Мътят водата в Рибново, но какво ще уловят?

По най- трудната ( смея да твърдя) актуална политическа тема, свързана с религията, и конкретно с исляма и намесата му в конюнктурата на предизборните сметки с цялата й взривоопасност, най – лесно е да се заеме „мъдрата поза” на беззъбия неутралитет на „обективния наблюдател”.

А темата е трудна по няколко причини: трябва минимум познания по обсъжданите въпроси ( още по-добре е да има максимум такива), както и готовност, ако случайно не си съгласен да пригласяш на криво разбрания ( и развявания) патриотизъм, да бъдат мачкани” някакви си хора” заради начина им живот, да бъдеш наплют като „предател”, „родоотстъпник”, или „чуждопоклонник”.

Първото, което се набива на очи при раздуханата драма с обвиненията на депутата Яне Янев за наличието на радикален ислям в колоритното със своята самобитност ( за познавачите, а и за любознателната широка публика) Рибново, е известно със своята специфика. Селото е резерват за изучаване на смесица между езичество и ислям.

Този факт прави още по-ярко невежеството на обвиненията, граничещи с неграмотен донос. А когато невежа иска да ни „ отваря очите”, не е лошо да внимаваме да не се окаже , че има опасност да ни ги извади, вместо да изпише „правилните” вежди.

От многобройните му телевизионни пояснения се разбра например, че (без да разбира какво говори) за него шиитският клон на мюсюлманската религия е радикален ислям. Нещо подобно, разбира се, вероятно ще Ви кажат доста сунити тук и по света, които са в тежък съпернически спор за умовете и сърцата на мюсюлманите с шиитите почти от самото възникване на мохамеданството.

Но от кога г-н Янев стана сунит? Или защитник на сунитския клон? Или дори „посредник” между едните и другите, които точно като православни и католици не могат да преодолеят каноничните си различия сами?

Ако има на света крепост на сунитския ислям, това е Саудитска Арабия. Според Яне Янев обаче, както стана ясно от негова изява в телевизия RE: TV, от Саудитска Арабия идвал радикалният шиитски ислямизъм, който се опитвали сега да налагат в българското село Рибново.

Всеки желаещ, може да се информира по въпроса за възникването на ислямския фундаментализъм именно сред сунитите, сред които и днес тази относително нова историческа тенденция е доста широко разпространена – от Египет, до Афганистан (което не прави радикалите от шиитската организация „Хизбуллах” в Ливан, или пък сунитите от Хамас в Газа, спонсорирани от радикалния шиитски режим в Иран, по-малко радикални).

Г-н Янев също така се възмущава в ефира на национални телевизии, че на публично събитие в Рибново някой чел корана на…арабски. Това вече е върхът- коранът просто не може да бъде четен пред мюсюлмани на друг език, защото арабският е толкова задължителен за неговото проповядване, колкото ( като символика) е, да речем, кръстът за християнството ( използвам това не дотам точно сравнение, поради липса на възможност за езикова аналогия).

Депутатът е забелязал ( на снимки и филмчета, защото не е стъпвал там) забрадките, с които жените в Рибново ходят от (незапомнени времена). Преките репортажи на телевизиите от разбуненото село, чиито кмет и местен даскал бяха арестувани по сигнал на Янев като опасни престъпници, направиха обаче за смях твърденията му за „фундаментализъм”, чиито израз е по неговите думи облеклото на жените.

Да, забрадките, които жените носят, са част от религиозното им самосъзнание и чувството им за културна принадлежност (както и шалварите). Но главите им, както се видя от лицата на стотиците събрали се на площада жени, са точно толкова забрадени, колкото на всяка християнска леля Пена, която може да бъде видяна навсякъде в България.

Яне виждал ли е забулена под диктата на фундаментализма жена? Едва ли. И аз не съм. Живял съм доста години в арабския свят, но не съм „виждал” такава. Онова, което може да се види, е някаква самоходна , абсолютно скрита отвсякъде фигура, която спокойно може й да не е жена, до тава степен нищо не се вижда. Защото именно такава е целта на забулване по каноните на фундаментализма- да не с вижда нищичко.

