Син в лятна изборна нощ

Понеже „чудото се състоя” – СДС и ДСБ изненадаха оплаквачките на дясното, имам един въпрос: какво ще правят сега вайкащите се на сините гробища червени, червенеещи и прочие загрижени за „силната десница”?

Дългогодишната другарска жалейка на предполагаемия гроб на синята идея и на пръснатите й деца се натъква на предизвикателството на блудния син. Кой е Мохамед и кой планината, няма значение. По-интересно ще бъде да се види сега как ще продължат да лицемерничат неканените „съветници” на дясното, които биха искали да го закопаят завинаги, но играеха театрото на скърбящите за липсата на силен противник.

Тази поза често заемаше Станишев. От парламентарната трибуна и в интервюта, той не веднъж ехидно е подмятал, колко било жалко, че нямало насреща на лявото нещо като достоен опонент. По веригата надолу зле прикритият присмех беше норма на поведение години наред.

Особено се отличиха в подражанието на тази фалшива тревога за „десния крак” на демокрацията пропагандните следовници на лявото, маскирани като независими журналисти, анализатори, социолози и други подобни мислими и немислими „мислители”. С убеждението, че с омразните сини е свършено, те пълниха вестникарски колонки ( вероятно и съответните гуши) като неуморно подклаждаха рефрена за това, колко жалки са десните, които не могат да се обединят и с това лишават своите съмишленици от възможности за политическо представителство.

Ревът на лошите артисти и артистки за дясното се превърна в самостоятелен жанр. Ако някой си направи труда да прегледа през годините ( да речем от 2000 г. насам) публикациите от този род, ще се изненада от количествените измерения. От качествените-едва ли. Писани са като под индиго.

Да, предизборното коалиране на СДС и ДСБ може и да не е универсално и фундаментално лекарство за всички рани на тази част от политическото пространство, но май заварва неподготвени мнозина, които си „търсеха белята” с повече или по малко откровени издевателства за кончината на синьото.

Понеже оплаквачките се препитаваха твърде дълго с това превъплъщение и многократно са кършили пръсти с призиви към десните лидери да преодолеят различията си, пита се: ще имат ли сега артистичната воля да прикрият изненадата и неудоволствието от сбъдването на лошите им сънища и да поздравят онези, които си стискат ръцете напук на черните предвиждания на червенеещите подигравчии?

Като се знае нахалството на мнозина от тях, нищо чудно сега дори да си припишат…заслуга за случилото се в стил „ най-после ни послушахте”.

Каквото и интриги да скалъпят обаче, тенденцията в дясното пространство претърпя обрат. Липсващият десен фланг се връща в играта и опитите да му „вкарат автогол”, да го самоубият и самоизядат за пръв път от поне 8 години стават повече смешни, отколкото драматични. Не че няма да има циркове, но поне претендентите за звероукротители на страстите в дясната клетка най-после ще си легнат с мисълта, че може и да се озоват от другата страна на решетките- едно добро начало за края на Този управленски разгул. И това ще бъде техният „син в лятна ( изборна) нощ”.

25 мнения за “Син в лятна изборна нощ”

 1. Браво, каквито и компромиси да им струва това споразумение, все пак и двете партии доказаха, че са АВТЕНТИЧНО СИНИ. В случая подобни компромиси в името на каузата показват показват само сила (прави компромиси с брат си и никога с врага си!). Моите пздравления към двете партии и техните ръководства!

 2. Хмм… пак ли за Костов да гласуваме???

 3. Не случайно има виц за българите, че сами се теглят в казана, когато попаднат в ада. Винаги съм се чудил, защо всички са недоволни от “Партията”, а гласуват за нея или се правят на “ентелигентни” и обсъждат проблемите на Дясното, като после самодоволно заявяват “аз няма да гласувам”. Добре, но човек има два избора – Ляво и Дясно. И като не гласуваш оставаш избора на другите – тези, срещу които говориш и чиито действия осъждаш. Излиза, че сме все акълии и затова “наказваме” глупавите от “дясното” и оставаме левите да си правят каквото искат. Вече 8 години. Браво на нас. Нали сме пичове, сега пак ще оплюем всички от СДС и ДСБ и отново ще “протестираме” като не гласуваме. За кефа на останалите. С нашия акъл оставихме 8 години държавата да затъва, а ние обсъждахме принципно грешкита на тези и онези, за които не излязохме да гласуваме. Аз лично винаги съм гласувал, но заради “протестиращите” и аз и моето семейство затъваме с всички останали. Мисля, че завистта и злобата трябва да ни оставят и да не даваме ухо на тези, за които в статията си господин Инджев е казал всичко, което трябва. Приятели, не забравяйте, че държавата не остава без управление и това, че умувате и не гласувате е …..
  Понякога е хубаво да не се правиш на много умен.

