкова патетично страдат за дясното и опозиционното му слабеене ( понеже така са преяли с власт, че от затлъстяване са загубили равновесие и падат в собствените си пропагандни капани).

19 мнения за “ЛИЦЕ-МЕРНИК”

 1. Да бе и аз си мислех, че Премиера
  поне за разлика от “опозицията” т.е
  статуквото , понеже са един дол
  дренки тия хубавци, просто едните
  са на власт , а другите ги гледат
  завистливо…та поне за него си
  мислех , че власта не е самоцел ,
  но след това му изпълнение просто
  нямам какво да кажа ..

  ..гледах ги във Амер. Конгрес как
  са се събрали пол.врагове един до
  друг и си държат ръцете пред
  заплахата ..пред
  предизвикателството което са решени
  заедно да преодолеят ..

  ..а тия наште циркаджии ..офф немам
  думи , спирам да пиша щото почвам
  само да се ядосвам като се сетя
  отново за това ..един здрав бой си
  требва , ама и смяна на пол.система
  за да не възпройзвежда все едни и
  същи разпищолници …

 2. “доловимите от социолозите 10 процента”?А колко беше статистическата грешка??

 3. Едновременно другарката рони крокодилски сълзи, че опозицията не била по-силна, от друга (справка днешните новини) нейните съпартийци надават кански писък, че БСП с ДПС барабар са загубили местните избори в Раковски.
  Та, пожелавам на същата да зарони истински сълзи на парламентарните и евро-парламентарните избори и да си пожелае БСП да бъде силна, но ОПОЗИЦИЯ !

 4. Честита Баба Марта радостна и здрава, дано изчиства силно повечко житейска “плява”! Господин Инджев, смятам, че би било интересно на Вашите читатели, между ваденето на нож на едни и същи “умрели кучета” (повечето от които – с “опозиционните им събратя” – пак ще си рецидивират след няколко месеца, за съжаление), да споделите нещо за откриващия се днес в гр. Хага Специален трибунал за Ливан. Допускам, че има какво да споделите. Да не би тази инициатива да е нещо подобно на “демократичните напъни” по отношение на лица от бивша СФРЮ?

 5. Не пиша по темата за това моля да ме извините! Но искам да изразя мнението си по отношение на чистотата в София. Положението е много зле. Вече буквално живеем в едно огромно сметище. Да знам ние цапаме, да ние изхвърляме боклуци, но не може да няма някакъв начин да се санкционират тези които замърсяват. Сутринта гледах от прозореца как няколко циганина изхвърлят кофите за боклук. Половината боклук се изсипа отвън и естествено всичко се разлетя, а това което си беше на земята, просто избутаха под другите кофи, за да не се вижда. Искам нещо да се промени, не искам да живея на сметище.В центъра положението е още по-зле.

 6. В зависимост от вида на проуването се допуска различен % грешка. Стандартно не трябва да надхвърля 3%. При поръчваните социологически проучвания може да достигне и 10%.

  Но разбира се с тези изцупки социолозите не прекаляват, щото ще олекнат като агенция – като лъжливото овчарче де.

 7. Някак си почти им свикнахме,то няма ден без такива прояви.Но дали някой ще ми обясни за сълзите на Ат.Атанасов,че по времето на СДС не са отстранени кадрите на ДС от някои органи.Не съм се родил вчера и си спомням,че Ив.Драшков спокойно си служеше под ръководството на същия Атанасов.А най-ще бъда благодарен на този,който ми обясни защо Атанасов и Б.Борисов нададоха първи неистов вой при отстраняването на Ив.Драшков!Кажете ми,кой кой е по тези пусти политически върхове?

