Голям Тошко, биг брад(в)арт и по БНТ

В днешна България, когато настане вечер и месец изгрее ( по Ботев) и…

Пропагандата отново заблее!

Но не става дума за агънце, което ми заблеяло. Най- ми било бленуваното, още не живяно, не сънувано ( по Вапцаров) минало на стадото. От времето, когато в детската градина научавахме смешката:

„Няма „да”, няма „не”, другарят вълк, знае, кого да изяде” ( моят по-малък брат я донесе вкъщи и всички много се смяхме).

Вечер след вечер държавната телевизия излъчва радостни панихиди за своите корени. То не бяха златни орфеи и други подобни гордости от времето на червените ескадрони ( по Смирненски).

И така, от ура до ура, от век на век ( почти по Вазов), стигнахме до 1968 година.

Днешната БНТ, понеже ни има за вчерашни, ни я пробута в своята всекивечерна ретроспекция, като една от „най-успешните” в историята на българската национална телевизия.

Искате ли „характерен детайл” от картинката? Ето: с игрив тон в тази, претендираща за документална автентичност рубрика ( но озвучена с ехиден глас зад кадър), ни съобщиха ( и показаха!), как през същата  1968 г. срещу студиото на телевизията била създадена бръснарница за отстраняване на нерегламентирани бради и коси. Ха, ха, ха( по Тодор Живков)!

А, да не забравя, преразказът на БНТ за1968 г., поднесен по този жизнеутвърждаващ ( утвърждаващ Живков, май)  начин, приключи в най-гледаното телевизионно време с позитивна интерпретация за състоялия се тогава младежки фестивал в София и с пожелателна въздишка за нови подобни успехи (почти недостижими след върховните постижения от 1968 г., според внушението за върховните постижения на телевизията от онова време).

За финал видяхме хорце, което потропва др. Тодор Живков начело на други трудещи се в онова паметно време, когато съветските танкове смазаха порива за свобода в Чехословакия, не без съучастието на хореографа на тази пропаганда, показан безкритично от БНТ да се весели начело на хорото на страхотните успехи на телевизионната пропаганда, с които днешната уж европейска институция БНТ адски, ама направо сатанински се гордее.

За всеки осведомен човек по света 1968 г. е символ на бунта на студентите във Франция и на жертвите на ( до голяма степен студентската, но всъщност студената война) в Чехословакия.

За средствата за масово неосведомяване у нас важат други критерии: това е за тях годината на небивал телевизионен възход, начело на който танцува дядото на биг внука на династията, приличащ на биг брадвар.

17 мнения за “Голям Тошко, биг брад(в)арт и по БНТ”

 1. Някой вярвали, че малък-ТОШКО има реални спомени от социализма. Сигурно някои 20-годишен има по-реални, от него. А на малък-тошко сродните са свързани най вече резиденции на които забравих имената им, сигурно щото не са свързани с живота ми.

 2. Другарите искат позитивни новини.

 3. Гледайки как се държи в къщата на Биг Брадър Т. Славков не ви ли спохождат някакви асоциации?
  По същия начин се държи и С. Станишев в държавата! Нали!!!!

 4. Около двете лица на лъжата “ВИП Брадър” и “Мюзик Айдъл” не знам кой колко е взел …. и какво ще ви дойде на ум,ако Я.Дачков е “наритал” Мара Отварачката,или Венета Райкова или е надупил Депнишката Мадона,но май ще излезе права известна журналистка с употребата на сравнения като:
  усещане за измама и изтърбушени илюзии
  и думи като:
  потрес,простотия,поквара,погнуса,
  предателство .. и каквото ви дойде на ум…освен издигането в култ,ако щете и на самия Луцифер и емпиризма….

 5. Само един път попаднах на това “Бай Брадър” и мисля,че няма да повторя, та какво интересно и любопитно има там – Софка циганката и нейния доведен син-мъх Дочо, Гала(която май само тук не беше влизала), Тошко пък въобще не го забелязал и всякаква там ВИП-измет!!!ОТВРАТ! Не мога да разбера, не схващат ли анахронизма и другото звучене на старите български филми, дали някой, освен болшевиците им се радва??? Където и да бутнеш по каналите ОТВРАТ ,да живее интернета!!!!