Впрочем пророка Мохамед е много по-нетърпим към идолопоклонниците, отколкото към „хората на книгата” ( като християни и юдеи). Именно върху руините на идолопоклонничеството на стария свят, който му е бил известен, той създава най-младата световна монотеистична религия, в която почитат много от светците, взаимствани от по-старите култове към единобожието на Йехова, Исус Христос и Зороастър. Но към идолопоклонниците Мохамед няма и капка милост. В зората на създаването на халифата на „хората на книгата” е било предлагано да плащат десятък и да запазят религията си в държавата на завоевателите, но идолопоклонниците са били безмилостно изтребвани.

От тази гледна точка в Рибново, където през вековете ревниво са съхранили езически обичаи и са ги смесили с ислямската вяра, са по-скоро „грешници” спрямо каноните на религията, отколкото „фундаменталисти”. И това е до такава степен типично, че Рибново е знаменит обект за етнографи и…фотографи: представлява рядка шарената картинка със сватбените си обичаи, маски и носии, които нямат нищо общо с исляма, камо ли пък с фундаментализма.

Рибново е известно и с още нещо: като една от лабораториите на комунизма по насилствено преименуване на мюсюлмани. Още през 1964 г. там се полагат основите на „възродителния процес”, напоени с кръвта на убитите от режима хора, отказали да се подчинят на това насилие върху самоосъзнаването.

Изобщо, когато се рови в това огнище ( на всичко друго, но едва ли точно пък на фундаментализъм), трябва да е ясно какви въглени се раздухват. Щеше да е по-добре да се запази малко мълчание – най-малкото , за да се даде възможност на раните да зараснат. Но се започна едно говорене, при което мълчанието вече изглежда като съучастие в разпалването на въпросните въглени.

38 мнения за “Мътят водата в Рибново, но какво ще уловят?”

 1. Всъщност -знам почти всичко за ислямът и християнството, и точно за това знам какъв е случаят. – . В началото на 90те се появиха такива неща и сред християнството. Всъщност неуспели но амбициозни хора, станаха пастори. Защото се отпускаха пари , от световни протестантски организации. Момичета на същата възраст , като тези които видяхме в репортажи за Рибново. Да приличаха точно на тези, и посещаваха тези пасторски сбирки.Профилът на тези деца такъв, че те предпочитат да не тъпеят у дома си, а да общуват с някой с повече интелект от родата им. И тези пастори правят и хубави комплименти, защото са манипулатори. Има и материални придобивки, които оттърват на родителите. И за всичко това е виновна държавата, която е оставила хората в нищото, ,. И тогава КАКВО, ще се намери някой да им предложи НЕЩО! – (от друга ДЪРЖАВА) ,. ,. ,. ПРАЗНО НЯМА!!!???!!!

 2. Всъжост г-н Инджев,без да задълбавам фундаментално в предизвикателствата,по които
  би трябвало,да са особено подготвени ако не (“обикновено прецакани и от Закона” ) има ли такива млади дознатели,прокурори,
  съдии и др. щатни ..а и професионално и езиково образовани служители….с по-доходно подсигурена кариера,освен ДАНС!!!но с много висока ,не партийна,най-вече,експертна подготовка,за самостоятелна,точна и бърза реакция….
  останалото е още по-недостапно…
  Не е ли тази държава безмилостно “ожъната нива” с тук там случайно останал самотен клас,точно поради
  столетни престъпни утописти ….
  За какво да говорим повече?
  Отворете в Уикипедията гигантския архив,който съдържа снимки на някогашния елит… всички области на живота и се вгледайте в техните образи и излъчване….
  Имаше Ваша статия,кой какво дал,бил той Ламбо или Станишев…
  И сигурно е вярно като цифра,но не и като истински морален факт,
  защото в онази стара България още в турско робство “вазрежденците” са били тежест не на на “султанския” бюджет-и още по-малко на него,а предизвикателство за талант,дарби и труд на отделния човек след неговото раждане и това на децаата му….поколения наред…но не след пленуми наред и измислени привилегии…за “просперитет и врати…!!”

 3. Добър ден, г-н Инджев. Преди много години / 1995 -1997г. / ми дадоха да чета една студиа на БАН, спонсорирана от Австрия. Изследване на огнища и гробове на българи мюсюлмани.
  Показани бяха кръстове . В всяко огнище . Във всяка къща на мюсюлмани има кръст. На всеки надгробен камък има издълбан кръст.
  Опитах се да намеря в Гугъл препратка за биографията на Мохамед на Андре Мороа. Ако тези селяндури бяха чели нещо по въпроса нямаше да се излагат.

