Нашият УЛАВ-служба за борба с измамените

Увлечени да си подсвиркват за кураж в гората нашите червени шапчици бодро маршируват и час по час рапортуват: „ ние сме стабилни, голямата сива криза с острите финансови зъби не ни плаши”. Вървят и си тананикат припева за напращелите си макроикономически показатели, за твърдия си валутен борд и за мекото кацане на икономиката ни.

Не щеш ли, откъм Ардените, някъде в Белгия ( където в тъмния лес не една храбра армия е погинала в люта битка), се дочу отново тракане на зъби. Ръмжи безпощадният ОЛАФ. Като Европейска служба за борба с измамите настоява да бъде схрускан от българското правосъдие обвиняемият президентски спонсор Марио Николов. Свирепият ОЛАФ просъсква, че чака това жертвоприношение да се състои най-късно до края на март и припомня, че в Германия вече са осъдени съучастниците на Николов, сочен от тях за тартор в поредицата с измами, извършени с истински европейски размах.

Червените шапчици стреснато мълчат. Ами сега ( в. „Сега” ги изненада с тази новина)? Дали да не вземат да го закрият, към което мъдро утъпка пътеката Главният ловец на републиката при редовната си визита на гости на баба си Москва ( не ОЛАФ, Вие това ли си помислихте)?

Докато мислят коя безопасна пътека да хванат, може и клинична ( поради пред инфарктното си състояние), да се опитаме да се досетим този път каква кампания за отвличане на общественото внимание ще забъркат с помощта на медийната походна кухня. С вредните съставки в храните опитаха и успяха. С вдигането и свалянето на цени за парно и ток-къде словесно, къде частично консумирано, също отбелязаха успех.

Могат този път за разнообразие да обещаят до началото на изборите да бутнат панелните жилища, поради очевидната им непригодност да приютяват пенсионерите в крак с модерната (лява) програма за красиво стареене, лансирана от др. Масларова.

И тъкмо, когато откачилите от ужас народни маси се хванат на въдицата, някоя видна червена шапчица може да изскочи драматично пред загряващите на старта фадроми, да приласкае няколко роми от първия рубеж в гетата и да спаси положението с обещание, че всъщност няма да има никакво бутане. В смисъл- на панелки. За друго, като по някой лев, както си му е реда..

Или пък защо да не ревнат, че турският сапун, с който вековните поробители ни заливат на пазара, докарва посиняване ( на електората) и е вреден за електоралните червени телца. Обратно, ако те са сини, употребата на душманския сапун води до червени обриви и трайно омаскаряване- почти като при отровения от ядосаните му братя славяни украински президент Юшченко.

На ръба на всеобщия бунт срещу вредните съставки в нашата хигиена на сцената може да се яви с щедра усмивка червена шапчица и да успокои верващите, че са взети мерки-виновни няма. Опитите „едната мие другата” са доказали, че опасността е надценена. И да си измият ръцете точно като за пред избори.

Изобщо възможностите са безкрайни. Стига да има все такова единство между управляващи и медийните им помагачи, няма кампания, която да им се опре. Защото и тук си имаме всякакви служби за борба. Но не с измамите, а с измамените.

12 мнения за “Нашият УЛАВ-служба за борба с измамените”

 1. Всеки следващ текст на г-н Инджев е като диамант с все повече карати, а всеки ден той ни ощастливява с повече на брой такива скъпоценности.

  Обаче аз започвам да си мечтая да чета все по-рядко и все по-сиви и безинтересни текстове от г-н Инджев.

  Чакайте, не скачайте “на нож”, имам предвид, че такава мечта означава г-н Инджев да намира все по-трудно теми от нашата все по-нормална и все по-удовлетворяваща ни действителност, които да са достойни за великолепното му критическо перо.
  А това на първо време означава, че са се случили няколко неща: Например, че червените шапчици са погълнати и смлени от УЛФ, пардон, ОЛАФ, the wolf, без да му приседнат. Че баба Москва се е залежала болна и не “шета” из нашата къщурка. Че бракониерът с оптичния мерник под ниското чело е въдворен където му е мястото и не застрашава ролята на ОЛАФ, the wolf, за поддържането на равновесието в еко-, пардон, ЕС-системата…
  Ех, мечти, мечти…
  А дотогава ще се наслаждаваме на произведенията на ювелира Иво Инджев.