 8. Г-н Георгиев,

  Геополитика и пари!
  Геополитиката е свързана с факта, че убитият Харири успя да обърне една тенденция в най-проблемния район в света по отношение на утвърждаването на световната тенденция демокрацията ( запада) да печели територия.
  В Близкия изток това не се случва , но в Ливан Харири успя да преобърне нещата и направи пробив. При това не беше западна марионетка-дойде от Судитска Арабия с огромните си собствени капитали, натрупани от много успешен бизнес и ги вложи във възстановяването на Ливан. И го убиха.
  Основният запозрян, най-малко заради очевидният интерес на сирийския режим Ливан да остане в обритата на сирийскито влияние, е Сирия (Харири се осмели да й се противопостави, а тя е “суперсила” в ливанските дела от десетилетия).
  Наследниците на Харири обаче наследиха и доста пари плюс влияние…
  Битката за Ливан е част от голямата игра, защото Сирия ( до голяма степен с ирански пари) е в състояние да мъти водата в региона безкрайно, играейки също така с ливанската карта.
  Именно сирийците и иранците стоят зад Хамас в Газа. Не е случайно,че водачът на Хамас Халед Машал си живее в Дамаск…
  А Хамас, както се видя, има капацитета ( благодарение на сирийската и иранската помощ) да взриви ситуацията дори с цената на живота на жените и децата, които излага на израелския (непропорционален наистина, но предвидим ) военен отговор.
  Изобщо, не изключвам световните фактори най-после да са разбрали, че на терена на конфликта в Близкия изток истински великите сили са регионалните играчи, като Иран и Сирия: те не могат да изградят нищо подобно на мир, но в поддържането на войната нямат равни и не могат да бъдат спрени лесно.Дори хич.
  Тези нещица обясняват ( без претенции за изчерпателност) защо между много убийства на политици по света ( като Беназир Бхуто например) съдът в Хага обръща такова внимание именно на случая с Рафик Харири.

 9. „Симпатизантите на БСП знаят много добре, че слабостта на опозицията им е добре дошла и нито за миг няма да повярват на „другарската жалейка” , поднесена от др. Йотова.„
  г–н Инджев, явно не познавете „симпатизантите„ на бсп/БКП които живеят в така нареченето „по места„ в селата и малките градове. Те вярват на всичко, което излиза от устите на техните лидери, говорители,министри и особено президентската мутра и съответно пловдивския мУтрополит. На скоро се срещнах с подобни възрастни хора, пенсионери и един полковник в гр.Шипка, за които България от 20г, насам никога не е била по добре. И е по добре, защото се управлява от БКП/римата е случайна/. Опита ми да обясня, че страната е по–добре защото сме в Евросъюза/търговия без мита,достъпен туризъм,свободно предвижване, някой не окрадени до дупка евро фондове които създахо работни места и т.н./ въпреки намесата на БКП, което всъщност само пречи и краде.
  Отговора беше и винаги е: „Да не би пък И. Костов да направи нещо. Окрадоха всичко и сега ние, НАШИТЕ, трябва да оправят държавата…„
  Чугунени глави.
  Пихме по–една ракия и всеки по пътя си.
  Така че, за предстоящите избори перспективата е доста..„чугунена„. гр.Раковски го доказа.

 10. другарката Йотова няма как да съм я чула, защото си мислех, че от отдавна радиото служи само за да чуваме от време на време “точно време”, да си говорим по gsm-ите и да щъкаме из нета. А сега започнах да страдам. Какви мъдри слова е казала, а аз не съм ги чула.
  Може пък целокупното правителство в нейно лице да ми е поискало прошка и ей го на – не знам и няма как да им простя. Някак си не ми идва отвътре отново да кажа “Е, просто да ви е”. Тъкмо да го кажа и чувам, че пак раздавали манджа и дърва на едни избори и не го казах. Да си постоят на завет в заслона на статистическата грешка, пък после. Ама кога после – когато станат пренебрежимо малко обещавам.

 11. Господин Инджев, искрено Ви благодаря, защото, за съжаление, от думите Ви “геополитика и пари” за пореден път се убеждавам, че и в случая не става въпрос за общочовешки ценности, каквито и да са те.

 12. Г-н Георгиев,
  Радвам се, че съм отговорил на очакванията Ви.
  Възможно е в във вашия въпрос (и в моя отговор) да има ирония, свързана с несъвършенствата на света, в който живеем ( не дай Боже пък светът да стане съвършен-тогава моят свят ще бъде свършен, защото в него ще бъда излишен като едно от несъвършените творения на Твореца).
  В несъвършения ни свят сме поставени пред избор, който никога не предлага идеални решения.
  Моето скромно решение, макар и не лишено от съмнения, е на страната на света, в който все пак има възможност да бъдат преследвани убийците на Рафик Харири, макар и да не е справедливо, че много други убийци никога няма да усетят по петите си преследвачите на закона.

