Премиера на премиера в целия му блясък

Това е превод на цялото интервю на Сергей Станишев пред телевизия Евронюз от 9 март, за което става дума в статията «Бай Серго супер…млад»
Оригиналът си заслужава да се види от всеки, който държи да се запознае с фактите, скрити от цензурата в българските медии, до които доста арогантното държане на премиера Станишев достигна в «обработен» като за послушни поданици вид.

Зад реформите стоят реални хора в България, които работят много усилено.”
Интервю на Серджио Кантоне със Сергей Станишев, 9. март 2009, Euronews
http://www.euronews.net/en/article/09/03/2009/stanishev-behind-the-reforms-there-are-real-people-in-bulgaria/

Правителството на българския министър-председател Сергей Станишев се бори да се справи с енергийните проблеми. По-голямата част от населението прекара зимата без отопление по времето на спора между Русия и Украйна за доставка на газ. България е в центъра на европейските енергийни проекти и нейната икономика се представя сравнително добре в сегашната финансова криза. Но Брюксел отряза субсидиите за България заради лошо управление и неефективна борба с организираната престъпност и корупцията.
Серджио Кантоне, Euronews: “Господин министър-председател, добре дошли в Euronews. Може би ще има друга криза в енергетиката и доставките на газ. Какво смятате да правите? “
Сергей Станишев, български министър-председател: “Моята страна има своя собствен план за действие в такава ситуация на криза. Имаме подземни съоръжения за съхранение на газ, които използвахме по време на кризата през януари и по този начин се покриваха около 40 на сто от средните дневни доставки за страната, но аз няма да съм откровен, ако кажа, че ние не бяхме силно засегнати, нашата икономика понесе щети. И аз мисля, че трябва много ясно да се заяви, че точно сега такива ситуации са неприемливи. Европейските граждани не могат да бъдат заложници на двустранни икономически конфликти или дори политически конфликти, тъй като в по-дългосрочен план сериозно ще пострада доверието в Русия и Украйна.
Серджио Кантоне:Какъв точно е планът, който Европейският съюз и България, разбира се …”
Сергей Станишев: “Хайде, кажете ми, ако имате рецепта за това, какво може да се направи, с удоволствие бих я приел, но чудеса не се случват за един ден, особено когато се говори за диверсификация на доставките на газ или взаимовръзки, това изисква време. ”
Серджио Кантоне: “500 милиона евро от средствата са били спрени, заради лошо управление на европейските фондове, така че как бихте обяснили, че очаквате нови средства за развитие в сектора на енергетиката?
Сергей Станишев: “Експертите и политиците разбират усилията, положени от българските власти за промяна на законодателството, създаване на много по-прозрачни механизми, промяна на хората в администрацията, където е необходимо, особено при управлението на средствата. И ние сме напълно отворени за много тясно сътрудничество и наблюдение, тъй като ние имаме само една цел …
Серджио Кантоне: “Г-н министър-председател, вашата страна е изгубила 500 млн. евро от средствата за създаване на инфраструктура за пътища и други видове инфраструктура. Как се справяте с тази загуба на пари?
Сергей Станишев: “Някои от тези фондове са необратимо загубени, някои не и ние, както Ви обяснявам, правим всичко възможно, за структурни реформи, персонални промени, създаване на нови правила и пълна откритост към Европейската комисия, за да гарантираме, че тези пари ще се използват ефективно и по прозрачен начин. ”
Серджио Кантоне: “Прaви ли Вашето правителство достатъчно, за да се справи с корупцията, която засяга, разбира се, разпределението на тези средства?”