 2. Забравих нещо важно – ако желаете, може да изразите подкрепата си за възможността г-н Инджев да води отново телевизионно предаване:

  http://bgpetition.com/ivo-na-ekran/index.html

  Ако вече сте го направили, може да споделите линка и идеята с ваши приятели и съмишленици.

 3. Изключително точно и много добре написано-наистина диамантено!Свалям Ви шапка г-н Инджев!

 4. Г-н Инджев, плаче ми се от това, за което пишете, но от това как сте го написал, ми докарахте вълни от смях на глас … Може да доведете някои от нас до шизофрения със статиите си напоследък ;-).

 5. Г-н Инджов,вие сте силен когато сте фактологичен, а сте с по-слабо въздействие когато макар и много колоритно бродирате върху познати факти. Не реториката, а логиката е вашата мощ.Моля ви, запазете ме като ваш читател!

  отговор:

  Г-н Аврамов,

  Оценката за въздействието е нещо относително-други не мислят като Вас ( въпросната статия е публикувана на доста места, включително беше четена тази сутрин от телевизионния екран на уважаваната RE:TV).
  Всичките ми статии са писани по източници, които са известни-не си измислям нищо от света на политиката.
  Тук става дума за интерпретация, което се нарича публицистика, или, ако Ви се вижда помпозно-гледна точка на автора, който има право да избира ( особено в личен блог) какво, как и кога…
  Ако имате пред вид разследващата журналистика, обърнете се към колегите, които се занимават с нея, макар и не много, има такива, някои от които достатъчно добри за нашите условия.
  Иво ИнджЕв

  …и още нещо, не ме заплашвайте , моля, че няма да ме четете, ако изневеря на себе си и започна да правя това, което ви стува правилно…Не че не държа на Вас, но държа на своята свобода повече!

 6. Бавно и методично С.Станишев “стъпва здраво на земята/но не и у л а в о!! а с фискална и монетарна политика,подсещайки Х.М. Д. Барозу и Хоакин Алмуня на разбираем език,че ЕК не би трябвало ,да е “майка само за Словакия и Литва”,а “мащеха” за Гърция Румъния и България!!!,тъй като последната-т.е. ние -трябва тепърва,да сме по-убедителнаи и пред еврокомисалия по енергетиката Андрис Пиебалгс…зер… докато са са се хванали за гушата Русия и Украйнал…наль…трябва и Чирнеи и българскта хазна,да се понапълнят в други “еврозонни” планове,който споменах,когато визизах замисъла за преизпълнени е на кртериите от Маастрих по които изглеждаме по-устойчиви прде крпизата,в сравнение с други…!!!
  Дали е действитерлно така!
  Разбира се че не,но нали при хвърляне на мрежата,оловните топчета “теглят” надолу всичко,в т.ч. и другите чуждестранни риби,за да се опитва някой да разчете и наблегне над думите на Барозу:
  …РЕФОРМИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДАТ ПОСТИГНАТИ САМО ЧРЕЗ ПОВЕЧЕ ПРАЗРАЧНОСТ,ЯСНИ ПРАВИЛА,ПОВЕЧЕ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ ,ОТГОВОРНОСТ И АНГАЖИРАНОСТ…
  И ако като български премиер ви кажа,че в тази посока БЪЛГАРИЯ,”трябва да си осигури финансиране в достатъчно Т Е Ж К О съревнование…ха елате и ми кажете,че това не е така,като го отстоявате умело и разбрано…
  Ама ОЛАф не бил улав…разбира се така е,но майката “Позитанска” или нейната посестрима “Московска”,ще ви “фане” за “мъдете” чрез комисийки и др. “финтифлюшки” и няма да се усетите като ендесевейчета,атакаджии,седасери и др. на какъв Господ се кланят,когато гонят например Иван Костов,”цвилят” снрещу Генерала и защо напомнях в предишния коментар за необходимостта от диамантено поведение като писането на Ив.Инджев,но да не е “с а м о”….
  Ако трябва,те и Царят ще “надскочат” на конгреса на НДСВ в Габрово,но ще цицат, мнозина,дори да мислят като нас,ще си траят,защото “просто живуркат” и ИМ изглеждат като досадници или забавни мечтателни люде…
  Отделен е въпросът чия е вината за проспаното историческо време от Желев,Костов и Стоянов,а оползотворено само от А.Доган с наше бюджетно виме….
  А колко други “пройзводни” са се впили удобно в него и цоцат,докато “селяни” се давят като вълци….
  Столетен опит е това,а не кръчмарска кавга!
  Дано сте ме разбрали,както със сигурност го е направил Иво Инджев!
  И тъга и мъка,но давайте напред,в с е п а к к о л к о т о и д а н е им с е и с к а ,България вече е друга и в това е надеждата зо Отечеството ни!

