Некви хора ръмжат

От изява на младия социалистически шеф Кирил Добрев пред негови връстници и съмишленици в Кърджали, преразказана от БГНЕС, става ясно как вижда света отвъд партийната ограда. Ако не е грешка на езика, несъгласните с БСП са диви животни, затворени в клетка, според него.

Лидерът на младите червени, който говори от името на БСП със самочувствието на стопанин да държавата, определил подмладяването на партия като кауза, за да „не ни разглеждат като некви хора от зоопарка, които си седят докато им дойде времето”.

Както е известно, хората в зоопарка са предимно неговите посетители, и не просто „некви”, а направо свободни същества, които идват и си отиват по своя воля. Онези, които ги разглеждат през решетки, водни и бетонни прегради, ровове и стъклени аквариуми са осъдените на доживотен затвор представители на животинския свят.

Тази представа за „живия живот” ( както обичаше да казва Живков, предшественикът на Добрев) , споделена толкова цветисто, може и да е подсъзнателна за члена на Изпълнителното бюро на БСП, но самото зоологическо мислене в рамките на червената идеология не е изобретение на червените млади властолюбци.

„Приносът” на Добрев, най-вероятно неволен, е че обръща метафората наопаки. Двете , може би най-велики антикомунистически сатири, познати на широката публика, също прибягват до животинското, но именно в самия болшевизъм.

Това по неподражаем начин прави Булгаков в „Кучешко сърце” с превъплъщаването на едно псе в подобие на човек ( болшевик) и обратно под скалпела на професора. Да не говорим за обобщаващата фантастична сатира на Оруел в „Животинска ферма”, където в кочината блести лозунгът „всички прасета са равни”,но само до момента, в който самите прасета взимат властта и го свалят.

Фантастичното самочувствие на червения младежки водач обаче е „червената нишка” в неговата кърджалийска изява. Тук вече няма нужда от предположения какво е искал да каже: сече като със сърп, удря като с чук!

Ни повече, ни по-малко Добрев обещава БСП да не допусне кризата в България (запомнете това обещание!). И за по убедително разкрива как ще стане това:например като нареди на строителния бизнес 85 на сто от поръките да се изпълняват от български фирми, от което следва извода му „няма да позволим съкращения”.

Не е ясно как БСП ще изкомандва пазара в страните, за които е предназначен българският износ, да приема продуктите на отличната ни икономика , или какво ще нареди на чуждите инвеститори, които избягаха от България. Точно тяхното бягство срина софийската борса и постави още един български европейски рекорд-по най-голямо сгромолясване на фондовия пазар в една отделно взета страна.

Добрата новина е, че въпросният пазар е сред най-недоразвитите на континента, което направи самоубийството му пренебрежима величина за масата потенциални червени избиратели. Лошата новина обаче, която е дълбоко пазена държавна политическа тайна, е че от началото на годината май нито лев чужда инвестиция не е пристигнал. И тази суша тепърва ще дава напоителни резултати в черната статистика за червеното управление.

Ясно е само едно: истинската кауза, за която се борят Добрев и компания, е да задържат на всяка цена изгладнялата опозиция зад решетките в парламентарния зоопарк. Смяната на местата ги плаши повече от всичко. Те си знаят защо.

6 мнения за “Некви хора ръмжат”

 1. И по всичко личи,че този Добрев си вярва на глупостите,които успява да насочи към хората.Дори се вживява в ролята на някакъв плановик от ерата на така любимия му социализъм.Нямало да допусне съкращения.Може и да е прав.То и без това бизнеса си е още в тях.

 2. Здравейте! За каква “опозиция” става въпрос въобще, пък била тя и изгладняла? Всички са прилежни ученици на Макиавели – тази игра се играе не само тук и сега – разликата е в подлостта на конкретните “политици” и на методите им. Качеството на “фона” също има значение – театрите се играят пред зрители, нали?

 3. Много точно и емблематично описание на това, което се случва напоследък в БГ – некви “хора” ръмжат:

  Ръмжи контрабандистът и потомствен комунист Добрев, предизборно, от Кърджали. Щял да спре кризата.

  Ръмжат стари комунисти-партизани-терористи (бивши началници в ДС) от Дупница, защитавайки синовете си (настоящи кмет и предс. на ОС), също и гаулайтерите “Галеви”, и най-вече “модела Дупница”, предизборно, от http://galevi-info.blogspot.com. Щели да защитават (както преди?) постигнатото.

  Ръмжи ченгето от ДС, КГБ-зет, и пета колона в СДС от първите ни демократични години Стоян Ганев, предизборно, отвъд океана. Щял да се връща, за да раздава възмездие.

  На кого се зъбят тези некви “хора”?
  На истината? На свободата? На нас? На нашия живот? На нашите деца?

  Нали знаете, сънят на разума ражда чудовища? Сънуваме ли още???
  И докога?
  Некви “хора”?!?!

 4. Г-н Бродилов,

  Ако в България имаше достатъчно чувствителни към “крилатите фрази” медии, щяха да подхванат израза “некви хора” с цялата му безадресност, адресирана към презираните обекти на червената надменност, въплащаващ в себе си цялата маршируваща полуграмотна агресия на тези другари със самочувствие на господари…

 5. Именно, г-н Инджев – ако в България в последните 20 г. се беше развила и институционализирала плуралистична медийна среда, поне относително НЕОБВЪРЗАНА с тежки партийно-икономически зависимости, тогава не само настоящите, но и всякакви “господари” щяха да бъдат достатъчно предпазливи в поведението и изказа си. Но не би, уви…
  И си мисля, че по-голямата част от нас затова сме тук, във Вашия блог, на другия бряг.

 6. Как може едно “муле” на сръбски мафиот, пренасяло пари през границата да се показва пред хората, а да не е в затвора където му е мястото???!!!
  Това може да се случи само в България!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.