От(к)ровени лъжи

И лошите новини могат да бъдат хубави. Това се потвърждава от лошата новина, че България изобщо не е получила обещание за допълнителни компенсации за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, както стана ясно в Брюксел от говорителя на ЕК Марк Грей.

А кое е хубавото в това съобщение? То е във факта, че по такъв начин категорично се опровергават всякакви спекулации за зависимост и дори подчиненост на българското правителство на европейското. Ако в тази инсинуация имаше нещо вярно, Брюксел трябваше незабавно да уволни управляващите в София, които излъгаха за получена подкрепа от Барозу за увеличаване на компенсациите.

В изявлението на Марк Грей се обяснява като на малоумни добре известният факт, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу (и да иска) не може да взима такива еднолични решения. Те се взимат от ЕС, натъртва Грей.

Говорителят уличи на практика в лъжа информационната служба на премиера Станишев, според която той бил подкрепен от Барозу в исканията за повече пари. Станишев дори побърза триумфално да заговори за „план Барозу” , нетърпелив да си припише като актив нещо, за което управляващите в София били „поработили” много.

Марк Грей поясни, че Барозу е обещал единствено предложението на Станишев да бъде разгледано. Което си е като посещение на квартал с червени фенери: едно е да го разгледаш, друго е да се възползваш от предлаганите в него услуги с всички възможни венерически последици.

В ЕС са наясно какво могат да прихванат от червените тук. На 13 март същият Грей със същото раздразнение зашлеви дипломатически двойното предложение на Станишев да се променят правилата в отношенията ни с Брюксел, като ЕС на практика се откаже от предвидения по договора за присъединяване мониторинг, а в замяна да изпрати експерти да участват в управлението в София ( сп. „Икономист” нарече вчера тази идея „нов колониализъм”, лансиран от Станишев).

С леден тон, цитирайки позицията на ръководството на ЕК, Грей посочи, че не може да се нарушава договора като се създават паралелни структури и препоръча (нещо като „гледайте си работата”) : „време е България да покаже напредък” в реформите, заяви той на ръба на ( ако не и отвъд) дипломатичността.

Призивът му беше схванат криво – в пристъп на ( предизборен) ентусиазъм Станишев обяви желаното за действително, обещавайки от името на Барозу нещо, което той не само не му е обещал, но и няма как да го направи без пълномощия от страни членки.

Такъв ли е ужасът на Станишев и компания от провал на изборите, че вече прибягват до от(к)ровени лъжи в отношения с ЕС, само и само да тушират впечатлението от провал на европейската си политика? Или просто те толкова си могат?

16 мнения за “От(к)ровени лъжи”

 1. В познатия стил на “надцакването на известния” (ни!!!)тандем сега пък изиза,че Пловдив,не не може да “побере” Хавиер Солана,и очакваните в и с о к и гости,та всъщност рано-или късно МВнР,(разбирай на г-жа Гергова начело на организацията на друг с о ф и й с к и форум),не изключено и да му вдъхне възкресителна въздишка “за съешаване с енергийно-ловния “Феникс” от пепелта….

 2. Сутринта като четях новината (няма да споменавам на коя много известна онлайн медия), която беше чисто манипулативна със заглавие от сорта на “взехме ги допълнителни компенсации”, много се учудих, че в същинската новина ставаше дума за просто “обещана подкрепа”.

  Четяйки, изумлението ми се засили още повече от приложения цитат:

  „Това е голям успех за България. Тази подкрепа рязко повишава шансовете за положително решаване на въпроса, защото става дума за няколкостотин милиона евро”

  Очевидно става дума за умел опит за манипулация на четящия, който ако само за момент не внимава, би останал с впечатление, че мечтаните компенсации е вече факт.

  Ето, че към края на деня се появи и твърдо опровержение, дори за самото одобрение.

  Новината на онлайн медията още си седи, но вече картинката е сменена и заглавието е леко редактирано – сега вече става дума за “надежда”, което е доста по-коректно.

  Случайности?

 3. Голяма веселба, няма що единия бил казал нещо а другия го бил разбрал грешно, ама то не било толкова грешно а само донякъде.Тези хора наистина ни имат за малоумни.На европейците угода няма!Нали постоянно ни критикуват, че не се справяме, че все нещо не сме ги разбрали, че нямаме напредък, а като ги поканим да ни покажат как се прави, не могат нов колониализъм било.Май евробалонът е пред спукване.Май е време да викаме неволята, и да си свършим работата сами.

 4. Здравейте! Този опит за неприкрита манипулация е нагъл. Още по-възмущаващото е, че неотдавна Парламентът взе решение за рестартиране на два реактора. Не виждам съпоставимост между това решение и премиерското искане за повече помощ??? Безсрамие!