 6. Опитите за реабилитация на половинвековното съветско-комунистическо робство продължават! Флагманът на тази пропаганда е БНТ, с меланхолично-лигавите си филмчета, в които ежедневно ни припомнят и показват “как се каляваше стоманата”. Поредният, при това доста успешен опит за подмяна на истината за комунистическия режим. Явно мозъците на и без друго все по-слабо образованото и силно незаинтересовано от собственото си развитие младо поколение българи трябва да бъде промито до край! В подкрепа на БНТ кампанията за доосакатяване на мозъци дойде и вчерашната статия на Борислав Зюмбюлев от “24 часа”, в която на дълго и широко се обясняваше как българина страдал от носталгия по времето от преди 1991 година. Хората тогава били по-бедни, но пък имали спокойствие, имало ред и правила, които се били спазвали, едва ли не всичко било тип-топ и единствения проблем бил леко ниския доход на населението. Ха! И нито дума и разяснение за това, как бе постигнат въпросният ред, кой определяше правилата, кой бе принуден да ги спазва и кой извличаше ползата от същите тези правила. Нито дума за обезличаването на личността, стадния начин за взимане на решения, които вече са взети, репресиите, лагери, затвори, липса на свбода на слово, забрана на определен тип литература, музика, кино… списъкът е дълъг…
  Идва и логичният въпрос защо тогава имаше спокойствие и ред, а сега няма? Та нали на всички държавни постове в момента стоят наследниците на нашите подредени “благодетели”, които ни даряваха с така лелеяното спокойствие. Спомняте ли си? Преди 10 ноември имаше една партия-майка, наричаше се БКП, а след “промените” се преименува на БСП и даде живот на редица други партиики, които трябваше да вземат участие в симулацията, наречена Българска демокрация. Въпросът е към всички тъжители изпаднали в носталгично настроение по “по-доброто старо” и непрестанно критикуващи “лошото ново”. Ето, нали тъгата им се изразява в техния вот по време на избори и резултатите са факт! Техните любимци са на чело на държавата. Отново и отново…

 7. Едно “откритие” и…самата прелест: службите били следили незаконно 50-60,000 души…да не повярярваш просто!

 8. Агонията преди края. Браво, Иво, историята трябва да се познава. 🙂

 9. Снощи, щракайки по каналите на какво попадам:

  Би Ти Ви — Мюзик Айдъл (британско шоу)

  Нова ТВ — Биг Брадър (холандско)

  Канал 1 — “Бъди звезда”, което признавам не знам по какъв формат е, но некви трима пееха на руски…

  Сега не че не съществува хубава съвременна руска музика (предполагам има), не че нема хора в БГ, любители на хубавата и лошата руска музика, но просто Канал 1 на фона останалите две телевизии остави у мене едно такова впечатление, че са леко извън времето и пространството.

  Като в случая е напълно без значение и не обсъждаме качеството на което и да било от трите предавания.

 10. Добър ден,
  Те не са виновни.
  Сега левите ще покажат на българите как се изчиства родината 2.

  Президентът Желев не разреши да се изчисти България.

  Сега левите ще изчистят икономически и политически страната.
  Те имат опит.
  След почистване с техните препарати няма да има нищо още 50 години.

  Поздравявам ви с една песен, за която благодаря на Деси Бошнакова

  Марица
  Марица е моята река
  както Сена е твоя
  но само баща ми
  сега си спомня за нея
  понякога…

  от първите ми години
  не ми е останало нищо
  освен една бедна кукла
  нищо освен един рефрен
  от друго място…
  лa лa лa лa ………………….

  всички птички от моята река
  ни пееха за свободата
  аз едва ги разбриха
  но баща ми знаеше как да ги
  чува…

  когато хоризонтът стана твърде черен
  всички птички отлетяха
  по пътя на надеждата
  и ние ги последвахме,
  в Париж…

  говори: от първите ми години
  не ми е останало нищо…нищо
  пее : и когато си затворя очите
  чувам баща ми да пее
  този рефрен…
  лa лa лa лa ………………….
  http://boshnakova.wordpress.com/
  …Искам да я чуете, искам да помислите върху думите й…
  Една песен, която ме кара да плача, но точно това я прави хубава!
  20мар09

 11. само си говорите,що някой не вземе да направи нещо

 12. Днешното зло е подготвено от минал.Кои са днешните убийци и насилници,кой го подготви да стрелят и да се прекриват?Кой подготви българският народ да успява с корупция?Не беше ли в правилата на играта,за да оцелее семейството ти трябваше да ставаш подлога на тоз и оня,силният на деня?