Сергей Станишев: “Ами, аз мисля, че винаги може повече да се направи от което и да е правителство във всяка европейска страна и мисля, че това правителство е доказало своята политическа воля, да обърне внимание на въпроса за организираната престъпност и корупцията по един много сериозен начин. Ако погледнете българските новини, през последните месеци, може да видите колко много практически, не само законодателни или административни действия, но и практически удари срещу организираната престъпност са били направени от властите. Но също така, още по-важно е да се задълбочат реформите в съдебната система, така че когато се хване престъпник, уличи се официално или корумпирано лице, член на организирана престъпна група, то да се съди, случаят да се реши и да има присъда. ”
Серджио Кантоне:Но има много случаи, които са все още нерешени …”
Сергей Станишев: “Това е проблем …”
Серджио Кантоне: “... важни убийци ...”
Сергей Станишев: “Това e проблем и това е, върху което ние работим. Но помислете, ако нещо се е случило преди 10 години и работата не е била свършена тогава от страна на властите, как може ние сега да решим нещо и да получим доказателства десет години по-късно. Гледали ли сте някога криминален филм? ”
Серджио Кантоне:Съществува важен доклад на ОЛАФ, отдела за борба корупцията на Европейския съюз. Докладът е от юни 2008, не съдържа много добри факти за България и е от миналата година. Така че, какво мислите за това? То не е отпреди 10 години”
Сергей Станишев: “Това не е отпреди 10 години, но оттогава е постигнат напредък, който се признава и от OLAF. Съществуват общи звена на прокуратурата и много други институции, включително и на Агенцията за национална сигурност, Министерството на вътрешните работи, които работят по случаи на измами с европейските фондове. Там не са само случаите, които са били разследвани, няколко десетки, между другото, не знам дали сте наясно с това. ”
Серджио Кантоне:Какво ще кажете за Европейската комисия, мислите ли, че Европейската комисия не е постъпила правилно като е замразила финансови средства за България заради престъпността и корупцията?
Сергей Станишев: “Мисля, че това не е била причината, както и мотивацията на Комисията. Имаше проблеми и слабости в управлението на средствата. В същото време е налице напредък и се извършват много сериозни реформи … ”
Серджио Кантоне: “Но те прави ли са или не?
Сергей Станишев: “Вие се опитвате да ме конфронтирате с Европейската комисия, няма да стане! Ние поддържаме много открито и честно сътрудничество …
Серджио Кантоне:Не се опитвам да Ви конфронтирам, аз просто питам дали …”
Сергей Станишев: “Можете да ми задавате един и същ въпрос 10 пъти и аз ще Ви дам един и същ отговор 10 пъти. Зад реформите стоят реални хора в България: политици, експерти, хора в администрацията, които работят много усилено и се нуждаят също от насърчение. ”
Серджио Кантоне: “Смятате ли, че Централна и Източна Европа се нуждят от финансова помощ? Или мислите, че е по-добре това да не се прави? “
Сергей Станишев: “Моята страна до момента не е поискала едно пени, нито един цент, за да бъда по-точен, от Европейската централна банка или от някой друг, защото провеждаме сериозна макроикономическа фискална и финансова политика. Провеждаме реформи в България през последните години. Но е важно да се дадат много ясни сигнали, че ние сме една общност, че никой няма да бъде изключен, независимо дали страната е в евро зоната, в ERM 2 (валутно-обменен механизъм) или страна извън този сектор защото … вижте, ако се формализираме някои страни днес трябва да бъде извадени от еврозоната, но слава Богу никой не мисли за това, защото ако не беше евро зоната ефектът на финансовата криза щеше да бъде опустошителен за много от по-старите страни-членки, както и за техните банкови системи. Така че нека бъдем прагматични, нека се осланяме на солидарността, да търсим решения, които ще помогнат на европейската икономика като цяло и ще защитават хората в Европа.”