  Но това е политически въпрос. Важно е да има враг.
  Самите мюсюлмани не ни приемат така. Отговарях за турчета в казармата. Ядяхя си свинско, пиеха водка и ракия. И бяха готови за промяна. 1979г. Но онези не искаха това. Избраха да се сдушат с мангалите, защото знаят, че те са наши явни врагове и могат да свършат много работа. И ромите вършат мръсната работа на интеркома. Атеисти се побратимяват с антихристи.
  Ромите са анти – християни.

  Враг трябва да има .
  “Рязаните” са враг.
  И турци и евреи. Те са лошите . Те не гласуват за нас. Гледат си интереса и не позволяват да ги лъжат неграмотни селяци.
  Ходеха на полето. Сега за Доган гласуват. Лошо. Неориентирано някак си.

  Защо отглеждаха тютюн ?
  За да държат монопола !
  Защото при тютюна ТКЗС-то не става.
  Затова са лоши. Защото са свободни да носят забрадки. Да си режат каквото им е вм повече. Да говорят на език, който не познават – но изявяват несъгласие и протест.

  Каква религия имаме ние ?
  Какво защитаваме ние ?
  Защо другаря Яни Янев не коментира муджахидините от бкп ?
  Има още живи убийци.

 4. Жегата е коварна и винаги се крие “зад ъгъла”.Ако не я усетиш навреме, за да изчезнеш за 30 секунди… ставаш част от обратната тяга.
  Обратната тяга в случая има две посоки:
  – огнедишащият дракон на възродителния процес, призован от самозвани социални инженери – самодейци, самозабравили се безбожници-демиурзи на нацията…
  – но и тъкачите на килимчето към Европата (от самозабравили се сътрудници на демона на ДС), ширнато през Босфора за по-пряко транслиране на европейската идентичност през Анадола… пак на нацията.
  Жегата е коварна, но обратната тяга е пагубна.

 5. Определения като “радикален”, “екстремискти”, “фундаменталистки” и др.под. по отношение на дадена религия, може да вършат работа на битово ниво, но ако трябва да сме прецизни – те са безсмислени. И ислямът, и християнството, учат, че безпрекословната вяра е добродетел и че не е нужно да доказваш това, в което вярваш. При тази изходна точка, очевидно не може да става дума за никакво “изопачаване” на някаква “истинска” вяра, щом самата религиозна вяра не се поддава на обективна аргументация и, съответно, няма как да предлага някакви ясни критерии, за различаване на “правилното” от “погрешното”.

 6. Поздравявам Ви, г-н Инджев! Една от много малкото разумни нотки в тази налудничава дискусия!

 7. Абе това Янче/Яни Янев/ на всяко гърне/канче/ мерудия.Това момче си помисли,че е наясно с всичко.Аз съм благодарен на г-н Инджев за становището.Пишете,пишете,г-н Инджев-необходим сте на обществото наше.

 8. Така е – като няма кражоци, и други занимания, на село. И адекватни социални помощи

 9. Осама Бин Ладен не е ли точно от Саудитска Арабия…? (с голяма въпросителна към автора)

 10. В една страна била повече от 500 години под мохамеданско робство вероятно съществуват генетични кодове за самозащита.
  В една православна страна чиито “Цар” именува
  внука си Хасан би трябвало да не съществуват никакви опасения да не се превърне в Ливан на Балканите.
  Да се твърди, че няма почва за
  безспокойство/при съществуващите демографски тенденции/ е също толкова неразумно, колкото и да се търсят дивиденти в предизборна надпревара за сметка на създаване на конфликти.
  Проблема може би е в липсата на ясна доктрина за постигане на трайните национални интереси и идеали на страната в рамките на ЕС.

