Кривосъдие

На някои „звездите им говорят”. На мен пък петолъчките ми съобщават разни интересни неща. Едно от прозренията им бе обобщено от министъра на правосъдието Меглена Тачева. Тя сподели пред Дарик радио каква е причината за корупцията:  била във всеки един от нас.

Колко кратко, ясно и категорично е казано всичко!

Първо, конкретната вина на конкретните извършители беше осъдена на смърт ( въпреки липсата на смъртно наказание в европейска България) лично от министъра на правосъдието. В късното средновековие католическата църква така се е увлякла в подобно масово оневиняване ( срещу заплащане), продавайки индулгенции, че е възмутила отделни свои дейци и предизвикала появата на протестантството. У нас индулгенциите са даденост, която май се приема за вечна.

Второ, никой не е пощаден от Тачева, всички сме виновни. Тя е точно толкова отговорна за проблема, колкото и ти, драги читателю!

Трето, правосъдният изблик на самокритичност е интересна юридическа интерпретация на универсалния пропаганден трик, с чиято помощ се обясняват и най-необяснимите феномени на съвремието ни: байганьовския лозунг „всички са маскари”, леко модифициран като „всички сме маскари”.

Най – неприятното е, че министърът право съди, ако и криво да тълкува близкото до истината прозрение за всеобхватността на корупцията. Тя е права да обобщава. Но е редно да се каже, къде са корените на явлението.

Те съвсем не са филизи на младата ни демокрация. На тотална корупция българите бяха приучени принудително в годините на тоталния дефицит на стоки, услуги и свобода. Стоките и услугите вечно не достигаха, но никой нямаше свободата да се възмути и да промени това положение.

Всички бяха принудени да живеят в паралелния свят на взаимното подкупване. Унижението да се помазваш за тоалетна хартия, салам или човешко отношение на санитарката към болния близък човек- кога срещу пари, кога на „бартер”, беше всеобщо, постоянно, вездесъщо и… невидимо. Беше се превърнало в начин на живот.

Както над всичко останало, така и над корупцията в онези не толкова далечни времена, тегнеше анатемата на лъжата. За благозвучие корупцията се наричаше „връзки”, а корумпиращите-„връзкари”. Колкото повече власт имаха, толкова по-големи бяха „връзкарите”.

Най-големите от тях управляваха държавата като собствен склад – взимаха си от него каквото пожелаят на „правата” на своята революционна безнаказаност, добита с оръжие в условията на чужда окупация и след зверско масово смъртно наказание без съд и присъда над десетки хиляди българи.

Там са корените на всеобщата податливост към принципа „дай ми, на ти”, отгледан и наложен от една система, при която нямаше правосъдие, а справедливостта беше изкривена като сърп, налаган десетилетно с чук- разбирането за нея беше узурпирано от шепа тълкуватели, според които благата се разпределяха в зависимост от заслугите към самите тях.

И е някак си доста логично, че именно правосъдието е днес един от най-жилавите бастиони на беззаконието от времената на „връзкарството”.

14 мнения за “Кривосъдие”

 1. Когато българският лев “ръмжи” самодоволно срещу датската крона с “изобретателства” на “тойния” елит и европеизирането ни през “еврозоната”задачите на много министри-земеделснки-вътрешти,правосъдни и др. – са много и най-различни…
  Но ако М.Миков трябва да укротява 63,000 полицйски сужители,

 2. ,…трябваше,но не можах да довърша след “интересно” изключване,че:
  “,освен униформираната полиция има и,друга във едомството
  на г-жа Тачева ,а и къде ли не!!
  … в полето на “..виртуалната политика,които нямат нищо общо с истината и фактите …депозирани още 2003г., както лично на нейния заместник така и,настрана от тези с които разполага “цялото това (“жилаво”)престъпно котило”,на българската “Светая Светих”…. в трите власти,КС и Европейския
  съд по ПЧ…
  Сега БКП обиколя като гламава страната и “вопие срещу Генерала”,защото необходимото рационално и недогматично управление в т.ч. и чрез “нейната партия е н а по д а л н о в и д е н п р и ц е л !!!,поради късогледството на Десницата!”,когато беше жив – но с далечно виждане на държавник – още Н.Добрев,бог да го прости….
  А такива не траят дълго!!!!

 3. Корупцията е далавера, в която не участваме.

 4. Корупцията е най-доброто оръжие срещу бюрокрацията.

 5. Най лошото на корупцията в една държава е ,че произвежда некомпетентност.И именно тази некомпетентност води до лоши резултати в развитието на всичко. Некомпетентност е равно на бедност

 6. С 11 думи ЧарLi.H го е казал н а й – д о б р е!Тhanks!