 13. Какво ще кажете за пропагандата която върви по БНТSAT-“Сами сред вълци?””Лагерът”?Преди-“На всеки километър”?Търсят носталгията в останалите все още комуняги.Най лошото е че тая медия я издържаме ние ,а тя служи само на единици.(БСП)Лошото е че няма и кой да се опълчи на това разгащване в БНТ.

 14. Не виждам нищо лошо в това от време на време да гледаме кадри, на които нашите бащи, а сигурно и вашите, са се възхищавали. Каквато и да е историята ни, трябва да я пазим, а не защото на г-н Инджев му е неприятна, да се правим , че не я е имало. В прехвалените западни държави пазят всеки камък от историята си и паметниците на Карл Маркс никой не ги пипа. А прехвалена Америка/ САЩ/ си създава история, защото е държава, по-млада от избата на дядо ми. На мен лично са ми забавни кадрите от 1966 и 1968 година, нека децата ни видят какво е било. По света има и музеи на социалистическото минало.Историята ни трябва такава, каквато е била, не парфюмирана.
  За Биг Брадър какво да кажа – отвратително е, участниците изобщо не са ВИП, но недоумявам защо всички мои колеги го гледат?!

 15. Е, сигинка К’ВО Иво , или “Не ще проклиням нямя да се ВАЙКАМ”(по Вапцаров) че съм живял ТОГАВА!!!
  Чадо Вергинов, СИГА по-спокойно ли живееш, или си плюеш па навик.Ако твоя МОЗЪК е промит, то на милионите като мен едва ли???Още от Гео :”изпокъсани

  кални

  гладни

  навъсени

  измършавели от труд

  загрубели от жега и студ

  уродливи

  сакати

  космати

  черни

  боси

  изподрани

  прости

  диви

  гневни

  бесни

  – без рози

  и песни

  без музика и барабани”
  Тааа ако бяхме с промити мозъци и ДЕСНИ,ЛЕВИ БЕСНИ да сме Ви отвели!!!!
  За мен, тъжното е че ТИЯ крадат така КАКТО И ПРИ БАЙ ТОШО НЕ СА МЕЧТАЛИ и то не без помоща на ДЕСНИ-БЕСНИ и т.н. сволач!!!
  Няма едно елементарно спазване на закона!!!!! Така, че ЩОМ няма кръв лека -полека Шъ се оправиме!!! Аха едино въпросче, нали си спец по промивките “Кога е било по-тежко на БЪЛГАРИНА, след турско робство или след тая на БОЛШЕВИЗМА”???
  Драги Йосифов, благодаря за песента на Силвия , наистина ТЯ доказа че далеч от България, Е и СИ остава БЪЛГАРКА!!!
  Кибик Блаже
  ПП.Ама “гуглето” е гулема работа… Гео-септември и копи-пасте на курем!!!!:)))

 16. Уважаема госпожо Анета, на точно такива исторически кадри моят баща никога не се е възхищавал. Позволете ми само да вметна: моят баща е изключително горд от факта, че по негова линия в семейството няма нито един член на бкп. Аз също съм горд от този факт…
  Иначе Ви давам право: историята трябва да се знае. И не само да се знае, а и да се тълкува. И покрай такива репортажи като гореописания може би няма да е лошо да се популяризират също и факти за концентрационните лагери в България, за участието на български войски в потушаването на Пражката пролет, за опита за преврат на ген. Иван Тодоров-Горуня от 1965 г., за осъдения, обесен и по-късно реабилитиран Трайчо Костов, за култа към различни креатури от времето на комунистическия режим (нарочно не използвам думата личности), за хилядите избити без съд и присъда невинни жертви на комунистическия терор, за съветската окупация на България, за ролята на Русия в българския политически живот след Освобождението, за Стефан Стамболов и още, и още…
  Да, милостива госпожо, историята е важно нещо. Но не бива да се представя едностранно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.