 11. Мисля, че вече стана ясно каква роля играе Яне Янев. Този “борец” за справедливост и победа над корупцията е просто част от играта на управляващите. Той играе ролята на “лошото ченге” и задоволява очакванията на тълпата за сензации, за “поборник” срещу сегашната система/върхушка. По този начин тази маша може да се използва избирателно за отстраняване на неудобни (Мургина например по мое мнение), за печелене на точки пред обществото, че има борба срещу корупцията, както и насочване на вниманието в теми, които са безопасни за управляващите.
  Както се казваше във филма Матрицата – това е просто друго средство на контрол. Контрол върху истинска дискусия по критични за обществото теми, изземване на порстранството на “несъгласните” и контрол на дискусиите и алтернативите. Защото ако се поставят “истинските” въпроси и се търсят подходящи алтернативи, на база на рационални критерии, това вече е опасно за управляващата клика. Когато нещата не се гледат само двустранно (т.е. помага ли ни за запазване на властта или ни пречи), тогава излиза наяве цялата ирационалност на толкова много взети решения и предприети действия!

 12. Съгласен съм,ако има сигнали за фундаментализъм,било то ислямски или християнски,да се разследват.Но мисля че депутати като Янев трябва да се откажат от имунитета си и ако изказват неистини-да носят наказателна отговорност.

 13. Господин Инджев- под предлога за разпространение на радикален ислям се разследва нещо съвсем друго! И това ви е ясно! Там става въпрос за възпитание на деца в духа:”Ние правоверните и подтисниците гяури(българи),земята на прадедите ни(турските нашественици)и гяурските натрапници!” Под предлога-“радикален ислям” се разследва подстрекаване към насилствено административно откъсване на територия от България и поставянето и под автономно- етнохомогенно мюсюлманско управление! Това и на слепите е ясно. Вие сте прозорлив журналист- поне така си мисля, та се чудя: това не го прочитате между редовете или и вие като управляващите- “като не говорим за проблема- то той не съществува!”??

 14. Първият коментар които направих: . Всеки може да купи бедняци някъде по света за жълти стотинки. . И това световен проблем! – но бедняците се съгласяват, дори само защото е по интересно. Особено по-интелигентните -им е скучно в кръчмата

 15. Ето и пример от днес – новина от frognews: “Депутатите (Яне Янев и Димитър Абаджиев) настояли пред шефа на „Булгаргаз” да предяви към Украйна иск за претърпените щети по време на газовата криза.”
  Посочването на Украйна с пръст като виновна за Газовата криза е в “топ 10” на правителствената пропаганда за този (отоплителен) сезон.

 16. Господин ИНДЖЕВ ако живеехте в без-изходица в някое село по света. Например нямате никакъв избор на работа, невиждаш никакво бъдеще за себе си и семейството. Имаше такъв филм, с Джони Деп “ВОЖДЪТ”. При наличие на интелект и неналичие на социална база вероятността да станете фундаменталист не е изключена

 17. Преди много години наблюдавах необвързаните страни в т.ч. Азия,Африка,Латинска Америка и барабар с Организацията на ислямските държави,когато бяха скочили срещу нас в Джеда и едва намерих подходяща литература от Димо Казасов,за когото ченгетата от ЦК на БКП не бяха чували,но догматичния им гняв,бе охладен от умен колега на подходящо “работно” равнище…комуто допадна,че първото за което настоях бе да премахнем аполгетиката спрямо Тато,като неудачен прийом за евентуалния му по-земен човешки образ…
  Кариеризмът и жаждата за повече червени точки не ми позволиха,да довърша,защо Пророкът,съсловен търговец на кожи на пазара в Мека,преминавйки към благополучие
  около заможна палава вдовица и брат й Барак,християнин,ще насочи мислите си към Бога след беседи с евреи и шурея….преди да почувствуа възторжен унес и просветление…при тогавашното многобожие на арабите до утвърдените юдаизъм и християнството..преди Кааба…
  Ако съм чел преди 40 години Казасов поради “страшно секретни” !!! размисли за България и нейната средиземноморска политика,днес,ако не друго,
  шефовете в ДАНС,поне да бяха изписали 96 стр. за 2.80 лв.където има и за Дънов,и за Иисус,Буда,МОХАМЕД,Мойсей,Орфей и Кирил и Методи….
  Нно не става така,ако ни ти иде и з н ъ т р е…или не те “посече” Партийният секретар….
  Вгледейте се в лицата,а ако можете в душите на тези,чиито деца ще тръгнат към “Мека и Медина”….родителите им ще доят крави ще навеждат кръст над тютюневия разсад от парчето земя,и пак очите им ще светят защото е свещено наследство,от деди и прадени още при Шишман,а не партийна повеля….
  Боли ме та не мога,да си намеря място,но да не би Станишев или Първанов,да разбират какво зло е сторила Партията им,дори когато кандисва и за имотите на Симеон,
  да му го наръгам и на “голямото” имане,щом комунстите имат наглостта,да продължават да ебават държавността с едната ръка,докато я погалват с другата,докато около народа им пуши!!!