20 мнения за “Премиера на премиера в целия му блясък”

 1. Нагъл, както винаги!Че и от еврозоната вади! Без да има надежда да влезем там в обозрим срок. Без да се съобразява с факта, че оплеска отвсякъде членството ни в ЕС. До такава степен, че човек отново да го е срам да каже, че е българин.

  Впрочем,порази ме следната фраза, вероятно изпусната по непредпазливост: “Европейските граждани не могат да бъдат заложници на двустранни икономически конфликти или дори политически конфликти, тъй като в по-дългосрочен план сериозно ще пострада доверието в Русия и Украйна” Т.е. не бива да се случват отново събития подобни на януарската криза не за друго, а за да не пострада “доверието” ни в Русия! Именно в Русия, Украйна е между другото. Не за друго! Това е притеснението. Да не би българинът да се опомни. Да не би да се събуди и да види злото, което е в корена на българските неволи.

 2. Благодаря за изчерпателният и точен превод.Просто нямам думи. Такъв измекяр да е министър председател на една европейска държава…това просто е виц. Не ми го побира акъла от къде такова самочувствие, от къде такава наглост и безхаберие? Сигурен съм, че всички Европейци, който са чули интервюто му просто са се смяли с глас и тайно са съжалявали добрите хорица на нашата БЪЛГАРИЯ!

 3. Ако изберем БСП и ДПС за още един мандат, те НАИСТИНА ще ни извадят от Европейския съюз! На тях Европейски съюз им трябва само за да дава пари. А той не дава пари на бандити. Ерго…

 4. Коментари като тези на Т.Пацирева и А. Андонов са точни компетентни,изчерпателни и проницателни.Това е качественото на блога – освен всичко останало – най-добре се вписва още първоначалните ми мнения,че само като такива са полезни за адските усилия на журналиста Инджев…..ето вижте какво става тази сутрин,само след няколко месеца в пробудилия сне и уплашен преди време ….Хасково ,след Велико Търново…и другите български неволи….

 5. Здравейте! Да, има наглост в самоувереността на г-н Станишев. Но и частица основание – за това, че (засега все още плахо, защото не са много уплашени) обективно – като процент държавен дълг към БВП, Италия, Испания, Португалия, дори Австрия не отговаряли на споменатия критерий в Еврозоната, било факт. Спомнете си, че глобалните кризи не идват от България и реално финансовите новини за нас са по-добри от тези, за някои, считани неофициално за “фалирали” доскоро уж високоразвити държави. Тук и сега е важно да не допуснем “помощниците” МВФ, СБ и ЕБВР да ни “обгрижват”, защото пак ще ни боли.

 6. тоя министър не разбира,че го чака същото като жанчо. И е нормално- главите им са пълни с петолъчки вкарани там от кремъл

 7. “Гледали ли сте някога криминален филм?”

  Да. Всеки ден прилича на това в българската политика.

 8. Аз точно по тия причини отдавна наричам Дмитрич “нагъл, арогантен и склонен към хулиганство съветски малчик”, явно добре съм го преценил. Същата наглост съм долавял навремето в представителите на партийно-комсомолския елит, към който той принадлежи. Явно тия дефекти се предават генетически…

 9. Горкия, опитва се нагло да изиграе играта на “тука има, тука нема”, без да се съобразява, че срещу него стои човек, който знае къде има и къде НЕМА.

 10. Г-н Инджев,

  Едно голямо благодаря за предоставеното интервю. Аз съм направо ИЗУМЕН. Това поведение и език на МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ на държава от ЕС е толкова шутовско и нагло, че направо съм потресен. Някои изрази са толкова знакови, че може да се направи цялостен политически анализ на държавата ни (или психопрофил на интервюирания, зависи кой от какво се интересува). Само няколко цитата и коментари:
  1. “ще пострада доверието в Русия и Украйна” – извинявайте ама ди ви подскажем че вие сте премиер на България.
  2. “Експертите и политиците разбират усилията, положени от българските власти за промяна на законодателството” – вземете най-после и вие журналистите да разберете.
  3. По отношение на корупцията”може повече да се направи от което и да е правителство във всяка европейска страна” – не ми се правете на света вода ненапита и при вас има корупция.
  4. “Ако погледнете българските новини” – ето това е истинска журналистика, не като вашата – чуждоземска..
  4. “както ви обяснявам”, “не знам дали сте наясно с това” – no comment
  5.И върхът на наглостта ” някои страни днес трябва да бъде извадени от еврозоната” – намерил кой да дава ъкъл и да “прощава” на ЕС че не мислят да правят такива неща.
  Много е интересен също ракурса – ние – ЕС. “МОЯТА!!! страна има своя собствен план за действие” до “ние сме една общност, че никой няма да бъде изключен”.

  Тази страна (все още) не е ВАША -г-н Станишев !!

  ПОТРЕСАВАЩО !!!!

