Нашенският Давос, таквоз…

България така и не стана на три морета, нито Швейцария на Балканите, но ще опита да е като ( швейцарския град ) Давос.

По подобие на постоянния световен икономически форум в Алпите тук може да има такъв по въпроса за транзита на природния газ. „ За да се избегне кампанийността”( каквато очевидно, съпроводена от тежки дипломатически и пропагандни и гафове има при готвения енергиен форум в Пловдив), се казва в съобщение на Министерския съвет. Така научаваме за важна визита на висш представител на американската администрация.

Кампанийно, от месеци насам, в официозите се поява противоречива информация за международен енергиен форум в България. Първоначално беше наричан „софийски”.

После, през февруари, официозите гръмнаха: ще бъде пловдивски( в панаира, придобит от най-близкия до Г.Първанов олигарх Георги Гергов)! И щяла да присъства Хилари Клинтън.

Но чудото с очакванията за Клинтън трая точно три дни. Опроверга го вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, принуден да заяви, че тя не само няма да идва, но дори не е канена. И с раздразнение прехвърли вината за тридневната кампания ( под мотото Клинтън ще се среща с Путин в Пловдив) върху пловдивския кмет Славчо Атанасов, който любезно си замълча след това тежко обвинение ( а още по-любезните нашенски медии така и не намериха за нужно да поразпитат какво стои зад грандиозния конфуз- той потъна някъде в аналите на задния двор на дащната пропутинска политика).

Калфин дори уточни пред Дарик радио, че форумът не е световен, а е просто международна конференция. И че не са канени световни лидери, а държави ( пък която когото прецени да прати). Защото беше явно, че се очертава това да е твърде прозрачно шоу на Путин като основна звезда от международна величина и така замисълът на Първанов да услужи на московския автократ ще се окаже твърде явен.

Над цялата тази мегаломанска кампания, чийто венец бяха публикуваните във в. „Труд” портрети на крале, шейхове и президенти на богати на газ държави ( начело с Путин), през цялото време се извисяваше величаво спонсора й Г.Първанов.

И ето че изведнъж в играта се намеси Станишев. Без да бъде спомената и дума за инициативата на Първанов за форума, пресцентърът на правителството ни информира за посещение в София на Матю Брайза, помощник заместник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси. Той подкрепил политически срещата в Пловдив като „навременна и много необходима”.

Това е същият Матю Брайза, който на два пъти публично предупреди София по въпроса за „Южен поток”. На 7 декември 2007 г. той заяви във Военния клуб в София, че от „Южен поток” може да се очаква само скъп газ за сметка на потребителя. И повтори това пред агенция SeeNews на 15 януари 2008 г., два дни преди Путин триумфално да дефилира тук, налагайки всичките си проекти, включително и този, неоправдано скъпия.

Матю Брайза уточни в интервюто си за SeeNews ( и за онези, които би трябвало да си направят сметката), че „Южен поток” ще струва между 15 и 30 млрд долара. Много повече от оценката за алтернативния западен проект „Набуко” от 5 млрд долара и още повече от прокарания към Турция „Син поток” , за който са похарчени 3,2 милиарда.

Дългото и многозначително мълчание на Вашингтон по отношение на готвената от Първанов сцена за изява на Путин на удобната му българска земя през април може да се проследи от 30 септември 2008 г. На този ден в кратко официално съобщение ни беше казано, че намиращият се в Ню Йорк ( рутинно, на годишната сесия на Общото събрание на ООН) Станишев е предал покана на висш американски дипломат за участие на неговата страна в предстоящия енергиен форум в България и е изразил надежда, че тя ще бъде уважена.

Ето че уважението пристигна.Но не прилича на реверанс към Първанов. Нещо повече, акцентът в суховатата информация за него ( но достатъчно напоителна за всеки, който знае да пие вода от извора) е в „изграждането на обща енергийна политика”

„ ГОЛЯМАТА ЦЕЛ е доставките на газ да бъдат максимално диверсифицирани”, казал пред американците Станишев и пояснил ( ако някой не е разбрал) : „ особено след газовата криза от януари”.

Да ви звучи по първановски? Няма как. Голямата цел на Първанов е да угоди на Путин и да представи нещата така, че е организатор на „световен форум” ( за какъвто го обяви „Труд” преди Калфин да се намеси и да даде заден ход по въпроса) с цел да се рекламира като голям играч от едва ли не стратегическа международна величина, посредник в един от най-многомилиардните спорове на планетата.

Конкурентното надцакване на Станишев едва ли е „проамериканско”. Но със сигурност не прилича на инициатива, която подкрепя първановата. В противен случай от кумова срама ( нали Първанов му е нещо като кум в политиката, той го направи шеф на БСП, бабува му на раждането на коалиционните тризнаци), можеше ако не да целуне ръчицата президентска, поне да упомене уважително кой е родителят на енергийния форум.

А колкото до реципрочната по своята мегаломания идея на Станишев да превърне Пловдив във втори Давос, това напомня на вица от времето, когато Лили Иванова се омъжи за Янчо Таков и някой шегобиец веднага я кръсти Лили Иванова-такова..

Съответно нашенският Давос- таквоз…

3 мнения за “Нашенският Давос, таквоз…”

 1. Великолепен и точно аргументиран анализ, който категорично ясно в ръцете на какви хора сме поверили съдбините си: на недостойни, слаби, вманиачени, некадърни, тъпи, страдащи от комунистически скрупули, на склонни към постоянни предателства, поверили сме съдбините си в ръцете на хора, които нямат никакви ценности и за които единствено важното са най-пошлите интереси, т.е. поверили сме съдбините си в ръцете на подкупни, корумпирани хора с ясно изразен слугински манталитет.

  Това е ужасно, горко ни…

 2. Великолепен и точно аргументиран анализ, който категорично ясно показва в ръцете на какви хора сме поверили съдбините си: на недостойни, слаби, вманиачени, некадърни, тъпи, страдащи от комунистически скрупули, на склонни към постоянни предателства, поверили сме съдбините си в ръцете на хора, които нямат никакви ценности и за които единствено важното са най-пошлите интереси, т.е. поверили сме съдбините си в ръцете на подкупни, корумпирани хора с ясно изразен слугински манталитет.

  Това е ужасно, горко ни…

  (В предишния си коментар бях изпуснал една дума, имаща най-голямо значение, така че моля да оставите този.)

 3. In December 2008,once received each and all p e r s o n a l invitations for the Inauguration of President Barack Obama and Vice President Joseph R.Biden,Jr. on January 20-th,2009, a respective message was duly send to the Head Office of the Bulgarian President,as it may concern officially.
  Same procedure was initiated,no matter of illusion about results in Sofia,more over, in Washington,as appropriate occasion for any identical but successfully step as that of P l o v d i v,which stay fully desired patriotically!
  A copy was sent also to the journalist Mr.Ivo Indzhev.
  And was a l l as p o s s i b l e to be done!
  But nothing more,where narrow-mindedness prevails in challenges of State with revengeful primness.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.