 18. Уважаеми Реванш,

  Никъде не казвам, че няма проблеми ( или проблем), или пък, че радикализмът не е проблем…Всичко, което съм написал, е, че в конкретния случай “обвинението” явно издиша и то по ярък и демонстративен начин. Ако трябва да добавя нещо, то е, че с такива акции, включително от страна на впрегнатите сили на ДАНС ( които би трябвло да бъдат употребени срещу крещящи нарушители сред “мюсюлманите”, злоупотребяващи демонстративно от години с власт за облагодетлстване), по-скоро “вкарва в кошарата” същия този радикализъм, работи за него…

 19. Към Веско:

  Да, Бин Ладен е саудитец и редовно заплашва саудитската династия като един от основните врагове на истинския ислям, защото е в добри отношения с Америка- всъщност най-зрелищните акции на ал Каида срещу американски обекти започнаха именно от Саудитска Арабия…
  Така определящо за войстващия исляме съвсем не е в това, дали някой е сунит, или шиит, йеменец, или алжирец…

 20. Опитите за кариеризъм и напъните за народни гласове в последно време превръщат всеки политически, идеологически или етнически диалог в абсолютна гротеска! Този момчурляк Яне Янев само до преди половин година приличаще на писукащо врабче в сутрешното студио на буди(лника)теля на България – Николай Бареков. По мое мнение, тогавашните му изяви и изказвания служеха само за цвят по поляната, на която се ритаха големите атове – нещо като разтуха за умореното от тежки приказки ухо на драгия сънен зрител. В последно време забелязвам нещо като “Пълна промяна” в г-н Янев – ако ли не физическа, то поне в статута му на участник в Бареков-Брадър шоуто. От момче за плоски майтапчета и безвкусни шегички, в момента Яне е въздигнат до авторитет, ползващ огромно внимание, откривател и най-безкомпромисен критик на всяка несправедливост в нашата родина. Ако продължава в същия дух дори очаквам да влезе в открита конкуренция със стария си познайник и нов приятел, г-н Бареков в търсенето и оповестяването на най-голямата НОВИНА в Българската история. Точно тази промяна или по-точно допускането на Янев до определяните като най-горещи теми и превръщането му в национален детектив на БТВ ме карат да се съмнявам в истинноста и мотивите за “разследванията”, предприемани от него и развиквани в националния ефир дни наред.
  На кого ли е нужна тази Радневска историика, разказвана от незапознат и неподготвен разказвач? Кого ли трябва да излъжат необмислените брътвежи, щедро раздухвани от БТВ с често противоречащи си съчетания от определения, течения и радикални движения? На кого е нужно напрежението и страха от верски и етнически конфликти? Познавам само едни другари, които ползват като основно свое оръжие страха… Тези, същите другари, които са нароили безброй партии и партиики из политическото пространство чиято основна функция е да бъдат резервно колело, на клатушкащия се велосипед на властта. Една от тази партии(ки) е известна с националистичните си и “патриотични” настроения.

 21. С уважение благодаря за уточняването на позицията ви, и за вниманието!

 22. Уважаеми г-н Инджев, чета ви всеки ден, но до сега не съм писала. И абсолютно винаги съм ви се възхищавала, както, между другото, и сега. Но, моля, отговорете ми, изгледахте ли записа (аз попаднах на него в предаването на Сашо Диков)и онемях. Не за друго, а за начина, по който се нарушават националните, държавните ритуали и церемонии по време на официалното откриване на т.нар. водопровод. Все едно е от кого е финансиран ремонтът на ВиК мрежата на въпросното селище – държавни, общински или европейски средства са. Недопустимо е церемонията да започва с благодарност към Аллах, че е “докарал водата”, или както там беше казано (цитирам по памет, но смисълът е същият). И по същото това време, на същото това място, на официалната трибуна са зам.-председателят на НС, действащ ресорен министър и други представители на официалната държавна власт. Защото, според мен, казусът умишлено бе преекспониран/пренасочен в друга посока – ислямизъм, ридикализъм и т.н. А реално казусът е: защо тези официални лица не са напуснали, и още по-сериозното: навсякъде ли в тези селища така се откриват обекти, финансирани от европейски държави – с молитви, езически жертвоприношения и т.н. Та накратко: как ще коментирате мълчанието/ оставането на представителите на държ. власт на подобни ритуали? Благодаря предварително!
  п.п. Кагато чета блога ви, поне за час си връщам усмивката, загубена отдавна от безумието, което ни заобикаля:)))

