Като ми пееш, Първанке ле…

Държавната телевизия избра да ни покаже в образ и звук няколко секунди от изява на президента Георги Първанов, който е посещение в Литва. Дали е случайно подбран този откъс?

Именно понеже това няма как да се случи, беше доста интересно да видим и чуем, че той акцентира върху… важността на газопровода Набуко.

Това е проектът, за който руски големци, велможи от свитата на приетия с небивали почести тук миналия януари президент Путин, от сърце и триумфално се подиграваха, че бил просто опера от Верди. Перчеха се оперетно защото току-що бяха постигнали целта си и бяха подписали в София договора, заради който си бяха направили труда изобщо да дойдат в България, известен като Южен поток ( и като алтернатива на подкрепяния от Запада Набуко, каквито и приказки да се приказват за възможността двата газопровода да съществуват паралелно).

Първанов и преди, след като сгафи пред западните съюзници с раболепното си обслужване на руската енергийна експанзия, е правил реверанс към Запада, с надеждата да си върне поне част от неговото благоволение. След завръщането на премиера Станишев от ( едно твърде спешно организирано и по моя информация поискано от самия Станишев ) посещение в САЩ през юни 2008 г. , президентът изведнъж започна да говори за Набуко като за български приоритет.

Този път обаче реверансът изглежда различно от обичайното хитруване. Първо, защото Г.Първанов избира за трибуна една бивша съветска република на разлома на противоборството за влияние между Москва и НАТО, между Кремъл и ЕС. И второ, което е вече наистина повече от просто „интересно”, буквално по същото време руският монополист „Газпром” ( т.е. на практика руската държава) обяви категорично,че няма да участва в изграждането на Набуко- имали си газ, пари и т.н., нямало нужда…

Предстои да видим, ако това е поредният пирует на умълчалия се напоследък Г.Първанов ( буквално удавен във водопад от медийни изяви на Станишев), до какво ще доведе той. По моя скромна информация Г.Първанов страда от тежка загуба на влияние в държаната в тайна от публиката битка за надмощие с конкурента си Станишев и дава свидни жертви в „жива сила”, преминала в лагера на „младия неблагодарник”.

Битката за главна роля в Набуко намирисва на част от едно надвикване, което все по – трудно ще ни представят като хорово пеене.

8 мнения за “Като ми пееш, Първанке ле…”

 1. Понеже истинското наименование на заглавието на операта на Верди е трудна за произнасяне от Европейците, са заменили с по- популярното “Набуко”. (“Навуходоносор” е опера в четири действия от Джузепе Верди, за първи път поставена пред публика на 9 март 1842 г. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г.пр.н.е.) Дали нашият “Сирищник” въобще знае за каква метафора става въпрос? Има ли знаещи съветници , който да му кажат, че “Набуко” не се обстрелва или продължава като главно командващ да иска да убие динозавър? Както е тръгнал и това ще направи.Народа му разрешава и не се противи. Май гадно стана?

 2. Възможно и незабелязване,след юни 2008 г. на често употребяваното от мен прозвище за др.Станишжев като българския “Октавиан” преди подаръка за Буш и сегашната констатирана от г-н Инджев загуба на влияние не президента Първанов,което той налегнат и от сутеа,би
  трябвало да е преодолял,
  особено с два мандата,за да остави друг спомен за себе си в историята….
  Не знам вече колко пъти му подавах “интифа”,за да се укроти навреме и да “начесе” комсомолско-партийната си краста…но не би!
  Пируетът на “Октавиан” прозира,дългосрочно “по еврейски” и овреме е схаванал що е “Южен поток” или “Навуходоносор”
  и кому требва да “набукне” ръка!!!,което що проличи до дни и в Анкара,и в Лондон или на о-в Сардиния /2009/
  Андонов ко е казал по изобретателно с “обстрелването” …понятно за всеки добър ловец,какъвто е нашият главно командващ …Господ здраве да му дава!

 3. Здравейте! Никой не може да има представа дали има “битка” точно по тази тема между господата Първанов и Станишев, но, ако те имат мислещи съветници и само погледнат на картата планирания маршрут на “идеята Набуко”, само трябва да се смеят. Освен, че за чисто американската (със “загриженост” за Европа) “идея” не могат да бъдат осигурени необходимите количества газ, при сегашната геополитическа обстановка (която няма и да се промени трайно), този тръбопровод никога няма да стане факт, независимо от напъните на обами и първановци. Защото този проект би приличал на желание за прокарване на “перспективна диверсифицирана тръба” през ивицата Газа например. Погледнете картата и си спомнете какви са взаимоотношенията между страните и племената в конкретните райони.

 4. Добавям към горното и факта,че според Бен Барнанке,Върховният на САЩ по парите,въпреки републиканските заяждания,
  които н а м и р а т п о ч в а и у нас,Америка,ако не до края на 2009 г. ще се пребори с кризата,докато разчетите на Първанов,настрана с подобен недалновиден парламентарен елит при цар Борис III обявихме война на Рузвелт /който не можа да ни намери на картата!!!/,а сега -освен всичко- свързано с пируетите на стара Европа,
  подпомогната най-много от плана “Маршал” т ъ к м о н а н а ш и я елит в “поганско време” не му отиваше като “Главно командване” да “окуражава” нео-имперски амбиции като някаква смешна и исторически закъсняла Византия п р е д Генуа и Венеция лето 1453 г.,когато от Шишмановите царств/а/ не останало нищо през мъглата на десетки години…

 5. това не е по темата ама имам въпрос
  искам да уточня -нямам нищо общо с полицаите-но ми направи впечетление,че 75% от вчерашните новини бяха от сорта-пиян полицайнаправи това,5-то районно не правят онова. И по време на учителските протести беше подобно,при фермерските също.Защо настройват хората срещу хора?И ако сега е криза -не беше ли криза преди месец когато си гласуваха увеличения на заплатите

 6. Здраво,
  Сигурно си много невръстен и не знаеш, че тези комунистически деца и внуци още от ранното си детство знаят правилото, с което управляваха техните дядовци и бащи /някои са още живи и им подсказват/: “Разделяй и владей”!
  Според мен не е случайно и признанието на станишката, че е давал подкуп на полицаи…, какво да говорим-брутална наглост ни се демонстрира всеки ден, а т.н свободни медии вече не удържат повръщането си срещу единствения виновен-Иван Костов.

 7. Четейки статията, стигам до простия извод – недоучени историци с власт са нещо много зловредно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.