Люлина ни замириса

Цели квартали на София, като Люлин, който пък се равнява по население на цели градове в страната, отново търпят терора на миризмата. Проблемите със сметта дори са вдъхновили в. „Монитор” да направи връзка между 3 март и вонята.

Както е тръгнало, исконната българска ругатня „боклук такъв”, може да бъде рециклирана до похвала. Защото боклукът ни е ценен. Той е все така централна, ухажвана, обгрижвана, желана тема, употребявана като боздуган от не един и двама политически Кради Марковци. И се лее обилно от телевизорите във всеки български хол и трапеза.

Въобще не искам да припомням етимологията на думата „боклук”. Не толкова заради турцизма като такъв, както биха си помислили най-големите патриоти, а заради особено миризливото обстоятелство, че коренът да думата произхожда от определението за онова, което на възпитан български език наричаме екскремент.

Тъй че, по хигиенични причини, предлагам да се придържаме към определението смет. Случайно да сте прочели по устните на шофьор в неговия четириколесен подвижен аквариум „смет такава” в случай, че му пречите да мине преди Вас на пешеходната пътека? Едва ли. Не е достатъчно гадно, за да му излезе от устата.

Медиите, които ни сервират за сметта несметни количества репортажи, коментари, анализи, не са виновни в това отношение-те просто следват миризмата, която се носи от проблема и съответно води след себе си нашия читателски, зрителски и слушателски нестихващ интерес.

А където има такъв интерес, има и рекламен, тиражен и друг подобен финансов. В този смисъл заветът на император Веспасиан за това, че парите на миришат, у нас е претворен в дела в най-буквалния смисъл ( особено като се знае, че императорът е имал пред вид парите, събирани от такси от отходните места в Колизеума).

Потопени до шия в тази среда вече години наред следим със затаен дъх и запушен нос титаничната политическа война за рециклирането, балирането, събирането, анихилирането на онова, което е резултат от най-ефективното производство в страната: произвеждането на отпадъци.

В този катаклизъм на доктрини, виждания, анализи и концепции има твърде много задни мисли. И се употребява такава енергия, че ако беше впрегната за реалната битка с отпадъците, щеше да отпадне необходимостта от битката.

5 мнения за “Люлина ни замириса”

 1. Чудно е как проблем, който може да бъде решен в вамките на 6 месеца напълно и окончателно, виси с пълна сила цели мандати и се използва за фокус-тема ангажирайки общественото съзнание… и разбира се, отвличайки го от реалните и много по-високи “игри” на управляващи и опозиционери барикадирали се в парламент, министерства, агенции и комисии и използващи всяка секунда от своя престой в ефективно преживяване на 7-те смъртни гряха.

 2. Много е забавно как министерството на околната среда и водите дълго бави разрешителните на завода за боклук за София, можете ли да познаете защо го прави?

 3. Драги Слави, те вече повече от 60 години бавят цялата държава, та едни разрешителни ли няма…
  Как България би могла да е руски сателит, ако не е бедна, изостанала,мръсна, енергийно зависима…..
  А това съвпада с подлите им интереси да я ограбват.
  Срещу дребни стотинки(и вече не съвсем) влагат цялото си усърдие да я спъват, да я отклоняват, да я заблуждават,цинично да я залъгват.
  Това са задачите, поставени от Москва на Българската комунистичвеска партия, сега нарекла се “социалистическа”, с многобройните си злокачествени мутации – Турската комунистическа партия, нарекла се ДПС, царското ментараджиско движение,откровената руска колона “Атака”,олигархо-ченгесарската “Напред” и пр.
  Моделът е руски !!!
  За съжаление под шапката всичко е българско..

 4. Към Ник,много точно казано,за съжаление,за пръв път го чета от участник!Това е отправната точка за ефективно противодействие.Отново ще кажа,заблудите са повече.Ще си позволя,без да ми се сърдите,да допълня:Отива се на пълна денационализация-имащите малко национално достойнство и особено талантливите напускат;буквално чрез чалгата и в преносен смисъл чрез чалгализацията на културата ни се унищожават традициите ни;чрез корупцията/като ИНСТРУМЕНТ,а не като причина/се обезличават институциите;чрез няколко ешалона подставени лица се слага ръка на активите в икономиката ни-водещите отрасли,земята,заробващи обекти и договори;унищожават се целенасочено природните ни дадености-Черноморието,Банско,Паничище,съсипва се природата ни и пр.;възвръща се турско национално самосъзнание и у тези,които почти го бяха изгубили-българите мюсюлмани в Родопите.Каква е целта,може да се досетим от един опит.Причината-едната е наистина номенклатурата на БКП,но има и още.Другите две причини,според мен са-скритата пета колона,на която,за съжаление, много хора вярват поради различни причини и една от тяхе,че почти никой не я разобличава, и другата е,че достойните хора са изключително пасивни.Техен дълг е да говорят и да действат,друг няма кой!

 5. Положението в останалите квартали е сходно, стази разлика, че са по-малки и количеството боклук е по-малко, но това не означава, че около кофите не е като на сметище, а опаковките и найлоновите торбички се “разхождат” неопезпокоявани по улиците. Циганите от фирма “Чистота” изхвърлят кофите в камиона, а това, което е около тях замитат под останалите кофи или в храстите. Страхотна чистота!!! Какво обаче да се нарави, за да се променият нещата, аз не съм съгласна да изживея живота си в цевтъра на сметище, докато някой трупа състояние на мой гръб.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.