 11. Здравейте , koss,

  Вашият анализ показва, че имаше смисъл от тази публикация ( преводът е на друг участник във форума, който ме упълномощи да го публикувам- аз само го сравних с оригинала и си позволих несъществена редакция без промяна в смисъла).
  Изобщо, имам приятното усещане, че никак не съм сам в това пространство и получавам експертна подкрепа, която вдига нивото на собствените ми публикации.
  За което, използвам случая : Благодаря на всички за ВАШИЯ принос!

 12. ADDITIONALLY;
  Deputy Assistant Secretary Matthew J.Bryza for Russian, European and Eurasian Affairs assumed his duties in June 2005 and served later in US Embassy in Moscow(1995-1998),Warsow(1989-1995) and US Consulate in Poznan,
  covering “Soloidarity” movement,r e f o r m s of Poland,s security services and regional politics.
  As graduated from Stanford University with bachellor,s degree in international relations,he joined US Foreign Service in August,1988,passing through different challenges of the career as special adviser,
  assistant to the President,the Secretary of State and Ambassadors Richard Morningstar,
  Thomas Pickering after observing Russian “Duma”,”Communist Party”, Republic of Dagestan in North Caucasus etc.Is fluent in Russian and Polish,but speaks also German and Spanish.
  …………
  Тепърва ще се утвърждава и смисълът от публикации като тази,така и заслужената от Вас,експертната подкрепа ….

 13. Сладуран!Все едно ,че чувам:Момче аз те изпратих с 100 овце.А ми 100 бяха.Но ти се връщаш с 99.Ами 99 де.Ама бяха 100.Да 100 бяха.Ама се връщаш с 99.Да 99. Но те бяха 100 ……… и т. н.Какво да се прави-тоя държава управлява.ДА НЕ ГО ДОПУСНЕМ ПОВЕЧЕ!

 14. Благадаря Ви за възможността да прочета въпросното интервю на Станишев!

 15. Без да повтарям квалификациите за Станишев, казани в коментарите по-горе, само ще добавя, че той толкова се е сраснал с простотията на българските политици, че изобщо не се усеща къде и на кого говори. “вижте??”, “10 пъти ви казвам”, “имате ли представа” и др. такива изрази. Оставаше да каже “циркаджии” и “глупости” и съвсем да се оака.
  А за увъртането и измъкването от ясните и конкретни въпроси, какво има да се говори…

 16. НА ИТБ – БЕРЛИН 2009 ГОДИНА, ПО-ГРОЗЕН ЩАНД НА ТУРИСТИЧЕСКО ИЗЛОЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА.

  Има една граница, в липсата на професионализъм, във всяка една професия, която, когато бъде прекрачена се получават катастрофални резултати.

  Дилетанщината, която лъха от българския щанд, олицетворява в пълна степен състоянието на разруха, което цари в цялата ни държава.

  Всеобщата криза, която е обхванала всички сфери, включително и туризма, не е попречила на другите държави традиционно чрез колоритните си и атрактивни щандове, да представят туризма в собствените си държави, в най-добрата светлина.

  Над българския щанд, представляващ грубо сковани тараби, от които като прани гащи се е провесил измачкан тюл, духан с вентилатор и закачени върху него сгънати от тел насекоми – вероятно молци, неизвестно защо /все пак щанда се намира на германската борса/, хилаво надписче на украински и немски език съобщава, че този битпазар за стоки втора употреба все пак е щанд на България.

  Сред доминиращите фотоси на полуголи български девойки, снимани на фона на спално бельо и представящи страната ни като достойна секс дестинация – скромно момиче снимано сред ябълкова градина в кафява гама, гледа тъжно мрачната обстановка около себе си и вероятно проклина съдбата си, че се е родила в България.

  Традиционно туристическите щандове са заобиколени с дескове – така се наричат работните места на туроператорите, където те контактуват с клиентите си. За зла участ нашите туроператори, едва ли можеха да виждат своите клиенти, а каму ли да разговарят с тях, тъй като техните дескове бяха отрупани с никому ненужни телевизори показващи едни и същи скучни рекламни клипове и бодуарни нощни лампи, които безмилостно блестяха в очите на посетителите.

