Има нещо гнило в детската държава

Трудно може да се измили по-голямо изхвърляне от офертата на Г.Първанов България да инвестира в Япония , от констатацията на „Турд” че същата само може да ни завижда на икономическия ръст ( в момент, когато , макар и в рецесия, Япония заделя 100 милиарда долара за закъсалите страни по света чрез МВФ) , или пък от обобщението на Станишев и икономическия му министър Димитров, че България била най-подготвената икономика в света да посрещне кризата.

Трудно , но не и за „Труд”. Ето как:

„ ДАНИЯ СЕ ХВАЩА ЗА ЛЕВА

Дания ще търси спасение в българския лев. Една от най-големите финансови институции- Данске банк, реши да пусне емисии облигации, но не в крони, а в родната ни валута.
На всичко отгоре, ценните книжа са гарантирани напълно от тяхното правителство, което означава абсолютно доверие в нашия лев, съобщиха пред „ Труд” банкери”.

Нека с няколко примера илюстрирам за какво става дума, когато се сравняваме точно пък с Дания и то по този пехливански начин, който цели да обслужи внушението, че нашата власт тук жъне такива успехи, че вече спасяваме световните лидери по жизнен стандарт- от нас да мине, стига да не ни критикуват ( защото в дописката на вестника злобничко се натяква, как същата банка направила нелицеприятен анализ за българската икономика, ама на- сега ние цъфтим, а те едва ли не се присламчват към нашето могъщество).

Малко са европейските и световните класации, говорещи за просперитет, в които Дания да не е на челно място. Накъдето и да се обърнете, „датската следа” е в челото. Дания е:

На първо място в Европа с най-високо заплащане на час- 30,7 евро ( България е на последно, с 1,45 евро)

На първо място в света по сътрудничество при трудовоправните отношения, ефективност на правната рамка, разнообразие на обществените фондове, достъп до кредити.

Най-доброто място за живеене в Европа ( статистиката е от януари тази година. България е на 20-то, сред 22 страни, проучвани от фондация „Нова икономика”)

Сред най-безопасните туристически дестинации в света.

И още, и още подобни рекорди, които я правят една от най-богатите, развити, сигурни, чисти, подредени държави на планетата, в която гражданите (о, Боже) си харесват политиците: Дания е на второ място в света по този показател.

Да питам ли „къде сме ние”? На обратния европейски полюс сме, това е тъжната истина, защото сме рекордьори по антирекорди. И държим палмата на първенството по неодобрение на управлението.

Но вместо да се засрами, то бълва в извънредно големи количества пропагандни смокинови листа за прикриване на собствените голотии. Защото от факта, че в една държава са намерили изгода от определена финансова операция, да правиш извода как те ,бедните, се били хванали за родната ни валута едва ли не като удавник за сламка, е примитивно и комплексарско.

Така че, да- има нещо гнило, но в детската държава, управлявана от недорасляци.

12 мнения за “Има нещо гнило в детската държава”

 1. И Япония, и Дания ни дишат праха! Хак им е, като са толкова изостанали!
  “Защото сме социалисти”:))) и можем да лъжем колкото си искаме и когото си искаме и с помощта на Труд (и др.) стигаме до всички чалгаджии, т.е граждани на БГ.
  Толкова е срамно!

 2. Сравних за миг стара България,преди 9-ти септември със сегашните обобщения на диктаторската невзрачност и гранодомания,които са впили хищнически нокти, с повърхностен гланц и отчужденост към чаровните останки от “Гераците”, от викингите и датските гастрономичски
  радости на съвремието….
  Какво друго да очакваш от болестта на отчуждението в културна пустиня….където дълго се опитваха да ни внушават как да водим идеологическа борба….като се учим и от католическата църква….
  Колко му е да изправиш и лева срещу кроната….с девиза: To be or not,to be като на онази бензино-станция…където чежденецът поискал да му се налее бензин на няколко езика,но момчето не го разбрало,та се намесил шефът и рекъл самодоволно:
  “В туби или не в туби”….не съм бил знал многу,ми он куто знае,оти ма не разбръ!!!!

 3. Кога Станишев е ръководил нещо през живота си преди да стане премиер?

 4. Едно нещо , не мога да разбера ,защо никоя държава не се е променила , от времето на АЛЕКО!? Япония е най хвалена от Алеко ,. Гърция е имала един чувал с маслини ,на изложението в Чикаго. А българите същата мизерия , каквато и беше скоро в ЯПОНИЯ ,(рози) а те японците , с машини още тогава. !!!!! ха ха

 5. .
  .
  Вижте, една от причините някой да заема в определена валута–без да има активи в тази валута–е очакването тя да се обезцени.
  .
  Ако взема назаем 100 лева при курс EURBGN 2.0 a ги върна при EURBGN 4.0, печеля EUR 25. Това е грубо казано “шортване”.
  .
  Danske многократно са изказвали силни резерви по отношение на Българската икономика. Да заемат в левове е сигурен залог за тях. Купонът е много приемлив за тях (10% годишно). Обезцени ли се левът, те имат допълнителен ъпсайд.
  .
  “Дания се хваща за лева”…. ха-ха-ха.
  .
  “Данске изхвърля лева през борда” е истинската новина.
  .
  .