 23. Проблема със забрадването за мен е огромен, до толкова до колкото се отнася до носенето на забрадки в училище – не бива. Тов е демонстриране на веркси символи на публично място, където това, както и например носенето на големи кръстове на показ трябва да е забранено. Самобитността и обичаите са нещо хубаво до момента, до който не противоречат на правовата и светска държава.

 24. “Така определящо за войстващия исляме съвсем не е в това, дали някой е сунит, или шиит, йеменец, или алжирец…” – така мисля и аз. Благодаря за персоналното внимание.

  Конкоретно за проблема – не вярвам кмета на с. Рибново да е радетел за онова дело, което ни стряска най-много. Прекалено интелигентен човек изглежда, а и фактите изнесени за него и набедения учител просто не ни позволяват да разгърнем предрасъдъците. В крайна сметка – съди се по делата, а не по думите (хорски и Яневски).

  И все пак, принципно финансирането на съмнителни мохамедански организации в България може би не е просто мираж, а може би има и зрънце истина в цялата история.

  Мътят водата в Рибново, но какво ще уловят? Ще видим..

  Иначе за господин Янев – човекът гради рейтинг – нараснал му е с над два пъти, което съгласете се, е голям успех (в личен план?)!

 25. Г-жо Илиева,
  С толерантния си тон сама показвате,
  че “може и така”, т.е. за деликатните неща трябва да се говори деликатно, а не с патоса на 19 век, който е бил напълно разбираем и дори задължителен за националната ни еманципация.
  А колкото до мълчанието на някакви чиновници, оснванието за което наистина не мога да преценя- което не мога, не мога (контекстът е много важен), това е посленото нещо , което би ме изненадало. Че у нас на висшите началници се плаща предимно за това, да премълчават проблемите…

 26. към Веско – едно до-допълнение за родословието на Осама:

  Според един познат от Йемен (свестно момче), родът на бащата на Осама е от Йемен (все още има фамилна собственост там – някакви складове в Аден), като той се установил в Саудитска Арабия покрай строителния си бизнес (бин Ладен билдинг груп); родът пък на майка му е от Сирия. Според арабина, такава родова смеска била изключително взривоопасна, трудно можело да се забърка нещо по-запалимо в Близкия Изток(нещо като брак м-ду влах и македонка, м-ду германец и чехкиня и пр.). Та поради тези случки изглежда Осама е такъв “кибритлия” :)))

  А относно религиозния фундаментализъм – независимо дали е ислямски, католически, православен, бахайски или друг – няма място в правова държава. Изолирането му трябва да е институциално, а не “медийно”, предизборно или с отричане на религиозните убеждения на хората.

  Във Великденския пост сме, а червената шайка раздухва опасни страсти. Ей-така, да има джумбуш, докато крадат (като) за последно.

 27. Не очаквах, че в нашите медии има толкова много непрофесионализъм.То не беше вайкане и крякане, то не бяха интервюта и живи предавания.Ама нали трябваше журналистическата гилдия да си напълни хранилката и да се хареса на управляващите.Та думата ми е че трябваше да се отклони вниманието от съществените неща от деня, да се тушира ехото от митинга на полицаите, да се отклони вниманието от отново спрените ни средства за водния ни сектор от ЕС, да се види че събираемостта на данъците е на 50% което означава, че бюджета на държавата не може да се изпълни.И какво цялата “Мара втаса”, та ислямски фундаментализъм и се привижда.Къде е професионализма на медиите, и журналистите, които трябваше да отсеят рационалното от дивотиите български.Мъчно ми е, че до такава степен сме заблудени и лесно манипулируеми от разни “Соросови храненици”

 28. Др. Яне Янев (партизанско име – неизвестно засега) от няколко месеца насам си прави предизборен PR. Извинявам се – правят му. Предизборния PR е скъпо удоволствие и не се прави случайно и за когото и да е. Г-н Янев ще бъде вкаран в бъдещия парламнет (вероятно) с цел при (ДС) необходимост да се мести от коалиция към независими или към друга коалиция… Така де – “баланс” да има.
  Но ВСИЧКО зависи от нас – избирателите!