 7. “Унижението да се помазваш за тоалетна хартия, салам или човешко отношение на санитарката към болния близък човек- кога срещу пари, кога на „бартер”, беше всеобщо, постоянно, вездесъщо и… невидимо. Беше се превърнало в начин на живот.” – толкова, толкова на място, на болестта и времето на зараждането и не съм чел. Браво!!

 8. Дали министърката на правосъдието е учила право и дали е полагала изпит по Наказателно право – обща част? От времето на Римската империя е известно и съответно кодифицирано, че “вината” е само лична! Понятието “колективна вина” е измишльотина на публицистите и е създадено за да скрива вината на конкретните лица, пристъпили конкретни закони. Нали разбирате – тази госпожа е публицист, но не е юрист!Нали разбирате – тя е натоварена от партията си с функцията да създава и укрепва не независимото правораздаване, а правосъдното безсилие в страната България! Мисля, че го прави много, много успешно и то – внимание – в многогодишна переспектива, та дори ако триумвирата изгуби политическата власт да остане остане невъзможността да има независимо правосъдие.

 9. Прав сте г-н Инжев, че цялото им управление от партизанско време до сега е пример за възпитание в корупция. Можехме с връзки да си купим хубава книга, само с още 2-3, отпечатани по поръчка на партията..И негово светейшество заради имоти е изоставил отдавна задълженията си… После корупция ни бе демонстрирана при симеончо, братовчед Му и още…, но ненадмината ще остане тристайната коалиция, съставена от ловеца, съгласувана с него и поддържана до днес, каквото и да говорят. Във всяка администрация набутаха свои протежета и нямам представа как и дали ще излем от това бедствие.

 10. Явно трябва да измисля друг синоним на “В десетката”. Вече ме е срам от тавтологията, която употребявам почти за всеки втори пост на Иво. Добре статията е 2х5. Както казваше народният любимец Шкумбата: Че то на всяка врата има лепенка “Бутни”! И какво да прави Българина…бута. Кой с каквото може защото системата я изградиха и утвърдиха така, че винаги да се “бута”( дава). Алчността и апетита им е безкраен! Нека ме поправи великият Айнщайн! Колкото повече корупция, толкова повече бедност! Виждал съм на Люлинският пазар, как в 22 часа полицейска кола спира и от нея излизат двама униформени, които пълнят багажника с дини(любеници) и си отиват с доброто пожелание на тези, който са се трудили за да ги произведат. Представяте ли си, става въпрос за дини? Олеле колко сме се омазали!

 11. Господин Андонов, “патентът” на конструкцията за многозначителност “бутни” е на автора на блога Иво Инджев.
  Преди години той беше написал някъде, което ми достави пълно удоволствие: “Надпис “Бутни” – добре, ама на кого и колко, не е ясно..”
  Поздрави на всички от блога !

 12. Благодря ви, Ник,

  Но по този повод да разкажа кратко две случки за “авторските права” върху смешките…
  През 1994 г. написах по адрес на БСП заглавие ” 100 г. срамота”. Във в. “168 часа” ме репликираха, че съм ги изплагиатствал, те са измислили това ( да го наречем остроумие) преди мен. След което граждани изровиха снимка, от която се вижда, че още през 1990-та студенти са издигнали лозунг с точно такъв надпис пред мавзолея в София…
  А пък Шкумбата, пред когото се пошегувах веднъж , че Богдана Карадочева и Стефан Димитров могат да изкарат някой лев от фирма “Данон” , като им изпеят “Данон, Данон, Данон, за всяко едно същество, по едно кисело млеко…”, се оказа, че е включил този каламбур в свое шоу и беше истински притеснен, да не му се разсърдя…
  Казах му, че не ми пука…
  Майтап да става!

 13. Добър ден, Като млад войник, още в първите дни, ме извадиха пред строя и ме обявиха за враг на народа. ! .

  Ако майка ми не беше извадила връзки и пари щяха да ме ликвидират милите.

  Ако не се бях научил да давам заеми на партийни секретари – щях да умра от глад още 81-ва година.

  Ако не се бях научил да давам на Директори на ОХ и Балкантурист – нямаше да работя в избрани от мен ресторанти и хотели.

  Ако не си плащах – нямаше да мога да работя, това, което искам – без да съм назначен и да имам началник.

  Като шофьор ме питаха “какво ми носиш” – и аз давах. Имам чиста книжка. С 600-700 000 км.

  Давах 125 кв.м апартамент на Иван Асен ІІ за да ми дадат паспорт да се махна, но не намерих смел офицер, който да ме пусне.

  Приемам, че съм виновен за състоянието на държавата.

  Когато г-н Янчулев ме попита : момче / ! / ти не можеш да държиш монопола в София. Затвори ги !
  Не платих.
  Затворих.
  Гордо станах работник.
  Вече не корумпирам никой.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.