ТРЕТИ МАТ

В характерния за днешното управление стил на присламчване към успехите премиерът Станишев възкликна след поредния триумф на българския гросмайстор Топалов, че може да сме малки, но сме много добри на шах. „Ние” ( т.е. и той).

Да възстановим тогава картината на играта, която ни разказаха

След царския гамбит, разигран в началото на хилядолетието, червените фигури минаха в открита атака. Рокадата прибра царя на сигурно, охраняван явно от едни тайни офицери.

Противникът беше принуден да мине в глуха защита срещу сицилианската вендета.

Последва серия ходове на троянските коне. Медийните топове, т.н. тежка артилерия на пропагандата, се включиха с масиран обстрел на десния фланг.

„Шах с пешката”, обявиха атакуващите. Създадоха се предпоставки за патова ситуация поради надеждите, че на европейската дъска няма се стигне до фатален изход. Но увлечени в устрема на атаката пионките изреваха отново „Шах и мат”!

Така България за пореден път беше матирана.

Предстои ново разиграване през юни. Трети избори и трети мат?

10 мнения за “ТРЕТИ МАТ”

 1. “Тримата първи- в държавата на Незнайния войн”. Заглавието е взето от Нетинфо, но много ми хареса!

 2. “Ходът с тоянските коне” става още по-видим, когато човек попадне на следната информация:

  “Кризата нанася нови удари на икономиката на Русия. Вчера бяха публикувани данни, според които за периода януари-февруари в страната рязко е намалял добивът на петрол и природен газ – енергийните ресурси, благодарение на които са основните приходи в руската икономика. Само заради намаления добив до края на 2009 година Русия може да загуби 8-10 милиарда долара, пише руският вестник „Независимая газета”.
  Според някои експерти заради изтощаването на съществуващите и недостатъчното финансиране на новите местонаходища Русия може никога да не достигне показателите на добив на петрол отпреди кризата. През юни 2008 година вицепрезидентът на „Лукойл” Леонид Федун заяви, че добивът на петрол в Русия е достигнал своя пик и може никога да не се върне на предишното ниво.”

  “Голям член”?, “Енергиен център на Балканите”??, “Енергийна конференция през април”???
  Айде бе!?!?

  Сложете на едната везна патриотарските дитирамби и елейните слова (за националния интерес и българското величие) от резидента, станишеф, и “вся остальная сволоч” по случай 3 март (а и преди и след тази дата), а на другата – тоталното безалтернативно обвързване (което си е енергийно робство) с една пропадаща “икономика”, нямаща собствен потенциал за развитие, и осъдена на дълъг и траен упадък.

  Национален интерес? Патриотизъм??
  Айде бе!!!

 3. Именно така е изобретен шаха – разиграване на политически игри на дъска… колкото и да са се променили нещата за няколко хилядолетия, основното се е запазило… с всичките му минуси.

 4. Г-н Инджев,като възстановявате играта,която ни бе разказана,тук, отбележете обстоятелството,че между преминаването на червените фигури иизвършената рокада,имаше един н е п о д о з и р а н и н е п л а н и р а н епизод,който е бил изненадада и за самата охрана от офицерите.
  Те самите го признават с благодарност-отбелязана- във вечния държавен архив!
  А това е чест и за тях самите!
  Всичко останало е пръст на Съдбата и проваления замисъл,дори и сега през 2009 г. продължава да е тайна,но честта на България,
  спасена,настрана от лични изпитания.
  Вие най-добре се знаете,че “третият мат” не е статия поръчана от мен,и от когото и да било,но в личен план,ще се убедите,на какво можете,да разчитете,когато Ви върнат предаването!
  И разбира се,без да е необходимо България,да бъде матирана отново!!!
  В моите коментари-шеговито- съм загатвал по един или друг начин,че не е добре,да се подценява Волята на римските богове и още по-малко,да не се обмислят ходовете,дори и без да си премиер!
  От рев на “пешките” и гръмогласен “габровски хумор” нема нужда!

 5. “Голям член”?, “Енергиен център на Балканите”??, “Енергийна конференция през април”???Хиляди хотели по морето?Пампорово?Банско?Игрища за голф?Да бяха инвестирали в някой и друг завод….И кризата щеше да е по-поносима.

 6. Бях чел някъде една мисъл,че шахматната дъска е символ.Всяко поле е обградено от противникови и е само за себеси.То се чувства самотно и изоставено,само срещу всички но със съзнанието за своята уникалност и идентичност.Какъв символ на стратегия,но и на НАДЕЖДА също.

 7. Прекрасно написана статия, а за неизкушени в играта шах-направо си е предизвикателство…

  Все пак, браво на В.Топалов.

 8. Не чух никой да коментира отсъствието на ДПС-лидерите от честванията на националния празник. Нали били “национално отговорни” и “мандатоносители”? То не е и много за коментар май.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.