 6. Нищо не разбирате, ние сме върхът:)
  Другите са зле, к’ви са тези високи доходи, к’во е това безопасност.Я слушайте к’во ви разправя другаря Станишев и не вярвайте на другите:)

 7. Абсолютно вярно!! Опитах се да обясня този факт на познат българин, но същата тази сметка бе посрещната с недоверие и в края на краищата ме изкараха българомразец!!!

 8. Добре де, ако всичко фиксирано дали е в евро или лева не трябва да има значение.

 9. Мдаа, Данске вярват в лева, ама много вярват, Нееднократно са го казвали , например тука :

  http://bulgaria-news.bg/bg/news/read/417

  Доверие ли ? Какво доверие ? , Ако Данске имаха доверие в лева, щяха да правят обратното – да взимат заеми в евро или датски крони и да купуват левове и инвестират тук. Те правят точно обратното.

  Толкова за доверието. Но явно за в-к труп има друга икономика , социалистическа , с друго доверие 🙂

 10. .
  Все някой трябваше да защити непоклатимите мирни достижения на нашия народ, ръководен от Партията и Правителството, и да разгроми подмолните домогвания на империалистите и техните слуги.
  .
  В случая това е в. Банкеръ, в един безупречен спесимен на стилистика на хедлайнера Труд.
  .
  Четете–с наслада–по-долу.
  .
  = = = = = = = = = = = =

  Критикарите на борда се довериха на лева

  Безочието в бизнес отношенията не е характерна черта само за нашите географски ширини. В развитите европейски икономики то се проявява под толкова витиевати форми, че на някои наши мастити предприемачи ще им увиснат мандибулите (или казано по нашенски, ченетата), ако се сблъскат челно с тях.

  Как иначе да се тълкуват действията на уважаван пазарен играч от европейска величина, който първо активно хули паричния режим на една държава, а след това емитира гарантирани от неговото правителство облигации, при това деноминирани именно във валутата на страната, която е била подложена на критика?

  Конкретен

  пример за подобна витиеватост

  даде небезизвестната “Данске Банк”, чиито анализатори още от средата на 2007-а все не пропускат да споменат в докладите си, че Валутният борд в България бил неустойчив и силно податлив на международни финансови кризи. В крайна сметка излезе, че уважаваните банкери от родината на принц Хамлет просто са се опитвали, чрез сложни финансови формулировкида внесат смут в плашливите източноевропейски души, с цел да пласират собствените си новоразработени продукти за хеджиране на операциите на централни банки от държави с Валутен борд.

  Още в зората на атаката някои български финансисти, между които Емил Хърсев, заявиха, че медиите не трябва да цитират безкритично подобни псевдопроучвания. Но това не спря анализатори от сорта на тези в “Данске Банк” да заливат пазара с остри критики към стабилността на режимите с фиксирани валутни курсове. С други думи,

  продажбата на страх

  продължи на пълни обороти. Това наложи миналата седмица управителят на БНБ Иван Искров остро да разкритикува подобни доклади.

  Впрочем по този въпрос народът е казал, че за един човек трябва да се съди не по думите, а по делата. А истинската позиция на “Данске Банк” по отношение на стабилността на Валутния борд у нас може да се разбере от това, че институцията е емитирала

  едногодишен облигационен заем в левове

  Първоначалният му размер е бил 43 млн. лв., но заради големия интерес обемът му е разширен до 73 млн. лева. И… забележете, заемът е гарантиран от датското правителство, а банката е поела ангажимент, ако курсът, по който левът е фиксиран към еврото, бъде променен, тя да плаща на кредиторите си в европейската валута. От всичко това излиза, че “Данске Банк” и датската корона имат безрезервно доверие в българския Валутен борд, иначе не биха поели валутния риск – при евентуален негов провал, да плащат в евро.

  Накрая, но не на последно място, заслужава да се отбележи и лихвата, която “Данске Банк” се ангажира да плати по облигациите. Подчертаваме дебело, че тя е 10% годишно. След като подобен доход носят дългови ценни книжа, гарантирани от държава с възможно най-високия кредитен рейтинг (Дания), лихвите от 12-13%, които банките предлагат по кредити за български фирми, звучат някак приемливо.

  Казано накратко, с анализите си “експертите” на “Данске Банк” само заблуждават инвеститорите, имащи намерение да вложат капитали в държави като България, а в същото време чрез операциите си се опитват да спечелят от стабилността на нашия валутен режим.

  = = = = = = = = = = = =
  .
  A?
  .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.