 5. Една мисъл ми мина през главата и ме изпълни със здрав песимизъм.Според легендата Мойсей 40 години разкарвал евреите за да поизмрат старите и младите да не помнят. О.К. Но тогава продължителноста на живота е била около 32-35 години. Излиза че ще ни трябват 80-90 години за да отшуми комунизма.

 6. Това, че живеем в Абсурдистан,е ясно. Дразня се от факта, че умишлено се примитивизира обществото. Мисля си ,че умишлено пресата и медиите ,като цяло, манипулират обществото в полза на управляващите. Топлофикация и Електроразпределение са подходящият клапан за изпускане на социалното напрежение.Нали е по-лесно всички да крещят срещу “тока и парното”, които са по 100 евро,което е нищо за средният европеец,но не и да запитат защо в скъпата ни татковина заплатата на средностатистическият българин е 10 пъти по-ниска от тази на същият този европеец. И защо никой не си задава въпроса :”Защо всички проспериращи български фирми, имащи достъп до нормалните европазари, се ръководят от същата тази клика….”
  Защо , когато хората от “мрежата” решиха да си потърсят правата пред парламента, се появиха група лумпени, които съсипаха всичко…. Кой плати на тези “младежи” за да узаконят полицейската намеса…..????
  Много станаха въпросите ми…. а отговорите знаем всички, но си мълчим!

 7. Към Н. Николов: Да ни покажат как се прави? На горките малоумници, които от написан текст не схващат?
  Вие бихте ли се притекли на помощ на БСП и ДПС? 🙂
  Аз единствено бих ги упътил към летището и да заминават – кой в Украйна, кой в Испания, кой в Турция.

 8. Г-н Георгиев,

  Така е, парламентът е гласувал решение ( добро, или лошо, по-скоро тъпо, но задължително за тъпата проекция на този парламент). Така че просията на Станишев е противоконституционна…

  Върху забелязания от Вас казус може да се построи унищожително обвинение, но няма кой да го направи.

 9. Хубавото е,че поне в този блог хората се стараят – учтиво и меко казано – а посочения от мен тандем по-горе,или примира от страх,какво би било на избори,или няма КУРАЖА,да поощри около себе си друг обръч от достойни българи,които заради Отечеството,ще са по-грижовна квачка и за свои и за чужди “шалвари” и “фракове”…..
  ЗА ЕДНО ПРЕДАВАНЕ НЕ ИМ СТИГНА АКЪЛА,

 10. Ако имаше такова предаване,дори критично-а какво друго да бъде при толкова акъл та просто бъка…можше да им се каже,че Татовата България с 25% селско стопанство формираше своя БВП,а те с техните едва 5% и рецесия за почти неограничен паричен поток до скоро и свръхкредитране,нямаше как да не отчетат със съответни изводи за практиеческо приложения…. видяния още м.в.,от Фед, “петролен” натиск в процикличен период, и свиването на иконоимката в Русия и бившия остров на стабилност Източна Европа….
  Дори Сърбия се усети повече от тях и побърза навреме чрез МВФ за 2 млрд/.,а ние умниците с очаквана загуба от 50,000 работни места през 2009 г.,/а Русия 6 пъти повече/,изтървахме или я докарахме до там ЕК,да замрази милиони от Специалната програма за присъединяване в областта на земеделието и селските райони….
  А и като ми пееш П…/енке/…/арванке/ ле…,кой ли ми те слуша….
  Поне не прибързвайте и по други въпроси,защото клана Буш зевеща на Барак Обама една външна политика продукт на Кондолиза Райс и линия на прагматичен интертнационализъм и приемственост,от която Медведев се удивлява ,както и от “случайния” термин “презареждане” заложен като виждане още при с ъ п р у г а на Хилари….с нейния подарък за другия Сергей…. Лавров в Женева….
  Просто повече приемственост и тук другари!!!а не лаладжийски преизборни обиколки…това го знаем десетилетия…..!!!!

 11. Ако е необходимо прочетете и анализа за Плана Станишев,на свърх експерт на БНБ и носител на ордена “Стара планина” II ст. Гарабет Манасян връчен му от държавния глава….

 12. Видяхте ли днешното издание на вестник “Сега”? Представен е превод на дописаната глава към книжлето на Сергей Станишев за Брюкселското издание. Наглостта е безгранична! Глупостите, заявени като факти – неизброими, а заглавието на настоящия анализ подхожда напълно за заглавие на въпросната дописана глава.

 13. към Радо, даже ще им нося куфарите със скрита радост, че се отърваваме от злото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.