  На втори план няколко избелели чадъра, побити на горния етаж на щанда, се мъдреха там, изглежда само за да подчертаят пред чужденците, преобладаващата сенчеста икономика царяща по нашите курорти.

  Музиката, доминирана от чалга, извираща от гърмящите високоговорители, пуснати преди откриването на изложението, сполучливо допълваше провинциалната атмосфера, умело представяща страната ни като най-бедния роднина в европейското семейство.

  Общото впечетление от нашия щанд, с който България би трябвало да се гордее, бе на няколко стоварени контейнера с боклук – също както изглеждат улиците на София в последните дни.

  Албания, чийто щанд се намира в съседство на нашия, която от скоро се представя по туристическите изложения и няма никакъв опит в туристическата реклама, този път се представи на светлинни години по-добре от нас. Да на говорим за другите околни щандове като традиционно впечетляващия щанд на Турция, модерните щандове на Грузия и Армения.

  Подръчните материали, повечето от които втора употреба, от които бе скован българския щанд, на фона на почти трикратното увеличение на средствата отделени от ДАТ за изграждане на националните български щандове на големите международни туристически изложения, в последните години, изглежда най-малко подозрително и заслужава вниманието на компетентните органи.

 17. Така се е получило,че и коментарите по днешната статия в блога и новините потвърждават
  цитираното от Василева срастване на многогодишната простотия
  във всестранния живот на България и по щандове
  и по др.представителини
  поводи,когато ни “жилят”
  по нахакано дори и съседите ….
  Във влака за Париж 1919 г. нашият представител за Ньойския договор Т.Тодоров – не подписва и е заместен от Ал.Стамболийски,но оставя цветист спомен за “сравнения с болна кранта нападната от мухи”…
  и колко пъти от тогава до днес все заради липса на далновидни управленски качества и умения,за което след воините и след 1944 г. се развихри неподозирана – и д о р и зле копирана-татарско-азиатска утопия,която е смайвала в душите им,дори комунистите-идеалисти след 1989 г. с простоватото твърдение,че “виновни нямало,но такава била системата…..”
  Удобно нали?
  Не си спомням вече,и ако е било коментирано- извинявайте -но в годините когато се ширеха известните Тато-ви “защота” на един предшестевеник на Долорес Ибарури и Х.Л.Сапатеро,при превода на разговор с М.Балев,колега на бащата на премиера,така му дотегнаха тези глупости,че почти изрева:”Добре бе джанъм,ами кажете най-после…. защо!!!!
  Самият Тато,така беше “нарязъл” сърътник на самата Долорес,че човекът изглеждаше като кисела краставица в жалките си опити,да защити еврокомунизма,което днес е водеща тема за депутатите на БСП….но “защо се ядоха тогава жабетата?”

 18. Другари, в случая сини, не ще коментирам интервюто, ще коментирам политическата безизходица на България в която вие най-нагло участвате и се смятате за осведомени и посветени. След предстоящите избори в България ще имате честта да четете интервюта на български премиер-министър не на отличен английски, а на чалга български. Вашият Костов, и вся остальная сволоч, вече не им знам имената, така ме е яд на синята предателска измет, ще има наглостта да се коалира с бат Бойко, щото всички осъзнаваме, че за Костов фактът да остане в политиката е по-важен от това, че ще постави начело на държавата един знаменит български простак и шут, който ще кепази България пред целия свят. Да ви е честит бъдещия премиер, ще си го изберете с политическото си късогледство, вироглавство и истерия. Радвайте се на “чистия” му български език, на прозренията му и на невероятните простотиите, които ще ръси по целия свят. Такова чудо България няма да е имала от 1878 година насам. Вие, сините, пропиляхте доверието, енергията и добрите сили на българския народ и явно не се срамувате от това. Цели две десетилетия отупвате отново и отново брашнения чувал на народното доверерие. Такива като мен няма да гласуват, такива като вас, обаче, ще издигнат бат Бойчо на върха. Да ви е честит – квито избирателите, такъв и премиера. Няма да минат и 6 месеца, и ще си спомняте с носталгия за Станишев и добрите му маниери (и владеене на езици), поне, но сте толкова задръстени, че дори няма да си признаете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.