Шопка невидимка

Отново ни съобщиха, че тук няма мафия. След министър Миков и след главния секретар на МВР Павлин Димитров ( още на 2 май миналата година пред Дарик радио той се ангажира с това твърдение), сега и директорът на „Криминална полиция” Калин Георгиев поддържа същата теза, но с уточнението, че имало четири или пет престъпни картела, а не мафия.

Явно има заповед по гарнизона да се внимава какво се признава за пред хората. Личен пример дава министърът, според когото полицейските протести не са протести а някаква режисура. Може би „мафия” предизвиква болезнени политически асоциации от времето, когато гражданите скандираха срещу управляващите другари тази звънка думичка?

Това е все една да спориш, дали една диктатура се ръководи от хунта от превратаджии с чин полковник или подполковник. Дали ще е мафия, или картел (картели, дори) , иде реч за престъпност, която във всички случаи не е никак „дезорганизирана”.

Но у нас е така: премиерът също твърди, че няма олигарси. Имало едни богати хора, които се „опитвали” да влияят…

Понеже не участваме в софрите, на които тези хора се „опитват да влияят” на властта, не можем да свидетелстваме пряко в полза на обратната теза. Което не я прави нелегитимна: онова, което обществото вижда е повече от достатъчно, да си направи изводите.

Има обаче една област, в която няма нужда от сатанизиране, за да разпознаем с лекота „сатаната”, чието съществуване упорито също се отричаше до съвсем неотдавна. Също като в Русия, където миналата есен забраниха на медиите да произнасят думата „криза” ( което не спаси страната от нея, разбира се), така и тук срещу кризата превантивно беше произнесена управленска анатема с надежда някак си злото на ни (ги) подмине.

Пустата криза съвсем не пожела да се подчини на указанията и принуди финансовия министър Орешарски да капитулира пред фактите, обявявайки, че нещата се развиват „ по лошия сценарий”: износът е намалял с 27 %, вносът с 33%, стопанската активност се развива по-лошо от очакваното ( очаквано от кого?), което заплашва с намаляване на доходите в бюджета и увеличаване на безработицата…

…и на криминогенната обстановка, предупредиха в това пренастроено на нова тоналност хорово пеене от прокуратурата

Да обобщим: няма мафия, няма полицейски протести, няма олигарси, но криза, каквато също не трябваше да има, вече има и се развива по „песимистичния сценарий”.
Остава да видим по какъв сценарий ще се развият изборите. Дали ще я има България или ще спорим на терминологично ниво за тази територия на Балканите, където срастването на властта и парите не ражда олигархия, мафията е нищо и никаква петорка от престъпни картели, а полицаите са артисти?

Властта се държи като шопа, който не иска да повярва на очите си, виждайки жираф: „ такова животно нема”! И само ритник с копитото май може да я върне тази шопка в реалния свят!

2 мнения за “Шопка невидимка”

  1. Пътешественици из балканите през XVIII и XIX век са заключили,че по тези земи се вярва на този,който плаща повече или този,който вика по-силно.Както се знае,жирафът не е ритнал шопа,така,че изреченото,по балкански, е предназначено за ората от наше село,за булката и за децата,па и за самия Нане.Па и он е некой!

  2. Ами докато ги търпим такива ологофрени, нещата ще бъдат такива!Какво очаквате, да не сте активни и да имате просперитет.Ами не става, за съжаление!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.