 7. Разбира се на фона на споровете дали е възможно преструктуриране на “активи” и “пасиви” с трилионни цифрови обозначения и спасителни планове,където дори една AIG,изглежда едва ли не !!! безразсъден хеджфонд поради неразучмно поведени на мениджмънта на компанията повличайки в кредитен крънч кажи-речи невиждан дълг от 50-те години в размер на 60% от спрямо БВП на гигантска Америка!!!
  Какво друго ни остава,освен да се надяваме,че чрез “мургински” и др.изпълнения на любимия министър на премиера ,амераканците от ранга на съветниците на Дж.Картър,Рейгън,клана Буш и Б.Обама,просто трябва
  “ряпа да ядат”,докато “атовете на г-н Станишев се ритат$ по въпроса що е то “социализация” вместо “национализация”,има ли почва / у нас като по-хитри !!/и дали са го разбрали-да речем Америка и истинската стара Европа!
  Маазаллах дин-дьонме,сердан гьорме!( Да пази бог от вероотстъпници,от прогледали от после!)

 8. Темата наистина е развита изключително верно и силно, поздравления!

  Иначе не само подкрепих петицията, но и призовах читателите на моя блог също да я подкрепят: Дайте и вие своята подкрепа за това уволненият от президента Първанов журналист Иво Инджев да започне ново свое телевизионно предаване. Дай Боже да има положителен ефект и резултат тази инициатива.

  Защото, признавам си, малко ме е страх вместо да изпишем вежди да извадим очи…

 9. Това не беше заплаха, господин Инджев, а нещо като изохкване.Разбирате, че високо ценя вашата личност, особено на фона на така бързо опитомената съвременна българска журналистика! Но, позволете да си послужа с един пример от друга сфера: навремето композиторът Красимир Кюркчийски ми е разказвал, че когато е следвал в тогавашния Ленинград, неговият учил Шостакович му е просвирвал на пиано своя нова композиция, като го е предупреждавал – “Не ме интересуват твоите похвали, а само забележките ти!Само те могат да ми свършат работа.” Нямам намерение да ви поучавам силно уважаеми от мене господин Инджев, но… имате и такъв тип читатели и почитатели като мене.

 10. Г-н Инджев,
  С удоволствие чета вашия блог. Ако целта ви е да хвьрляте светлина в бьлгарския информационен мрак – постигате я.

  Пожелавам ви здраве и да продьлжавате да правите това което искате по начина по който ви харесва!

  Нещо за вас и за тези които ви ласкаят, а някои и критикуват(макар и конструктивно:)

  “Веленью божию, о муза будь послушна
  обиды не страшась
  не требуя венца
  хвалу и клевету приемли равнодушно
  и не оспоривай глупца”

  А.С.Пушкин

  Успех!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.