Роза на баир

Затрупаната от отпадъци столица замириса на рози. Не буквално, разбира се. Политически. Защото червените рози ухаят радостно при вида на основателния граждански гняв, предизвикан от поредния боклукджийски гърч на двумилионния град.

Градът, твърди се, е двумилионен. Самият факт, че се „твърди”, без да се знае дали пък не е и тримилионен, е вече знаменателен за остротата на проблема. Отгоре на всичко кризата връхлита не само в навечерието на изборите, но и съвпада с началото на кампанията по събирането на данъка за смет. Излишно е да бъдат описвани чувствата на получателите на съобщенията, понякога за много стотин лева, дължими за събирането на отпадъците, съчетани с гледката на камарите от отпадъци, чието предполагаемо събиране всеки е платил преди година.

Не стават ли множко съвпаденията? Някак твърде удобни са и то именно за изпълнителната власт, която от всички възможни „играчи” има най-голям ресурс да нагажда към своите интереси всяка област на стопанския, политическия и обществения живот.

За разлика от много други далавери с ясен политически адресат, тук можем само да подозираме най-вероятния заподозрян.  По простата причина, че сметките за смет, гарнирани с многозначителни гледки и миризми на всеки ъгъл в града, образуват отровна предизборна смес в горчивата чаша, която столичният кмет може да изпие (горчива в сравнение със сладките за него обещания на социолозите).

Партията на устремените към властта гербери и лично нейният водач Бойко Борисов, няма как да спечелят от тази ситуация, която ги натоварва с доста гнилоч.Миризмата  може да рециклира гласове, смятани досега за в „кърпа вързани”. Когато положението върви натам, че да трябва да си връзваме кърпи, за да не дишаме зловонията, никой не може да каже дали опозиционният порив на софиянци, припознаващи ГЕРБ като алтернатива на тройната коалиция, няма да помръкне.

Един от най-актуалните лозунги от близкото минало, този за „червените боклуци”, които трябва да бъдат изметени, търпи метаморфоза и Станишев не се гнуси да се възползва, давайки личен пример. Простичкият упрек, повтарян от него все по-често е: вижте го как се омотал в едни отпадъци на отделен град, какво остава, ако го допуснете да управлява държавата.

Отпадъците наторяват розата в битката й за живителни избирателни сокове срещу гербера. Друг е въпросът колко хора схващат, че пътят към просперитета не е застлан с рози, а и да беше, те са бодливи.

Изобщо , предстои наистина мръсна предизборна кампания. Каквото ти предстои: тя вече вони отвсякъде!

7 мнения за “Роза на баир”

 1. Както винаги сте прав. Но за съжаление БГ материалът /изключвам четящите този блог/е толкова късоглед и късопаметен, че трябва всеки ден да му се разяснява вихренето на червените боклуци.

 2. Стадо от мърши се управлява така.
  Защо? Ми защото минава номера.
  Ма как така? Ми огледайте се.
  Мръсни, жалки и озлобени, самоизяждащи се, отдадени на консуматорски мечти, програмирани от телевизионните партийни станции, бленуващи за някоя 18 годишна силиконова проститутка, за лъскава каручка мерцедес АМГ, за 70 квадрата в престижното гето, да има, да еде и да е-е, да има да еде и да е-е. Това е мечтата на българина.
  Той не мечтае за постижения, за върхове, за научни открития, за гражданско самочувствие, за свобода.
  Той мечтае за комфорта на деня, в който се е продал за 5 сребърника.
  Проблемите са толкова дълбоки, че господа номенклатурчиците ще ни ш-бат щастливо още хиляди години, ще сменят овчарите и стадото ще блее в захлас.
  Спомням си един графит на улица Левски:
  Ако изборите променяха нещо щяха да са забранени със закон.
  Да. Изборите не променят, хората променят.
  Мечтите им ги променят.
  И най вече желанието и съзнанието, че без кръв и битка промяна няма.
  Те ви безкръвен преход.

 3. Към Турбопесимист.Емоциите са хубаво нещо,но едва ли водят до трезви анализи и решения.Иначе,принципно сте прав.Но!Например, в Чехия преходът беше безкръвен и успешен.А за ценностите-те са предмет на идеология.Та ние сега сме в идеологически вакуум.И без това сме традиционни атеисти,а за Православната църква,да не говорим,тя е друга тема.Законноста се създава и се гради на база на ценности,изградени предварително от други институции,вклучително от религия, обичаи,традиции,морал.Идете в нормалните държави и вижте църквата какви позиции има и на каква почит е.Друга причина за вашите констатации-В другите бивши соц.страни никога не е провеждана пълна национализация-по съветски образец, и следствие на това,средната класа,гръбнакът на демокрацията, никога не е унищожаван.Следваща причина:поради системно заблуждаване, хората у нас не могат правилно да се ориентират и да правят реална преценка.И най-малкото спестяване на истината е дезинформация-запомнете го!

 4. Не мисля, че точно в София ще им мине номерът на управляващите боклуци, но с тези кадри по телевизията добре подковават: “Ако дойде Бойко, в цялата страна ще е така.”

  Обаче има една поговорка: “Волът рие, ама на гърба си го хвърля.”

 5. Понеже песимистът “обобщава очевидното” да припомним за късопаметните: Бойко Борисов беше избран за депутат в сегашния парламент от НДСВ тоест едната от управляващата триглава яма. И до ден днешен все още не знаем (или поне аз) какво точно дължеше (и дали вече се е издължил!?) генерал-лейтенантът на Симеон ІІ, за да се подложи за ракета носител на гласове и да подмени вота на гласувалите за него.

 6. Колко и да се “мотат” от двете СДС-та,до няколко часа ще
  стане ясно,кои други “титани” на Десницата ще бъдат калесани и ще им стигне ли акълът да преодолеят суетата,която пред 20 години осъди и тях и изтормозените хора на мъчително и изпитание.
  Дано поне “герберите” не се изкушат в ялово противоборство със Столетницата и се поучат от нейния опит 1944-1949 г. по оношение на важни държавни функции….армия,полиция и европеистика,общи международни въпроси…..
  Иначе,напъните са по всички линии и Негово Светейшество е една от тях….

 7. След боклука,пак боклук.Какво тук значат някакви надежди…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.