 29. за Свободата и Знамето и журналистиката

  от: Йордан Бояджиев

  Гледайки и слушайки какво става в с. Рибново (все още в България ????) в мене напират мисли и искам да ги споделя с вас – дано бъда чут.

  за Свободата
  Човек се ражда Свободен , но ако е “правилно” възпитаван – всеки може да бъде превърнат в еничарин. Не е проблема в забраткити и шалварите. Друго е страшно. Тези хора и най-вече децата нямат право на свободен избор. Целенасочено и “демократично” при насърчителното бездействие на българската държава обсебват душите им и ги превръшат в еничари. Другото са риторически упражнения.

  за Знамето
  Знамето е символика. То даже не се пипа с ръце – носи се на прът – високо вдигнато за да го докосва само вятъра. Под него се защитава родината и хора много по-достойни от нас са умирали. Не е кърпа, която демонстративно да размахаш или наметка за рамене на някого (горил го преди години).

  за журналистиката
  Това, което наблюдавам по медиите има само едно име – манипулация на обществено мнение. Как се прави? Показва се част от картината на дадено събитие(внимателно подбрана) и се прави подробен “правилен ” коментар. Сигурно са сработили “висши държавни съображения” , но “щраусовото” поведение не е полезно никому – то не решава проблемите, а ги отлага и оставя на случайните фактори.

 30. Не съм запозат със случая, който явно е предизвикал поредното отвличане на вниманието от икономическите проблеми на страната, корупцията и олигархичното и управление. Отново нарочен „много шум за нищо„. Споменават се някакви жени със забрадки, с фереджета, изцяло забулини от петите до главата/може би/ и това всичкото е повод за такъв „екшън„.
  Както казва г-н Инджев, облеклото е част от традицията които налага религията. По същият начин трябва да се образува подобно отношение и към „кришна„ поклонниците, заради облеклото поне.
  Искам да дам само един пример. Тези дни влизам в сравнително луксозния хипер маркет Mark & Spenser на Оксфорд стрийт в Лондон, по едно време сред пазаруващите срещам един мъж със сунитска брада и кожено яке, а до него една жена, забрадена в черно от петите до темето и само очите и обикалят по стоките. Загледах с какво е обута /понеже като българин някак си имам отношение към тази екипировка/…мартонки, найк. Нормални мюслмани, нормални клиенти. В къщи може и да се друсат до козирката и да си правят каквото си искат.
  Мисълта ми не е за маратонките, и за облеклото,/и за това какво има под тях/, като символ на религиозна традиция, въобще.
  Не искам да си представя една такава двойка, какъв шок би предизвикала, ако се появи в някой бг. „MALL”.
  Със сигурност има опасност да не се приберат здрави в къщи, най малко.
  Срам, ми се ще да кажа и ще го кажа. Но,до кога бългрина ще се оставя да бъде воден за каишка като някоя овца и да ръмжи като улично псе, когато някой си Яне или Доган или който и да било, му подхвърлят кокала на национализма и антиислямизма.
  Кога ще стане европеец и ще решва тези проблеми с поглед в бъдещето, е не в миналото.

 31. Каква идилия, каква пасторална картинка! Милите турци мюсюлмани, кротки и невинни като агънца!Милите женици, до една със забрадки и шалвари – приличащи на гарги! Каква радост за окото христианско!
  И злите българи националисти като Яне Янев!
  Повдигна ми се от всички вас дето блеете и припявате на тази позиция на Инджев.Да, той /и всички останали/ има право на мнение, но не е задължително винаги да е прав.
  Що не препрочитате отвреме навреме Захари Стоянов? Нищо че е от 19 век.