 4. Г-н Маккой,

  Че “Уморените коне ги убиват”, както казва Хорас, е вярно в широкия смисъл на думата. Но ако стесним конското ( до ролята на всеки един от нас) в т.н. широк смисъл на думата, ще видим смисъла от участието на всяко едно магаре, упорито като Нас, в хвърлянето на къчове.

 5. Песимист, ти си гласувай за Станишев или Доган. А ние ще гласуваме за Костов и Димитров. И ще ставаме все повече. Най-сетне светлина в тунела… 🙂

 6. Песимисте, ти със сигурност не си гласувал ни за Костов, ни за Филип Димитров. Затова имаш основание да си песимист. Ще ви спре кранчето, а не само еврофондовете.

 7. Днес чух един доста тъп коментар. 2+2 в политиката не винаги е 4 понякога и по-малко….. Но понякога и повече! За всеки случай е винаги повече от 2!

  Друго нахалство което се каза по 1ТV. Четин Казак се обърна към Бакалов(СДС) с думите “Вие скрлючихте брак по-сметка с Костов”!?!? Щом е по сметка – спокоен съм. Но по добре брак по сметка с бившото си семейство, отколкото от лакомия с бившите си “възродители”. Ама какво да очакваме от кадесарски подлоги. Наглост , както винаги!

 8. Искрено се надявам, че завръщането на старите десни на политическата пързалка, вече като танцова двойка, не е опит да се подхлизнат избирателите. Коалиционните ледени танци под звуците на Световната криза ще изобилстват в предизборния афиш. Но появата на автентичен десен играч може да внесе нерв сред предварително обявените победители. И да премести фокуса на вниманието от уютната тема, има ли десни, към по-хлъзгавата – защо те са алтернативата.

 9. Естественото се случи. Остават много въпросителни… Столетницата ще впрегне всички сили да се противопастави на какъвто и да е успех на обединението. Очаквам, непосредствено преди и по време на предизборната кампания, да се появят дълбоко “прикрити” седесари, които ще се опитат уж в името на успеха, да предизвикат серия от вътрешни конфликти, които услужливо ще бъдат раздухани от т. нар. официози 24 гънки(мозъчни) и ТрудЪ.
  Без да увъртам, директно ще посоча Надежда Михайлова и Филип Димитров. Моля, не ми се нахвърляйте, въпросните персони са в основата на всичко гнило, което се случи и ще се случва в синята организация. Лично мнение. Както и това, че Иван Костов не трябваше да се включва, въпреки, че е най-добрия жив БГ политик. Кой знае, може пък точно заради това пак да е в играта…

 10. Всъщност,ако не се смятат язвителните бележки поне в СДС между М.Димитров и Пл.Юруков,
  тези от тези между Сокола и Царя и всички други настрана от тепърва,възможните по линия на Командира,по същество,пътят е вече и по-ясен и по-разчистен,
  въпреки политически оплаквачки и ипотекираната т.н. творческа интелигенция на “всеки метър”
  …само че “не така до края на света”!…..тъй като затъването и лично и обществено ….

 11. Най-после добра новина!
  Да поздравим СДС и ДСБ и да гласуваме за тях! Не са необходими много думи, за да направиш добро…

 12. Поздравления за г-н Инджев за добрите постинги!

 13. Това е една добра новина. Аз ще гласувам (както винаги) и се надявам този път да сме повече!

 14. Г-н,Инджев как точно и пророчески сте го написали.Достатъчно е да хвърлете бегъл поглед върху днешните публикаци,една от друга по-злобна и отровна за новата дясна коалиция.А сутрешните телевизионери начело с неврастеника Бареков бяха предозирали погълнатата змийска отрова.Да не пропусна и пишман журналиста Я.Дачков,който на цялата си простотия и невежество кълнеше с ярост и нечувана злост ДСБ и СДС.

 15. Блг на г-н Инджев – за мен той е нещо като светилникът, разпръскващ СВЕТЛИНА в мрака! Благодарение на няколко души като г-н Инджев си казвах, че все има някаква надежда, докато има поне един почтен човек, докато има поне един виждащ истината, докато има поне един, който говори истината… Славо богу, тези хора са повече от 10-те пръста на ръката ми и те ще стават повече, защото истината винаги побеждава и и защото Бог винаги обезсилва злото. Ето, че сега надеждата изгря и може би България и нейното и наше бъдеще ще бъдат спасени!
  Всички знаем на какво са способни комунистите, колко добре са обучени /не ми се навлиза в тази тема../ – моля ви, нека не са поддаваме на провокациите им и този път. нека подкрепим дясното, надеждата за България.

 16. Към Мила
  А ако светлината в тунела е от идващия насреща влак?!!!!

