За какви ни взимат като “дават”?

Не знам доколко надеждата е последна сред умиращите. И за кончината на МВР, положено символично в ковчег от полицаи на протеста им 17 март в София, също ми се струва преждевременно да говорим. Но че пропагандата умира последна по нашите земи, в това не се съмнявам. Защото имам доказателства.

Напечатани са и се разпространяват в особено големи ( като за тукашните условия) тиражи. Поглеждам един от официозите и виждам заглавие:

„ Стефан Данаилов даде 16 милиона за кино”.

Това ми стига, за да се изпълня с благодарност към властта. Както се казва , няма нужда дори да чета как точно ги дава тези милиони. Важното е, че има снимка на народния любимец, че той „дава” и че министерството му е „културното” ( така пише: „културното министерство…”).

Решавам да проверя дали и някой друг началник не дава нещо и се обръщам за сведение към друг официоз. Не ме разочарова!

Премиерът Станишев, както е редно, дава много повече. Бил в Созопол и обявил, че „ще даде 150 млн. лева за инфраструктурни проекти на повече от 100 общини ( колко точно повече- на 101 , или на 195, няма значение)”. Разбира се даващият милиони щедър ръководител дефилира с тарикатска снимка как си връзва мартеничката на едно клонче. Абе, народен човек!

Като гледам как началствата щедро „дават” от техните си милиони, не мога да не се сетя за мафията от класическите произведения на Марио Пузо. Образът на Кръстника, с протегната за благодарни целувки ръка, чудесно се връзва с нашенската действителност.

У нас си имаме чудна традиция, в която ролята на благодетеля на сватбата обикновено играе кумът. Култова е фразата на микрофона на тържеството: „ кумът дава хладилник”. И всички ръкопляскат. А младите целуват щедрата ръка.

Този сюжет ни разиграват отново и отново. От нас се очаква само кротко да целуваме ръчицата, която „дава” и да не се пускаме от хорото, водено от женените за властта столетни палавници.

8 мнения за “За какви ни взимат като “дават”?”

 1. За какви ни взимал ли? Ами за роби, разбира се. “Дава” се на робите. “Дава” им господарят, когато реши да им даде. Като не е на кеф (или не идат избори), може и да не им даде. “Дава” от неговото си.
  Друго е в базирания на зверска експлоатация капитализъм. Там получаваш според това, което можеш, и което произведеш. Има дори т. нар. колективни договори, така че гадният капиталист-експлоататор не може да плаща под определено ниво за определен вид работа. Затова и често производство се изнася в страни, където трудът е по-евтин. И когато се определя колко средства да се заделят за обществени проекти, то и на най-загубеният член на тотално експлоатираното западно общество му е ясно, че не моментният министър “дава”, а средствата идват от бюджета, който пък от своя страна се е получил от събрани от всички членове на общността данъци. Просто като боб.
  Да, аме не и за нашите водещи писачи по “елитните” български вестничета. За тях някой “дава” и така се внушава и на овчедушните им читатели. Добре, че e този или онзи, та да даде.
  Наскоро научих, че гражданите на Дупница си обичали всъщност братята галеви. Защото “давали”. Точно, както го описвате, г-н Инджев.
  В светлите години на социализ(ъ)ма помня имаше и един друг израз – “пуснаха”. “Пуснаха” телевизори, “пуснаха” книга, “пуснаха” луканка…

 2. Тези хора го играят все едно не раздават от моите и вашите данъци, ами си ги вадят от джоба тези пари. Безгранична наглост !

 3. Ха сега да ни е честита и новата “Мис България”! Каквито са ни управниците- такваз ни е и “хубоста”! Всичко в тая “Държава” е псевдо… Травеститството вече не е модно а задължително правило на поведение.

 4. А не е ли време,на тия,които “дават’,ние от които те вземат,да им ДАДЕМ ЕДИН СИЛЕН РИТНИК!!!!

 5. Здравейте! Поздравления за извинението от миналата седмица! Приемам го. Що се отнася до поставения въпрос – вземат ни за същите, на които “развити държави дават спасителни” трилиони (не нашите милиони от родните “благодетели”). И в двата случая лъжата е огромна, а парите не са на “дащните”. Напомням – “Хора, бдете!”

 6. Господин Инджев, вземат ни за такива, за каквито обществото ни им дава! Но, ако продължим сицилианския паралел – те си имат и една много популярна дума – BASTA!!!
  Идват избори и хората трябва да им каже: “Да имате да вземате!” и то така, че за цялата котерия да стане актуална характеристиката: “Взели-дали!”
  АМИН

 7. Добър ден, власт не се дава. Власт се взима. А всички тук знаем, че не можем да вземем нищо. Всичко си е за ония. Защото си го взимВат. Те са единни. Тъпи, но единни. Така оцеляват. А ние създаваме. Работете и мълчете. Излагаме се иначе. Няма смисъл. Пийте по една бира – и утре на работа. Дано да ви е приятна работата. Ако имате късмет – наследство ще вземете. То, пенсия няма да дочакаме, ама наследство може и да бъде.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.