 13. За мен Йотова е един от най-ярките олицетворители на арогантността и шестващата простотия на неосоциализма. Тъпигьозкото й и предизвикващо и неказващо нищо / но не безлично, като при Пирински артикулиране / гони изключителни децибали на отвращението.

  Смятам, че е изключително ценна с мястото си в Европарламента. Така нашите съевропейци ще научат бълзо и най-добре същността на страната.

 14. Браво г-н Инджев! За лицемерието на Йотова и наглостта на всичките им говорители изобщо мога да кажа само, че както винаги е планирано да внушава, че опозицията е слаба. По точно се мъчат да внушат това на колебаешите се.
  Това че опозицията(за сега) няма достатачно гласове в парламента, не значи, че е слаба. Нито това, че лъжите на Йотова са повтаряни от платени медии и подкрепяни от назначени “независими” социолози означава, че опозицията е слаба. Просто в момента тя няма съответното на общественото мение представителство.
  Но да попитам! След като опозицията според тях е толкова слаба, защо ги омита на междинни избори? ГЕРБ срещу БСП+ДПС в 3:0! Какво да говорим? Защо плюят всеки ден и по тези партии, които, според тях, нямало да влезат в НС?
  Според мен отговорът е прост. Страх, страх, страх, че ако ги свалят и подгонят само за 10/100 от далаверите, няма да ги спасят ни повтаряните лъжи за БГА Бълкан, ни за единия лев цена на Кремиковци. И според мен страхът им е основателен.
  Но щом съм се сетил аз, сигурно и други хора са се сетили за това.
  Още веднъж ви благодаря защото ми бе приятно да ви чета.

 15. Ми другарката Йотова си беше и си остава говорител на БСП.Нищо, че сега заема по-висш пост.Политиката в България е интересно нещо.Ако беше бизнес корпорация щяхте да видите, как чистачката става мениджър за 1 година.Яко:)

 16. Да, тази Йотова е наистина едно нахално явление,което е типично за тази партия и нейните членове!Румен Петков,Първанов и др.! Все една школа……..! Колкото повече се явяват из публичното пространство,толкова по-сигурно е ,че са загубили изборите,та ако ще онази фризирана селянка Масларова на Малдивите да ги изпрати пенсионерите!

 17. Управляващите започват да предизвикват все повече смесени чувства – на съжаление, отвращение и безразличие… истината обаче е, че всеки народ си заслужава управляващите, нали? Щом нямаме достатъчна смелост да ги разкараме от главите си, където са си спретнали разгулен пукник, то ще си ги търпим…

 18. Тази другарка ведно с другарите си скоро трябва да запее “Къде си вярна ти любов народна”, др.Клара Маринова ще им даде тон. Да не забравяме с колко от имащите право на глас бяха избрани да папкат, да лъжат и крадат. Те, заедно с царят-премиер и доганчо не спряха да бълват змии и гущери срещу опозицията вече 10 години..Сега бях в малко балканско градче и видях, че вече тези, които са им гласували години наред, вече не могат да дочакат края им.

 19. Сега такива като другарката Йотова са ербап,на крилете на успеха.Разбираемо…плиткоумни същества като нея,изкачили се по партийната ерархия и стигнали до Европарламента са с доказано самочувствие.Къде сте вие къде те?Арогантната усмивка и пренебрежение (защото ние сме силните на деня) са неин патент,на Румбата Петков,Овчарката,Масларката и един по суров вариант на Пирински.Само че януари/февруари 1997 бяха в кучи гъз.Криеха се като плашоци в Парламента и надничаха страхливо.Двамата специалисти от горе споменатите бивши министри,ги освободиха от отговорност след дърпане на ушите от Брюксел(убеден съм)щото осирането им беше публично особенно на Румбата.Още малко им остава и такива като другарката Йотова пак ще направят една загрижена ,умна физиономия на политик ползващ отлично политическия курвалък,ама все едно останала без да и се плати,защото вече всичко е по любов:)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.