 17. От тук първо научих за коалирането между СДС и ДСБ. Дай Боже това да началото на края на един престъпен режим, наложен на България от чужди и продължил прекалено дълго !

  До “Мила”: Уважаема госпожо, злобеенето тепърва започва. Сигурен съм, че до изборите ще сме свидетели на “удари под кръста” от всички посоки и във всякакви вариации. Нормално е за хора елементарни, подкупни, без морал и ценностна система.

  До г-н А. Георгиев: Г-н Георгиев, хубаво е човек да има собствена гледна точка. Макар че като прочета вече нещо от сорта: “Костов е виновен”, ме избива на смях. Да г-н Георгиев, Костов не е безгрешен. А Вие? Костов сигурно е направил много грешки и, ако го преценям поне донякъде правилно като човек, вероятно се е поучил от тях. Но, г-н Георгиев, по времето на правителството на СДС, с министър-председател г-н Иван Костов, в България се свърши толкова работа, колкото не се е свършило по времето на останалите 9 правителства от 1990 г. досега, включая сегашното. Доказано, Иван Костов е най-успешния министър-председател на България в последните 20 години. Достатъчно е да го сравните с луканов, попов, беров, виденов, за да разберете за какво говоря.
  Едно обаче не разбирам – защо за щяло и нещяло всички се хващат за Костов? Не е въпроса Костов или не Костов, а дали най-после България ще успее да се върне отново на пътя на просперитета, ще стане отново достоен член на европейското цивилизовано семейство, от което беше насила отделена от т.нар. свои евроазиатски “братя”. И за тази цел е необходимо България да бъде управлявана от доказано способни и некомунистически политици. И затова е радостен фактът, че най-после десните сили отново се обединяват точно с цел да изхвърлят от властта некадърниците, които, също доказано, не са способни да управляват българската общност.
  Г-н Георгиев, който и да спечели изборите, мога да Ви уверя, че няма да е светец. Но съм сигурен, че ако СДС, ДСБ и партньори, т.е. некомунисти, спечелят, ще спечели България.
  Затова г-н Георгиев, трябва да се гласува. Нека се изметат престъпниците от властта, а после Вие пак си имайте мнение. За Костов или който искате. Така, както има (най-различни) мнения за един друг български политик – Стефан Стамболов. Който също не е бил безгрешен. Но е направил за България много.

 18. Струва ми се, че след месеци тук няма да цъфне пораженската статия:
  “Несбъднат сън в избирателния ден” или “Сбъднат Грях (sin)”

  иво десетката, =бедърИванов и явор слагачков са се доказали като едностранно обективни джурналя – “в наше село лошо няма”

 19. Работата е че СДС и ДСБ имат проблем с излъчването на послания, нещо не ги виждам как ще “грабнат масите”.

  Хората въобще знаят ли кой е Мартин Димитров? Да, тук четящите знаеме, но не това е въпросът.

  А пък Иван Костов просто автоматично предизвиква уртикарии с леко арогантното си поведение у много хора, които определено не са “червени боклуци” и които са гласували за СДС преди.

 20. Господин десятък защо сте анонимен, защо сте толкова злобен ? Защо ? За вашите предпочитания има телевизии, радиа. За какво идвате тук да злобеете и обиждате автора ?

  Защо да няма хора подкрепящи определена партия или коалиция и да имат някакви амбиции ?

  Ходете и си четете обективните журналисти и ако предпочитаната от вас партия спечели, честито!

 21. Грешите! Винаги съм гласувал за СДС и ненавиждам червените и турските боклуци… но какво допринесе управлението на Костов?
  Виж, Ф.Димитров е съвсем друго.То затова и не го оставиха да управлява.За съжаление.

 22. Харесвам анонимността, защото знам значението на публичността – безцелен маркетингов и ПР спам, още един за статистиката и други криворазбрани тактики.
  Попаднах на блога на Инджев от форум на Дневник., респективно ясно е какво чета – олигархичните медии на Прокопиев. Но трябва да е ясно че не гласувам и едва ли ще гласувам. Не се подчинявам на медийните провокации, “за бога, братя гласувайте”. Не искам да бъде употребен и после пак и пак… Личи си кои са употребените, че и захвърлените, пък после прибрани при свои хора по милосърдие, пък после пак ще изгърмят като бушони … и други песни ще пеят.

  Личи си кои са на принципа – “в наше село, лошо няма” естествено по християнския принцип “който не е с мен, е против мен” съм заклеймен като комунист….. и какво ли не. Трудно ви е, и трудно ще го преодолеете, точно вашите политически ориентации са реваншистките и реакционистките.

  Не се изживявайте като “умните граждани”, които четат Иво Инджев … Мислете сами.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.