 32. И ще допълня, с риск да стана досаден, но темата е меко казано спекулативна.
  Преди няколко седмици по четирилентовото платно в едната посока на Park lane, което е от страната на Hyde park имаше еднокилометрова демонстрация на някакви палестинци, предполагам от „хамас„. От онези със зелeните знамена, жени облечени в черни шамии, голи мъже до кръста дето се блъскат с юмруци в гърдите и сетне ги вдигат към небето и нещо крещят, към кого не знам и изглеждат зловещо. Някой даже и с вериги се шляпаха по голите меса и бяха в кръв. Това в центъра на Лондон, по булеварда който е основна автомобилна артерия между център, северната и южната част, в 17ч. след обяд. Хиляди „правоверни„. Когато 1 млн. души най–малко, по това платно на булеварда, които са работили на юг и център са тръгнали да се прибират в къщи с коли, мотори, микробуси, велосипеди, отделно хилядите препълнени автобуси, към северен център и по далечните квартали.
  Та това шествие, беше прилежно охранявано от полицията, която направляваше колапсиралия трафик, за да не пречи на демонстрантите.
  Е, след половин час се измъкнахме от там. Без да съм човек който се интересува от международна политика,все пак пуснах новините вечерта. Нищо не казаха за тази врява. Може и да съм пропуснал новината,може да съм пуснал тв-то късно, кой знае. И в обзорните емисии, нямаше даже коментар. Освен по трафик новините на радиото „capital”, нямаше, поне в Англия, други съобщения за тази демонстрация. На следващия ден, все едно не е било.
  Мисълта ми е, че винаги, всяко насилие и ограничени на свободата на изразяване, на самоопределяне,религозно, етническо,сексуално,културно. Всяка забрана на такава свобода в рамките на закона, води до възможност за такива злоупотреби/като с обвиненията на този към онези/ с рехавия български…морал,какъвто ще да е той, ако въобще може да го наречем така.

 33. След 25-26 коментара определено се долавя и замисъла и практическото й изпълнение!!!
  В него, пред ошашавеното общество лъсва поредната некадърност,дори сред ДАНС,както можеше да бъде Агенция по приходите,
  обвинението,Съда,Разследването в експертизната му част,”пренаселената”Полиция,банковото и здравно пенсионно-почивно дело,образованието ,до шалварите…..майсторлъка и тютюна като заслужени убежища в които като в “големия алъш-вериж” на еврей и арменци,българите,като селяни, са обект на гавра от др. свои “сънародници”…
  Разбира се че те са като джамбазите,подсмихващи се в “селската крамола”,а болшинството сме ощетени и уязвими в кадърен”
  и имотен план,но все граждани,
  със сбъркани преди десетилетия ценности,в т.ч. и по свои и др. по противоприродни принципи…
  наложени отвън,но удобни за подкопаването на държавните устои….
  Аз бегло и случайно разговарях с Яне,преди много години,но ако един от елита играе и “с огъня с водата”,друг в мълчаливо скрито наложено противоборство,е принуден
  да атакува самия Яне,днес,а ако трябва и Ахмед утре….с подхвърления кокал на национализма и антиислямизма,
  както е казано от hinkoff…
  За жалост на България играта им е друга,но не сме ли си виновни самите ние?

 34. Към анонимният Не Мюсюлманин

  Мисля, че нищо не сте разбрали и няма да разберете, защото не искате.

  Никой не твърди, че няма проблеми с исляма. Въпросът е да не се демонизира група хора които спазват ритуалите си независимо дали приличат на гарги или не, ако те не нарушават законите на държавата. Най-лесно е да се настроим срещу някого, който дори не познаваме и така е най-лесно. Само че от това ще спечели ДПС, което ще е лошо за ВСИЧКИ.

  Хубаво е да се четат книги от 19 век, но още по-хубаво е да се помни, че все пак времената на са едни и същи……

 35. Много ми се иска тези хора от Рибново или Гърмен или Сатовча да бъдат оставени на мира. А още повече ми се иска някой да каже кой точно е Яне Янев, откъде вади информацията, с която ни залива напоследък, защо медиите му играят по свирката и чий интерес обслужват публичните му изяви. Не вярвам никой да не се интересува от тези въпроси, но колкото и задълбочено да следя печата, аз не намирам отговорите им там.

 36. Защо всеки път, когато комунистите се провалят се започва нещо като “възродителен процес”? Този опит за търсене на “радикални ислямисти” много ми напомня ония времена. И тогава “турците” бяха виновни за сриващата се икономика. И сега са виновни “радикалните ислямисти”. А и очевидно електората на ДПС има нужда от мобилизиране.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.